[Gastbijdrage] U woont zonder problemen tot op hoge leeftijd zelfstandig. Maar dat kan veranderen. Bijvoorbeeld na een operatie, tijdens een flinke griep of omdat uw partner (tijdelijk) uitvalt. Daarom heb ik zeven tips: waar u eens over kunt nadenken en wellicht actie op kunt ondernemen. Zodat u ook in nieuwe situaties prettig thuis kunt blijven wonen.
1. Pas uw woning tijdig aan
Kleine en grote aanpassingen aan uw woning maken voor sommigen het verschil tussen wel of niet zelfstandig blijven wonen. Denk voor lang zelfstandig wonen aan een (extra) trapleuning of traplift. Of het vervangen van de douchecabine met opstap voor een gelijkvloerse douche met antislipvloer en een mengkraan. Ook goede verlichting op de route van bed naar toilet is belangrijk. Wanneer deze aanpassingen een valincident voorkomen blijft u veel leed bespaard. U schrikt waarschijnlijk als u leest hoeveel mensen door een valincident uiteindelijk niet meer thuis kunnen wonen. Kijk ook eens hier voor praktische woontips en bijvoorbeeld Woontechniekhulp over comfortabel en veilig wonen.
Extra woontips Alleszelf.nl:
– Bespaar op uw energierekening: vergelijk op energiekosten en profiteer van extra acties en aanbiedingen.
– Ga kalk te lijf in waterleidingen en apparaten met een waterontharder voor water van optimale kwaliteit. Zo werkt ontharden.
2. Onderhoud contact met de buren
Voor een grote groep mensen geldt dat het al dan niet zelfstandig blijven wonen vastzit op kleine vraagstukken. Hoe krijg ik de boodschappen in huis als de stoep straks een ijsbaan is? Is er iemand die het opvalt als ik ’s ochtends de gordijnen niet heb geopend? Kan iemand mijn urine naar de huisarts brengen als ik ziek ben? Door contact te hebben met buren kunnen dit soort kleinigheidjes gemakkelijk opgelost worden. Ook dit draagt bij aan langer zelfstandig wonen.
3. Zorg dat u zich veilig voelt
Veiligheid is een veelzijdig thema. Brandveiligheid. Inbraakveiligheid. Uitglijden. Je veilig voelen is deels subjectief. Onderzoek waardoor ú zich onveilig voelt en probeer deze situaties te veranderen. Hierdoor voelt u zich langer ‘thuis’. Handig hulpmiddel is de Woonveiligvragenlijst. Ook het eerdere bericht over babbeltrucs kan u helpen.
4. Doorloop een ‘valpreventie’-scan
Jaarlijks overlijden er meer dan 2.500 ouderen ten gevolge van een val. Er zijn veel vragenlijsten die helpen je woning en buitenruimte veiliger te maken, zoals de Huistest en deze van VROM en ANBO. Kijk bijvoorbeeld kritisch naar je vloerkleden en je drempels. Ook dit bericht over het voorkomen van vallen kan u helpen.
5. Organiseer ontmoeting om je heen
Het is prettiger wonen met mensen om je heen die je kent. Onderhoud daarom de contacten. Breid uw kennissenkring uit. Sta voor elkaar klaar. Onderneem activiteiten. Hiermee voorkomt u dat u vanuit eenzaamheid verhuist. Kijk bijvoorbeeld naar dit bericht over eenzaamheid of dit bericht over meer sociale contacten.
6. Probeer bij te blijven in de technische ontwikkelingen
Steeds meer comfort en gemaksdiensten worden per mobiel apparaat aangeboden. Boodschappen online bestellen. Mantelzorgagenda’s. Het aansturen van de deuren of temperatuur in de woning. Elkaar online ontmoeten. Regelmatig hoor ik dat deze gemaksdiensten ineens essentieel blijken wanneer je (tijdelijk) minder mobiel bent! Kijk bijvoorbeeld hier voor computerlessen, social media tips en seniorencomputers.
7. ‘Een wijze meid, verhuist op tijd’
Er is veel mogelijk om tot op hoge leeftijd prettig in uw eigen woning te blijven wonen. Maar, u doet er ook verstandig aan u af te vragen of de woning waar u nu woont het enige ‘thuis’ is. En of het naar de toekomst toe voorziet in de belangrijkste wensen en behoeften. Verhuizen is voor velen een opgave. Echter, soms toch de beste oplossing! Kijk bijvoorbeeld eens op Woonz voor specifieke seniorenwoningen of zoek naar levensloopbestendige woningen bij een woningcorporatie of makelaar.
Wat zijn uw ervaringen met lang zelfstandig wonen?
Hoe blijft ú zo lang mogelijk zelfstandig thuis wonen? Welke tips hebt u voor anderen? Laat uw reactie hieronder achter!
Beste Carina,
Wat een aansprekend stuk!
Ik zou je graag op de hoogte willen brengen van Klup – app die is ontwikkeld mede door het Rode Kruis en verbindt mensen op basis van interesses en locatie aan elkaar (gratis app, begin 2016 te downloaden). Voor meer informatie verwijs ik u graag naar http://www.kluppen.nl, heel graag zou ik u er persoonlijk meer over vertellen.
Graag verneem ik uw reactie.
Met vriendelijke groet,
Rosanne van der Sterre – Poolen
Secretaris Rode Kruis Ermelo
Ik vind dit een goed initiatief.
Er moet veel meer publicatie over ouderen en
Zelfstandig wonen.
in de weekbladen o.a. Libelle en Margriet etc.
Gaat het altijd maar over gezinnen en jonge mensen.
Verhalen of ervaringen van ouderen zijn zeldzaam
Terwijl er steeds meer ouderen zijn.
Gr..riet besteman
Een goed initiatief dat veel meer uitgedragen zal moeten worden.
Wil je echter een nieuw netwerk opbouwe, in je nieuwe buurt, dan is het gemakkelijker als je wat jonger bent, zo rond de 60-65 jaar.
Je sport dan vaak nog, gaat uit, kan nog gemakkelijk lid worden van een koor en noem meerdere activiteiten maar op.
Ik denk dat inderdaad de damesbladen waar veel oudere vrouwen abonnée van zijn eens meer
kunnen schrijven over ouderen.
Ik leer graag ,en zelf 50 jaar in de zorg ambulant,ik ben mij bewust, maar ook ik ben er niet klaar voor, wel mee bezig .
Bedankt , ik wacht de berichten af ( wel voor u houden , PRIVE dus )
Mevr la croix van leeuwen
Even een andere boodschap:
Bezint eer ge begint!
Wat mij betreft moet je alleen verhuizen als je er sociaal gezien op vooruit gaat. Dus meer en makkelijker contact met mensen waarbij je al betrokken bent. Mensen die goed in staat zijn om nieuwe contacten te maken, hebben het wat makkelijker en kunnen kijken of bij de nieuwe woning er goede gelegenheid is om anderen te leren kennen en met anderen om te gaan. Wie niet makkelijk contact maakt, en bij verhuizen een bekend buurtje en bekende buren moet achterlaten …
En wat betreft alle aanpassingen en mn de traplift.
Voor veel ouderen is het onderhoud aan huis en tuin veel werk, maar wel het enige werk wat ze hebben. En voor veel ouderen is het traplopen een enorme inspanning, maar wel een van de weinige inspanningen die ze meermaal daags doen.
Als verhuizen leidt tot meer inactiviteit en op een stoel zitten, leidt deze veroudering ook tot een snellere achteruitgang in conditie.
Dus let alsjeblieft bij verhuizen op een prettige plek om met anderen koffie te drinken en op een prettige plek om te sporten. De jongeren en hipsters doen het zo gek nog niet. Zij zitten in het cafe vlak bij hun woning, drinken koffie en ontmoeten anderen. Ze whatsappen met elkaar en sporten in een sportschool. En waar ze wonen? Who cares …
Mooie punten. En zeker belangrijk voor het behoud van zelfstandigheid.
Maar er is meer wat u kunt doen. Wilt u sterker worden, balans verbeteren en minder vallen?
http://www.debeweegcoach.nl
Tel. 06 – 24 38 75 05
Met vriendelijke groet,
Steven Schildmeijer
Goede tips, maar ik mis twee (voor senioren waarmee ik de meeste contacten heb) essentiële zaken: 1) juridisch: de rechtspositie van senioren; 2) financieel: de financiële (on)mogelijkheden van senioren aan de onderkant van de samenleving om daadwerkelijk gebruik te maken van de tips. Maar toch: hulde aan de adviesraad WMO, ga zo door!.
Kijk eens op http://www.apollo-aqua.nl voor 18 jaar praktijk oplossingen om langer thuis te blijven wonen.
Voor praktische direct toepasbare tips over hoe u begint kijkt u op
http://woningaanpassing.grootveld.net/stappen.htm
of u stelt uw vraag in het vrijblijvende kosteloze spreekuur op http://advies.grootveld.net/spreekuur.htm
Tip 8?
Besef dat rokende ouderen een tot wel 45 x grotere kans op brand hebben dan gemiddeld. Stoppen met roken zou mooi zijn maar dat is niet iedereen gegeven. Brandveilig maken kan wel met
https://www.alleszelf.nl/diensten-voor-ouderen/klussen-huis-tuin/verplaatsbare-watermist-nozzlecomma-maakt-een-onvermijdelijke-brand-overleefbaar