10 Tips om langer thuis te blijven wonen

langer thuisMensen op hoge leeftijd wonen tegenwoordig zo lang mogelijk zelfstandig thuis, ook als ze zorg en ondersteuning nodig hebben. Hoe bereidt u zich hierop voor? Alleszelf.nl geeft u tien tips om de regie te houden over uw eigen leven thuis. Zo blijft u langer thuis, ook als uw gezondheid afneemt.

Verantwoording ‘langer thuis’

De informatie uit dit bericht is gebaseerd op mijn ervaring als mantelzorgmakelaar. Het is onmogelijk om compleet te zijn. Als u daarom andere inzichten en informatie hebt, deel die graag onder het bericht in een reactie.

1. Volg het woonnieuws

Hoe ouder u wordt, hoe prettiger het idee dat zorg dichtbij is. Mantelzorg of professionele zorg. Hier speelt een groeiend aantal kleinschalige wooninitiatieven op in. Voorbeelden zijn de Thuishuizen voor alleenstaande ouderen, co-housing en levensloopbestendig wonen. Tijdig verhuizen kan u op langere termijn meer zelfstandigheid opleveren. Informeer bij uw gemeente naar nieuwe bouwprojecten, houd lokale media bij, leg uw oor te luisteren bij andere senioren.

2. Ken lokale netwerken

Gemeenten zetten sinds vorig jaar in op nieuwe netwerken. Denk daarbij aan burenhulp, ondersteuning van mantelzorgers en burgerinitiatieven in de wijk. Zo komt u op een gemakkelijke, soms kosteloze manier aan ondersteuning. Dat kan in de vorm van bijvoorbeeld gezelschap, iemand die u helpt bij vervoer of kleine reparatieklussen oppakt. Wat speelt er in uw gemeente of buurt? Bij welk netwerk kunt u waarvoor precies terecht? Kijk op deze kaart, informeer bij een sociaal wijkteam of het Wmo-loket van uw gemeente.

3. Weet zorg te vinden

Als u ziek wordt en zorg nodig heeft, krijgt u te maken met een van deze drie wetten;

  • Zorgverzekeringswet
  • de Wet Maatschappelijke Ondersteuning of
  • de Wet langdurige zorg.

Iedere wet kent eigen toegangscriteria en eigen procedures. Lees er meer over in het overzicht wet- en regelgeving zorg en welzijn. En hier vindt u alle contactgegevens. Actualiteiten over ouderenzorg vindt u bijvoorbeeld hier. Of zoekt u iemand die uitzoekwerk en regeltaken rondom zorg van u overneemt? Dan kunt u contact opnemen met een mantelzorgmakelaar.

4. Maak een Persoonlijk Zorg- en Leefplan

In een Persoonlijk Zorg- en Leefplan zet u uw behoeften, wensen en mogelijkheden rondom leven en wonen op een rij. Daardoor houdt u ook op langere termijn zelf de regie. Met een Persoonlijk Zorg- en Leefplan heeft u een waardevol document in gesprekken met eventuele toekomstige zorg- en dienstverleners. Dat maakt u een sterke gesprekspartner en zorgt ervoor dat u minder snel verstrikt raakt in regels en aanvraagprocedures.

5. Regel vertegenwoordiging

Wie komt op voor uw belangen als u dat zelf (tijdelijk) niet meer kan? Voor een financiële volmacht gaat u naar uw bank. Heeft u vermogen? Dan is een bezoek aan de notaris de aangewezen weg. In een testament kunt u behalve erfenis en beheer van uw geld ook vastleggen wie u vertegenwoordigt in kwesties rondom zorg en welzijn. Regel op tijd wettelijke vertegenwoordiging en maak afspraken over zorg en financiën. Dan kunt u zo lang mogelijk het leven leiden dat u zelf kiest. Op Goedvertegenwoordigd vindt u hierover veel informatie, net als hier.

6. Breng uw kinderen op de hoogte

Heeft u kinderen? Ga eens aan tafel zitten om te bespreken wie welke taken op zich neemt als u het niet meer kunt. Een verdeling die veel voorkomt: administratie, praktische regeltaken, begeleiding bij doktersbezoek of samen erop uit. Door uw wensen en behoeften tijdig kenbaar te maken voorkomt u dat de onderlinge verhouding tussen uw kinderen verstoord raakt.

7. Doe digitaal mee

Dienst- en serviceverlening verloopt steeds vaker digitaal. Zo kunt u in veel gemeenten alleen nog online afspraken maken. De actuele informatie over openbaar vervoer staat op internet en huisartsen bieden e-consults aan. Daarnaast verschijnen steeds meer handige apps of digitale hulpmiddelen die helpen om langer zelfstandig te wonen. Wilt u beginnen of digitaal bij-leren? Kijk hier voor alle mogelijkheden.

8. Beweeg

Regelmatig bewegen vertraagt het ouder worden en zorgt ervoor dat u minder snel last krijgt van allerlei kwalen. Goed te weten: ook op oudere leeftijd kunt u door middel van training uw kracht, conditie, loopvermogen, balans en mobiliteit verbeteren.  Fietsen, wandelen, een bezoek aan een fitnesscentrum, alles helpt. Veel gemeenten bieden zwem-, dans- of gymnastieklessen aan tegen gereduceerde tarieven in het kader van het programma Meer Bewegen voor Ouderen (MBvO) . Vraag ernaar bij uw WMO-loket. Wilt u wel bewegen, maar niet alleen? Kijk op www.beweegmaatje.nl voor een sportmaatje in uw buurt. Informatie over sporten en gezond ouder worden vindt u hier en natuurlijk hier.

Tip: draag geen klusjes over aan mantelzorgers die u zelf nog aan kunt. Boodschappen halen, een brief op de bus doen, maar ook uzelf wassen, aankleden, zelfs de gordijnen open doen. Al deze bewegingen dragen indirect bij aan langer zelfstandig wonen.

9. Pas uw woning aan

Natuurlijk, u kunt wachten tot zich een (gezondheids)probleem voordoet, maar als u nu uw woning aanpast, profiteert u langer van extra comfort en veiligheid. Ontdek via de Huistest wat u aan uw woning kunt verbeteren. Voor praktische oplossingen en nieuwe technologiën kunt u onder meer terecht bij bouwmarkten en thuiszorgwinkels. Gemeenten zijn over het algemeen terughoudend in het vergoeden van aanpassingen. Maar heeft u een beperking, dan kan een eisenpakket vastgesteld door een ergotherapeut of een professionele ontwerptekening helpen.

De gemeente Renkum bood in maart jongstleden als eerste een blijverslening. Dit is een regeling voor woningeigenaren om levensloopbestendige woningaanpassingen te financieren. De Consumentenbond heeft er een pagina over. Vraag ernaar in uw gemeente. Sommige zorgverzekeraars vergoeden apparatuur voor technische verbeteringen in uw woning zoals een bewegingsschakelaar of lichtbediening op afstand.

10. Blijf sociaal actief

Mensen met veel contacten voelen zich niet alleen gelukkiger, maar blijven ook langer gezond. En langer gezond betekent ook langer thuis. Lees over de uitkomsten van het langstlopende onderzoek naar geluk. En maak gebruik van de tips tegen eenzaamheid en de mogelijkheden voor sociale contacten.

Tot slot

Hebt u nog andere ‘langer thuis’-tips, ideeën en ervaringen? Laat die onder dit bericht achter!

Wilt u elke 2 weken een gratis update ontvangen zoals dit artikel over langer thuis wonen? Klik hier en schrijf u in voor onze nieuwsbrief.

Deel dit artikel
8 reacties op “10 Tips om langer thuis te blijven wonen
  1. Keller advies schreef:

    Ook Wooncomfort adviseurs / installateurs kunnen goede hulp bieden om langer thuis te blijven wonen.

  2. Wim G. Kromwijk schreef:

    Zoals altijd hebben jullie weer veel relevante info op een rijtje gezet.
    Verrassend dat jullie bij Woonnieuws je vooral op (volgens mij) een Belgische bron baseren.
    De term co-housing is in Nederland niet zo gangbaar; in Nederland heet dat al ruim 30 jaar Gemeenschappelijk Wonen. De Federatie Gemeenschappelijk Wonen die wordt genoemd is opgeheven. Hun informatieve website http://www.gemeenschappelijkwonen.nl is gelukkig wel actueel in de cloud gebleven. Ook de bemiddelingssite http://www.woongroep.net is actueel.

    Wel fijn dat de Belgische bron een van de nieuwste vormen van Gemeenschappelijk Wonen noemt, namelijk de Buurgemeenschap. Wellicht slimmer om daarvoor direct te verwijzen naar http://www.buurgemeenschappen.nl. Daar vind je ook info over de Brabantse variant ZorgSamenbuurten. En als je doorklikt naar http://www.andersenactiefwonen.nl kom je nog veel meer andere woonvormen tegen.

    • Namens Nicolien Reith de volgende reactie:

      “Dag meneer Kromwijk

      Hartelijk dank voor uw zinvolle aanvullingen. Zo wordt het verhaal completer.

      Wonenna60, de website waarnaar de link ‘co-housing’ verwijst, is inderdaad een Belgisch initiatief. De website zelf is geschreven voor Nederlands publiek. Ik denk dat het begrip Centraal Wonen bij meer mensen bekend in de oren klinkt. Tegelijk lijkt co-housing wel omarmd te worden als ‘hippe’ variant hierop. Hier (https://www.homify.nl/ideabooks/793594/cohousing-de-nieuwe-vorm-van-wonen) wordt co-housing omschreven als een opkomende beweging.

      Feit is dat er vele mogelijkheden zijn, onder diverse namen. Ik hoop dat meer lezers met ideeën komen.

      Vriendelijke groeten

      Nicolien Reith”

  3. Frederique van Zembro schreef:

    Op onze website is een gratis rapport te downloaden met nog meer tips om langer zelfstandig thuis te blijven wonen. Voor diegenen die daar interesse in hebben; het is te vinden via deze pagina: https://www.zembro.com/nl-NL/gratis-rapport-langer-zelfstandig-thuis-wonen/

  4. Nicolien Reith schreef:

    Hartelijk dank, we gaan het lezen.

  5. Karam Abdallah schreef:

    Mooi artikel , goede inspiratie voor de hulpverleners van alle doelgroepen werken. Ik heb een werkwijze ontwikkeld die zeer goed aansluit op deze visie en wil ik het graag met jullie delen!

  6. Nicolien Reith schreef:

    Dag meneer Abdallah
    Misschien kunt u een link sturen naar een website, zodat we iets over uw visie kunnen lezen?
    Vriendelijk dank,
    Nicolien Reith

  7. Erika schreef:

    Goed artikel en goed toepasbaar in mijn eigen situatie nu. Mijn moeder wordt steeds ouder en ik merk dat ze steeds minder mobiel wordt. Daarom zijn we naar verschillende opties aan het kijken hoe we haar het beste kunnen helpen. Vooralsnog zijn we erg gebaat bij de verschillende hulpmiddelen die aangeboden worden. Hiermee blijft het thuis wonen al een stukje aangenamer. Maar of dit voor de langere duur een oplossing is betwijfel ik…

Langer en beter zelfstandig wonen
Zoek direct een dienst in de buurt of aan huis: