Bewindvoering of mentorschap om er nooit alleen voor te staan

bewindvoeringMisschien pas over lange tijd, maar het kan ook u overkomen: dat u geen partner of familie maar wél ernstige beperkingen hebt waardoor u de regie over uw eigen leven dreigt te verliezen. Hoe blijft u dán zelfstandig wonen? Een mentor en/of bewindvoerder kan u in zo’n situatie helpen. Of het verlicht de taken van uw naaste of mantelzorger. Bewindvoering of mentorschap: Handig om te weten en verstandig om tijdig te regelen.

Geen regie én geen partner of familie

Beginnende dementie of toenemende lichamelijke beperkingen kunnen ervoor zorgen dat mensen op hoge leeftijd de regie over hun leven niet meer volledig zelf kunnen voeren of dreigen te verliezen. Dan is het van belang dat anderen hen helpen. Vaak vervult een partner of naast familielid deze rol. Als er geen partner of familie is of ze willen die rol niet spelen, dan kunt u de hulp inschakelen van een mentor en/of bewindvoerder. Veel mensen zijn niet van deze mogelijkheid op de hoogte, zo bleek eerder in Amsterdam.

Video Bewindvoering

Bekijk deze uitleg animatie over hoe en waarom er bewind wordt gevoerd binnen de rechtsstaat:

Mentor en bewindvoerder

Een mentor en een bewindvoerder bieden twee verschillende soorten ondersteuning. Eén persoon kan beide soorten gelijktijdig  uitvoeren.

  • Een mentor is een onafhankelijke persoonlijk belangenbehartiger. Hij of zij neemt samen met, of voor de betrokkene beslissingen. Die gaan over zijn of haar verzorging, verpleging, behandeling en begeleiding. Zo kan een mentor bijvoorbeeld een rol spelen bij het organiseren van de juiste hulp en zorg aan huis.
  • Een bewindvoerder behartigt iemands financiële belangen. De bewindvoerder regelt samen met of voor iemand zijn of haar financiële zaken en beheert samen met betrokkene het (toekomstige) vermogen.

Aanvragen bij kantonrechter

Een mentor en bewindvoerder nemen (een deel van) iemands eigen verantwoordelijk wettelijk over. Daarom kunt u een mentor of bewindvoerder alleen aanvragen bij een kantonrechter. Ook uw partner, levensgezel en bloedverwanten tot de 4e graad kunnen bij één van de elf rechtbanken in Nederland een aanvraag indienen.  Op deze pagina van de Rechtspraak zijn formulieren te vinden om uw aanvraag te regelen.

Een mentor of bewindvoerder vinden

Er zijn verschillende beroeps- en brancheorganisaties van mentoren en bewindvoerders. In de Keuzehulp Administratie & Geld (voor bewindvoering) en Zorgcoördinatie (voor mentorschap) kunt u naast het type dienst op deze kwaliteitslabels extra selecteren in het menu:

  • Branchevereniging voor Professionele Bewindvoerders en Inkomensbeheerders
  • Nederlandse Branchevereniging voor Bewindvoering en Inkomensbeheer
  • Nederlandse Beroepsvereniging voor Professionele (Beschermings)Bewindvoerders
  • Nederlandse Beroepsvereniging voor Professionele Mentoren
  • Vereniging Wettelijke Vertegenwoordigers

De kosten

De staatssecretaris van Veiligheid en Justitie stelt jaarlijks uniforme tarieven vast voor de dienstverlening door een mentor of bewindvoerder. U hoeft dus niet op prijs te vergelijken, dat scheelt weer! Als u deze kosten niet kunt betalen, kunt u een beroep doen op de bijzondere bijstand via uw gemeente. De tarieven bestaan onder andere uit:

  • Eenmalige aanvangswerkzaamheden
  • Maandelijkse kosten:
  • Regelen verhuizing
  • Extra toegekende werkzaamheden per uur

Voor- en nadelen van bewindvoering

Waarschijnlijk wilt u liever voorkomen dat u een beroep moet doen op een mentor of bewindvoerder. Aan de andere kant: als u hen nodig heeft kunt u wél zo lang mogelijk zelfstandig blijven wonen.

  • Voordeel is dat de rechtbank de mentor of bewindvoerder als wettelijk vertegenwoordiger aanstelt. Daardoor kan hij of zij namens u beslissingen nemen, uiteraard in overleg u. Voordeel is ook dat de kantonrechter toezicht houdt op het werk van de mentor en/of bewindvoerder. Op deze manier bent u goed beschermd en (daardoor) in staat om zo lang mogelijk zelfstandig te blijven wonen.
  • Het nadeel van het mentorschap of de bewindvoering is dat u handelingsonbevoegd wordt rond uw verzorging, verpleging, behandeling en begeleiding of uw financiën. U hebt in principe de toestemming van de mentor of bewindvoerder nodig om beslissingen te nemen. In de praktijk verloopt dit vrijwel altijd zonder problemen.

Alternatief bij wilsbekwaamheid: volmacht notaris

Een notariële machtiging is ook een manier om een ander officieel (mede)zeggenschap te geven in vermogensrechtelijke of niet-vermogensrechtelijke kwesties, vergelijkbaar met de instelling van mentorschap of onderbewindstelling. Dit loopt dan via de notaris en niet via de kantonrechter. Daarvoor is het nodig dat iemand wilsbekwaam is, dat wil zeggen zelfstandig in staat is zijn wil te bepalen, beslissingen te nemen en daarvan de consequenties te overzien. ‘Handelingsbekwaam’ en ’toerekeningsvatbaar’ zijn de juridische kwalificaties. Bij twijfel aan de wilsbekwaamheid van iemand of bij wilsonbekwaamheid, kan dus geen volmacht meer gegeven worden!

Verder is het voor een volmacht nodig dat er een (vertrouwens)persoon is aan wie de volmacht gegeven kan worden. Voor iemand die een partner, kinderen of familie heeft, is dat meestal geen probleem. Maar mensen zonder partner of familie hebben meestal niemand. Dan houdt de volmacht op en zouden de instelling van mentorschap en/of onderbewindstelling een mogelijkheid kunnen zijn.

Tips

    1. U mag zelf aangeven wie u als mentor of bewindvoerder wilt. Het is daarom belangrijk om voor het indienen van een verzoek bij de kantonrechter met een mentor of bewindvoerder contact te leggen. U kunt dan (tenminste) een kennismakingsgesprek voeren, ervaren of er een ‘klik’ is en of u vertrouwen krijgt in de dienstverlening.
    2. Een mentor of bewindvoerder kan ook helpen bij het indienen van een aanvraag
    3. Gebruik onze Keuzehulp:

Direct een bewindvoerder vinden >>

Direct een mentor vinden >>

Uw ervaringen met bewindvoering en mentorschap

Hebt u ervaring met een bewindvoerder of mentor? Dan hebt u mogelijk nog tips voor andere ouderen die nu of in de toekomst gebruik van bewindvoering of mentorschap maken? Laat uw reactie hieronder achter!

Wilt u gratis updates ontvangen zoals dit artikel over bewindvoering en mentorschap?
Klik HIER en schrijf u in voor onze nieuwsbrief.

Deel dit artikel
8 reacties op “Bewindvoering of mentorschap om er nooit alleen voor te staan
  1. Sebastiaan Scholten schreef:

    Middels een notariële machtiging heeft mijn vader destijds mij en mijn broer gemachtigd om alle beslissingen (ook financiele) voor hem te nemen als hij dat niet meer zou kunnen vanwege zijn dementie. Het spaarde ons een rechtsgang uit.
    Overigens wordt het m.i. steeds moeilijker om zonder officiële machtigingen zaken te regelen voor mensen die de zelfregie zijn verloren. Zelfs als partner of als zoon/dochter kom je er regelmatig niet meer bij instanties doorheen. Dat kan hele ingrijpende consequenties hebben. Enerzijds begrijp ik goed dat niet ‘iedereen zomaar’ van alles voor je kan regelen, anderzijds vind ik het een slechte ontwikkeling omdat het aangeeft dat er steeds minder onderling vertrouwen is waardoor we steeds bureaucratischer en onpersoonlijker worden. We verliezen de menselijke maat.

  2. H.A.Paasman schreef:

    Dit is heel belangrijk voor veel ouderen om dit te weten. Ook zelf ben ik al weer een jaar 65+ en alleenstaand en dan ga je toch over deze zaken nadenken. Dit bericht heeft voor mij veel waarde in elk geval.
    Vriendelijke groet, H.A.Paasman

  3. Henk Plessius schreef:

    Het valt me op dat er op heel veel plekken informatie is te vinden over machtiging via de kantonrechter, maar dat de notariele weg, die, als je er tijdig aan begint, veel eenvoudiger is, veel minder wordt beschreven.

  4. JC Bioch schreef:

    Helaas accepteren niet alle instanties een volmacht zelfs als dit volgens de notaris wel zou moeten!!! Ik heb een algemene notariele volmacht voor alle rechtsgebieden. Toch eisen zorgkantoren een wettelijk vertegenwoordiger bij een pgb aanvraag in ons geval een mentor!!!! Dus moet ik sowieso naar de kantonrechter of om dit aan te vechten of om alsnog een mentorschap te regelen.
    Ik ben 168uur per week mantelzorger.
    Inderdaad je moet echt alles zelf doen is mijn ervaring….

  5. sandra schreef:

    We hebben met mentorschap en bewindvoering te maken, als familie wilden we zelf in handen houden, werd afgewezen. Prima voor mensen die echt niemand hebben, zou zeggen met de ervaring die er nu is. Zorg dat je zelf de touwtjes in handen houd, want er word niet of nauwelijks naar je geluisterd als familie. De mentor houd zich aan de gesprekken met artsen, volgt hun. De familie word achteraf via de mail geinformeerd.. Belangen van de client zijn belangrijk. Mooie kreten,maar de werkelijkheid is anders. Mentor beslist over een 93 jarige net hersteld van longontsteking maar volgende week verhuizen, naar de meest slechte verpleeghuis,w aar iedereen je afraad om naar toe te gaan. Belang van client voorop? Onze optie voor een verpleeghuis word van de baan geschoven.. om over de bewindvoerder maar te zwijgen.. koopt nieuwe tv terwijl er een opgeslagen is. Ongelukje valt van de tafel in verpleeghuis, na 3 dagen weer tv gekocht.. mensen hou de regie zelf in handen als het even kan. Niet doen! Famile van oude oom van 93 jaar, zonder kinderen.

  6. Voor wie geen familie of naasten heeft, is er ook de mogelijkheid om zelf een professionele levensexecuteur aan te wijzen via een notariële volmacht. Deze professional kan zowel uw financiële als medische belangen behartigen, of één van beiden. Dit gaat dus niet via de Rechtbank, maar kan bij de notaris worden geregeld. Via de website van de NOVEX (www.novex-executeur.nl) is het mogelijk om een professionele levensexecuteur in de buurt te vinden.

  7. Carla Groentjes schreef:

    Ik denk dat het goed is voor veel ouderen om dit te weten, maar ook voor vele naasten zoals kinderen van ouder wordende mensen. Bewindvoerder zijn over een ouder is ook niet niks, in sommige gevallen zijn instanties dan de beste keuze. Bedankt voor deze informatie.

  8. R. van der Salm schreef:

    Wij zijn een samengesteld gezin … wij hebben een levenstestament
    Is dit niet genoeg om ondersteuning te krijgen wanneer dat nodig is? Zowel voor de financiën als wel verzorging?
    Wij willen zeker niet dat één van onze kinderen zich bemoeien met onze privézaken ; dit omdat er reeds conflicten zijn binnen de “ stiefkinderen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

Langer en beter zelfstandig wonen
Zoek direct een dienst in de buurt of aan huis: