KRode Kruisunt u als oudere gebruik maken van diensten van het Rode Kruis in uw gemeente? Hier leest u alles over de hulp en ondersteuning door deze grote hulpverleningsorganisatie. Inclusief een overzicht van alle diensten van het Rode Kruis voor ouderen die online te vinden zijn in Nederland.

Ga direct naar het overzicht van diensten per afdeling

Wereldwijde hulpverlening

Het Rode Kruis kennen we allemaal. Het is een wereldwijde hulpverleningsorganisatie die in actie komt bij rampen en conflicten. Die doen zich in Nederland gelukkig niet zo vaak voor. Bij ons zie ik het Rode Kruis vooral bij evenementen en ken ik ze van de EHBO-cursussen en huisbezoeken aan ouderen of mensen die eenzaam zijn. In juni kwam ik onderstaande poster tegen. Daaruit blijkt dat het Rode Kruis nadrukkelijk de hulp aan ouderen onder de aandacht brengt. Dat is heel mooi en maakt me nieuwsgierig.

Rode Kruis poster

270 Afdelingen en 35.000 vrijwilligers in Nederland

Wat doet het Rode Kruis voor ouderen in Nederland? Daar is Alleszelf.nl ingedoken omdat Alleszelf wil weten hoe ouderen diensten kunnen vinden, vergelijken en gebruiken. Het Rode Kruis werkt via 270 lokale afdelingen en 35.000 vrijwilligers. De hulp van het Rode Kruis op lokaal niveau bestaat uit vier soorten (per afdeling kan dit verschillen):

 • eerste hulp: bij evenementen, via cursussen en voorlichting;
 • hulp bij rampen: opvang en verzorging, rampenhulpverlening, ‘Snel Inzetbare Groepen ter Medische Assistentie’ (Sigma) en informatie over verwanten;
 • op zoek naar familie: hulp bij het opsporen van familieleden met wie het contact verloren is gegaan door een oorlog, een ramp of het gevolg van maatschappelijke of persoonlijke omstandigheden;
 • sociale hulp/zelfredzaamheid: hulp in wijken en buurten, gericht op kwetsbare mensen.

Hulp en ondersteuning voor ouderen valt onder de laatste soort: sociale hulp. De vraag naar deze vorm van ondersteuning schijnt toe te nemen, zo las ik op één van de afdelingswebsites.

Rode Kruis op de kaart

Onderzoek

Voor dit onderzoek heeft Alleszelf.nl gewerkt via de landelijke pagina met contactgegevens van alle Rode Kruisafdelingen. Alleszelf.nl heeft op 30 en 31 oktober 2014 alle websites bezocht van de 97 afdelingen die een eigen website hebben (een enkele lokale pagina was niet beschikbaar en ontbreekt daarom). Op elke afdelingspagina heeft Alleszelf.nl vooral gekeken naar het onderdeel ‘dit doen we > sociale hulp’. Genoteerd is de ondersteuning die concreet omschreven is, specifiek geschikt voor ouderen en die hen direct helpt om zo lang mogelijk zelfstandig te blijven wonen. Het gaat vooral om telefooncirkels, activiteitenmiddagen, huisbezoeken, vervoer, mantelzorgondersteuning en vriendendiensten. Veel afdelingen organiseren ook vakanties en dagjes uit. Die heeft Alleszelf.nl  buiten beschouwing gelaten, omdat Alleszelf.nl zich vooral op de dagelijkse praktijk in en om huis richt. Ook de ondersteuning voor specifieke groepen mensen, zoals voor mensen met psychiatrische klachten, gehandicapten of blinden zijn niet meegenomen. Zeven afdelingen hebben wél een website, maar geen ondersteuning waar hier naar is gezocht en zijn dus niet meegenomen. Het kan natuurlijk zijn dat Alleszelf.nl iets over het hoofd heeft gezien. Meld dat gerust via een reactie onderaan dit bericht; dan kan dat in een volgende versie terugkomen.

Soorten diensten

Hieronder staat een algemene omschrijving van de diensten voor ouderen die het Rode Kruis aanbiedt en die in het overzicht vermeld zijn. De exacte naam, definitie en inhoud kan per afdeling anders zijn.

 • Activiteitenmiddagen: bijeenkomsten voor mensen om samen activiteiten te ondernemen. Deze middagen heten ook wel soos, hobbyclub, handwerkclub, sociale middag, contactmiddag of ‘welfare’.
 • Telefooncirkel: deze hulp heet ook wel ‘contactcirkel’ of ‘stercirkel’ (voor mensen die niet zélf kunnen bellen). Dit zijn groepen zelfstandig wonende ouderen die, vaak gecoördineerd door een vrijwilliger, dagelijks of op een aantal afgesproken dagen telefonisch contact met elkaar hebben, zodat het opgemerkt wordt als het niet goed met hen gaat, en ze wat (extra) aanspraak hebben.
 • Huisbezoek: voor iedereen die graag mensen ontmoet, maar daarvoor minder mogelijkheden heeft. Het gaat bijvoorbeeld om boodschappen doen, een wandeling maken of bijkletsen met een vrijwilliger.
 • Vervoer: het gaat om ‘sociaal’ of ‘sociaal-medisch’ vervoer: (aangepast) vervoer voor mensen die zittend, liggend of per rolstoel vervoerd willen worden, bijvoorbeeld naar een afspraak in het ziekenhuis of gebeurtenissen zoals een bruiloft of begrafenis.
 • Mantelzorgondersteuning: deze hulp wordt ook wel ‘oppashulp’ genoemd. Om een mantelzorger een moment voor zichzelf te geven komt een vrijwilliger voor een paar uur langs om de zorg van de mantelzorger over te nemen.
 • Vriendendienst: deze hulp heet ook wel ‘maatjesproject’: op afgesproken tijd en plaats ontmoeten zorgvrager en vrijwilliger elkaar om regelmatig contact te hebben en/of samen activiteiten te ondernemen. Dat kan variëren van boodschappen doen, de stad in gaan om kleren te kopen of een bezoek aan een museum.
 • Computer en internet: sommige afdelingen bieden ondersteuning (individueel of in groepsverband) aan om mensen te leren met een computer en internet om te gaan.
 • Vriendschap en netwerk: dit zijn activiteiten via cursussen of coaching die erop gericht zijn om  vriendschappen aan te gaan en te onderhouden en/of een sociaal netwerk in de eigen buurt op te bouwen.
 • Overige activiteiten: andere activiteiten zijn hulp bij de administratie (‘Eerste Hulp bij Administratie’ – EHBA), cursussen om met mobiele telefoons om te leren gaan, samen boodschappen doen, activiteiten rond maaltijden, tips of training rond veiligheid in en om de woning, scootmobieltraining en dagopvang.

Overzicht

Hieronder staat het overzicht. U kunt sorteren op elk onderdeel en/of de zoekfunctie gebruiken om makkelijk uw eigen woonplaats te zien. Klik op de naam van de afdeling om direct naar de afdelingswebsite te gaan. Staat er geen afdeling in uw gemeente? Dan is er geen Rode Kruisafdeling of heeft deze geen website. In dat laatste geval kunt u via de algemene Rode Kruispagina met contactgegevens een telefoonnummer zoeken.

[table “Rodekruis” not found /]

Tot slot

Het onderzoek leert dat het Rode Kruis op veel plaatsen belangrijke ondersteuning aan ouderen levert. Het aanbod is niet overal online te vinden en is per afdeling verschillend. De inzet voor ouderen door vrijwilligers van het Rode Kruis zal de komende jaren belangrijker worden. Om daarop in te spelen, zou het mooi zijn als het Rode Kruis de diensten van alle afdelingen online en op gemeente- of postcodeniveau direct vindbaar maakt.

Deel dit artikel
Een reactie op “Wat doet het Rode Kruis voor ouderen?
 1. Bedankt voor het wijzen op deze ‘blinde vlek’ (Rode Kruis) in mijn zoektocht naar vrijwilligers in de omgeving Amsterdam en Amstelveen. Ons thuiszorgbureau Senioren Zorg Plan zoekt samenwerking met vrijwilligers voor mensen met dementie. Door het terugtrekken van de overheid zien wij vaak dat er meer behoefte is aan ondersteuning dan betaald kan worden door de overheid of particulier.

  Fijn dat alleszelf.nl ons helpt de weg te vinden in de wereld van vrijwilligers voor ouderen. Vooral het zoeken naar (gespecialiseerde/ervaren) vrijwilligers specifiek per doelgroep (in dit geval dementie) is niet eenvoudig. Misschien kan alleszelf.nl hier aandacht aan besteden. Succes!

4 Pings/Trackbacks op "Wat doet het Rode Kruis voor ouderen?"
 1. […] zijn méér maatschappelijke hulporganisaties in Nederland. Vorige week onderzocht Alleszelf.nl het Rode Kruis. Maar wat denkt u van Humanitas, het Leger des Heils en De Zonnebloem? […]

 2. […] in het hulpaanbod van het Nederlandse Rode Kruis en […]

 3. […] Kruis: het Rode Kruis biedt ‘huisbezoek’ door vrijwilligers aan. Via deze pagina kunt u de beschikbaarheid in uw omgeving […]

 4. […] wordt als het niet goed met hen gaat, en ze wat (extra) aanspraak hebben”. Kijk via ons Rode Kruisoverzicht of onze welzijnspagina of ook in uw gemeente zo’n telefooncirkel actief […]

Langer en beter zelfstandig wonen
Zoek direct een dienst in de buurt of aan huis: