[Gastbijdrage] De zomer is dé tijd voor zelfreflectie en een mooi moment om meer aandacht te besteden aan het eigen welzijn. Het stellen van doelen bij zomervoornemens is daarbij een essentieel onderdeel, maar kan ook ongelooflijk stressvol zijn. Vooral als er sprake is van te ambitieuze doelen die gepaard gaan met een “alles of niets” mentaliteit: “ik zal vanaf nu elke dag een uur sporten” of “vanaf nu ga ik geen koolhydraten meer eten”.
Voor een gezonde levensstijl heb je de juiste mentaliteit en een slimme aanpak nodig. Ten eerste moet je die “alles of niets”-mentaliteit overboord gooien. Als je deze mentaliteit opgeeft, blijf je consequent en gemotiveerd – iets is altijd beter dan niets. Geen tijd voor een training van 30 minuten? Doe dan 15 minuten. Een betere gezondheid is geen snelle oplossing, maar als je gezondheid en fitness omarmt als een levensstijl en een evenwichtige, realistische benadering kiest om nieuw gedrag te stimuleren, kun je succes op de lange termijn garanderen.
Wie deze zomer zijn of haar voedings- en fitnessdoelen wil behalen, doet er goed aan om specifieke, haalbare acties te bepalen die de gezondheid en mindset verbeteren.
Van bewegen, tot gezonder eten en beter slapen; alles is stap voor stap te optimaliseren. Volg deze stappen op weg naar een gezonde en actieve zomer:
Meer bewegen
Stap 1: Maak van lichaamsbeweging een gewoonte. Begin met een eenvoudige activiteit met weinig impact, zoals wandelen. Het is bewezen dat wandelen het risico op hartproblemen vermindert, gewichtsverlies ondersteunt, gewrichten versterkt en stress en angst vermindert door ons te helpen focussen op het moment en meer mindful te worden. Drie keer per week 30 minuten stevig wandelen kan leiden tot verbeteringen in de geestelijke en lichamelijke gezondheid. Het vragen van een vriend of vriendin om mee te doen kan een goede – en gezellige – stok achter de deur zijn.
Stap 2: Als je eenmaal een gewoonte hebt opgebouwd van stevig wandelen of een sportieve activiteit met een gemiddelde intensiteit, wil je misschien tweemaal per week krachttraining (zoals aanbevolen door het CDC) en trainingen met een hogere intensiteit zoals joggen of hardlopen toevoegen. Het belangrijkste is om ervoor te zorgen dat je de eerste gewoonte onder de knie hebt en fysiek klaar bent om de volgende stap te zetten of je workouts te intensiveren.
Gezonder eten in stapjes
Stap 1: Als je gezonder wilt eten, begin dan met het vervangen van een paar minder gezonde voedingsmiddelen door meer voedzame alternatieven. Pak van daaruit een ander element van je dieet aan, zoals het toevoegen van een groente aan elke maaltijd. Studies hebben aangetoond dat groenten een belangrijke bron van vitaminen, mineralen, vezels, antioxidanten en andere voedingsstoffen zijn. Je kunt eenvoudig groenten toevoegen aan soep en sauzen, ze mengen in smoothies, er noedels of chips van maken, ermee bakken of ze gewoon dippen in hummus, pindakaas of een dipsaus op basis van ricotta voor tussendoortjes. Stuk voor stuk geweldige manieren om groenten te verwerken, wat je ook kan helpen om een vol gevoel te krijgen.
Stap 2: Als je eenmaal met succes meer groenten in je dieet hebt opgenomen, werk dan aan het verkleinen van je porties en het consumeren van meer proteïne. Proteïne helpt bij het opbouwen en behouden van vetvrije spiermassa. Het helpt ook om maaltijden bevredigender te maken. Door eiwitrijk voedsel als mager vlees, gevogelte, eieren, peulvruchten en zaden bij elke maaltijd of als tussendoortje te eten, kun je de honger gedurende de dag stillen.
Keuzehulp Informatie & Advies >>
Beter slapen
Voldoende goede slaap is essentieel voor een goede gezondheid en welzijn. Slaap ondersteunt een aantal belangrijke functies, waaronder onze stofwisseling, de gezondheid van onze hersenen en kan invloed hebben op bepaalde gezondheidsproblemen zoals hartaandoeningen, obesitas en depressie. Naast regelmatig bewegen en goed eten, kun je deze stappen in zomervoornemens volgen om de kwaliteit van je slaap en je algehele gezondheid te verbeteren.
Stap 1: Begin met een constistent slaapschema aan te houden: probeer om elke dag op hetzelfde tijdstip te gaan slapen en wakker te worden, vooral in het weekend. Zo creëer je een slaapritme waar je lichaam je dankbaar voor zal zijn. Tip: gebruik een wekker.
Stap 2: Het juiste slaapritme te pakken? Begin dan met het beperken van je schermtijd een uur voordat je naar bed gaat. Blauw licht van tv’s, telefoons en digitale apparaten gaat ten koste van de slaapkwaliteit. Bovendien verstoort blauw licht je circadiane ritme, dat je stemming, orgaanfunctie en metabolisme regelt. Als je trek hebt in eten, kan blauw licht de boosdoener zijn.
Stap 3: Gebruik je herwonnen tijd voor het slapen om te ontstressen met ontspanningstechnieken, zoals lezen, ademwerk of meditatie. Meditatie voor het slapengaan kan slapeloosheid en slaapproblemen helpen verminderen door algemene kalmte te bevorderen. 30 minuten onstressen voor het slapengaan maakt al een wereld van verschil.
Tot slot, door je doelen van je zomervoornemens op te splitsen in kleinere stappen en je prestaties onderweg te erkennen, kun je ze niet alleen bereiken, maar ook beter volhouden op de lange termijn.
Meer tips voor zomervoornemens
Ga voor meer tips naar www.herbalife.com/nl-nl
[ Gastauteur Zomervoornemens :] Dana Ryan, Ph.D., MA, MBA, Directeur Sportprestaties, Voeding en Onderwijs Voorzitter Adviesraad Fitness van Herbalife
Geef een reactie