Van schoonmoeder tot nieuwe Wmo: Alleszelf.nl in 2014 en 2015

2014 - 2015Het begon bij mijn schoonmoeder. En met mijn ervaring in de ouderenzorg: dat er zó veel diensten zijn voor ouderen, maar dat die o-zo-slecht te vinden zijn.  Sinds juni 2014 ben ik daarom begonnen met Alleszelf.nl. Met wekelijkse berichten, overzichten en inzichten om ouderen te helpen om de diensten te vinden die ze nodig hebben. Wat hebben we in petto voor 2015?

Eigen ervaringen: veel aanbod

De afgelopen 25 jaar ben ik in de ouderenzorg veel mensen, organisaties en initiatieven tegengekomen die ‘er zijn’ voor ouderen. Dat is werkelijk fantastisch. Nu steeds meer ouderen langer zelfstandig blijven wonen is dat bovendien steeds belangrijker. Een praktijktest voor Alleszelf.nl toonde aan dat er inderdaad veel aanbod is, zelfs in een klein dorpje in Zeeland. Mijn ervaring is echter ook dat het heel moeilijk is om die diensten te vinden, zoals het eerste bericht over alarmering voor mijn schoonmoeder duidelijk maakte. Natuurlijk kun je ‘Googelen’ en je komt altijd ergens uit. Maar is dat dan het juiste aanbod, passend bij iemands specifieke situatie, wensen en mogelijkheden? Daar lijkt nog een wereld te winnen.

Ervaringen van ouderen: veel mogelijkheden

Om duidelijk te krijgen wat ouderen willen, heeft Alleszelf.nl in 2014 meerdere keren hun mening gevraagd. Zowel online als offline. In de zomer vroeg ik welke diensten prioriteit zouden moeten hebben voor ouderen. Dat leidde tot een top-9 met thuiszorg, huishoudelijke hulp, alarmering, maaltijdservice, casemanagement, klussendienst, administratie, gezelschap en informatie en advies. In persoonlijke contact met 30 ouderen bleek dat ze meer dan 20 diensten konden noemen (van strijken, hulp bij wandelen tot thuishulp) die helpen bij zelfstandig wonen. Ook gaven ze aan dat er veel soorten organisaties zijn die deze diensten leveren (van klussendienst tot supermarkt en woningcorporatie) en plekken om hier informatie over te vinden (van zorgloket tot cliëntservicebureau en Google). Uiteindelijk hebben we het grote alle-diensten-voor-ouderen-overzicht gepubliceerd, waarin een opsomming staat van minimaal 25 diensten die ouderen kunnen gebruiken bij zelfstandig wonen.

De praktijk: niet goed geregeld

Hoe kunnen ouderen en hun netwerk de diensten vinden die ze nodig hebben? Gemeenten staan dicht bij burgers en werken vanuit de Wmo sinds 2007. Ook welzijnsorganisaties hebben een publieke taak om de participatie van ouderen te bevorderen. Daarom deed Alleszelf.nl in 2014 onderzoek naar de internetportalen van gemeenten en welzijnsorganisaties. Wat bleek: goede informatievoorziening, het aanbieden van keuzemogelijkheden en het ondersteunen bij eigen kracht zijn nog lang niet goed geregeld.

Overzicht en inzicht via Alleszelf.nl

Om ouderen en hun netwerk te helpen om tóch goed het aanbod te vinden, te kunnen vergelijken en direct te gebruiken heeft Alleszelf.nl in 2014 verschillende overzichten gepubliceerd. Zo zijn nu terug te vinden:

Stappenplan

Om ouderen en mantelzorgers verder te helpen, heeft Alleszelf.nl ook een universeel ‘Stappenplan‘ gepubliceerd. In drie stappen ondersteunen we mensen om de zorg te vinden die ze nodig hebben. Dat gaat via goede voorbereiding, zoeken en vergelijken naar kiezen en gebruiken. We adviseren mensen om de tijd te nemen, vol te houden en kritisch te zijn. Ook wijzen we ze naar de gemeentegids, het Wmo-loket van gemeenten en gemeentelijke welzijnsorganisaties. Tot slot is het belangrijk om aanbieders te kiezen op basis van criteria die mensen zélf belangrijk vinden.

Alleszelf.nl-criteria

Tijdens ons onderzoek hebben we een aantal criteria ontwikkeld waaraan de informatievoorziening voor ouderen moet voldoen. We noemen die de Alleszelf.nl-criteria, die gemeenten en welzijnsorganisaties kunnen gebruiken bij de (door)ontwikkeling van hun digitale informatievoorziening over het aanbod:

  • aantal diensten: zijn de (minimaal) 25 soorten diensten voor zelfstandig wonen van ouderen goed in beeld?
  • aantal vermeldingen per soort: kunnen mensen kiezen tussen verschillende diensten per soort? Alleen ‘als er wat te kiezen valt’ kunnen mensen daadwerkelijk vanuit eigen kracht en eigen regie leven.
  • inhoudelijke informatie: kunnen mensen zich een beeld vormen van het aanbod? Of staan er alleen een ‘naam en website’ van een aanbieder genoemd? In dat laatste geval is er sprake van een kastje-naar-de-muur-systeem met weinig waarde voor ouderen en hun netwerk.
  • direct regelen: is er informatie voorhanden waarmee ouderen en hun netwerk de diensten en producten direct kunnen regelen of bestellen? Of blijft het algemeen en zijn verder speurwerk en handelingen nodig om de diensten en producten te kunnen gebruiken?

De plannen voor 2015

De uitzending met Alleszelf.nl bij Omroep Max en de waardering voor ons initiatief maken duidelijk dat er behoefte is aan véél betere informatievoorziening voor ouderen en hun netwerk. Zelfs hulpverleners kennen het complete aanbod vaak niet. Daarom is Alleszelf.nl vanaf 2015 beschikbaar voor pilots met gemeenten, welzijnsorganisaties en aanbieders die het verschil willen maken: die innovatief zijn en zien dat internet en digitalisering uitgelezen kansen zijn om het complete aanbod voor elke postcode wél goed in kaart te brengen. Waarbij formeel en informeel, vrijwillig, gesubsidieerd en privaat aanbod, landelijke en lokale ondersteuning samenkomen. Zodat ouderen zelf kunnen kiezen, regie kunnen voeren en maximaal zelfstandig kunnen blijven wonen. Dat is goed voor henzelf én de portemonnee van de overheid.

Uw reactie telt

Ook in 2015 zullen we aandacht vragen voor en bijdragen aan goede informatievoorziening voor ouderen. Met de nieuwe Wmo is dat belangrijker dan ooit tevoren. Wilt u een gastblog schrijven? Hebt u ideeën of opmerkingen of ziet u kansen? Laat het ons weten. Dat kan direct onder dit bericht. Ik wens u een voorspoedig 2015 toe.

Wilt u gratis updates ontvangen zoals dit artikel over onze plannen en Wmo 2015?
Klik HIER en schrijf u in voor onze nieuwsbrief.

Deel dit artikel
5 reacties op “Van schoonmoeder tot nieuwe Wmo: Alleszelf.nl in 2014 en 2015
  1. Margôt Scholten schreef:

    Ik vind dat je een geweldig initiatief hebt ontwikkeld. Helder, overzichtelijk en vooral met oprechte aandacht voor (de problematiek van) ouderen. Chapeau!!

  2. Erna Verheij schreef:

    Voor zowel zorgvragers als zorgaanbieders is dit een behoorlijke kluif. Daarom is het goed dat er zoveel mogelijk samengewerkt wordt op dit gebied en blijf je dan ook graag volgen als Professional Organizer in Zeeland (www.opgeruimd.org). Ik houd in het nieuwe jaar iedere week open spreekuur voor ouderen in het dorpshuis de Vroone in Kapelle.

  3. Mooi initiatief! Nog een doelgroep om rekening mee te houden:

    Er bestaat een groeiende groep iets meer bemiddelde ouderen die belangstelling heeft om samen met gelijkgestemden levensloopbestendige woningen te ontwikkelen, passend bij hun specifieke wensen en budget. Door mantelzorg onderling te regelen en gezamenlijk diensten in te kopen kunnen oud worden in een woning die helemaal aansluit bij hun wensen en mogelijkheden.

    Ik begeleid collectieve zelfbouwprojecten (CPO) gedurende het gehele ontwikkeltraject van initiatief, architecten- en aannemersselectie tot en met de oplevering.

  4. Lia de Vos schreef:

    Hugo, wat een fantastisch initiatief!
    Ongelooflijk eigenlijk dat het nog niet bestond.

    Bij je vraag voor pilots richt je je op ‘gemeenten, welzorgorganisaties en aanbieders’, maar misschien is het eerder een activiteit voor een (of meerdere) ondernemende burger(s) binnen een gemeente? Dat past dan gelijk mooi bij het ‘alleszelf’ uitgangspunt.

    • Beste Lia,

      Dank voor je reactie, complimenten en idee! Dat zou natuurlijk het aller-allermooist zijn als ondernemende burgers samen zorgen voor een compleet overzicht van alle diensten die er voor ouderen zijn. Heb je daar ideeën bij hoe dat als pilot georganiseerd kan worden?

1 Pings/Trackbacks op "Van schoonmoeder tot nieuwe Wmo: Alleszelf.nl in 2014 en 2015"
  1. […] vorig jaar heeft Alleszelf.nl vier criteria ontdekt waaraan goede informatievoorziening voor ouderen moet voldoen. Deze criteria hanteren we bij onze […]

Langer en beter zelfstandig wonen
Zoek direct een dienst in de buurt of aan huis: