Uw mantelzorg tijdelijk vervangen? Ontdek de mogelijkheden van respijtzorg

respijtzorgOntvangt u op hoge leeftijd veel en intensieve zorg van uw partner, vriend of buurvrouw? Of bent u zelf zo’n mantelzorger? Dan is het fijn als iemand anders de zorg eens over kan nemen. Dat geeft nieuwe energie en vergroot de kans om de mantelzorg langer en op een prettige manier te ontvangen of te geven. Deze vervangende mantelzorg heet ook wel respijtzorg. Daarvoor zijn steeds meer mogelijkheden. Soms krijgt u de kosten vergoed. Alleszelf.nl zet de mogelijkheden op een rij.

Tijdelijk en volledig overdragen van zorgtaken

Vervangende mantelzorg of respijtzorg is het tijdelijk en volledig overdragen van zorgtaken rondom iemand met een chronische ziekte of beperking. Aan welke zorg kunt u denken? Dat kan persoonlijke of verpleegkundige zorg zijn. Maar ook praktische of huishoudelijke hulp, begeleiding, of emotionele ondersteuning.

Bekijk ook deze animatie met uitleg over respijtzorg van vereniging Mezzo [Redactie: Mezzo heet per januari 2019 MantelzorgNL]:

Respijtzorg is een verzamelnaam voor vele vormen van mantelzorgvervanging:

  • thuis of buitenshuis
  • verricht door familie, beroepskrachten of vrijwilligers
  • incidenteel of structureel, van enkele uren tot enkele weken
  • zelf betaald of betaald door uw gemeente, zorgverzekeraar of zorgkantoor.
Respijtzorg

Bron: Expertisecentrum Mantelzorg

Alleen maar voordelen

Respijtzorg geeft mantelzorgers een adempauze. Dat helpt overbelasting tegen te gaan. En als u er tijdig mee begint, kunt u opname in een zorginstelling uitstellen of misschien zelfs voorkomen. Maar respijtzorg heeft meer aspecten. Het is een gelegenheid voor nieuwe contacten en activiteiten. Zowel voor degene die zorgt als degene die zorg nodig heeft. Daarmee kan respijtzorg de onderlinge afhankelijkheid verminderen. Ook dat kan overbelasting voorkomen.

Voor mantelzorgers en zorgvragers

Meestal wordt respijtzorg aangeboden aan mantelzorgers. Maar mensen die zelf zorg nodig hebben, kunnen er ook behoefte aan hebben om er even tussenuit te gaan. Alleen, of samen met degene die zorgt. Sommige voorzieningen zijn daar op ingericht. Met name recreatie- of vakantiebestemmingen.

Voorbeelden

Er zijn allerlei vormen van respijtzorg:

  • zorginstelling, logeer- of respijthuis; voor een meerdaags verblijf met passende 24-uurszorg verleend door beroepskrachten en/of vrijwilligers;
  • zorghotel; voor een meerdaags verblijf, individueel of voor zorgvrager/mantelzorger samen. Meestal met zorg op afroep via een thuiszorgorganisatie. Kijk hier voor meer informatie over zorghotels;
  • zorgboerderij, ontmoetings- of activiteitencentrum, dagopvang in zorginstelling; voor een of meerdere dagdelen per week, groeps- en/of individuele activiteiten, met mogelijkheden voor mensen met dementie of Niet-Aangeboren-Hersenletsel;
  • sportverenigingen, aangepaste programma’s voor mensen met diverse beperkingen;
  • hulp aan huis; voor enkele uren, dagen of soms weken, in de vorm van zorg, gezelschap of begeleiding, via een thuiszorg-, welzijns-, of vrijwilligersorganisatie, of via een particuliere zorgverlener;
  • vakantie-accommodatie in binnen- of buitenland; vakantieverblijf voor mantelzorger/zorgvrager samen of ieder individueel, met of zonder activiteitenprogramma, met zorg, gespecialiseerde reisaanbieders. Kijk hier voor meer informatie over zorgvakanties.

Hoe regelt u het?

Wilt u gebruik maken van respijtzorg? Dat kan op verschillende manieren, die afhankelijk zijn van uw situatie, wensen en mogelijkheden.

  • Heeft u of degene voor wie u zorgt hulp via de gemeente? Bel dan met het Wmo-loket van uw gemeente (hier staan alle contactgegevens) of vraag het (sociaal) wijkteam naar de mogelijkheden.
  • Is er sprake van zorg via de Wet langdurige zorg? Informeer dan bij de betrokken thuiszorgorganisatie naar de mogelijkheden. Het zorgkantoor in uw regio kan u vertellen of respijtzorg binnen uw indicatie valt of los moet worden aangevraagd bij het CIZ (Centraal Indicatie-orgaan Zorg).
  • Daarnaast regelen steeds meer zorgverzekeraars mantelzorgvervanging via een aanvullende verzekering of is (gedeeltelijke) vergoeding mogelijk. Kijk hier voor de mogelijkheden.
  • U kunt ook rechtstreeks bij een aanbieder informeren naar de mogelijkheden voor betaalde en vrijwillige respijtzorg en de gangbare procedure. MantelzorgNL heeft een lijst met aanbieders waarbij u op plaatsnaam kunt zoeken.

Wie betaalt?

De kosten van respijtzorg hangen samen met de voorziening zelf, de duur ervan en of u wel of geen indicatie heeft via de Wmo, Wet langdurige zorg of zorgverzekeraar. Voor vrijwilligers betaalt u hooguit een minimale (onkosten)vergoeding. Voor betaalde krachten of zorg buitenshuis heeft u meestal een indicatie -op naam van de zorgvrager- nodig om een vergoeding te kunnen krijgen. Bij een indicatie via de Wmo of de Wet langdurige zorg betaalt u een inkomensafhankelijke eigen bijdrage. Maakt u gebruik van een PGB? Dan kunt u respijtzorg daaruit betalen. Check vooraf aan welke regels u moet voldoen. Zonder indicatie betaalt u respijtzorg zelf.

Tips respijtzorg

  • Kies een zorgverlener waar u allebei vertrouwen in heeft.
  • Maak vooraf uitgebreid kennis met de persoon of met de organisatie die de zorg gaat overnemen. Stel vragen, bespreek uw situatie en vertel wat u belangrijk vindt.
  • Ga vooraf zelf kijken, als dat kan.
  • Maak ruim van tevoren een lijstje voor de vervangende mantelzorger. Daarop staat: dagindeling, eetgewoonten, medicijngebruik, hobbies, voorkeuren, karaktereigenschappen van degene voor wie u zorgt, allergieën, contactpersoon in geval van nood, etc.
  • Vraag de vervangende mantelzorger een dagboek bij te houden zodat u achteraf kunt teruglezen wat er is gebeurd.
  • Maak duidelijke afspraken in welke situaties de vervangende mantelzorger wel of geen contact met u opneemt.

Uw ervaring met Respijtzorg?

Heeft u ervaring met respijtzorg? Kent u meer mogelijkheden dan hierboven genoemd? Deel ze, misschien brengt u anderen op een goed idee.

Wilt u ook gratis updates ontvangen zoals dit artikel over respijtzorg? Klik hier en schrijf u in voor onze nieuwsbrief.

 

Deel dit artikel
12 reacties op “Uw mantelzorg tijdelijk vervangen? Ontdek de mogelijkheden van respijtzorg
  1. jaap de jong schreef:

    in het hospice in onze gemeente, kunnen ok mensen terecht voor respijtzorg.

  2. Nicolien Reith schreef:

    Dag meneer De Jong
    Hartelijk dank voor deze aanvulling. Waar woont u?
    vriendelijke groeten
    Nicolien Reith

  3. Henk van de Brug schreef:

    Mijn ervaring is dat mantelzorgers bijna niet de verzorging aan anderen willen overlaten. Een stukje dagbesteding voor partner of bekende is meestal het maximale wat ze accepteren. Het gevoel verantwoordelijk te zijn is erg groot. Heel vaak kiezen ze er voor samen er even uit te gaan, ondanks alles wat dan georganiseerd moet worden. Vaak kan dat alleen met behulp van de kinderen en wordt het dan een soort familievakantie.

    Henk van de Brug
    Onafhankelijk en gecertificeerd Clientondersteuner

    • anoniem schreef:

      nou dan ben ik denk ik 1 van de weinigen die het liefst wil dat partner alleen naar een zorghotel ofzoiets gaat voor 1 week. kan ik bijkomen en zit hij goed verzorgd.
      momenteel heb ik geen eigen leven meer. ik kan nergens heen. en ik kan niet meer

      • Ed schreef:

        Komt mij zeer bekend voor.
        Ik zit in hetzelfde schuitje, ik heb ook geen leven meer en ben al bijna een jaar nergens meer heen geweest. Behalve naar mijn werk en woonplaats kom ik nergens meer.
        Een sociaal leven heb ik niet.
        Mijn ouders willen van buiten geen hulp aannemen omdat dit geld kost.
        Ze alleen laten is bijna niet verantwoord want als er iets gebeurt kan niemand de woning in.

      • Ingrid schreef:

        Heel herkenbaar!
        Welk zorghotel kan je aanbevelen? Ik heb er nog geen ervaring mee maar snak naar 1 week bijtanken.

      • Ingrid schreef:

        Heel herkenbaar!
        Welk zorghotel kan je aanbevelen? Ik heb er nog geen ervaring mee maar snak naar 1 week bijtanken.

  4. jantsje boersma schreef:

    Ik ervaar dat mantelzorgers (en hun naaste met dementie) een hoge vraagverlegenheid hebben. Op dit moment loopt er een project Nachtvrijwilliger in de gemeente Utrechtse Heuvelrug, opgestart door Handjehelpen. Bij dit project kan een mantelzorger een beroep doen op ondersteuning gedurende de nacht ( de vrijwilliger neemt de zorg over) zodat de mantelzorger aan zijn noodzakelijke rust toe komt. Deze ondersteuning wordt gemiddeld eens per twee weken door een vrijwilliger gegeven. Ondanks de behoefte aan ondersteuning voor mantelzorgers voor mensen met dementie blijkt in de praktijk dat mensen nauwelijks hulp vragen. Of te laat, zodat de hoeveelheid geboden ondersteuning niet meer goed aan sluit bij de behoefte. Ik kan alleen maar blijven zeggen tegen alle mantelzorgers; vraag hulp, ook als je denkt dat het nog niet nodig is. ‘Geniet’ van de hulp en ondersteuning die je geboden wordt en houd het op deze manier uiteindelijk langer vo!

  5. Henk schreef:

    Een aantal jaren geleden had je nog de huizen van het rode kruis waar clienten even een week van vakantie konden genieten. In deze week kan de partner thuis even op adem komen. En rustig ondersteund worden met het zoeken naar mantelzorg en respijt zorg. Mijn ervaring is dat men dan toch makkelijker een deel van de zorg uit handen kan geven.

    Henk

  6. Benita schreef:

    Een particulier zorginitiatief, zoals Uw Chaperone, kan een welkome aanvulling zijn op de toch al vaak overbelaste mantelzorger.
    Uw Chaperone gaat graag mee naar arts of ziekenhuis, kan de administratie verzorgen, samen winkelen, boodschappen doen, en koken. Mee naar culturele uitjes, maar ook gewoon gezellig samen een kopje of thee drinken. http://www.uwchaperone.nl

  7. Jannet Huisman schreef:

    In Twente kunnen mantelzorgers terecht bij SIZ Twente voor ondersteuning in practische of emotionele zin.
    Consulenten van de Stichting bekijken samen met de mantelzorger waar behoefte aan is: lotgenotencontact, inzet van een vrijwilliger of ervaringsmaatje, cursus op gebied van ziektebeeld of de Kunst van het Zorgen en Loslaten.
    Vrijwilligers kunnen zowel overdag of ’s nachts de zorg even over nemen.
    Kijk voor meer info op http://www.siztwente.nl

  8. anoniem schreef:

    Er is geen webpagina over mantelzorg, of er staat wel wat voor soorten respijtzorg er zijn en uit welk potje een vergoeding gegeven kan worden. Allemaal prachtig. In theorie. Maar nu de praktijk. Een lijst publiceren met alle respijthuizen en andere instellingen die respijtzorg verlenen met nachtopvang. Hier zou ik als mantelzorger meer baat bij hebben.

Langer en beter zelfstandig wonen
Zoek direct een dienst in de buurt of aan huis: