Ontspanning van lichaam en geest met deze gadgets

ontspanning van lichaam en geestDe meeste mensen associëren een goede gezondheid met voeding en lichaamsbeweging en laten een ander belangrijk onderdeel van het algehele welzijn buiten beschouwing: ontspanning! Hoe u ook ontspant, het is een integraal onderdeel van het bestrijden van de gevolgen van stress en het verzekeren van een lang leven en kwaliteit van leven. Omdat senioren al vatbaarder zijn voor gezondheidsproblemen, wordt ontspanning een bijzonder belangrijk onderdeel van het verbeteren en behouden van hun gezondheid. Alleszelf.nl overtuigt u in dit artikel graag over het belang van ontspanning van lichaam en geest. We sluiten af met een aantal ontspannende hulpmiddelen, gadgets en originele cadeaus. Niet allesomvattend maar wel ter inspiratie!

Het belang van ontspanning van lichaam en geest

Voor ouder wordende volwassenen kan ontspanning helpen de risicofactoren te verminderen die tot hartaanvallen en beroertes leiden.

Stress verminderen

Stress is een belangrijke factor die bijdraagt aan een hoge bloeddruk en is in direct verband gebracht met 10% van alle beroertes. Alleen al door stress te verminderen en tijd te nemen om te ontspannen, kunt u uw kans op catastrofale gezondheidsproblemen aanzienlijk verkleinen. Ontspanning is ook een krachtig middel in de strijd tegen meer gewone kwalen zoals verkoudheid en griep. Stress kan de ontsteking in het lichaam verhogen en de immuniteit verminderen, waardoor uw lichaam kwetsbaarder wordt voor ziektekiemen en bacteriën. Terwijl de meeste mensen verkoudheden als een ongemak beschouwen, kunnen ze bij senioren snel escaleren en dodelijk worden. Het komt vaak voor dat een schijnbaar onschuldige verkoudheid op de borst bij oudere volwassenen in een longontsteking verandert. Senioren kunnen echter hun risico op dergelijke ziekten verlagen en hun immuunsysteem stimuleren door ontspannende activiteiten te ondernemen. Maar ook mantelzorgers doen er goed aan het stress-level te verminderen.

Mentale helderheid

Senioren zijn ook vaak bezorgd over het tegengaan van geheugenverlies en de tekenen van dementie. Studies hebben aangetoond dat stress het deel van de hersenen aantast dat gebruikt wordt voor analyse en abstract denken, waardoor het moeilijker kan worden om problemen op te lossen en belangrijke data te onthouden. Bovendien doodt stress hersencellen en blokkeert het de vorming van nieuwe cellen, waardoor het vermogen om nieuwe informatie te leren wordt belemmerd. Wazig denken kan ook een negatieve invloed hebben op het besluitvormingsproces. Ontspanning is dan belangrijk voor mentale helderheid en het vermogen om goede beslissingen te nemen.

In balans tegen depressie

Tot slot kan ontspanning de symptomen van depressie helpen bestrijden, die maar al te vaak voorkomen bij senioren. Het ouder worden kan veel nieuwe grote veranderingen in het leven met zich meebrengen, die moeilijk te verwerken zijn en vaak leiden tot een toename van de lichaamsproductie van het stresshormoon, cortisol, en een afname van positieve hormonen, zoals serotonine en dopamine. Als deze hormonen gedurende lange tijd uit balans zijn, kan dit depressie veroorzaken. Gelukkig kan ontspanning uw lichaam helpen de hormoonspiegels op natuurlijke wijze in balans te brengen en depressie te bestrijden.

Tips ter ontspanning van lichaam en geest

De vijf leukste gadgets ter ontspanning, doe er uw voordeel mee en ontspan lichaam en geest. Van nek tot voet!

1. Een comfortabel nekkussen

nekkussen ontspannend
Dit fijne (reis)kussen van Cabeau Evolution zorgt voor comfort op elke locatie. Het nekkussen is verkrijgbaar bij CoolGift.com, zij zijn gespecialiseerd in alle mogelijke soorten leuke, en vooral handige gadgets en maken zo het leven leuker. Ze hebben nog veel meer ‘hebbedingetjes’ die zeker ook een functie hebben. Ze zijn voor haar onder de noemer ‘cadeau idee vrouw, maak ook voor hem of gewoon voor gezamenlijk gebruik. Tip 2 t/m 4 zijn ook van deze webwinkel.

2. De verkoelende nekventilator

nekventilator

Deze draagbare minifan is overal en altijd een fijn maatje; in huis, het ov, op het strand of tijdens een zomerse wandeling. Met de Mini USB Nekventilator, ook deze is online te koop bij CoolGift.com, voorkomt u zeker zweetdruppels op uw voorhoofd. Plaats hen  om uw nek en zet de ventilatie maar aan, die er is voor beide zijden van uw gezicht. Met een verstelbare snelheid in drie standen en richting naar keuze bent u verzekerd van de ideale koeling op de warme dagen of na inspanning. Gaat u voor een licht briesje of een beheersbare storm? De batterijen zijn via USB oplaadbaar.

3. Energieke reflexologiesokken

ontspanning-van-lichaam-en-geest

Wist u dat alle lichaamsdelen en organen in verbinding staan met plekken op uw voeten? Dat stelt tenminste de voetreflexologie waarbij verschillende zones van uw voetzool  overeenkomen met bijvoorbeeld de lever, het hart, de dikke darm of uw (pijnlijke) schouders. Met massage van de voetzones herstelt de energiedoorstroming in uw hele lichaam of het zorgt voor ontspannen onderhoud. Met deze sokken met een gekleurde indeling kunt u zelf makkelijk de reflextherapie toepassen. Het aanleren van de voetreflexologie is ook nog eens extra leuk. Ga dus CoolGift.com ook voor deze massagesokken van 95% katoen en 5% elastaan. De pasvorm is heerlijk dankzij de stretchstof.

4. Ontspanning van lichaam en geest met een voetmassage

voetmassage

Wat dacht u van een ontspannende voetmassage. Deze wellness tool, van jawel: CoolGift.com, geeft optimaal relaxerend effect dankzij de draaiende houten cilinders. U verwent uw voetzool door uw voeten heen en weer te bewegen over deze rollen. Daarnaast kunt u de voeten een paar seconden stevig op de vormpjes drukken voor een nog stevigere voetenmassage. De handzame voetmassage roller uit kersenhout, past elke voetmaat en masseert de huid én de spieren. Reken nu af met uw pijnlijke en vermoeide voeten en laat alles voortaan  op rolletjes lopen.

Keuzehulp Informatie & Advies >>

5. Een relaxstoel als hulpmiddel

Relaxfauteuil en sta op stoel

Voor senioren met een beperkte mobiliteit is een relaxfauteuil de perfecte manier om te ontspannen en de gevolgen van stress te bestrijden. Hefstoelen zijn ontworpen om de druk op vermoeide gewrichten te verlichten en bieden u de mogelijkheid om de perfecte ligpositie te kiezen. En het beste van alles is dat u zich geen zorgen hoeft te maken om uit uw stoel te komen. Het liftmechanisme zorgt ervoor dat u veilig en zonder verdere hulp in een staande positie wordt gebracht. Een relaxstoel of sta op stoel is meer dan alleen een handig mobiliteitsmiddel, het kan een belangrijk hulpmiddel zijn om u te helpen ontspannen, wat uiteindelijk een heleboel andere lichamelijke en geestelijke kwalen kan voorkomen. Een combinatie met een hoofdmassage zoals op de hoofdfoto doet daarbij helemaal wonderen.

Meer ontspannende cadeautips?

Heeft u ervaring met een van deze gadgets of wellicht een andere plezierige gadget ter ontspanning in huis? Deel dit dan met ons onder dit artikel.

Wilt u gratis updates ontvangen zoals dit artikel over ontspanning van lichaam en geest?
Klik hier en schrijf u in voor onze nieuwsbrief.

Deel dit artikel

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

Langer en beter zelfstandig wonen
Zoek direct een dienst in de buurt of aan huis: