Veilig wonen? 7 Woontips voor een comfortabel en veilig huis

veilig wonen[Gastbijdrage] U wilt lang zelfstandig blijven wonen in uw eigen huis? Dan is het belangrijk om uw woning veilig en comfortabel te maken. In dit bericht over veilig wonen help ik u op weg met 7 praktische tips en bronnen om direct aan de slag te gaan.

Woning verbeteren of toch liever nieuwe gordijnen?

Tsja, wanneer begin je daar nu mee? Met eens kritisch te kijken naar je eigen huis. Of je huis wel zo handig is wanneer je moeilijker ter been bent of last van andere oudersdomsongemakken krijgt. Vaak is dit pas wanneer er bij u zelf of in uw directe omgeving iets goed is misgegaan. Gevallen, of bijna dan. Of een kleine ingreep waardoor de linkerarm een week in een mitella gaat. En dan merk je het ineens: eigenlijk is dat opstapje best hoog, de trapleuning lijkt aan de verkeerde kant te zitten en die klapdeur is ook reuze onhandig.

Minder vergoed

Nog maar kort geleden brak er tumult uit rond een beslissing van de gemeente Alphen aan de Rijn. Een aanvraag van een oudere man voor een traplift werd door de gemeente geweigerd: hij had kunnen voorzien dat hij binnen afzienbare tijd de trap niet meer op zou kunnen en op tijd andere maatregelen moeten nemen, bijvoorbeeld verhuizen. Het is een feit: er zullen in de toekomst minder woningaanpassingen vergoed worden en het is dus slim zelf regelmatig uw thuis eens aan een kritische blik te onderwerpen. Kan het niet wat handiger, slimmer, comfortabeler en dus veiliger?

Veilig wonen? 7 Woontips

Om niet meteen in het diepe te springen en over trapliften of een aanbouw op de begane grond te beginnen, geef ik u hier 7 woontips. De meeste tips kunt u relatief eenvoudig zelf (laten) realiseren.

Tip 1 – Goede verlichting bij voor- en achterdeur

U heeft dan zelf goed zicht en kunt goed zien wie er voor de deur staat. Er zijn handige buitenlampen met bewegingsmelders: ze gaan pas aan als er beweging geregistreerd wordt en dus ook als u zelf het tuinpad op fietst.

Tip 2 – Rookmelders op elke verdieping

Een open deur denkt u misschien. Maar er zijn nog te veel woningen zonder werkende rookmelders. Heeft u een grote woning? Gekoppelde rookmelders laten het alarm ook via de andere melders in de woning horen. Er zijn rookmelders gekoppeld aan internet, die een melding aan bijvoorbeeld de smartphone van uzelf (als u niet thuis bent) of buren/familie doorgeven. Maakt u zich zorgen over iemand die in geval van brand zichzelf niet op tijd in veiligheid kan brengen? Gekoppelde rookmelders naar bijvoorbeeld een buurman of -vrouw laten ook daar een alarm afgaan zodat er snel hulp ter plaatse kan zijn.

Tip 3 – Veilige trap

Bij een trap wordt al snel aan een trapliftoplossing gedacht. Maar als het nog goed lukt om boven te komen is het natuurlijk prima om in beweging te blijven! Een veilige trap heeft goede verlichting, aan twee kanten een stevige leuning waar uw hand goed omheen past en geen ‘spulletjes’ aan de randen liggen. Verschillende bewoners gaven ons de tip om bijvoorbeeld een linnen tas om de nek te hangen om daarmee spullen die naar boven of beneden moeten in mee te nemen. Zo houdt u de handen vrij om aan beide kanten de trapleuning te pakken.

Uw trap is zelf ook veiliger te maken met antislip plakstrips voor en optimale grip zowel met sokken als met schoenen. Deze zijn zelfklevend en makkelijk aan te brengen zonder de trap te beschadigen. U kunt ook eerst een monsterkaartje van de verschillende kleuren antislip rubbertape aanvragen en de werking beoordelen.

Tip 4 – Vlakke toegang

Denk aan het tuinpad van de voor- en achtertuin. Kies goede tegels en werk verzakkingen op tijd weg. Wanneer u al gebruik maakt van een rollator zijn er handige drempelhulpen te koop. Deze creëren een oploopje voor de drempel zodat u er soepel overheen kunt.

Tip 5 – Houvast bij grotere op- en afstapjes

Een greep of beugel, bijvoorbeeld bij de keldertrap, balkondrempel,in de tuin, of naast het bad voor veilig in- en uitstappen.

Tip 6 – Thermostaatkraan in douche/bad

U houdt de temperatuur van douche en bad gemakkelijk op de goede temperatuur. Door te heet douchen kan iemand licht in het hoofd worden en mogelijk vallen.

Tip 7 – Toilet op slaapverdieping

Deze verbetering vergt een grotere investering. Met name voor nachtelijk toiletbezoek is het veiliger een toilet op de slaapverdieping te hebben zodat u niet met uw slaperige hoofd en in het donker ook nog de trap af en op moet gaan. Ook wanneer het toilet wel op de slaapverdieping is, is het goed met bijvoorbeeld een paar nachtlampjes, LEDstrips of een speciale bedlamp alles goed te verlichten.

Meer informatie of aanpassingen in gang zetten?

In Nederland zijn veel mensen en organisaties te vinden die u kunnen helpen bij woningaanpassingen voor veilig wonen. Steeds meer hulpmiddelen zijn bijvoorbeeld bij de Blokker, Action of bouwmarkt te koop. Zelf een aanhanger huren voor wat groter transport kan dan van pas komen. Ook thuiszorgwinkels zijn een optie. Enkele andere, gespecialiseerde initiatieven zijn:

  • Mijn Huis Op Maat: alles over een leven lang veilig en comfortabel wonen.
  • de Huistest: een vragenlijst waarmee u eenvoudig uw eigen huis checkt op verbetermogelijkheden.
  • Comfortinstallateur: professionele installatiebedrijven (water/CV, ICT en elektra) die bij hun vakorganisatie getraind zijn rond ondersteuning van ouderen.
  • Thuiscomfort: een initiatief van groothandel Technische Unie om meer bekendheid te geven aan de mogelijke verbeteringen aan een huis voor langer thuis wonen.
  • Hulpmiddelenwijzer: biedt uitgebreide zoekmogelijkheden naar allerhande hulpmiddelen. Bijvoorbeeld op thema: communicatie, huishouden, wonen maar ook aan de hand van bepaalde aandoeningen krijg je informatie over hulpmiddelen gerangschikt aangeboden.

Veel diensten voor woningaanpassing vindt u ook in de Alleszelf.nl-Keuzehulp in de categorie Huis & Tuin

Direct diensten voor woningaanpassing zoeken en vinden >>

Wat zijn uw ervaringen en tips?

Hoe hebt u uw woning aangepast? Hebt u tips of adviezen over veilig wonen voor andere mensen op leeftijd die hun woning (tijdig) willen aanpassen? We horen ze graag!

Wilt u gratis updates ontvangen zoals dit artikel over veilig wonen? Klik hier en schrijf u in voor onze nieuwsbrief.

 

Deel dit artikel
10 reacties op “Veilig wonen? 7 Woontips voor een comfortabel en veilig huis
  1. Naam (verplicht) schreef:

    Hallo Hugo,
    De eerste link werkt niet. Deze is volgens mij hetzelfde als de tweede link.
    de easystepper zou ook nog een leuke toevoeging kunnen zijn bij de trap. Wij hopen in de toekomst ook filmpjes te kunnen hebben voor de doelgroep.
    Wij hebben al wel filmpjes over traplopen met elleboog krukken.
    http://Www.samenbeterthuis.nl
    Groet Marian Fonville stichting S@men Beter Thuis

  2. Ineke Schimmelpenningh schreef:

    Ik mis mijn eigen bedrijf bij het rijtje links! http://www.ouderwordenineigenhuis.nl

  3. Jeroen den Harder schreef:

    Eenvoudig uw hulpmiddelen bestellen doet u op: http://www.hulpmiddelen-voorbijdevoordeur.nl

  4. Bianca Sabel schreef:

    Ik mis de website van Huisvesting op Maat v=bij de link. http://www.hom.nl

  5. Grootveld schreef:

    Goede tips, maar in de verwijzingen mis ik de link naar het (kosteloze) spreekuur voor vragen over woningaanpassing en Wmo op http://advies.grootveld.net/spreekuur.htm.
    Bekend bij landelijke revalidatiecentra en patiëntenorganisaties.

  6. Wil Peters schreef:

    “Door iemand een traplift te geven ontneem je hem zijn dagelijkse fitness.
    Zo kan een traplift ervoor zorgen dat iemand veel eerder in een rolstoel terecht komt, omdat hij helemaal uit training gaat.
    Terwijl er alternatieven zijn.: Easysteppers. …. Hiermee kunnen mensen nog jaren uit de voeten. ”
    Geschreven door Prof.dr. R.G.J. Westendorp, hoogleraar Ouderengeneeskunde, internist-ouderengeneeskunde en David van Bodegom, verouderingswetenschapper bij het kennisinstituut Leyden Academy on Vitality and Ageing.

    Wanneer traplopen een probleem wordt, heb je traditioneel keuze uit 3 ‘prijzige en ingrijpende’ oplossingen: traplift, verbouwen of verhuizen.
    Nu is er een simpele 4e oplossing Easysteppers voor op uw eigen trap waardoor u minder kracht nodig heeft. Bekijk de filmpjes: http://www.easysteppers.nl

  7. Inge schreef:

    Goede tips allemaal! Wij maken op dit moment tijdelijk gebruik van een gehuurde douchecabine tijdens onze badkamerverbouwing. Superhandig ook in zorgsituaties. Meer info op:
    Overaldouchen.nl

  8. Sven schreef:

    Misschien ook leuk te vermelden: het senioren studentenhuis van MAKKXhome. Op tijd samen wonen. http://seniorenhuisvesting.weebly.com/

  9. Els Kerstens de Jong schreef:

    Ben zelf al jaren in bezit van een traplift: uiteraard zelf moeten betalen. Dit omdat gegevens niet goed overgedragen zijn bij verhuizing. Maar dat is het punt niet, er wordt nogal aan voorbij gegaan dat het een obstakel is wat voor de andere huisgenoten een vervelende situatie oplevert doordat men te weinig ruimte overhoud om fatsoenlijk de trap te nemen wil je niet vallen… wat natuurlijk een keer is gebeurd. Weet wel dat je niet prettig voelt wanneer er gebroken ribben zijn. Een binnen- of buitenbocht, het doet er niet toe. Mijn advies is direct verhuizen want er komt elke keer weer aanpassing bij en huis krijgt geen meerwaarde door aanpassingen. Zelf zou ik het nooit meer doen.

Langer en beter zelfstandig wonen
Zoek direct een dienst in de buurt of aan huis: