Sporten met Parkinson: drie redenen om het te blijven doen

sporten met Parkinson[Gastbijdrage] Sporten is gezond voor iedereen. Het helpt u fit te blijven. Ook voor mensen met Parkinson is het raadzaam om te blijven sporten. Hieronder leest u drie redenen waarom. Wilt u direct aan de slag? In een nieuw artikel op de voorlichtingswebsite Verder met Parkinson vindt u diverse tips en adviezen om te starten met sporten.

Reden 1: verminderen van Parkinsonsymptomen

Onderzoek door Radboud UMC toont aan dat beweging en sport een positief effect heeft op patiënten met Parkinson (RaboudUMC & The Lancet, 2019). Lichamelijke activiteiten kunnen de motoriek positief beïnvloeden en zijn goed voor de balans en het lopen. Bent u benieuwd welke sporten geschikt zijn voor mensen met Parkinson? Bekijk dan het artikel op Verder met Parkinson; daar staat een opsomming van activiteiten.

Reden 2: positief effect op algemene gezondheid

Regelmatig sporten levert belangrijke positieve effecten op (directe en indirecte). Verbetering van de lichamelijke conditie is het direct effect. Het bevordert daarnaast de stoelgang wanneer u last hebt van obstipatie, wat een veel voorkomende klacht is bij de ziekte van Parkinson.

Een belangrijk indirect effect van sporten is dat het helpt om ziekten te voorkomen. Denk bijvoorbeeld aan hart- en vaatziekten en suikerziekte. Ook hebben actieve mensen minder last van botontkalking waardoor er een lager risico is op een botbreuk na een val. Wie regelmatig beweegt, kan gezondheidsrisico’s verminderen!

Reden 3: verandering in de hersenen

Wilt u op de hoogte zijn van de laatste ontwikkelingen en nieuwe onderzoeken die deze hoopvolle resultaten mogelijk bevestigen? Of hebt u gewoon behoefte aan meer voorlichting over Parkinson? Bekijk dan de website Verder met Parkinson.

Keuzehulp voor informatie & advies >>

Uw ervaringen

Wat zijn uw ervaringen? Hebt u sporttips voor mensen met Parkinson om zo gezond mogelijk te blijven? Deel uw inzichten graag hieronder!

[Gastauteur:] AbbVie Nederland helpt mensen met complexe aandoeningen zoals de gevorderde vorm van de ziekte van Parkinson. Dit doen zij met innovatieve geneesmiddelen en bijbehorende zorgoplossingen die zij ontwikkelen met partners. Op verdermetparkinson.nl kunnen mensen ontdekken wat ondanks de ziekteprogressie (nog) wél kan. Er is nu online eindelijk meer informatie te vinden over het gevorderde stadium.

Wilt u gratis updates ontvangen zoals dit artikel over sporten met Parkinson?
Klik hier en schrijf u in voor onze nieuwsbrief.

Vault nummer: NL-NEUP-200011

Deel dit artikel
Langer en beter zelfstandig wonen
Zoek direct een dienst in de buurt of aan huis: