Zó werkt een mantelzorgmakelaar

mantelzorgmakelaar[Gastbijdrage] Misschien ontvangt u langdurig en intensief zorg van iemand uit uw eigen sociale netwerk. Zo iemand heet een mantelzorger. Een mantelzorger moet vaak ook veel regelen; door ingewikkelde wetgeving, gebrekkige informatie en een onoverzichtelijk zorgaanbod is dat niet altijd gemakkelijk. Voelt een mantelzorger zich regelmatig van het kastje naar de muur gestuurd? Of krijgt hij of zij niet wat nodig is? Dan kan een mantelzorgmakelaar wellicht helpen. Hieronder leest u precies hoe dat werkt.

Overnemen van regeltaken

Mantelzorgmakelaars nemen regeltaken over van mantelzorgers. Niet alleen op het gebied van zorg en welzijn, maar ook met vragen over wonen en inkomen kunt u bij een mantelzorgmakelaar terecht. Voorbeelden van vragen: Voor welke zorg komen wij in aanmerking? Hoe kom ik aan een PGB? Waar vind ik passende woonruimte? Hoe dien ik een bezwaarschrift in? Welke regelingen zijn er om werk en mantelzorg te combineren?

Kennis van lokaal aanbod

Mantelzorgmakelaars kennen het lokale aanbod van gemeentelijke en niet-gemeentelijke zorg- en andere aanbieders. Ze zijn goed op de hoogte van de actuele (on)mogelijkheden binnen de zorgwetgeving en weten welke wegen ze moeten bewandelen om zo snel mogelijk praktische oplossingen te realiseren. Daarnaast bieden ze onafhankelijke cliëntondersteuning in contacten met overheid en zorginstellingen, en bij begeleiding van keukentafelgesprekken.

Hoe werkt een mantelzorgmakelaar?

Als mantelzorger heeft u een vraag. De mantelzorgmakelaar brengt tijdens een persoonlijk gesprek uw gehele situatie in kaart inclusief door u ervaren belemmeringen. Uitkomst is een overzicht van regeltaken. U beslist zelf welke regeltaken het eerst moeten worden opgepakt en wat u met de aangereikte antwoorden en mogelijkheden doet. Mantelzorgmakelaars houden u tussendoor op de hoogte van de voortgang. Hun dienstverlening eindigt als het afgesproken resultaat is bereikt.

Niet doorverwijzen, maar oplossen

Waarin onderscheiden mantelzorgmakelaars zich van andere dienstverleners? Mantelzorgmakelaars zijn de enige, onafhankelijke professionals ter ondersteuning van mantelzorgers. Hun dienstverlening is gebaseerd op zakelijke afspraken en uitkomsten. Mantelzorgmakelaars bieden geen sociaal-emotionele ondersteuning; daarvoor kunt u bij een sociaal werker of mantelzorgsteunpunt van uw gemeente terecht. Daarnaast bieden mantelzorgmakelaars mantelzorgers een overall-aanpak omdat ze thuis zijn op meerdere gebieden. De meesten werken als ondernemer en kunnen daardoor de tijd investeren die nodig is om een situatie op te lossen. Mantelzorgmakelaars verwijzen niet door maar lossen op.

Wat kost een mantelzorgmakelaar?

Steeds meer zorgverzekeraars bieden een vergoeding vanuit een aanvullend pakket. Zowel mantelzorger als zorgvrager kunnen hierop een beroep doen. Hier staat het vergoedingenoverzicht van 2015. Enkele gemeenten kennen ook vergoedingsregelingen; informeer daarvoor bij uw Wmo-loket. Daarnaast staan steeds meer bedrijven open voor financiering van de mantelzorgmakelaar in het kader van ziekteverzuimpreventie onder mantelzorgende medewerkers. Mantelzorgmakelaars hanteren een gemiddeld tarief van € 60,00 per uur exclusief BTW.

Erkenning

Mantelzorgmakelaars hebben een post-HBO opleiding gevolgd en zijn aangesloten bij de Beroepsvereniging voor Mantelzorgmakelaars BMZM. Binnen dit landelijke netwerk werken zij samen aan verdere professionalisering van mantelzorgondersteuning, delen zij ervaringen en houden hun kennis up to date via bijscholing. In dit overzicht vindt u een mantelzorgmakelaar bij u in de buurt

Uw ervaringen

Mijn praktijkverhalen leest u hier. Wat zijn úw ervaringen met mantelzorgmakelaars? Welke tips hebt u om hen in te schakelen? Laat uw reactie hieronder achter!

Wilt u elke 2 weken een gratis update ontvangen zoals dit artikel over de mantelzorgmakelaar? Klik hier en schrijf u in voor onze nieuwsbrief.

Deel dit artikel
7 reacties op “Zó werkt een mantelzorgmakelaar
  1. Mariëtte van de Ven schreef:

    Mooi stukje Nicolien! Dat doe je goed!

    Groetjes,
    Mariëtte

  2. Marjo schreef:

    Hoi Nicolien mooi stukje zou je dat willen mailen naar mij .Ik ben bezig om een folder en een website te maken .dan heb ik inspiratie om wat te schrijven alvast bedankt Marjo Ps ben nu wel geslaagd dus toch mantelzorgmakelaar.

  3. Helgard Sutterland schreef:

    van de gemeente hier hoor ik dat “mantelzorg – makelaars” enkel voor kleinere gemeenten bedoelt zijn ????
    Ik vraag mij toch echt af of het niet schandelijk is dat een zorgvrager en de zorgverlener ( die blijkbaar vaak ” de bomen van het bos ” niet meer kan tellen ) en daar bovenop een -makelaar zou moeten betalen ?! ?!
    Zie ik dit nu verkeerd ? Wat zal de volgende generatie van de huidige ” regeringsleiders” en al die nieuwerwetse “koepel – en overkoppelaars” moeten / kunnen denken – als zij niet al in het moeras gestikt zijn .
    Het klinkt wel erg negatief , maar wat denken jullie allen ervan ?

  4. Nicolien Reith schreef:

    Beste Helga
    Mantelzorgmakelaars werken voor mantelzorgers die graag regeltaken uit handen geven omdat ze zich daardoor overbelast voelen en/of omdat ze zich meer op alleen het zorgen willen kunnen focussen. Dat kan op verzoek van een gemeente zijn; groot of klein, dat staat er los van. Ik ben dan ook benieuwd wat jouw gemeente precies bedoelt.
    De wet- en regelgeving rondom zorg is behoorlijk ingewikkeld. Gemeenten kunnen deze kennis in huis hebben, maar de praktijk wijst uit dat deze versnipperd is over meerdere personen: een maatschappelijk of sociaal werker, een WMO-loket of medewerkers van een gecontracteerde partij zoals een casemanager of een wijkverpleegkundige. Daarnaast geven ook instanties als een CIZ, zorgkantoor, SVB of CAK informatie of antwoord op vragen van mantelzorgers. Geen wonder dat veel mensen zich van het kastje naar de muur gestuurd voelen of veel tijd kwijt zijn zonder dat ze zich geholpen voelen.
    Mantelzorgers staan klaar om helderheid te scheppen en antwoorden te geven die mantelzorg snel en effectief verlichten. Maar natuurlijk is iedereen vrij om daar wel of geen gebruik van te maken.
    Vriendelijke groeten
    Nicolien Reith

  5. Nicolien Reith schreef:

    ik bedoel: mantelzorgmakelaars staan klaar….

  6. Niek schreef:

    Waarom springt iedereen in dit gat?
    Verwijt niemand iets.
    Maar hier is veel van veel.

  7. Co Beukema schreef:

    Beste Niek, ik ben wel even benieuwd wat je te veel van het goede vindt.
    Zou je aan kunnen geven wat jou irriteert? Misschien kan ik je dan wat meer achtergrondinfo geven.

    Co Beukema, mantelzorgmakelaar bij Mantelzorg & Meer

Langer en beter zelfstandig wonen
Zoek direct een dienst in de buurt of aan huis: