Zo maakt u badkamer en toilet toekomstproof. Hét voorbeeld!

badkamer aanpassen[Gastbijdrage] Een badkamer en toilet met oog op de toekomst bieden u de mogelijkheid om langer zelfstandig thuis te wonen. Met dezelfde reden hebben Wilfred en Marion deze ruimtes een volledige metamorfose gegeven. Aan de hand van hun verbouwing geven wij u acht tips voor een veilige en comfortabele badkamer.

Tip 1: Zorg voor vrije bewegingsruimte in de badkamer

Wilfred en Marion wilden dat er niets aan hun badkamer ontbrak. Alles moest erin zitten, maar wel met voldoende beweegruimte in de badkamer én het toilet. Indien ze later slecht ter been zijn, dan zijn de ruimtes daarop afgestemd. Om de veiligheid te waarborgen is het daarnaast belangrijk om losse elementen te vermijden. Denk hierbij aan een vloerkleed of een snoer. Hiermee verkleint u de kans dat u daaroverheen valt.

badkamer aanpassen toiletTip 2: Hangend toilet op de juiste hoogte

Een wandcloset wordt opgehangen aan een inbouwreservoir. Dit is in hoogte verstelbaar, waardoor u zelf de hoogte van het toilet bepaalt. De standaardhoogte van een hangtoilet is 40 cm. Wanneer u ouder wordt is het prettig als dit hoger hangt. Kies met oog op de toekomst voor een hoogte van ongeveer 46 cm. Daardoor is het makkelijker om te gaan zitten en vervolgens weer op te staan.

Tip 3: Inloopdouche voor een vrije inloop

Een inloopdouche biedt de mogelijkheid om makkelijk in én uit de douche te lopen. Hierdoor heeft u geen last van obstakels en loopt u zo naar binnen. Wilfred en Marion zijn nu nog goed ter been, maar hebben rekening gehouden met de toekomst. De inloopdouche biedt namelijk de perfecte oplossing wanneer u minder mobiel bent.

Tip 4: Douchestoel en beugels voor extra houvast

Beugels bieden u extra ondersteuning. Hier trekt u zich makkelijk aan op, of houdt u zich gemakkelijk aan vast. De beugels zijn overigens niet alleen handig in de badkamer of het toilet, maar ook op andere plekken in huis. Bij de trap bijvoorbeeld. Naast een beugel is een douchestoel een goede ondersteuning. Deze is verkrijgbaar als klapstoel of losse douchestoel. Een losse stoel is eenvoudig te verplaatsen en licht van gewicht. Met één van deze toevoegingen maakt u het badkamerbezoek een stuk comfortabeler.

badkamer meubelTip 5: In hoogte verstelbaar meubel badkamer

De hoogte van een zwevend badkamermeubel is zelf te bepalen. Dit meubel wordt middels een verstelbaar ophangsysteem aan de muur bevestigd. Zo beslist u zelf of u het hoger of lager hangt. Indien u een rolstoelgebruiker bent, dan is het badkamermeubel eveneens goed af te stemmen. Door deze op de juiste hoogte te hangen rijdt u hier makkelijk onder met uw rolstoel en heeft u geen speciaal meubel nodig.

Tip 6: Verwijder zo veel mogelijk drempels in huis

Drempels zijn een verhoging op de vloer onder een deur. Wilfred en zijn vrouw hebben ervoor gekozen om deze zoveel mogelijk weg te halen. Zo loopt bijvoorbeeld de vloer van de hal door naar het toilet. Het weglaten van de drempels voorkomt dat u hierover struikelt.

Tip 7: Antislip tegels voor extra grip

Gaat u de badkamer verbouwen? Kies dan voor een antislip tegel. Deze geeft u meer grip in de badkamer. Indien u al tegels heeft, dan bieden antislipmatten of decoratieve strips een uitkomst. De decoratieve strips worden op de tegels geplakt, waardoor u meer grip ervaart. Antislipmatten zijn geschikt voor een douche of in bad. Met één van deze maatregelen maakt u de badkamer een stuk veiliger.

toilet zonder drempelsTip 8: Goede verlichting in de badkamer

Zorg voor voldoende verlichting in het toilet of de badkamer. Hierdoor voorkomt u dat u ergens tegenaan stoot. Daarnaast zorgt voldoende verlichting ervoor dat u ziet waar de vloer nat is in de badkamer. Dit verkleint de kans op vallen.

Meer hulp voor huis & tuin vinden >>

Klaar voor de toekomst?

Naast het functionele aspect van een badkamer is de stijl van invloed op uw keuze. Zo kozen Wilfred en Marion voor een tijdloze stijl in hun badkamer en toilet, zodat zij daar over een aantal jaren nog steeds tevreden mee zijn. Om kleur aan de moderne uitstraling toe te voegen, kozen ze voor een warme tegelkleur. Wilfred en zijn vrouw zijn dan ook trots op hun geslaagde verbouwing. Ze hebben de mogelijkheid gecreëerd om lang zelfstandig in hun huis te blijven wonen.

Lees meer over de make-over van Wilfred en Marion >>

Met de bovengenoemde acht tips van Maxaro maakt u uw badkamer eveneens toekomstproof. Heeft u zelf al tips of ervaring met aanpassingen aan toilet en badkamer? Laat ze hieronder achter.

Wilt u gratis updates ontvangen zoals dit artikel over badkamer en toilet aanpassen?
Klik hier en schrijf u in voor onze nieuwsbrief.

Deel dit artikel
Een reactie op “Zo maakt u badkamer en toilet toekomstproof. Hét voorbeeld!
  1. Boomgaard-Paulussen schreef:

    Wel jammer dat er wordt geadviseerd het toilet hoger te doen dan gebruikelijk want i.v.m. toekomstige, vaak voorkomende obstipatie moet je dat juist niet doen! Lager is beter en evt. kan je een hoog/laag verstelbaar opsta toilet monteren!

Langer en beter zelfstandig wonen
Zoek direct een dienst in de buurt of aan huis: