Langer zelfstandig met tijdig een nieuwe heup

nieuwe heupOns credo is en blijft langer zelfstandig thuis wonen. Naast allerlei woningaanpassingen en ondersteuning kan dat vooral met een goede gezondheid. Daar hoort natuurlijk een goede mobiliteit bij! We willen allemaal zo lang mogelijk zelfstandig de trap op en af én op stap. Lekker de deur uit, de fiets op en het ov of de auto in naar een activiteit… Ontspannen baantjes trekken in het zwembad… Als u last heeft van uw heup kunt u pijnlijk worden belemmerd in zulke normale dagelijkse activiteiten. Alleszelf.nl maakt u graag bewust om tijdig in actie te komen en niet te lang te wachten om hier iets aan te doen. Wat kan behandeld of is zelfs een nieuwe heup de oplossing? En waar kan dat? Lees snel verder.

Medicijnen, therapie of nieuwe heup?

Hoe komt het toch dat veel mensen in de loop van de jaren last krijgen van hun heupen? Naast aandoeningen aan het heupgewricht is vooral slijtage de boosdoener. Deze sleet maakt bewegen vroeg of laat steeds lastiger. Als de gewrichten pijn gaan pijn doen, u last krijgt van stijfheid en de klachten zelfs ondraaglijk worden, is het echt tijd voor actie.

Medicatie en therapie

Heeft u de klachten nog niet zo lang dan kunt u deze met behulp van medicijnen, bewegingstherapie of fysiotherapie laten behandelen. Vraag daarvoor uw huisarts of ga rechtstreeks naar de fysiotherapeut. Maar als de slijtage al gevorderd blijkt, komen er andere oplossingen in beeld. Zo’n versleten heup moet u dan toch echt door een heupprothese laten vervangen om vrij van pijn en langer mobiel te blijven. Naast een operatie voor een knieprothese komt ook een heupprothese operatie veel voor dus geen zorgen.

Doorverwijzing

Uw huisarts kan u doorverwijzen naar een specialist. Deze orthopedisch chirurg kan u via een eerste consult en diagnostiek verder op weg helpen. Ook dan maakt u zelf altijd uw keuze en liefst in goed overleg met uw naasten. Zorg dat u er op tijd bij bent zodat u met een nieuwe heup echt nog jaren goed blijft lopen!

Heupoperatie

keuzehulp nieuwe heup

Het ziekenhuis voert logischerwijze heupoperaties uit. De keuze van het ziekenhuis hangt af van wat u zelf belangrijk vindt en ook de huisarts geeft hier vaak advies over. Of raadpleeg eerst de Keuzehulp Heupvervanging van de Nationale Vereniging ReumaZorg Nederland.

Zo zijn er in Nederland verschillende soorten ziekenhuizen voor een heupoperatie:

  • algemene ziekenhuis
  • academische ziekenhuis
  • gespecialiseerde ziekenhuis en
  • zelfstandige klinieken.

revalidatie nieuwe heup

Keuze ziekenhuis of kliniek

Informeer voor een passende keuze goed naar de reisafstand, behandelmogelijkheden, specialisme in heupprothese en de ervaring met heupoperaties. Ook niet onbelangrijk: valt het ziekenhuis onder uw zorgverzekering? Verder telt ook een wachtlijst mogelijk zwaarder voor u mee. Tot slot moet u de revalidatie na de operatie niet onderschatten dus vraag naar de mogelijkheden in- of extern en in de buurt. Een zorghotel is ook een mooie oplossing.

Keuzehulp Informatie & Advies >>

Op stap voor een nieuwe heup?

Heeft u tips of een goede ervaring met een heupoperatie en -revalidatie? Deel ze hieronder in een reactie. Alvast bedankt en we wensen u nog heel veel stappen! Ook met deze tien belangrijkste beweegtips om langer zelfstandig te blijven.

Wilt u gratis updates ontvangen zoals dit artikel over een nieuwe heup?
Klik hier en schrijf u in voor onze nieuwsbrief.

[Bronnen:] Zorgkaart Nederland, Helios Klinieken, Nationale Vereniging ReumaZorg Nederland, Pexels.

Deel dit artikel
2 reacties op “Langer zelfstandig met tijdig een nieuwe heup
  1. Maja schreef:

    De kop: “Langer zelfstandig met tijdig een nieuwe heup” suggereert dat ik zelf kan kiezen voor een nieuwe heup. Alsof ik m zo kan kopen in de hulpmiddelenwinkel.

    Maar dat werkt niet zo. Eerst moet je de huisarts overtuigen. Daarna moet de orthopeed je pijnklachten serieus nemen en dan moet je ook nog oud genoeg zijn, want als je te jong bent krijg je geen nieuwe heup omdat ze maar beperkt meegaan.
    Dan wordt je afgeserveerd naar de pijnpoli en wordt de pijn tussen je oren vandaan gepraat. Helaas. In Nederland wordt weinig gedaan aan preventie.

  2. Cees Braat schreef:

    Door een erfelijke aandoening van mijn voeten kreeg ik 30 jaar geleden al te horen dat er een heupingreep zou kunnen komen. In het Uz/Antwerpen heeft de cardioloog mij doorgestuurd naar de afdeling Orthopedie. Februari 2020 kreeg ik de eerste heupingreep net vooordat corona uitbraak. Komende maand oktober/november komt de 2e heupingreep. Thuis gaat het lopen goed: geen rollater nodig. De rollator is een goed hulpmiddel bij de kassa in de winkel om niet te hoeven staan. Auto rijden is geen probleem. Alleen artrose in het bekken gewricht is lastig. Het Uz/Antwerpen is voor mij/ons een uitstekend ziekenhuis.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

Langer en beter zelfstandig wonen
Zoek direct een dienst in de buurt of aan huis: