Omgaan met verlies: 3 tips uit de praktijk

verlies[Gastbijdrage Praten over verlies] Op hoge leeftijd is het helaas onvermijdelijk om op enig moment dierbaren te verliezen. Iedereen gaat hier anders mee om. Toch willen we u graag drie tips geven over verlies die in de praktijk bij veel mensen goed uitpakken. In de hoop u hiermee te helpen en eraan bij te dragen dat u zo lang mogelijk prettig en zelfstandig kunt blijven wonen.

Verantwoording

De tips in dit artikel zijn gebaseerd op chatgesprekken en informatie die wij als vrijwilligers bij Praten over Verlies hebben ontvangen. Hebt u andere tips? Laat ze onder dit artikel in een reactie achter.

Tip 1: Luister naar uzelf

Elk verlies is nieuw en voor iedereen voelt het anders. Regelmatig worden vanuit de omgeving goed bedoelde adviezen gegeven. Vaak heeft het advies geholpen bij de ‘adviseur’, maar dat hoeft bij u niet het geval te zijn. Enkele van deze clichés zijn: “U moet door met uw leven”, “U moet door de pijn heen…. anders zult u nog wel een terugslag krijgen”, “U komt wel weer een ander tegen”, “Tijd heelt alle wonden”, “Pak de draad maar weer zo vlug mogelijk op”, “Na een jaar voelt u zich vast al anders”. Echter, u mag zelf uitvinden wat het beste bij u past. Luister naar uzelf. Waar heeft u behoefte aan? Wat wilt u? U mag zelf bepalen hoe en of u op deze nieuwe situatie gaat reageren.

Tip 2: Laat anderen weten wat uw behoefte is

Veel mensen weten vaak niet wat te doen als iemand te maken heeft met een verlies of zelfs meerdere verliezen. Laat daarom aan andere mensen weten wat uw behoefte is. Door aan te geven hoe ze u van dienst kunnen zijn wordt het gemakkelijker om hulp te bieden. Soms bent u al geholpen met alleen al een boodschap doen of even wat anders praktisch in het huis. Vraag gerust om een pan soep, of een keer de hond uitlaten, even samen te zitten en niet te praten of om even samen naar de begraafplaats te rijden en te gedenken bij de grafzerk. Door dit aan te geven kunnen anderen u makkelijker van dienst zijn.

Tip 3: Vertel uw verhaal

Om zelf te kunnen bevatten wat er gebeurd is kan het helpen om een ander te vertellen wat er is gebeurd. Onze ervaringen bij Praten over Verlies is dat uw verhaal vertellen helpt! U kunt het vertellen aan vrienden, aan uw familie of aan mensen in uw omgeving. Als u het moeilijk vindt om uw verhaal te doen en u hebt behoefte aan een praatje of u heeft hierover vragen kunt u ook bij www.pratenoververlies.nl terecht.

Wat zijn uw ervaringen met verlies?

Hoe gaat u om met verlies en rouw? Hebt u tips of suggesties voor anderen? Kent u nog andere plekken waar u kunt praten over rouw en verlies? Laat ze hieronder achter – dank u wel!

Wilt u elke 2 weken een gratis update ontvangen zoals dit artikel over verlies? Klik hier en schrijf u in voor onze nieuwsbrief.

 

Deel dit artikel
5 reacties op “Omgaan met verlies: 3 tips uit de praktijk
  1. Ans Cremers schreef:

    Prima initiatief zo een platform zeker nu de behoefte en het omgaan met sociale media onder ouderen steeds meer eigen en gebruik van wordt gemaakt. Er kan daardoor geput worden uit allerlei ervaringen vanuit werk of en persoonlijk verleden, die zeer waardevol kunnen zijn.

  2. Marja schreef:

    prima initiatief tip:1 is geweldig deze ervaring geld niet alleen voor de ouderen ben zelf net vorig jaar mijn echtgenoot verloren, we ware n bijna 25 jaar getrouwd, ik ben 53 jaar jong
    als ik het effe niet zie zitten ga ik een eindje lopen,

  3. Yvonne van Houdt schreef:

    Prima initiatief. Als er naast chatgesprekken behoefte is aan gesprekken face to face, kan men zich wenden tot gespecialiseerde en gecertificeerde Verlies en Rouwbegeleiders. Kijk voor een rouwbegeleider in de eigen regio op de website van Het Landelijk Steunpunt Rouw (LSR)

  4. G.M. Stuyver schreef:

    Tien jaar geleden was deze eventuele hulp er nog niet
    en uiteindelijk zul je het zelf weer moeten uitvinden.
    Ik heb heel wat strubbelingen overwonnen en dan zie je waartoe je als mens in staat bent. De oorlog heb ik meegemaakt met veel verlies je leert dan ook filosoferen. Je gedachte op orde krijgen want al dat pemperen helpt niet dat is mijn overtuiging.
    Vriendschappen moet je onderhouden maar niet te veel zeuren.

  5. E Kerstens de Jong schreef:

    Els Kerstens de Jong is sings kort 08-08 -2016 onverwacht weduwe gew orden net na 50jarige bruiloft een Mooie herrinnering waar ik graag naar terugkijk al Moet ik Dan wel janken dat mag en is ook nodig om te verwerken een ieder op zijn mannier,er is geen draaiboek weten de kinderen ook IEDER OP ZIJN MANIER en in eigen tempo

Langer en beter zelfstandig wonen
Zoek direct een dienst in de buurt of aan huis: