Ontdek 3 seniorencomputers; iets voor u?

seniorencomputersZou u een ‘echte’ computer willen hebben, maar lijkt dat ingewikkeld? Ontdek hier dan drie computers die speciaal voor ouderen zijn gemaakt. Kant-en-klaar, met handige software en goede ondersteuning. Alleszelf.nl zet de eigenschappen van deze seniorencomputers op een rij. Wellicht kunt u meer dan u denkt!

Verantwoording

In dit artikel onderzoeken we drie desktopcomputers voor ouderen: apparaten die u op een vaste plek in huis neerzet. Het zijn seniorencomputers die wij op internet tegenkwamen. We baseren onze informatie op gegevens die we online konden vinden; de computers hebben we niet zelf getest. We bespreken vooral de gebruiksmogelijkheden en het uiterlijk van computers. Technische specificaties, levering en service hebben we niet beoordeeld.

We laten tablets en smartphones buiten beschouwing maar geven tot slot en ter vergelijking wel de laptop als betaalbaar alternatief aan. Tot slot: kent u nog andere speciale computers voor ouderen? Laat u dat dan onderaan dit bericht achter.

Waarom computers?

Computers zijn tegenwoordig niet meer weg te denken. Ook ouderen maken steeds vaker gebruik van computers; veel méér dan de meeste mensen denken. Ze gebruiken computers voor informatie, ontspanning en het onderhouden en maken van nieuwe contacten. Een fotoalbum is online zo gemaakt met bijvoorbeeld myposter. Of om zelf een site te maken over de hobby of familiestamboom.

Laptops, tablets en smarthpones zijn draagbaar en heel handig in gebruik. Maar een ‘vaste computer’ heeft als voordeel dat deze vaak een vaste plek in huis kent waar iemand rustig kan zitten. Voor meer comfort bevestigt u de monitor aan de muur, aan het bureau of aan het plafond met een monitorarm of monitorbeugel.

Bovendien zijn vaste computers vaak goedkoper, minder kwetsbaar, gaan ze langer mee, zijn de beeldschermen vaak groter en reparaties eenvoudiger uit te voeren. (Kijk ook eens bij onze social media tips en een informatie over computerlessen voor ouderen.)

Waarom voor ouderen?

Op hoge leeftijd gaan mensen vaak minder goed horen en zien. Ook zijn ze niet opgegroeid met computers en bestaat er soms angst om met de apparaten om te gaan. Hier houden seniorencomputers rekening mee: ze zijn eenvoudig in het gebruik en toegankelijk voor iedereen. Let maar eens op de volgende eigenschappen en kenmerken die we tegenkwamen:

 • duidelijke handleidingen;
 • Nederlandstalige besturing;
 • eenvoudige bediening met één muisklik;
 • u hoeft er niets zelf op te zetten: alle programma’s zijn al geïnstalleerd;
 • helpdesk per telefoon en e-mail;
 • ondersteuning via hulp-op-afstand: de leverancier kan meekijken op uw computer als u problemen hebt (na uw goedkeuring);
 • u kunt gebruik maken van een abonnement voor service, veiligheid en onderhoud;
 • garantie tot 3 jaar.

Drie computers

Alleszelf.nl heeft drie seniorencomputers gevonden en op een rij gezet:

 1. S-computer;
 2. SimPC;
 3. PC Basic.

Hierna bespreken we elke computer afzonderlijk, geven we overzicht via een tabel en trekken enkele conclusies.

1. S-computers

S-computers voor seniorenS-computers biedt als ‘seniorencomputer’ de S-computer Alles in 1 luxe. Op de startpagina staan grote, duidelijke iconen die u met de hand, een pen of via toetsenbord en muis kunt bedienen. Het uiterlijk ziet er iets minder overzichtelijk en mooi uit.

 • Dit is ook een computer en scherm in één, met aanraakscherm. Hier kunt u ook een muis en toetsenbord bij gebruiken. De prijs van de S-computer Alles in 1 luxe bedraagt € 799, exclusief € 25 entreekosten. Huren kan ook voor € 31,95 per maand.
 • U kunt het apparaat bij u thuis laten aansluiten en een introductiecursus krijgen (voor € 69,50).
 • U kunt een demonstratie van de software online uitproberen.
 • Ook bij S-computers kunt u de losse software aanschaffen; prijzen en bestelmogelijkheden hebben wij echter niet gevonden.
 • De S-computer kunt u hier kopen of huren. Ook kunt u terecht bij het enige verkooppunt in Rijsbergen.

2. SimPC

senioren computers SimPCOok de SimPC is een Alles-in-één computer. De startpagina toont grote, duidelijke iconen en heeft meer functies dan voorgaande aanbieders. Daardoor oogt het wat onrustiger.

 • De computer is een aanraakscherm van het merk Medion (ook bekend van de Aldi). Muis en toetsenbord worden bijgeleverd. De SimPC kost € 559 tot € 669 (afhankelijk van de service-opties), waarbij u na het eerste jaar € 13,50 abonnementsgeld betaalt.
 • Het abonnement geeft u recht op onder andere regelmatig onderhoud, een dagelijkse backup, beveiliging, hulp via het servicecentrum en twee jaar garantie aan huis.
 • U kunt de SimPC laten bezorgen, installeren en/of een cursus krijgen.
 • U kunt een demonstratie van de software online uitproberen.
 • De SimPC kunt u online bestellen of bij één van de 21 verkooppunten aanschaffen.

3. PC Basic

seniorencomputers PC Basic

PC Basic biedt de alles-in-één computer aan: een kruising tussen een tablet en computer. De zogenoemde PC Basic Touch ziet er mooi uit en heeft een groot aanraakscherm met duidelijke iconen. Daarmee kunt u de computer bedienen en programma’s starten.

 • De computer zit verwerkt in het scherm; u gebruikt het apparaat zonder muis of toetsenbord. De prijs varieert van € 999,- tot € 1.199,-, afhankelijk van de grootte van het scherm.
 • Ook is er een zorgenvrij-abonnement beschikbaar voor € 12,50 per maand. Voor onbeperkte hulp op afstand, een gratis monteur aan huis, automatische updates en een jaarlijkse APK van uw computer.
 • U kunt een demonstratie van de software online uitproberen.
 • De speciale software van PC Basic is ook afzonderlijk te koop en kunt u installeren op iedere computer of laptop. Als u al een goed werkende computer hebt, dan kunt u de software daarop installeren en geld besparen.
 • De software en computer zijn online te verkrijgen.

Overzicht seniorencomputers

ComputerKostenVoordelenNadelen
S-computer Alles in 1 luxe€ 799Mogelijkheid tot installeren en introductiecursus, functioneel, overzichtelijk, beveiligingssysteem, Uiterlijk, iconen startpagina onduidelijk, slechts 1 verkooppunt
SimPC€ 559 tot € 669Voordelig, mogelijkheid tot installeren en introductiecursus, veel verkooppunten, functioneel, beveiliging, up-to-date door ontwikkelaarsGeen losse software, onrustiger beeld
PC Basic Touch, via Google€ 999 tot € 1.199Mooi uiterlijk, overzichtelijk, functioneel, veel verkooppunten, uitgebreide abonnementHoger geprijsd, geen standaard cursus en installatie, geen standaard beveiligingssysteem

Seniorenlaptop betaalbaar alternatief

Er zijn ook legio laptops die geschikter zijn op hoger leeftijd. Wilt u liever een toegankelijke laptop kopen, vergelijk dan goed en ga vooral voor de eenvoud. Ook een seniorenlaptop hoeft echt niet duur te zijn; een goede laptop is er al zo rond de € 500,-. Zeker als u deze alleen gebruikt om te internetten, mail te lezen, foto’s te bekijken, te chatten en daarnaast wat met Word of Excel werkt.

Vermijd duurdere apparatuur als u geen specifieke werkzaamheden wilt verrichtten zoals filmmontage en fotobewerkingen. Filter bij uw keuze op 17 inch laptops. Deze zijn handig op een vaste plek en fijn om op te werken door een relatief groot toetsenbord en scherm. Tot slot is een goede muis en vereiste en een geïntegreerde webcam om bijvoorbeeld de (klein)kinderen wat vaker en op een groter scherm te zien.

Accessoires laptop

Zoekt u ook voordelige accessoires zoals een koptelefoon? Via een online marktplaats zoals SwitchBay koopt u veilig tweedehands en refurbished elektronica dankzij een volledige kopersbescherming. Vergeet ook de bescherming van uw laptop voor onderweg niet en zorg dat deze goed aansluit op de laptop met accessoires en de overige spullen die u wilt vervoeren. Functionele laptophoezen en laptoptassen bij Sleevy hebben allerlei kleurrijke of grappige designs.

Conclusie

Bij de speciale computers voor ouderen gaat het voornamelijk om de software die erop zit, de gebruikshandleiding en de ondersteuning. Dit maakt het gebruik van een computer eenvoudig en laagdrempelig. Alle aanbieders hebben een ‘Alles-in-1’ computer; ook kunt u zich online een beeld vormen van de software van elke computer  Verschillen zijn er in prijs, beschikbaarheid en uiterlijk.

Uw ervaringen

Hebt u ervaring met deze seniorencomputers? Of kent u nog andere computers die speciaal voor ouderen zijn ontwikkeld? Laat uw reactie hieronder achter! Lees hier onze tips om uw nieuwe computer als hulpmiddel te gebruiken.

Wilt u elke gratis updates ontvangen zoals dit artikel over seniorencomputers? Klik hier en schrijf u in voor onze nieuwsbrief.

Deel dit artikel
5 reacties op “Ontdek 3 seniorencomputers; iets voor u?
 1. Rein Hoen schreef:

  Het artikel doet voorkomen alsof alleen deze computers geschikt zijn voor Senioren.
  Niets is minder waar! Een in de winkel gekochte computer kan ook uitstekend door senioren gebruikt worden en is een stuk voordeliger dan de hier besproken computers.
  Een cursus bij Seniorweb kan de senior dan verder op weg helpen.
  Dat is niet alleen veel leuker maar stukken goedkoper.

 2. Charlot Hulshoff schreef:

  Beste Mark,

  ik ben 73, zou zo’n seniorencomputer voor mij ook geschikt zijn? Je zet nl nergens in het artikel de technische specificaties. Om je een indruk te geven van wat ik nodig heb: ik maak video-montages, muziekbewerkingen, gebruik het totale Adobe-pakket. Gamen doe ik nooit.

  Kortom: wat onderscheidt “jouw” seniorencomputer van een gewone computer?
  Mijn okselharen gingen rechtovereind staan toen ik je stukje las. In MIJN omgeving zijn 80-jarigen wel een stukje bedrevener met de PC en tablet dan menig 50-er. Dus ik word erg boos als je een simpele, zogenaamd gebruiksvriendelijke computer, waar je zelf geen extra programma’s op kunt zetten en met een duur onderheidsabonnement een seniorencomputer noemt. Hoe oud ben je zelf? Ik denk 14, want tieners willen nog wel eens achterhaalde standpunten over mensen boven de 40 hebben.

  Met zeer boze groeten,
  Charlot.

 3. Naam (verplicht)Marie-Louise Salet schreef:

  Onder de noemer ‘senioren’ wordt er van alles verkocht dat vaak niet beter, maar vooral veel duurder is. Ik vind dat je – wanneer je hier drie computers presenteert – beter geïnformeerd moet zijn en ervan overtuigd zijn dat het voor bepaalde senioren de ideale oplossing is. Bijvoorbeeld voor senioren die slecht zien of die een drempel ervaren om ‘aan de computer’ te gaan. Het commentaar hierboven is te summier. In de inleiding presenteer je het alsof het allemaal heel gebruiksvriendelijk is, maar onder de nadelen, zie ik dingen staan waarvan ik niet blij word. Je moet deze computers ook zelf uitgeprobeerd hebben en daar een oordeel over hebben. Het liefst ook uitgeprobeerd door mensen uit de doelgroep die je hiermee wilt bereiken, anders lijkt het alleen maar op reclame voor bedrijven die een seniorcomputer op de markt hebben gebracht.

 4. Willem van Dijk schreef:

  Nieuwegein 12 Oktober 2015:

  Als oudje van 86 en vanaf 1980 p.c. ervaring in XP/Vista/w 7/ w8.1 pro en sinds Juli 2015
  W 10 Pro zelfs 2 op mijn PC kamer werk er dagelijks mee als thuisgebruiker, mogelijk met zoveel kennis een andere te dienste te zijn.
  Ook het petje af voor auteurs die senioren ten dienste willen zijn, maar dan wel gezien hun oudersdoms pensioen er naar handelen op allerlei gebied.

  Willem van Dijk
  `PAPIRUS42`

 5. Sonja Tuinman schreef:

  Ik sluit me aan bij de vorige reacties. Ik ben een vrouw van 74 en heb 47 jaar in het bedrijfsleven gewerkt. Ik maakte de opkomst van de PC mee ik was de eerste bij het bedrijf waar ik destijds werkte die een PC op de werkplek kreeg. Met cursussen, een instructieboekje en vallen en opstaan een database gebouwd. Het boeide me vanaf het begin en in de loop van de jaren heb ik met zo veel verschillende systemen/programma’s gewerkt, dat ik nu alles makkelijk oppak. Ik heb mijzelf o.a. Adobe Photoshop aangeleerd en nog vele andere toepassingen. Meestal kan ik computerprobleempjes zelf oplossen. Meestal blijk ik slimmer te zijn dan de helpdeskmedewerkers die ik soms een vraag stelde dus die diensten bel ik niet meer.
  Ik maakte zelf mijn websites, ben nu aan de derde toe. Het werken met de computer is een heerlijke hobby. Heb je eens een vraag, dan kun je de antwoorden meestal vinden op internet.
  Deze achtergrond heeft ook geholpen bij het snel onder de knie krijgen van mobiele telefoons.
  Ik ken genoeg mensen die maar met moeite of helemaal niet met computers of telefoons om kunnen gaan, maar daarbij zijn ook veel jongeren.

Langer en beter zelfstandig wonen
Zoek direct een dienst in de buurt of aan huis: