Plastische chirurgie op hogere leeftijd: dit is mogelijk

Er goed uit blijven zien… wie wil dat nou niet? Aandacht voor ons uiterlijk is dan ook heel gewoon en soms heeft men daar een ingreep voor over met plastische chirurgie. Veel mensen denken echter dat dit enkel is om het uiterlijk te verfraaien. Besef dat plastische chirurgie veel meer is. Zo maakt het ook herstel van een aangeboren afwijking mogelijk of van het lichaam na een ongeluk, bijvoorbeeld bij brandwonden. Ook voor ongewenst en hinderlijk littekenweefsel kan plastische chirurgie een oplossing zijn. Met het verstrijken van de jaren kunnen er ook klachten ontstaan die om een oplossing vragen. Alleszelf.nl onderzocht daarom de mogelijkheden van plastische chirurgie op hogere leeftijd. U zult versteld staan!

Plastische chirurgie voor ouderen

Er bestaan heel veel mogelijkheden voor plastisch chirurgische en dermatologische behandelingen. Ook in ons nuchtere land hebben we genoeg specialisten voor kleinere en grotere lichaamscorrecties. We beperken ons hieronder tot de relevante opties voor ouderen en maken daarvoor een reis langs het menselijk lichaam en de organen. Tot slot geven we aan waar u plastische chirurgie kunt ondergaan en besteden we aandacht aan de (basis)zorgvergoedingen voor deze behandelingen.

Op reis langs ons lichaam

Naast diverse esthetische figuurcorrecties vonden we onderstaande vormen van plastische chirurgie die met name voor ouderen herkenbaar kunnen zijn. Gaat u mee op deze bijzondere reis?

Het gezicht

De huid kan helaas gaan verslappen. Daardoor gaat het gezicht meer plooien en ontstaan er rimpels. Dit kan natuurlijk ook prachtig uw karakter benadrukken! Als u daar anders over denkt of last ervaart kunt u voor een facelift gaan. Hierbij trekt de specialist de gezichtshuid strak. Daarnaast kunnen zogenaamde ‘injectables’ uw gezicht weer volume geven met minder rimpels tot gevolg. De huid onder de kin en in de hals kan ook verslapt zijn. Met een halslift wordt de verslapte huid gelift waardoor uw hals weer strakker wordt.

‘De goedkoopste facelift is een lach’ | Kenneth George Mills

De ogen

Mogelijk krijgt u steeds meer last van een vermoeid gezicht. Dat kan veroorzaak worden door hangende oogleden of wallen. Misschien is het zelfs moeilijker om uw oogleden nog op te maken. Trekkende of hangende oogleden kunt u laten verhelpen met een ooglidcorrectie en geeft ook weer een energiekere uitstraling.

De oren

We denken dat onze oren blijven groeien maar eigenlijk rekken ze uit omdat het kraakbeen in je oren minder soepel wordt. Daardoor krijgt de zwaartekracht steeds meer vrij spel. Mogelijk vallen afstaande oren dan extra op. Met een relatief eenvoudige ingreep liggen de oren dichter tegen het hoofd. Alleen een oorlelcorrectie kan trouwens ook.

De haren

Haarverlies overkomt 25% van de mannen en bij de blanke man ligt dit percentage zelfs op 45%. Vraag ons niet waarom. In ieder geval biedt een haartransplantatie een blijvende oplossing tegen kaalheid, ook om dun behaarde en kale plekken te verhelpen. Natuurlijk kunnen ook vrouwen haarverlies of kaalheid ervaren. Heeft u alleen ‘last’ van grijze haren? Lees dan over haarverzorging.

De huid

Er bestaan opvallend veel verschillende huidproblemen zoals acne, couperose, rimpels en vlekken. Het is vast herkenbaar dat we met het stijgen van de leeftijd steeds meer moeder- en pigmentvlekken krijgen. Er bestaan gelukkig diverse behandelmethoden voor huidproblemen zoals bijvoorbeeld een fruitzuurpeeling, laserbehandeling of – ook voor de doe-het-zelvers – de dermaroller. Ouderdomsvlekken zijn extra vervelend als deze erg in het zicht liggen. Zulke vlekken zie je meer bij mensen van middelbare tot oudere leeftijd. Deze goedaardige huidafwijking is veelal lichtbruin van kleur en kan het beste bestreden worden met een laserbehandeling.

De billen

Als u ouder wordt, verliest u volume in de billen waardoor ze wat platter zijn. Er kunnen ook andere redenen zijn om een bilcorrectie te ondergaan. Daarmee verbeteren de contouren.

De schaamstreek

Mogelijk ervaart u in dit ‘gebied’ ongemak tijdens het wandelen, fietsen of intiem contact. Schaamlippen kunnen door flink gewichtsverlies of een bevalling maar ook op hogere leeftijd rimpeliger of slapper worden. De oorzaak van te grote en te lange schaamlippen kan ook komen door een overschot aan huid en/of vet. Hiervoor bestaan er verschillen behandelingen zoals een schaamlipcorrectie.

De armen

De bekende kipfiletjes… Ook de huid van de armen kan elasticiteit verliezen of de huid verslapt na gewichtsverlies. U kunt dan kiezen voor een armlift waarbij de plastisch chirurg overtollige huid weghaalt.

De borsten

Veroudering kan helaas het zelfbeeld aantasten door kleinere of hangende borsten. Daarentegen veroorzaken grote borsten zeker op leeftijd vaak rug- en nekpijn. Vrouwen blijken zich soms zelfs te schamen voor hun uiterlijk. Dat is gelukkig niet meer nodig dankzij de verschillende typen plastische borstchirurgie; van een borstlift of borstvergroting tot een borstprothese, -implantaat of juist een borstverkleining of -versteviging. Hoe dan ook zorgt zo’n ingreep ervoor dat uw borsten weer beter bij uw lichaam passen.

Hier kunt u terecht

U kunt veelal bij een plastisch chirurg terecht of een andere medisch specialist. Zo kan bijvoorbeeld een oogarts of KNO-arts ook plastisch chirurgische operaties uitvoeren. Voor deze medisch specialisten kunt u terecht in een ziekenhuis of in een zelfstandig behandelcentrum (ZBC). U kunt ook het overzicht van Zelfstandige Klinieken Nederland (ZKN) raadplegen.

zorgklinieken keurmerk plastische chirurgie

Informeer bij uw huisarts naar de mogelijkheden, ook voor een doorverwijzing. In een persoonlijk consult kan uw specialist een geschikte behandelmethode adviseren.

Kwaliteit plastische chirurgie

NVPC plastische chirurgie NVCG Cosmetische Geneeskunde

Er bestaat ook een kwaliteitskeurmerk van de Nederlandse Vereniging voor Plastische Chirurgie (NVPC) voor gekwalificeerde plastisch chirurgen. Daarnaast is lidmaatschap van de Nederlandse Vereniging Cosmetische Geneeskunde (NVCG) ook een betrouwbare indicator. Op hun site staat een overzicht van aangesloten cosmetisch artsen van de KNMG

Vergoeding van plastische chirurgie

Informeer voor een compleet overzicht van de mogelijke vergoedingen altijd bij uw eigen zorgverzekeraar. Plastische chirurgie wordt in ieder geval door de basisverzekering vergoed bij:

  1. uiterlijke afwijkingen waarbij u een lichamelijke functiestoornis kunt aantonen
  2. verminking(en) veroorzaakt door ziekte, een medische behandeling of ongeval
  3. bovenoogleden die uw gezichtsveld ernstig beperken
  4. borstprotheseverwijdering (mits medisch noodzakelijk)
  5. plaatsing/vervanging van borstprothesen. Als uw borst geamputeerd is (geheel/gedeeltelijk) of als (trans)vrouw het borstweefsel niet ontwikkeld is of ontbreekt
  6. verschillende aangeboren afwijkingen
  7. vastgestelde transseksualiteit de behandeling van primaire geslachtskenmerken.

De basisverzekering vergoedt voor bovenstaande situaties ook verpleging, verzorging en paramedische zorg. Maar ook de genees-, hulp- en de verbandmiddelen. Bij noodzakelijke ziekenhuisopname valt onder de vergoeding van de basisverzekering.

Keuzehulp Informatie & Advies >>

Uw ervaringen met plastische chirurgie

Hopelijk kunt u onze tips gebruiken om de juiste keuze te maken. Laat het graag weten als u een tip mist of als u een nuttige aanvulling hebt. Laat daarvoor uw reactie hieronder achter! En lees ook het uitgebreide stappenplan voor passende zorg in het algemeen.

Wilt u gratis updates ontvangen zoals dit artikel over plastische chirurgie?
Klik hier en schrijf u in voor onze nieuwsbrief.

[Bronnen:] VvAA, NVPC, Kliniek Veldhoven (beeld) en Zorgkaart Nederland

oog website Kijk uit. Jezelf mooier maken kan lelijk uitpakken. Een geslaagde ingreep begint bij een geschikte arts.

Deel dit artikel

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

Langer en beter zelfstandig wonen
Zoek direct een dienst in de buurt of aan huis: