Zorgt u langere tijd en intensief voor iemand op hoge leeftijd in uw directe omgeving? Dan hebt u in elke gemeente recht op het ontvangen van waardering, meestal in de vorm van een cadeaubon. Alleszelf.nl legt uit wat mantelzorgwaardering betekent en hoe u hier gebruik van maakt.
Verantwoording
De informatie in dit bericht is gebaseerd op mijn praktijkervaring en aanvullend bureauonderzoek. Hebt u andere of meer informatie? Laat een reactie achter onder dit bericht.
Elke gemeente is verplicht u te waarderen
Mensen op hoge leeftijd kunnen vaak extra hulp en ondersteuning gebruiken. Als u als partner, familie of vriend(in) dat doet en langere tijd intensief voor iemand zorgt, dan bent u mantelzorger. In die rol bent u heel belangrijk! Elke gemeente in ons land is daarom verplicht om u als mantelzorger te waarderen. Elke gemeente mag zelf bepalen hoe ze deze waardering vormgeven en hoeveel geld ze hier aan uitgeven. (Ter informatie: tot 2015 was hier een landelijke regeling voor, het zogenaamde ‘mantelzorgcompliment’. Deze regeling is vervangen door gemeentelijk maatwerk).
Meestal financiële waardering
De meeste gemeenten in ons land kiezen voor waardering in de vorm van geld of een cadeaubon; vorig jaar ter hoogte van gemiddeld €112,50. Andere varianten zijn: een verwendag, een parkeervergunning, korting op huishoudelijke hulp, een high tea, een bos bloemen, kortingsbonnen inwisselbaar bij lokale ondernemers, respijtzorg (vervangende mantelzorg), een cursus deskundigheidsbevordering mantelzorg of een cadeau-tas. Sommige gemeenten maken onderscheid in verschillende groepen mantelzorgers en kiezen een daarbij passende waardering. Andere bieden mantelzorgers keuze uit een aantal opties.
Eisen en registratie
Wie komt in aanmerking voor mantelzorgwaardering? Allereerst is het natuurlijk belangrijk dat u mantelzorger bent. Sommige gemeenten stellen voorwaarden aan het aantal uren zorg per week en het aantal maanden dat u zorg verleent. Soms moet u zich eerst registreren, via een steunpunt mantelzorg, een Wmo-loket of de gemeentelijke website. Mantelzorgwaardering staat overigens los van een zorgindicatie uit de Wet Langdurige zorg of Wmo. Zorgt u samen met anderen voor iemand? Informeer dan bij de gemeente hoeveel mantelzorgers per zorgsituatie mantelzorgwaardering kunnen aanvragen.
De gemeente van de zorgvrager is bepalend
De woonplaats van de zorgvrager is bepalend voor de gemeente die mantelzorgers moet waarderen. Dus als u als mantelzorger in een andere gemeente woont, moet u zich wenden tot de gemeente waar de zorgvrager is ingeschreven.
Zelf aanmelden bij de gemeente
Meestal kunt u als mantelzorger zélf een beroep doen op de gemeentelijke waardering. In een aantal gemeenten kan ook degene die zorg nodig heeft de mantelzorgwaardering aanvragen. Om dit in gang te zetten kunt u op de website van de gemeente van de zorgvrager kijken onder mantelzorg of mantelzorgwaardering. Let ook op oproepen in lokale kranten om u te melden. U kunt ook contact opnemen met het het sociaal wijkteam, een lokaal mantelzorgsteunpunt of Wmo-loket van de gemeente van de zorgvrager (hier staan alle contactgegevens).
Uw ervaring met mantelzorgwaardering
Wat is uw ervaring met de waardering van de gemeente voor uw inzet? Kent u nog andere manieren om gewaardeerd te worden als mantelzorger? Laat uw reactie onder dit bericht achter. We zijn heel benieuwd!
Wilt u elke 2 weken een gratis update ontvangen zoals dit artikel over mantelzorgwaardering? Klik hier en schrijf u in voor onze nieuwsbrief.
Den Haag werkt met punten, 100 punten per jaar waar je dus iets mee opbouwt en een keuyze kan maken, in Leidschendam mag je het doen met een Kerstkrans, iedereen kon een krans halen, zonder gecontroleerd te worden
Iets waarderen is altijd op zijn plaats maar men doet het natuurlijk om te helpen als men er zelf toe in staat is.
Ik vind het fijn dat er zo een wardering is geweldig.
Mantelzorger zijn voor iemand op hoge leeftijd! Dit kan je toch ook zijn voor mensen van diverse leeftijden (met een beperking)!
Klopt wat u zegt, mantelzorger ben je als je zorgt voor iemand die langdurig ziek is of een beperking heeft.
Het gat dan om zorgen voor of zorgen om, voor minimaal 8 uur per week en langer dan 3 maanden.
Hallo,
De gemeente ontvangt nogal een groot bedrag voor het mantelzorgcomplimenr.
Als er weinig aanmeldingen komen en er veel geld over is, waar blijft dat geld?
Er is al 2jaar een bedrag over gemaakt naar de gemeente, en er is veel over dat niet is besteed.
Ik vind dat dit wel op de goede phaars moet konen of korten op het bedrag van het voorgaande jaar.
De gemeente Westerveld heeft in 2015 en ook in 2016 Zorg-collectief ZuidWest Drenthe, Welzijn Mensenwerk, Noordereboog en Contactpunt Mantelzorg Westerveld gevraagd de waardering te regelen en uit te voeren voor de gemeente. De mantelzorger vraagt aan via de website of telefonisch. Hiervoor wordt aandacht geschonken in de huis aan huisbladen en Contactpunt schrijft mensen aan uit hun bestand. Resultaat is dat we steeds meer mantelzorgers in beeld krijgen. Mantelzorgers kunnen kiezen uit:
pakket boodschappen supermarkt of pakket van warme bakker
of
verwenpakket drogisterij of verwenpakket kapper incl knipbeurt
of
uitbon voor bezoek Shakespeare-theater 2 pers of 2 pers bioscoop incl drankje en popcorn
voor de jeugd voor 2 personen Walibi.
De reacties zijn positief. De gemeente waardeert en stelt mantelzorgers centraal.
Het Mantelzorgcompliment is een blijk van waardering voor de niet aflatende zorginspanning van de Mantelzorger.
Ik ben blij dat de oude dame van 89 waar ik mantelzorger voor ben is altijd zo blij als ik er ben. Dat is voor mij de beste waardering .
Dank voor alle info die mij bijna wekelijks wordt toegestuurd. Over mantelzorger/sters,mijn partner en zijn zussen zorgen afwisselend voor hun stokoude moeder(94) bedlegerig en een beetje lastig! zussen verzorgen haar dagelijks, naast hun baan, mijn partner drie tot vier keer per week voor bewegingsoefeningen en masage’s. Zij zijn niet geregistreerd bij de Gemeente (stadsdeelraad) Waarom niet? zij durven niet, willen niet,angst voor…………? Ik heb het idee dat er meer mantelzorgers onzichtbaar zijn die zich niet kenbaar maken bij de OVERHEID. Maar wat kan ik hieraan doen? niet vanwege het geldplaatje maar wel voor erkenning.
Ik ben zelf licht gehandicapt door orthopedische operaties die op de operatietafel gelukt zijn maar door de slechte nazorg mijn mobiliteit verslechterd hebben en chronisch pijn veroorzaken. Ik doe alles nog(met moeite) zelfstandig en heb zelf voor h.hulp gezorgd.Ooit heb ik een paar jaar terug eenmalig 100 gulden ontvangen van de gemeente daarna nooit meer iets gezien, is dit inkomensafhankelijk(ben in het bezit van een gehandicapteparkeerkaart) volgens mij sta ik dus wel ergens geregistreerd. Dank voor jullie aandacht, met vriendelijke groet
In de Gemeente Midden Groningen (voorheen Hoogezand Sappemeer) is men eigenlijk op zeer achterbakse wijze bezig met het Mantelzorgcompliment.
Voorheen werd dit geregeld door de SVB, prima eigenlijk. En kreeg een aangemelde mantelzorger, 200 euro op de rekening gestort. De Gemeente hier heeft dit echter gewijzigd in 150 euro in VVV-bonnen, en een bloemetje, die je dan door een vrijwilliger bezorgd wordt (ivm die 200 euro; Die vrijwilliger en dat bloemetje worden dus van die 50 euro verschil betaald?)…
Nu heeft de Gemeente, ZWARE bezuinigen aangekondigd, ook voor de WMO waar het Mantelzorgcompliment onder valt: Vanaf volgend jaar zal de Gemeente Midden Groningen, nog maar 25 euro aan waardebonnen uitkeren per Mantelzorger….. Terwijl de Gemeente zelf een zgn ‘Begrotingstekort van 6.5M moet zien te dichten”(Idm de ver overschrijde kosten voor de bouw van het nieuwe gemeentehuis hier… Zolang de bobo’s maar in hun luxe kantoortjes zitten. Dat mensen die zorg nodig zijn of leveren, niet krijgen wat ze nodig hebben is blijkbaar bijzaak?)… Nee, de vraag die bij mij overblijft is: Mag een Gemeente, dit zo bot en cru doen? Zomaar even bepalen dat ze dit geld ‘bezuinigen’, (als in de zak steken voor hun eigen luxe-projectjes), ten koste van de mensen die het echt nodig zijn? 200 euro via de SVB was al een habbekratsje op jaarbasis. De 150 euro aan VVV-bonnen waren al een schertsvertoning, maar dit? Nee, ik heb hier geen goed woord voor over! Of om mijn 80-jarige vader hierover ter quoten: ’25 euro? **** zeg! Laat ze dat maar ** ** **** *****!”