Vrijwilliger nodig voor uw hulpvraag? Check deze marktplaatsen!

vrijwilligers portalen alleszelf.nlOp hoge leeftijd is een helpende hand welkom. Voor een klusje, voor de administratie of een praatje. Als u niet altijd buren, familie en vrienden om hulp kunt of wilt vragen, dan is het goed om te weten dat er in Nederland veel vrijwilligers voor u klaarstaan. Gewoon, mensen die iets voor anderen willen doen; omdat ze er plezier in hebben om zich voor iemand anders nuttig te maken. Ontdek hier de belangrijkste online marktplaatsen om een vrijwilliger te vinden. Voor uzelf of vanuit uw rol als mantelzorger of hulpverlener.

Een vrijwilliger vinden

Er zijn veel manieren om een vrijwilliger te vinden die u op hogere leeftijd kan helpen. U kunt een briefje ophangen bij de supermarkt of terecht bij maatschappelijke hulpverleningsorganisaties, zoals Humanitas en het Rode Kruis of een vrijwilligerscentrale in uw gemeente. Ook zijn er steeds meer internetsites waar u een oproep kunt plaatsen voor hulp. U kunt er ook zoeken naar vrijwilligers die hun hulp aanbieden. Deze digitale marktplaatsen noemen we ook wel digitale platforms of online portalen.

Wij zetten deze op een rij, zodat u er makkelijker de weg in kunt vinden. Daarbij hebben we alleen platforms gekozen die zich specifiek richten op vrijwillige hulpvragen; algemene ‘wijk- en buurtplatforms’ laten we dus buiten beschouwing, net als platforms die gericht zijn op betaalde diensten. Eerdere tips van de laatste twee jaar, nieuwkomers en wijzigingen hebben we in deze update verwerkt. Kent u nog andere gespecialiseerde marktplaatsen om een vrijwilliger te vinden? Laat uw ervaring weten onderaan dit bericht.

De online marktplaatsen voor uw hulpvraag

We hebben tot nu toe de volgende sites voor uw hulpvraag aan een vrijwilliger gevonden:

Veel soorten vrijwillige hulp beschikbaar

Voor ouderen is er een ruim aanbod van diensten die via een vrijwilliger geleverd worden. Op de verschillende sites met vraag en aanbod van vrijwilligers noteerden wij de volgende diensten:

  • Administratie, belastingen en financiën
  • Begeleiding
  • Boodschappen doen
  • Computer- en tv-hulp
  • Huisdieren en honden uitlaten
  • Huishoudelijke hulp
  • Internethulp
  • Klussen in huis, tuin en op erf
  • Koken
  • Naar activiteiten gaan
  • Mantelzorgondersteuning
  • Medisch bezoek
  • Oppassen
  • Sociaal contact, gezelschap, praatje met de buren, bezoek
  • Vervoer, verhuizen en logistiek
  • Verpleegkundige zorg
  • Verzorging
  • Wandelen

Marktplaatsen verspreid over Nederland

Er zijn drie marktplaatsen die op dit moment vraag en aanbod voor heel Nederland bij elkaar brengen. Andere marktplaatsen zijn gebonden aan gebieden, regio’s, gemeenten of wijken. Hieronder het overzicht op volgorde van groot naar klein gebied:

PlaatsMarktplaats (linkt naar een dienst)
Heel Nederland en lokaal in 44 gemeenten NLvoorelkaar.nl
Heel NederlandWeHelpen.nl
Heel NederlandMiess.nl
578 Buurten in NederlandBuurtWelzijn.nl
Nederland met accent op Noord en OostThuisWoonService.nl
Nederland, met accent op Groningen, Friesland, Flevoland, Noord-HollandVraagelkaar.nl
Provincie Utrecht (excl. Amersfoort) en WeespHandjehelpen.nl
Amsterdam-Oost, Amsterdam-Zuid, Beverwijk, Haarlem, Heemskerk, Heerhugowaard, Oude IJsselstreek, Montferland, Velsen, ZaanstadBuuv.nu
TwenteSIZTwente.nl
Bernheze, Boekel, Oss, Uden en VeghelSamsamVeghel.nl
Edemijnbuurtje.nl

Beschrijving per marktplaats

Hieronder staan van elke marktplaats een omschrijving en ‘quick review’. We bekijken deze vanuit het perspectief van iemand met een concrete hulpvraag. We baseren ons op de informatie op de websites en hebben dus de diensten niet zelf uitgetest. Mocht u dat wel gedaan hebben en daar iets over willen melden, dan houden we ons aanbevolen. U kunt uw ervaringen toevoegen onderaan dit artikel of een beoordeling geven op de Alleszelf.nl-pagina van de aanbieder.

BuurtWelzijn

vrijwilligers buurtwelzijn

BuurtWelzijn stelt op de homepage “BuurtWelzijn helpt bij het vergroten van contacten in de buurt. Voeg in eigen buurt nieuws, activiteiten, vraag en aanbod toe. Nodig buurtbewoners uit en bouw samen aan een buurt om van te houden.”

  • Beschikbaarheid: BuurtWelzijn is al actief in 578 buurten die op site met een link per gemeente staan vermeld.
  • Aanbod: Buurtnieuws, vraag en aanbod, buurtgroepen en activiteiten voor ontmoeting in de buurt.
  • Onze indruk: Een nobel streven voor meer ‘samenredzaamheid’. Het lokale succes hangt wel af van de deelnemers. Je moet inloggen en een profiel aanmaken om te kunnen starten en om een buurt te bekijken. Ook als je de eerste bent, wordt de buurt gestart maar heb je er nog niet direct iets aan. Echter, proberen staat vrij want het is gratis en je kunt altijd makkelijk weer je account opzeggen. Onze lege proefbuurt stond na opzegging van ons account nog steeds als actief en de teller staat op 1 buurt meer… Het is onduidelijk hoeveel deelnemers er in de verschillende buurten actief zijn.

Buuv

Vrijwilligers marktplaats Buuv

Buuv schrijft over zichzelf: “BUUV is de buurtmarktplaats voor en door bewoners. Bij BUUV gaat het om diensten die je als bewoners voor elkaar kan doen. Zonder dat er direct iets tegenover staat. Bij BUUV is het niet voor wat hoort wat. Als BUUV hoeft u echt niet altijd klaar te staan. U kunt ook af en toe een handje helpen; gewoon wanneer het u uitkomt. Beter een goede BUUV dan een verre vriend.”

  • Beschikbaarheid: Buuv is actief in Amsterdam-Oost, Amsterdam-Zuid, Beverwijk, Haarlem, Heemskerk, Heerhugowaard, Oude IJsselstreek, Montferland, Velsen en Zaanstad.
  • Aanbod: Buuv biedt de volgende diensten: computer en administratie, gezelschap, hobby, huisdieren, huishouden en boodschappen, klussen buitenshuis en tuinieren, klussen in huis, koken, onderwijs, vervoer, verzorging en begeleiding.
  • Onze indruk: Buuv komt sympathiek over door een nadrukkelijk beroep te doen op het ‘burengevoel’. De site lijkt vaak gebruikt te worden. In Amsterdam-Zuid bijvoorbeeld worden dagelijks gemiddeld twee verzoeken geplaatst en driemaal per week een aanbod gedaan. U kunt zoeken in hulpvragen, hulpaanbod en zelfs spoedvragen.

Handjehelpen

vrijwilligers hulp handjehelpen

Handjehelpen schrijft over zichzelf: “Heb je af en toe een steuntje in de rug nodig om zelf activiteiten te ondernemen? Of om mantelzorg te kunnen blijven geven? Meld je dan aan. Handjehelpen biedt hulp in de regio Utrecht. Een paar voorbeelden van onze hulp: Een maatje om samen op pad te gaan of een hobby te beoefenen, ondersteuning kinderen met gedragsproblemen, maatje iemand met niet-aangeboren hersenletsel”

  • Beschikbaarheid: Alle gemeenten in de provincie Utrecht, met uitzondering van de regio Amersfoort. Ook Weesp (N.H.) heeft zich onlangs aangesloten.
  • Aanbod: mantelzorgondersteuning en gezelschapsmaatjes. Doelgroep bestaat uit kinderen en volwassenen met een beperking of met een gedragsprobleem, waaronder mensen met dementie.
  • Onze indruk: Handjehelpen.nl is in zijn oorspronkelijke vorm al in 1979 opgericht door ouders met een hulpvraag. Momenteel zijn er overal in de provincie 1.400 mensen actief en wordt jaarlijks 117.000 uur hulp geboden. De site werkt op basis van inschrijving en de matching van vraag en aanbod vindt achter de schermen plaats. Omdat het hier een specifieke groep hulpvragers betreft, lijkt ons dat gepast.

Miess

vrijwilliger vinden Miess.nl

Miess zegt over zichzelf: “Miess.nl is het platform waar u iemand kunt vinden voor diverse activiteiten waar u behoefte aan heeft om zo langer zelfstandig te kunnen blijven wonen maar ook om met de maatschappij mee te doen. Met Miess.nl kunt u uw eigen sociaal zorgnetwerk opbouwen en uw sociale zelfredzaamheid te bevorderen. Vanuit de WMO moet u eerst zaken in uw eigen omgeving proberen te regelen. Maar als oudere, met al een kleiner sociaal leven, is dat best moeilijk. Miess.nl wil u daar juist bij helpen en u in staat stellen uw eigen kringetje op te bouwen.”

  • Beschikbaarheid: Miess is actief in heel Nederland.
  • Aanbod: Miess kent de volgende soorten aanbod: samen boodschappen doen, winkelen, medisch bezoek, wandelen, wandelen met een rolstoel etc., stukje rijden, spel spelen, kop koffie drinken, sporten, naar een buurtavond, voorstelling/film of beurs, fair, evenement gaan, schoonmaken, eten koken/geven, hond uit laten, huisdier verzorgen, tuin verzorgen.
  • Om in contact te treden met iemand die een dienst aanbiedt moet via iDeal of bankoverschrijving €5,00 per keer worden afgerekend. Daarna kunt u natuurlijk met deze persoon onbeperkt vervolgafspraken maken. Deze betaling zorgt ervoor dat het gebruik niet 100% gratis is en lijkt een groot obstakel om ‘alleen even te checken’ of een iemand bij uw vraag past.
  • Onze indruk: Miess lijkt er vooral op gericht om ‘samen’ iets te doen, zoals ook uit de ondertitel ‘met iemand samen’ blijkt. De startpagina nodigt direct uit om te zoeken, maar kent ook veel nieuwsberichten die afleiden van het doel van de site. Met de zoekfunctie kunt u op postcodeniveau naar hulp zoeken. Betaling om in contact te kunnen komen met een mogelijke vrijwilliger lijkt ons een te grote drempel. De deelname aan de website is soms te beperkt. In een straal van 100 kilometer van Utrecht vinden we iets meer dan 100 hulpaanbieders. Vanuit Woerden vinden we pas op 20 kilometer afstand ene ‘Mevrouw Katja’, een vrouw van 71 uit Utrecht die graag samen boodschappen wil doen. Maar of ze daarvoor helemaal naar Woerden wil…

mijnbuurtje.nl

entrede vrijwilliger portaal

Met onze ‘collega social entreprise’ mijnbuurtje.nl is in Ede-Zuid en het centrum van Ede een website per wijk geactiveerd. De overige wijken volgen. Op deze websites kunt u:

  • Beschikbaarheid: Ede Zuid en Ede centrum.
  • Aanbod: vraag en aanbod plaatsen. De wijkagenda, activiteiten en nieuwtjes uit de wijk zien.
  • Net gestart dus wat te vroeg voor een oordeel qua aanbod. Het platform ziet er toegankelijk en praktisch uit en de mogelijkheden zijn divers.

NLvoorElkaar

NLvoorelkaar vrijwilliger

NLvoorElkaar (voorheen Zorgvoorelkaar) omschrijft zichzelf als volgt: “Van een ander helpen, word je zelf ook beter. Wij geloven dat iedereen iets te bieden heeft, waar een ander misschien om verlegen zit. Een vlotte babbel, talent voor techniek, een passie voor poetsen, een sterke arm voor een boodschappentas of bijvoorbeeld een uurtje voetballen op zondag. Door wat de één kan te koppelen aan wat de ander nodig heeft, zorgen we ervoor dat mensen elkaar een handje kunnen helpen. Zo maken we de samenleving op een simpele manier leuker, vriendelijker en socialer.”

SamSam

vrijwilliger marktplaatsen Samsam

SamSam zegt over zichzelf: “SamSam is een digitale marktplaats voor en door bewoners. Het gaat om diensten die u als bewoners voor elkaar kunt doen. Dit kan van alles zijn: koken, gezelschap, het uitlaten van de hond, een lift naar de dokter, een klusje in huis of hulp in de tuin. Wat voor u een kleine moeite is, kan voor een ander juist heel veel betekenen.”

  • Beschikbaarheid: SamSam is met marktplaatsen, ook voor de vrijwilliger, actief in de gemeenten Uden, Oss, Boekel, Bernheze en Veghel.
  • Aanbod: administratie, boodschappen, computergebruik, gezelschap/ontspanning, huisdieren, huishouden, klussen, maaltijden, mantelzorgondersteuning, onderwijs, oppassen, tuinonderhoud en vervoer.
  • Onze indruk: SamSam ziet er eenvoudig en praktisch uit. Meteen op de startpagina zijn korte omschrijvingen van vraag en aanbod in beeld; dit stimuleert om direct te zoeken en gebruik te maken van het platform. Ook is het makkelijk om selecties te maken voor vraag en aanbod, een categorie en een wijk of dorp. Voor mensen met een adres buiten de regio is het niet Stichting Informele Zorg Twente biedt van oudsher ondersteuning aan mantelzorgers en vrijwilligers. Wij versterken de rol en positie van kwetsbare mensen door mantelzorgers te ondersteunen en vrijwilligers in te zetten. Daarnaast bieden wij ondersteuning door bijvoorbeeld onze vrijwillige vervoersdiensten of kookclubs voor alleenstaande ouderen. Dit soort initiatieven gaan wij verder ontwikkelen, want ons inziens gaat het niet alleen om de mantelzorger als onderdeel van de groep ‘kwetsbare mensen’, maar om het versterken van de eigen kracht en regie van een iedermogelijk om een account te maken. Het actieve aanbod maakt de moeite van een bezoek aan de website waard.

SIZ Twente

vrijwilliger gezocht siz twenteStichting Informele Zorg Twente geeft aan: “Wij versterken de rol en positie van kwetsbare mensen door mantelzorgers te ondersteunen en vrijwilligers in te zetten. Daarnaast bieden wij ondersteuning door bijvoorbeeld onze vrijwillige vervoersdiensten of kookclubs voor alleenstaande ouderen.” Doelgroepen zijn kinderen, jongeren, volwassenen en ouderen die zorgen voor of zorgen hebben over iemand die chronisch ziek, gehandicapt of dementerend is. De vrijwilligers zijn gescreend, opgeleid en verzekerd voor WA en Ongevallen.

SIZ Twente heeft steunpunten Mantelzorg in meerdere Twentse Gemeenten.

  • Beschikbaarheid: SIZ Twente is werkzaam in de gemeenten Almelo, Borne, Dinkelland, Enschede, Haaksbergen, Hengelo, Hof van Twente, Oldenzaal en Tubbergen.
  • Aanbod, mede door ervaringsmaatjes, nachtvrijwilligers en  zorgvrijwilligers: Persoonlijk advies en (mantelzorg)ondersteuning en educatie (ook voor jonge), begeleiding en gezelschap door vrijwilligers, lotgenotencontacten, respijtmogelijkheden, vrijwillige thuishulp, vervoersdienst door vrijwilligers (Almelo), activiteiten waaronder cursussen, themabijeenkomsten, en kookgroep 65+ en mantelzorgcafé’s, mantelzorggpas.
  • Onze indruk: De site en organisatie komen vakkundig over. De ingang naar het aanbod is in eerste instantie doelgroepgericht; direct linken naar diensten zou handig zijn. Contact is makkelijk te leggen, ook via de Steunpunten Mantelzorg. SIZ Twente tipte ons eerder haar diensten voor dit bericht. Echter, inzicht in het aantal vrijwilligers ontbreekt vooralsnog. Daarnaast kan je geen direct contact leggen met vrijwilligers, dit verloopt via SIZ Twente. We zijn benieuwd of deze mogelijkheid verder wordt uitgewerkt als onderdeel van het SIZ-doel: ‘De eigen kracht en regie van een ieder te versterken.’

ThuisWoonService

vrijwilliger online Thuiswoonservice

ThuisWoonService zegt over zichzelf: “Het platform ThuisWoonService brengt mensen met een hulpvraag in contact met mensen die hulp willen en kunnen bieden. Door middel van het samenbrengen van vraag en aanbod ontstaat er een groep van mensen die voor elkaar zorgt en waarbij iedereen zelf de regie voert.”

  • Beschikbaarheid: ThuisWoonService is gericht op geheel Nederland maar het accent ligt op Noord en Oost Nederland.
  • Aanbod: zorg/gezondheid, huishoudelijke hulp, sociale hulp, vervoer, dieren, boodschappenservice, oppas, tuin/erf, administratie, computer, studiebegeleiding.
  • Onze indruk: ThuisWoonService biedt op de startpagina direct aan om hulp te zoeken of hulp te bieden. Hulp zoeken kan pas na registratie en door het plaatsen van een oproep. Er is geen mogelijkheid om door het bestaande hulpaanbod te bladeren. Dat maakt het lastig voor een oudere of mantelzorger om in te schatten hoe nuttig dit platform kan zijn. Er is een hoge drempel: men moet eerst aangeven wat men wil, wanneer en met welke frequentie en in welke periode. Vervolgens moet men ‘afwachten’ of men gebeld of gemaild wordt. De hulpvragers staan daarmee in een afhankelijke positie. Men krijgt daardoor ook geen enkele indruk van de benodigde wachttijd.

Vraagelkaar

vrijwilliger vraag aanbod vraagelkaar

Vraagelkaar omschrijft zichzelf als volgt: “Vraagelkaar is nieuw. En handig. En gratis. Voor jou en voor iedereen in jouw omgeving! Want op Vraagelkaar kun je elkaar – zonder enige verplichting – alles vragen én aanbieden: aan jouw vrienden en/of bekenden van jouw vereniging. Gewoon omdat je iets zoekt, wat je nodig hebt of omdat je het leuk vindt om iets voor een ander te doen. Zo kun je veel voor elkaar betekenen.”

  • Beschikbaarheid: het is niet direct duidelijk in welk gebied Vraagelkaar actief is. Gelet op de partijen die het mogelijk maken en geplaatste oproepen gaan we er vanuit dat het vooral voor inwoners van de provincies Groningen, Friesland, Flevoland en Noord-Holland is.
  • Aanbod: administratie en belasting, bezoek en gezelligheid, cultuur en vermaak, eten, hobby, huisdieren, huishouden, huiswerk en studie, kinderen, klussen, pc-tablet-telefoon, sport, tuin, vervoer-verhuizen-logistiek en zorg.
  • Onze indruk: Vraagelkaar activeert mensen om, zoals de naam doet vermoeden, elkaar vragen te stellen en dit ‘gewoon te doen’. Dat is een mooie missie. Hierbij kan de gebruiker vrienden uitnodigen of groepen aanmaken om samen dingen te ondernemen. Maar ook in het openbaar aanbod zoeken. Ondanks deze mooie functies, vinden wij de drempel voor deelname toch hoog. Dat komt vooral omdat we nergens voorbeelden zien van vragen en aanbiedingen en alles zich in een ‘black box’ lijkt af te spelen.

Wehelpen

wehelpen.nl vrijwilliger hulpvraag

WeHelpen omschrijft zichzelf als volgt: “Wehelpen is een online marktplaats voor het vinden en verbinden, organiseren en delen van hulp. U kunt met Wehelpen.nl hulp vragen en aanbieden, maar ook hulp organiseren – voor uzelf of een ander – binnen een hulpnetwerk van familie en vrienden. Hulp vragen en aanbieden kan tussen iedereen die lid is van wehelpen.nl of alleen via bekenden in een eigen hulpnetwerk of een groep. WeHelpen wil ervoor zorgen dat mensen elkaar vinden en dat elkaar helpen weer vanzelfsprekend wordt.”

Nieuw is per maart 2020 een aanverwante app Whapp om iemand voor bijvoorbeeld een klusje te vinden. Whapp zoekt dan een match voor u en de app stuurt de vraag aan een aanbieder in uw buurt.

  • Beschikbaarheid: WeHelpen is niet locatie-gebonden; een kaart met hulpaanbieders toont beschikbaarheid van aanbod in heel Nederland.
  • Aanbod: administratie/financiën, computer, gezelschap, huishoudelijke hulp, klussen in huis en tuin, vervoer en verzorging.
  • Onze indruk: bij Wehelpen zijn mensen aangesloten uit heel Nederland. Zoeken op woonplaats is mogelijk, alleen is het niet duidelijk binnen welke straal het aanbod wordt getoond. Inmiddels hebben meer dan 40.000 mensen zich aangemeld staan er ruim 17.000 hulpvragen op de site. Vanwege de landelijke dekking en de goede ‘vulling’ zal het platform voor veel mensen nuttig zijn.

Wijzelf

wijzelf.nlAan een vernieuwd Wijzelf.nl wordt sinds begin 2019 met Espria Ledenvereniging hard gewerkt. Daarbij gebruikt men nu de kracht van de bestaande organisaties waarbij wel het belang van de individuele gebruiker voorop blijft staan. De site wil vraag en aanbod van betrouwbare hulp aan huis bij elkaar brengen. Het platform geeft aan dat anderen tot wel 30% commissie rekenen en ‘zij zelf’ dus niet. Hun gedachtegang is dat goede zorg bescherming verdient; vandaag en morgen. Wijzelf.nl is eigendom van haar leden; vragers en aanbieders van hulp.

  • Beschikbaarheid: Wijzelf gaf zelf eind november 2019 aan dat zij binnenkort in heel Nederland beschikbaar zijn. Daarnaast werken zij met enkele focusgemeenten (Midden-Drenthe en Alkmaar) om snel meer te leren van gebruikers en lokale partners. Zodat zij het systeem en de aanpak verder kunnen optimaliseren.
  • Aanbod: huishoudelijke hulp, klussen in/om huis, tuinklussen, burenhulp en persoonlijke verzorging.
  • Onze indruk: De techniek staat met een duidelijk scheiding tussen vraag en aanbod. Makkelijk is de keuze voor een categorie en zoeken op postcode, afstand, uurtarief. Bijzonder is dat je een persoonlijke voorkeur kunt instellen door een account af te nemen. Na de vernieuwing van de site moet de vraag en aanbod alleen nog wel sterk groeien.

Ten slotte

Genoeg websites dus voor mensen die hulp willen krijgen of ontvangen (of elkaar gewoon willen ontmoeten). De marktplaatsen met een prikbord vinden we extra aantrekkelijk. Zo neus je lekker rond tussen de hulpvragen en aanbiedingen in de buurt. Zit er wat tussen, dan kunt u zelf overwegen of u stappen verder zet en u zich registreert. Niet op elke site vinden we snel wat we zoeken, soms pas na inloggen of via tussenkomst van de organisatie. Maar ja, ook zij brengen vrijwilligersaanbod en vraag samen. Landelijke platforms kennen het meeste aanbod maar succes hangt echt van uw locatie af. Kortom: wanneer u op zoek bent naar een vrijwilliger voor hulp of gezelschap, dan heeft u de mogelijkheid uit een groot aantal marktplaatsen.

Lees ook dit bericht als u op zoek bent naar een vrijwilliger voor zorg thuis of vind hier uw vervoer door een vrijwilliger.

En u?

Wat is uw ervaring met deze mogelijkheden om een vrijwilliger te vinden? Kent u nog andere? Hebt u tips voor gebruikers? Laat uw reactie achter!

Wilt u elke 2 weken een gratis update ontvangen zoals dit artikel over online een vrijwilliger vinden?  Klik HIER en schrijf u in voor onze nieuwsbrief.

Deel dit artikel
5 reacties op “Vrijwilliger nodig voor uw hulpvraag? Check deze marktplaatsen!
  1. Petra schreef:

    Hoe ontzettend aardig van die vrijwilligers ook, ik zie tegelijkertijd dat mensen hierdoor uit een betaalde baan worden verdrongen. En dat vind ik een kwalijke ontwikkeling.
    Vraag je eens eerlijk af hoe je het zelf zou vinden om in de ww c.q. bijstand terecht te komen omdat een ‘vrijwilliger’ jouw baan heeft ingevuld?
    en hoe voorkomen we dat iemand met slechte bedoelingen zich op deze manier bij ouderen naar binnen weten te praten? Hoe staat het met het toezicht?

    • Marian schreef:

      Petra als alles door betaalde krachten gedaan moet worden wordt de zorg onbetaalbaar. We moeten meer bereid zijn om elkaar te helpen om niet. Ga jij met de auto naar de supermarkt vraag eens een oudere bij jou in de straat of ze misschien mee wil rijden. Het zijn de kleine dingen die voor de doelgroep zo belangrijk zijn!
      Wij hebben in ons dorps een telefoonweb. Wij bellen 365 dagen per jaar mensen op (meesten 80+ en alleenwonend) om te horen of alles gaat is en maken even een praatje. In geval van calamiteiten hebben we de gegevens van een buur of familie die beschikt over een sleutel en kan even gaan kijken. Handelswijze vastgelegd in protocol. Dankbaar werk. Weten dat het gewaardeerd wordt is het mooiste salaris wat je kunt krijgen!

  2. Jeanny schreef:

    Vrijwilligers zijn toch ook vaak mensen die met pensioen zijn en dus de jongeren niet in de weg zitten.

  3. Jetske Tammeling schreef:

    Buurtbox (opgericht in 2011) is een sociaal platform voor inwoners uit de gemeente Haren. Doel is om op een leuke manier in contact te komen met een buurtgenoot door het aanbieden van een dienst (een vraag of aanbod).
    Zonder de verantwoordelijkheid of regie van iemand over te nemen kun je best iets doen dat een wezenlijk verschil is voor de ander. Het gaat vaak om eenmalige diensten waar een leuk contact uit ontstaat. Mensen willen elkaar graag helpen en zelden leidt dat tot de vraag: ‘Wat krijg ik er daarvoor terug?’
    Degene die het handje-hulp vraagt, biedt meestal een kleine tegenprestatie of ruil aan. Gelijkwaardigheid is belangrijk voor iedereen. http://www.buurtbox.nl

  4. Petra Smelik schreef:

    In Nijkerk bestaat sinds oktober 2017 de HIP,Hulp In Praktijk. Dit is een landelijke organisatie, maar werkt hier plaatselijk. Via de site worden hulpvragers en hulpbieders aan elkaar gekoppeld. Dit werkt heel goed. Dit is voor eenmalige klussen of langdurig contact.
    http://hipnijkerk.nl/home.html

Langer en beter zelfstandig wonen
Zoek direct een dienst in de buurt of aan huis: