Er zijn steeds meer online marktplaatsen waar ouderen en hun mantelzorgers vrijwillige hulp vinden om zelfstandig te kunnen blijven wonen. Vorige week gaf ik een overzicht van vijf van dergelijke marktplaatsen. Dat overzicht leverde zóveel respons op, dat ik in dit bericht nog drie marktplaatsen bespreek, enkele nieuwe conclusies trek en op deze pagina een totaaloverzicht weergeef. 

Drie marktplaatsen erbij

Na vorige week Buuv, Vraagelkaar, WeHelpen en Zorgvoorelkaar.com te hebben besproken, komen in dit bericht drie andere marktplaatsen aan bod. Ik heb alleen de marktplaatsen meegenomen die momenteel actief zijn én uitsluitend gericht zijn op het bijeenbrengen van vraag en aanbod van diensten. Websites waar ‘vraag en aanbod’ slechts één onderdeel van veel andere functies is, zoals die van Mijnbuurtje.nl, zijn niet meegenomen. De volgende marktplaatsen bespreek ik in dit bericht:

 1. Miess.nl
 2. SamSam Veghel
 3. ThuisWoonService

Quick review

Hierna geef ik een eerste indruk van elk van genoemde initiatieven. Ik bekijk deze vanuit het perspectief van een mantelzorger of oudere die behoefte heeft aan hulp of ondersteuning. Hij of zij heeft dus een concrete hulpvraag en wil deze zo snel mogelijk kunnen inschakelen. Hij of zij gebruikt hiervoor een zondagmiddag en gaat geen diepgravend onderzoek doen of met allerlei mensen bellen. Zó heb ik het ook gedaan: dit onderzoek is geen officiële, gestructureerde review of vergelijking en ook niet gebaseerd op eigen ervaring met de aanbieders. Kent u nog meer marktplaatsen? Plaats een reactie onder dit bericht, dan kan ik die ook meenemen.

1. Miess.nl

Miess.nl zegt over zichzelf: “Miess.nl is het platform waar u iemand kunt vinden voor diverse activiteiten waar u behoefte aan heeft om zo langer zelfstandig te kunnen blijven wonen maar ook om met de maatschappij mee te doen. Met Miess.nl kunt u uw eigen sociaal zorgnetwerk op bouwen en uw sociale zelfredzaamheid te bevorderen. Vanuit de WMO moet u eerst zaken in hun eigen omgeving proberen te regelen. Maar als oudere, met al een kleiner sociaal leven, is dat best moeilijk. Miess.nl wilt u daar juist bij helpen en u in staat stellen uw eigen kringetje op te bouwen.”

 

 • Voor zover ik kan nagaan, is Miess.nl is actief in heel Nederland
 • Aanbod: Miess kent de volgende soorten aanbod: samen boodschappen doen, winkelen, medisch bezoek, wandelen, wandelen met een rolstoel etc., stukje rijden, spel spelen, kop koffie drinken, sporten, naar een buurtavond, voorstelling/film of beurs, fair, evenement gaan, schoonmaken, eten koken/geven, hond uit laten, huisdier verzorgen, tuin verzorgen.
 • Eerste indruk: Miess lijkt er vooral op gericht om ‘samen’ iets te doen, zoals ook uit de pay-off ‘met iemand samen’ blijkt. De startpagina nodigt direct uit om te zoeken, maar kent ook veel nieuwsberichten die afleiden van het doel van de site. Met de zoekfunctie kan op postcodeniveau naar hulp gezocht worden. Op meerdere computers en met meerdere willekeurige postcodes (Amsterdam, Groningen, Nijmegen en Den Haag), lukte het mij echter alleen om voor Den Haag resultaten te krijgen. Verder blijft de zoekfunctie ‘hangen’, en daarmee ook de hele site. Binnen een straal van tien kilometer van mijn postcode was geen aanbod beschikbaar, binnen 20 kilometer was er één resultaat en binnen 50 kilometer waren er tien resultaten. Daarvan bleken er zeven mensen op zoek naar ‘betaalde’ vragen, en waren slechts drie mensen beschikbaar voor vrijwillige dienstverlening. Om in contact te treden met iemand die een dienst aanbiedt moet via iDeal of bankoverschrijving €5,00 per keer worden afgerekend. Kortom: de functie van dit platform voor vrijwilligershulp lijkt op dit moment erg mager.

2. SamSam Veghel

SamSam Veghel zegt over zichzelf: “SamSam is een digitale marktplaats voor en door bewoners. Bij SamSam gaat het om diensten die u als bewoners voor elkaar kunt doen. Dit kan van alles zijn: koken, gezelschap, het uitlaten van de hond, een lift naar de dokter, een klusje in huis of hulp in de tuin. Iedereen heeft wel eens een vraag en ook iets aan te bieden. Bij SamSam is het niet voor wat hoort wat. U hoeft ook niet altijd voor elkaar klaar te staan. U kunt ook af en toe een handje helpen; gewoon wanneer het u uitkomt. Wat voor u een kleine moeite is, kan voor een ander juist heel veel betekenen.”

 

 • SamSam Veghel is bedoeld voor iedereen in Veghel, inclusief de dorpen Boerdonk, Eerde, Erp, Keldonk, Mariaheid en Zijtaart.
 • Aanbod: SamSam Veghel onderscheidt de volgende categorieën diensten: administratie, boodschappen, computergebruik, gezelschap/ontspanning (onderverdeeld naar kinderen, senioren en volwassenen), huisdieren, huishouden, klussen, maaltijden, mantelzorgondersteuning (onderverdeeld naar kinderen, senioren en volwassenen), onderwijs, oppassen (onderverdeeld naar kinderen, senioren en volwassenen), tuinonderhoud en vervoer.
 • Eerste indruk: SamSam Veghel ziet er heel eenvoudig en praktisch uit. Meteen op de startpagina zijn korte omschrijvingen van vraag en aanbod in beeld; dit stimuleert om direct te zoeken en gebruik te maken van het platform. Ook is het heel makkelijk om selecties te maken voor vraag & aanbod, een categorie en een wijk of dorp. En een doelgroeponderscheid voor sommige diensten (kinderen, volwassenen en senioren) vind ik heel verstandig. Voor mensen met een adres buiten de regio Veghel is het niet mogelijk om een account te maken. Dat maakt het moeilijk voor mensen die (net iets) verder wonen als mantelzorger of vrijwilliger om van het platform gebruik te maken. Ook lijkt het beschikbare aanbod (met vier actieve advertenties) erg mager.

3. ThuisWoonService

Thuiswoonservice zegt over zichzelf: “Het platform ThuisWoonService brengt mensen met een hulpvraag in contact met mensen die hulp willen en kunnen bieden. Door middel van het samenbrengen van vraag en aanbod ontstaat er een groep van mensen die voor elkaar zorgt en waarbij iedereen zelf de regie voert.”

Thuiswoonservice

 • ThuisWoonService lijkt gericht op Noord en Oost Nederland.
 • Aanbod: ThuisWoonService omschrijft de verschillende hulpgebieden als volgt: zorg/gezondheid, huishoudelijke hulp, sociale hulp, vervoer, dieren, boodschappenservice, oppas, tuin/erf, administratie, computer, studiebegeleiding.
 • Eerste indruk: ThuisWoonService biedt op de startpagina direct aan om hulp te zoeken of hulp te bieden. Hulp zoeken kan na registratie en door het plaatsen van een oproep. Er is geen mogelijkheid om door het bestaande hulpaanbod te bladeren. Dat maakt het lastig voor een oudere of mantelzorger om in te schatten hoe nuttig dit platform kan zijn en is een hoge drempel: je moet eerst aangeven wat je wilt, wanneer je dit wilt, met welke frequentie en in welke periode. Deze onderdelen vormen samen je oproep. Vervolgens moet je ‘afwachten’ of je gebeld of gemaild wordt. Deze site lijkt daarmee vooral ‘zorgaanbieders’ centraal te stellen en  plaatst zorgvragers in een relatief afhankelijke positie als het om zoeken, vinden, vergelijken en kiezen gaat.

Aanvullende conclusies

De hier besproken marktplaatsen en de reacties op het bericht van vorige week leiden tot enkele nieuwe conclusies:

 • lang niet alle marktplaatsen zijn ‘goed gevuld’ met aanbod van hulp voor ouderen. Genoeg aanbod is echter wèl de achilleshiel van elke marktplaats: als er geen aanbod is, dan heeft zo’n marktplaats geen waarde voor ouderen en hun mantelzorgers.  Juist als er steeds meer ouderen met steeds meer vragen komen, zal dit prioriteit nummer één moeten zijn;
 • marktplaatsen doen er goed aan om hun geografische grenzen open te stellen, omdat vragers (inclusief mantelzorgers) en aanbieders ook buiten die grenzen kunnen wonen;
 • er zijn ook mensen die moeite hebben met deze digitale middelen om zelf direct hulp te zoeken. Daarvoor kan het handig zijn, zoals sommige platforms hebben, om persoonlijke telefonische hulp en bemiddeling aan te bieden

Ga hier naar het complete overzicht van vrijwillige diensten voor ouderen

Naschrift: zie ook ons artikel over vrijwillige thuiszorg.

Deel dit artikel
Een reactie op “Méér markplaatsen bieden vrijwillige hulp aan ouderen
 1. Saskia Daru schreef:

  Wat leuk dat je dit overzicht maakt. We volgen buurthulp en andere vormen van informele zorg op de voet vanuit Movisie. Op dit moment ben ik zelf bezig met een specifiek aspect van dit soort initiatieven, namelijk veiligheid. Jouw conclusie dat het fijn is om een echt persoon te kunnen bellen, onderschrijven we ook vanuit veiligheidsoogpunt. Als er eens iets niet goed gaat, wil je ergens terecht kunnen. We zijn nog niet klaar, maar over een tijdje komt hier een digitale publicatie over uit.
  Groet, Saskia

Langer en beter zelfstandig wonen
Zoek direct een dienst in de buurt of aan huis: