[Gastauteur] Nederland is tegenwoordig een mengelmoes van culturen en religies, waar iedereen zijn eigen unieke gewoontes heeft. Dit geldt ook voor uitvaartrituelen. Waar je bij een typische Nederlandse begrafenis vaak koffie en een plak cake krijgt, ziet het er bij Caribische en Chinese uitvaarten heel anders uit. Maar hoe dan precies? In deze blog nemen we u mee langs hun bijzondere tradities. Zo kunt u een kijkje nemen in hoe deze culturen afscheid nemen van hun dierbaren.
Caribische uitvaartrituelen
In de Caribische cultuur speelt de verering van geesten een belangrijke rol in het dagelijkse leven, en dat zie je terug in hun uitvaartrituelen. Wanneer iemand overlijdt, komt de hele gemeenschap samen voor een indrukwekkend afscheid. Vrienden, familie, buren – iedereen is welkom om de overledene op zijn reis naar het hiernamaals te begeleiden. Het lichaam wordt vaak begraven, zodat het ongeschonden aan die reis kan beginnen.
Voordat de stoet naar de begraafplaats gaat, wordt er nog een ronde om het huis van de overledene gelopen. Dit symboliseert het definitieve afscheid van de plek waar ze hebben gewoond. In de kist worden vaak persoonlijke spullen meegegeven, zoals briefjes of voorwerpen die de overledene dierbaar waren.
Na de begrafenis volgen acht dagen van rouw. Deze periode is een mengeling van verdriet, gebeden, maar ook muziek en dans – want in de Caribische cultuur gaat rouwen vaak hand in hand met vieren. Op de achtste dag worden alle ramen in huis opengezet, zodat de geest van de overledene rustig kan vertrekken, een ritueel dat ze ‘manda spiritu bai’ noemen, wat letterlijk betekent: stuur de geest weg.
Chinese uitvaartrituelen
In China spelen het taoïsme, confucianisme en boeddhisme een grote rol in de manier waarop mensen omgaan met de dood. Volgens deze geloven heeft elk mens twee zielen: een spirituele ziel, die direct na het overlijden terugkeert naar de plek waar het was vóór de geboorte, en een ‘Po-ziel’ die in het lichaam blijft. Om deze Po-ziel te behouden, worden de lichaamsopeningen van de overledene zorgvuldig dichtgemaakt met stukjes stof.
Voorouders zijn in de Chinese cultuur van groot belang, en hun invloed reikt zelfs tot na de dood. Ze bepalen, met de hulp van een boeddhistische monnik, priester of Feng Shui-meester, de ideale dag en plaats voor de begrafenis. Dit ritueel, bekend als voorouderverering, onderstreept de diepe verbondenheid met eerdere generaties.
Na het overlijden wordt het lichaam van de overledene ritueel gewassen en aangekleed in meerdere lagen kleding. Zo blijft hij of zij warm tijdens de lange reis naar het hiernamaals. Vervolgens worden de haren gekamd, en de kam wordt doormidden gebroken, omdat alles wat met de dode in aanraking komt, niet meer mag worden gebruikt. Deze persoonlijke items gaan mee de kist in, samen met de laatste maaltijd van de overledene (vaak rijst). Afhankelijk van de levensbeschouwing legt men ook een parel of ganzenei in de mond.
Keuzehulp Informatie & Advies >>
Diverse culturen: 1 overeenkomst
Zoals u hebt gelezen, heeft elke cultuur zijn eigen unieke gebruiken rondom de dood. Maar één ding dat ons allemaal verbindt, is het belang van een waardig grafmonument om onze dierbaren te eren. Bij het kopen van een grafsteen begrijpt Hutting Natuursteen dat het kiezen van het juiste monument meer is dan alleen het leveren van natuursteen – het vraagt om vakmanschap, maatwerk en goed advies. Laat u inspireren door de vele soorten marmer, graniet en leisteen.
[ Gastauteur Uitvaartrituelen :] Hutting Natuursteen | Foto door Brett Sayles op Pexels.
Geef een reactie