Ontdek mantelzorgtrainingen om gezond te blijven

mantelzorgtrainingenZorgt u intensief voor iemand op hoge leeftijd of ontvangt u mantelzorg? Dan weet u dat mantelzorg geven niet altijd eenvoudig is. Gelukkig zijn er steeds meer trainingen voor mantelzorgers. Deze mantelzorgtrainingen of -cursussen helpen overbelasting te voorkomen. Soms zijn ze gratis of komt u in aanmerking voor vergoeding. Alleszelf.nl zet de mogelijkheden op een rij. Welke kiest u?

Mantelzorg erg belangrijk

In Nederland zijn 3,5 miljoen mantelzorgers actief die samen driekwart van de totale zorg in ons land leveren. Veel mantelzorgers zetten zich in voor mensen op hoge leeftijd. Hun taken beperken zich vaak niet tot alleen gezelschap of een boodschap doen. Veel mantelzorgers helpen bij persoonlijke verzorging en/of bieden emotionele ondersteuning bij een ernstige ziekte. Sommigen verrichten ook verpleegtechnische handelingen. Allemaal zaken waarvoor ze niet zijn opgeleid en die ze soms jarenlang volhouden. Overbelasting ligt op de loer. Maar kennis kan u helpen om ook zelf gezond te blijven.

Verantwoording

De informatie in dit bericht is gebaseerd op mijn praktijkervaring als mantelzorgmakelaar en aanvullend bureauonderzoek. Dit bericht wil u helpen en inspireren om zo eenvoudig mogelijk de beste ondersteuning te vinden. Hebt u meer informatie of eigen ervaringen? Laat dan een reactie onder dit bericht achter.

Stap 1: wat wilt u?

Vóór u op zoek gaat naar informatie die bij mantelzorg kan helpen, is het raadzaam om u eerst af te vragen wat u precies zoekt en met welk doel. Het aanbod is ruim en zo bespaart u zichzelf tijd. Vraagt u zich af wat u als mantelzorger te wachten staat? Wilt u specifieke informatie over een bepaalde aandoening? Of heeft u behoefte aan handvatten om overbelasting te voorkomen? Globaal zijn er de volgende mogelijkheden:

 1. kennis over de zorg voor iemand met een bepaalde ziekte/beperking, zoals dementie, die u helpt bij meer begrip en een effectiever omgang met degene voor wie u zorgt;
 2. kennis van praktische vaardigheden zoals tiltechnieken;
 3. sociaal-emotionele ondersteuning ter voorkoming van overbelasting;
 4. algemene kennis over mantelzorg, regelgeving en zorgpartijen die u helpt om passende zorg te regelen.

Stap 2: zoek bij uw vraag en doel

Steeds meer partijen bieden mantelzorgtrainingen en -cursussen aan voor mantelzorgers. Soms online, meestal door middel van een aantal bijeenkomsten, betaald of onbetaald. Er bestaat helaas nog geen overzicht van het complete aanbod voor iedereen in heel Nederland. Daarom zult u zelf moeten gaan zoeken. Een goed startpunt daarvoor is het Wmo-loket van uw gemeente of uw eventuele thuiszorgorganisatie. Daarnaast kunt u te rade gaan bij mantelzorgsteunpunten, GGZ-instellingen, wijkzorgteams, GGD’s, patiëntenverenigingen en opleidingsinstituten. Uiteraard kunnen mantelzorgmakelaars u ook goed helpen.

Gratis, vergoed of zelf betalen

Een cursus aangeboden door de gemeente, volgt u meestal gratis of tegen een laag bedrag. Vaak gaat het om maximaal vier bijeenkomsten. Bij een opleidingsinstituut betaalt u meer,  maar krijgt u wellicht ook meer specifieke informatie die u nodig heeft. Sommige verzekeraars,  waaronder Menzis en CZ, vergoeden cursussen voor mantelzorgers die georganiseerd worden door een organisatie die is aangesloten bij MEE, Mezzo [Redactie: Mezzo heet per januari 2019 MantelzorgNL] of een thuiszorgorganisatie bij u in de buurt. Bellen hierover met uw zorgverzekeraar kan de moeite waard zijn.

Voorbeelden mantelzorgtrainingen ter inspiratie

Onderstaande tabel is bedoeld ter inspiratie. Het geeft u inzicht in soorten mantelzorgtrainingen, maar is natuurlijk niet volledig. Kent u in uw buurt een bijzondere cursus voor mantelzorgers waar anderen iets aan hebben? Hebt u ervaringen met deze of andere mantelzorgtrainingen? Wij horen het graag via een reactie onder dit bericht.

OrganisatieNaam training/cursusInhoudKostenMeer informatie
Beweging 3.0Mantelzorger? Zorg voor jezelf• balans vinden tussen zorg voor de ander en voor jezelf€ 25Website
DementieOnlineInternetcursus DementieOnline• leer omgaan met dementie en overbelasting voorkomen€ 0Website
Dirkse Anders Zorg• Communicatie met mensen met dementie • leer welke vragen u wel/niet moet stellen en betekenis van non-verbale communicatie€ 155Website
GGZ FrieslandTraining interactievaardigheden• leer veilige/effectieve samenwerking opbouwen met naaste met psychiatrische problemen€ 0Website
IcareVideohometraining voor mantelzorgers die zorgen voor iemand met dementie• leer grip krijgen op conflictsituatieskosteloos voor leden van Icare LedenverenigingWebsite
Home InsteadAlzheimer Careleer wat er nodig is om veilig en verzorgd thuis te kunnen blijven wonen€ 0Website
Steunpunt Mantelzorg Verlicht Eindhoven• Omgaan met borderline• situaties tgv borderline beter leren hanteren€ 0 - € 10Website
Laudius• Cursus Mantelzorg• bereid je voor op zorgtaken dmv kennis over oa ziektebeelden, wetgeving en rol van mantelzorgervanaf € 159Website
• Betrokken Omgeving• leer omgaan met druk binnen zorg rond psychiatrische problematiek
• Trauma de baas• beter leren communiceren met iemand met trauma
Markant• Zorg de Baas• vind de balans tussen mantelzorg en zorgen voor jezelf€ 0Website
MVT Arnhem• Training Voluit Leven• leer beter voor jezelf zorgen mbv mindfullness en ACT-gedragstherapie€ 25Website
Stichting Mantelzorg en WerkM-Power (online)• maak jezelf sterker en beter in het combineren van werk/zorg d.m.v. tips, tests en oefeningen€ 0Website
Stichting Samen Beter Thuisinstructie video’s over zorg en mobiliteit• leer hoe je iemand wast op bed, helpt bij loopproblemen, etc.€ 0
Van Silfhout Training en Vorming• Cursus Nahder Bekeken• leer anders omgaan met NAH-beperkingenop aanvraagWebsite
• Preventie van stress en spanningsklachten• leer stresssignalen herkennen en beter omgaan met stress
• Even uit de Mantel• leer je eigen mogelijkheden vergroten
VIT-hulp bij mantelzorg• Training de Zorg de Baas• leer hoe je de zorg langer volhoud€ 0Brochure
• Training Fysieke belasting• verminder fysieke belasting en blijf zelf gezondWebsite
• Leren met dementie• leer het lerend vermogen van mensen met dementie te gebruiken€ 350
Stichting Samen Beter Thuis• Hoe doe je dat eigenlijk?• Verzorgen en verplaatsen in huis Website
Deel dit artikel
9 reacties op “Ontdek mantelzorgtrainingen om gezond te blijven
 1. Jannet Huisman schreef:

  Bij SIZ Twente starten eind deze maand en begin september weer cursussen Omgaan met dementie. De ze cursussen worden gegeven in samenwerking met de dementieketen Twente en zijn bedoeld voor mantelzorgers uit de gemeenten Almelo, Hengelo (OV) en Dinkelland die zorgen voor iemand in hun naaste omgeving.
  Aanmelden en meer informatie kan via http://www.siztwente.nl

  Daarnaast starten er in het najaar ook weer nieuwe cursussen “Focus op jezelf” en “De kunst van het zorgen en loslaten”, deze cursussen worden gratis aangeboden in meerdere gemeenten in Twente. Ze zijn gericht op het versterken van de eigen kracht van mantelzorgers.

  Voor kinderen en jongeren die te maken hebben met ziekte of beperkingen binnen het gezin (ouders, broer of zus of opa/oma die ziek zijn) is een apart cursusaanbod. Deze cursussen worden uitgevoerd door de consulenten JMZ (Jonge Mantelzorgers). Ook deze cursussen zijn gratis en in meerdere gemeenten in Twente.

 2. Nicolien Reith schreef:

  Hartelijk dank voor deze aanvulling Jannet
  vriendelijke groeten
  Nicolien Reith

 3. Cisca Zuurveld schreef:

  Mantelzorgondersteuning wordt door de meeste gemeentes in Zeeland gedaan in de vorm van een attentie of de organisatie van een gezellig moment (dat mensen dan soms ook nog zelf moeten betalen zoals in Hulst)
  Al jaren probeer ik gemeentes te overtuigen dat mantelzorgondersteuning meer in houdt dan een (luisterend) oor, een mantelzorgcompliment of een gezellige middag.
  En voor cursussen voor specifieke doelgroepen gaat de deur meteen dicht.
  Gelukkig is de gemeente Borsele via het Vrijwilligershuis een positieve uitzondering en hebben we in 2015 een mantelzorgcursus kunnen organiseren voor 12 mantelzorgers met een partner/naaste met NAH. Vaak nog jonge mensen met een gezin en baan die alle ballen in de lucht proberen te houden. Die zitten niet te wachten op een bloemetje of bijdrage van €75 maar mogelijkheden om het vol te houden! Zo’n training van 4 tot 6 bijeenkomsten levert vaak veel meer op: (h)erkenning van je zorgen en problemen, mogelijke oplossingen. leren van anderen en steun aan elkaar dat ook nog na de cursus wordt voorgezet. Zo zet je naar mijn idee mensen meer in hun kracht dan met koffie en appeltaart en een spreker…….

 4. Lida van Rijn schreef:

  De gemeente Gorinchem, organiseert diverse trainingen en workshops voor mantelzorgers.
  14 september vanaf 14.00 uur een theatervoorstelling van Ervarea in het Grandcafe van het Gasthuis. (zorg delen)
  27 september Voorlichtingsavond “verzekering” voor vrijwilligers en mantelzorgers in het stadhuis te Gorinchem
  4 november 19,30 voorlichting van een Notaris in het Stadhuis te Gorinchem
  Half december een training “Rouwverwerking en verlies” en dan niet alleen bij overlijden tijd en locatie volgt

  Cursussen ‘De Zorg de Baas’, speciaal voor mensen die zorgen voor een naaste, die binnenkort gaan starten.
  Inwoners van de gemeenten Hardinxveld-Giessendam, Giessenlanden, Gorinchem, Leerdam, Molenwaard en Zederik kunnen deelnemen.
  De cursussen
  Zorgen voor een ander kan voldoening geven, maar vraagt ook veel tijd en energie. De kans om overbelast te raken is aanwezig. De aandacht en hulpverlening richten zich meestal op de persoon die zorg nodig heeft. Nu staat u als partner/ouder/kind centraal en krijgt u handvatten aangereikt om meer grip te krijgen op uw eigen situatie. Mede door het contact met groepsgenoten is er ruimte voor (h)erkenning. De cursussen bestaan uit zeven bijeenkomsten van twee uur. De eigen bijdrage voor een cursus is eenmalig € 10,00 euro.

  De Zorg de Baas voor mensen die zorgen voor een naaste, locatie Hardinxveld-Giessendam
  Cursusdag: donderdagochtend van 9.30 – 11.30 uur
  Data: 20 en 27 oktober, 3, 10, 17 en 24 november
  Terugkombijeenkomst 19 januari 2017
  Locatie: Servanda, De Ducdalf, Scheldestraat 1, 3371 SV Hardinxveld-Giessendam
  Aanmelden: Steunpunt Mantelzorg, mantelzorg@gorinchem.nl, 0183 – 659549

  De Zorg de Baas, voor naasten van personen met niet-aangeboren hersenletsel (NAH) in Gorinchem
  Deze cursus is geschikt wanneer u zorgt voor bijvoorbeeld iemand met traumatisch hersenletsel na een ongeval, een herseninfarct, hersenvliesontsteking of een tumor. Tijdens de cursus is er ruimte voor meer uitleg over NAH, de oorzaken, de gevolgen en hoe de omgeving om kan gaan met een persoon met NAH.
  Cursusdag: dinsdagavond van 19.30 – 21.30 uur
  Data: 25 oktober, 1, 8, 22 en 29 november, 6 december
  Terugkombijeenkomst 24 januari 2017
  Locatie: Syndion, Stadhuisplein 4, 4205 AX Gorinchem
  Aanmelden: Steunpunt Mantelzorg, mantelzorg@gorinchem.nl, 0183 – 659549

  De Zorg de Baas, voor naasten van personen met een vorm van dementie in Meerkerk Deze cursus is geschikt wanneer u zorgt voor een ouder of partner met een vorm van dementie. Dementie is een ziekte die grote gevolgen heeft. Zowel voor degene die de ziekte krijgt, als voor mensen in de omgeving van deze persoon. Iemand waar zij een emotionele band mee hebben verandert en heeft steeds meer zorg nodig.
  Mede door het contact met groepsgenoten is er ruimte voor (h)erkenning. Door het delen van ervaringen, krijgt u minder het gevoel er alleen voor te staan. Er is onder andere aandacht voor handvatten voor uzelf om meer grip te krijgen op uw eigen situatie. Cursusdag: woensdagmiddag van 13.30 – 15.30 uur
  Data: 28 september, 5, 12 en 26 oktober, 2 en 9 november Terugkombijeenkomst 18 januari 2017
  Locatie: Gemeentehuis Zederik, Prinses Marijkeweg 1, 4231 BP Meerkerk
  Aanmelden: Steunpunt Mantelzorg, mantelzorg@gorinchem.nl, 0183 – 659549

  De Zorg de Baas voor mensen die zorgen voor een naaste, locatie Streefkerk
  Cursusdag: woensdagochtend van 9.30 – 11.30 uur
  Data: 31 augustus, 7, 14, 21 en 28 september, 5 oktober
  Terugkombijeenkomst 18 januari 2017
  Locatie: Recreatiezaal De Strevenaer, Strevenaer 53, 2959 BJ Streefkerk
  Aanmelden: Steunpunt Mantelzorg, mantelzorg@gorinchem.nl, 0183 – 659549

  Partnercursus autisme, locatie Gorinchem
  Naast de cursussen ‘De Zorg de Baas’, wordt er ook een cursus georganiseerd voor mensen die een relatie hebben met een partner met een (vermoeden) van autisme. Wilt u hier meer over weten, dan kunt u contact opnemen met MEE via servicebureau@meeav.nl of 0183 – 691600
  Cursusdag: woensdagochtend van 9.30 – 11.30 uur
  Data: 26 okt, 9 en 23 nov, 7 en 21 dec. 11 en 25 jan, 8 en 25 febr. En 8 mrt 2017
  Kosten: Geen
  Locatie: MEE AV, Edisonweg 30 in Gorinchem
  Aanmelden: Steunpunt Mantelzorg, mantelzorg@gorinchem.nl, 0183 – 659549

  Uitnodiging
  Informatieavond Verzekeringen voor Vrijwilligers en Mantelzorgers op 27 september 2016
  De gemeente Gorinchem is een van de gemeenten die een collectieve secundaire vrijwilligersverzekering voor al haar inwoners heeft afgesloten. Hiermee is iedere vrijwilliger en mantelzorger die onbetaalde werkzaamheden voor anderen en/of de samenleving doet, verzekerd. Wilt u weten wat dit voor u betekent? Meldt u dan aan voor de informatieavond Verzekeringen voor Vrijwilligers en mantelzorgers met John van der Voordt, verzekeringsspecialist bij de VNG.
  Aanmelden informatieavond
  Heeft u interesse om de informatie- avond van 29 september bij te wonen? Stuur dan een mail naar vrijwilligers@gorinchem.nl.

  Met vriendelijke groet,

  Lida van Rijn
  Mantelzorgconsulent Gemeente Gorinchem
  tel 0183-659549
  mantelzorg@gorinchem.nl

 5. Karin de Smit schreef:

  Dank je wel voor het onder de aandacht brengen van mantelzorgcursussen.

  Jaren heb ik als mantelzorger voor mijn moeder gezorgd. Dat was een intensieve en een mooie tijd. Met name de intensieve perioden waren voor mij een uitdaging om op de been te blijven.

  Het is me gelukt dank zijn een vangnet en mijn achtergrond als psycho-sociaal begeleider/coach met specialisatie burn-out en verlieskunde.

  Om die reden heb ik een workshop op maat gemaakt. Speciaal voor mantelzorgers. Op maat omdat iedere mantelzorger een andere behoeftevraag heeft.

  Voordat de workshop start, inventariseer ik waar men tegenaan loopt en maak ik de workshop voor hen passend.

  Ik kies heel bewust voor een kleine groep zodat men alle aandacht kan krijgen. De rode draad van de workshop is herstellen van (over)vermoeidheid, stressbronnen verminderen en als mantelzorger weer in je kracht gaan staan.

  Wil je meer informatie? Zie http://managevitaal.nl/stress-bij-mantelzorger/

  Hartelijke groet,
  Karin de Smit

  E: info@managevitaal.nl
  M: 06-13305447

 6. Nicolien Reith schreef:

  Dankjewel Karin, veel mantelzorgers kunnen hier iets aan hebben,
  vriendelijke groeten Nicolien Reith

 7. Ingrid Schoen schreef:

  Villa Balans organiseert Villa-dagen. Dit is een mantelzorgcursus voor partners van mensen met psychische klachten. Meer info: http://www.villabalans.nl/villa-dag.
  De eerstvolgende datum is op 6 oktober aanstaande in Beekbergen.

 8. José Franssen schreef:

  Hallo Nicolien,
  Zo kom ik je weer tegen! Het is geen cursus maar misschien toch leuk om te weten dat ik op 30 oktober een lezing geef in het Odensehuis in Amsterdam, om daar mijn boek “Hou me maar vast” te presenteren. Bedoeld voor mantelzorgers en mensen die werken in de zorg voor mensen met dementie. Lijkt me leuk je daar tegen te komen.
  Hartelijke groeten,
  José Franssen

 9. jessica Stedema schreef:

  In samenwerking met de Omring en Fysiek en Zo geven wij de training “Tillen is een kunst”

  Als u zich goed bewust bent van uw houding dan loopt u minder kans op bewegingsklachten. In de cursus “Tillen is een kunst” wordt ingegaan op de risico’s van overbelasting en krijgt u tips en adviezen om het lichaam zo goed mogelijk te gebruiken en energie te besparen. Tevens wordt u in drie bijeenkomsten een basisdeskundigheid en vaardigheden aangeleerd over Haptonomische verplaatsingstechnieken en verschillende hulpmiddelen.

  Kosten

  De cursus kost € 30,-.

  Meer weten?

  Voor meer informatie kunt u bellen met 088 – 206 79 99 of mailen naar service@omringpas.nl .

  Data 2016

  Wanneer: Donderdag 10, 17 november en 1 december
  Tijd: 13.30 – 16.00 uur
  Waar: Baken, Nieuwe Steen 36 in Hoorn

Langer en beter zelfstandig wonen
Zoek direct een dienst in de buurt of aan huis: