Hoe warm zitten ouderen in Overijssel erbij?

Alleszelf.nl - warmteHoe zijn de voorzieningen voor ouderen in ons land geregeld? In een tweede praktijktest onderzoekt Alleszelf.nl de situatie in een dorpje in Overijssel. Waar kunnen mensen voor informatie, ontmoeting, klussen, maaltijden, huishoudelijke hulp, thuiszorg en alarmering terecht?

233 Inwoners

Alleszelf.nl is weer even weg in eigen land. Dit keer in het buurtschap Beerze, gemeente Ommen in Overijssel, met 233 inwoners. Een goede aanleiding om der praktijktest uit te voeren, die wij eerder in Groede (Zeeland) verrichtten. Hoe is het met de voorzieningen voor ouderen geregeld in Nederland, in dit geval in Beerze?

De test

De test gaat als volgt: we stellen ons als doel om inzicht te krijgen in de zeven belangrijkste georganiseerde voorzieningen voor ouderen die zo lang mogelijk zelfstandig thuis willen blijven wonen.

  1. Informatie en advies
  2. Ontmoeting en contact
  3. Klussen
  4. Maaltijden
  5. Huishoudelijke hulp
  6. Thuiszorg
  7. Alarmering

We stellen ons voor dat we een familielid zijn van iemand op hoge leeftijd die in Beerze woont. Als je daar zelf niet woont, ga je dus eerst en vooral via internet op zoek. Met een paar kanttekeningen: we hebben de diensten niet zelf kunnen testen en ervaren; een gebruikersoordeel is dit verslag daarom niet. Ook staan we open voor aanvullingen, want het is goed denkbaar dat we niet compleet zijn.

1. Informatie en advies

Met het Alleszelf.nl-stappenplan in gedachten, starten we met een bezoek aan de site van de gemeente Ommen. Via ‘Wonen en leven’ en ‘zorg’ is te lezen dat “inwoners uit de gemeente Ommen met alle vragen over wonen, zorg en welzijn terecht kunnen bij het Wmo-loket”. Dat klinkt goed. Helaas ontbreekt informatie over dit loket: niet in de zijbalk en niet via de eerste tien resultaten van de zoekopdracht op de gemeentesite. Ook Google op “wmo loket ommen” geeft geen antwoord in de eerste tien zoekresultaten.

Gemeente Ommen

De gemeentepagina heeft wél een ‘sociale kaart’. Als ingewijden kennen we deze term, maar de gemiddelde inwoner zal niet weten dat dit een vakterm is voor een ‘kaartenbak met namen en adresgegevens van allerlei organisaties die hulp aan mensen bieden’. In Ommen kom je uit op Ommenwijz, de informatiegids voor werk, inkomen, jeugd en zorg. Deze gids bevat verhalen, advertenties en een kaart met zestien organisaties en hun adresgegevens. Op pagina 16 staat dat de gemeente graag langskomt voor een passende oplossing en dat mensen hiervoor het gemeentenummer kunnen bellen. We vermoeden dat dit het Wmo-loket is, maar weten dat niet zeker.

Ommenwijz

Via de zoektermen ‘informatie en advies ouderen ommen’ kom je met Google ook bij het Centrum voor Jeugd en Gezin Ommen (CJG) uit. Ondergebracht in de categorie ‘informatie voor jongeren’, begrijpen we dat Landstede Welzijn Ouderen Dalfsen de informatie verzorgt. Deze is op werkdagen drie uur per dag bereikbaar.

Conclusie informatie en advies: onze energie is op na het zoeken van deze informatie. Je kan de gemeente bellen en hopen dat je bij een Wmo-loket terecht kom. Ook kan je terecht bij Welzijn Ouderen.

2. Ontmoeting en contact

Inmiddels hebben we Landstede Welzijn ontdekt, die zich in Ommen ook op 65-plussers richt en als voorbeeld ‘ontmoetingsactiviteiten’ noemt. Een gevarieerd aanbod van activiteiten staat genoemd: aqua+, badminton, biljart, dansen, fietsen, gymnastiek, handwerken, houtsnijden, jeu de boules, koersbal, scootmobieltochten, computercursussen, toneelgroep en wandelen. Dat is heel veel! In “Beerzerveld” is er ook een ‘soos’: deze vindt eens per drie maanden plaats. Dat lijkt weer wat weinig.

Andere gevonden opties zijn het ‘ouderenbezoek‘ van de Rooms-Katholieke Kerk in Ommen, waarvoor een werkgroep bestaat. Ook Humanitas biedt huisbezoek aan. Via het Vrijwilligerssteunpunt Ommen kom ik ook de Telefooncirkel van het Rode Kruis tegen. Ommen kent afdelingen van de ouderenbonden ANBO en PCOB, maar naast een nieuwjaarsbijeenkomst zijn geen activiteiten te vinden. Tot slot is er een ‘meldpunt eenzaamheid, dat in actie komt als iemand eenzaamheid van zichzelf of een ander meldt.

Conclusie ontmoeting en contact: als je actief en mobiel bent is er vanuit Beerze genoeg te kiezen. Voor gezelligheid aan of bij huis lijken de mogelijkheden beperkt. De aanwezigheid van het Meldpunt Eenzaamheid biedt wél perspectief voor ouderen met een sterke behoefte aan contact en/of langere periodes van eenzaamheid.

3. Klussendienst

De Ommenwijz laat ons snel kennismaken met de Klussendienst van het Vrijwilligerssteunpunt Ommen. Deze “voert kleine klussen in en om huis uit (…) waarvoor mensen doorgaans geen ander bedrijf inhuurt”. Dat is dus goed geregeld.

Klussendienst

4. Maaltijden

Landstede Welzijn biedt koelverse maaltijden aan, geleverd door Van Hoeckel in Eindhoven. De sociale kaart meldt verder dat mensen kunnen eten in het restaurant of recreatiezaal van Oldenhaghe in Ommen en dat Carinova maaltijden van Apetito levert. Dit aanbod is in aanvulling op de zes landelijke maaltijdleveranciers die Alleszelf.nl eerder in kaart bracht.

5. Huishoudelijke hulp

Via de eerdergenoemde sociale kaart leer je dat inwoners van Ommen voor gesubsidieerde huishoudelijke hulp kunnen kiezen uit tien aanbieders: Bions, Thuiszorg Diensten Centrale, VérianStichting Residentiële & Ambulante Zorg, Oldenhaghen, Carinova Huishoudelijke hulp, De Nieuwe Zorg Thuis, Tzorg, CaroCare en TSN Thuiszorg. Voldoende aanbod en keuze dus.

6. Thuiszorg

Thuiszorg in de vorm van persoonlijke begeleiding en verzorging is geen dienst die via de gemeente of het welzijnswerk beschikbaar komt. Deze staat daarom niet in de sociale kaart; we maken gebruik van De Telefoongids. Met maar liefst 19 resultaten voor ‘Beerzerveld’. Ook hier geldt: genoeg te kiezen.

7. Alarmering

Voor personenalarmering biedt de sociale kaart weer inzicht. Ik kan kiezen uit vijf aanbieders: Oldenhaghe, Carinova, Vérian, Stichting Residentiële en ambulante zorg en Thuiszorg Diensten Centrale. Ook hiervoor geldt dat dit ten dele in aanvulling is op de landelijk aanbieders die Alleszelf.nl eerder in kaart bracht.

Conclusies

Als je op hoge leeftijd in een buurtschap woont, dan kun je verwachten dat niet alles op een steenworp afstand beschikbaar is en dat je, meer dan gemiddeld, op jezelf of buurtgenoten bent aangewezen. Toch toont deze praktijktest dat er ook voor de belangrijkste voorzieningen een gevarieerd aanbod is. Met de volgende conclusies:

  • informatie en advies is moeilijk te vinden, terwijl dit vaak het eerste is waar mensen behoefte aan hebben;
  • het is niet eenvoudig om de weg te vinden naar het aanbod. Je moet ‘ingevoerd’ zijn om de sociale kaart te vinden en goed Googlen om aanvullende diensten te vinden;
  • het aanbod waarover gemeente en welzijnsorganisatie berichten is niet compleet; landelijke aanbieders komen niet aan bod, terwijl zij ook hier hun diensten verlenen.

En u?

Wat zijn uw ervaringen met het aanbod van diensten voor ouderen?

Wilt u elke 2 weken een gratis update ontvangen zoals dit artikel over aanbod ouderen? Klik hier en schrijf u in voor onze nieuwsbrief.

Deel dit artikel
2 reacties op “Hoe warm zitten ouderen in Overijssel erbij?
  1. Bart Louwman schreef:

    En dat loket is dus in het niets opgelost. Maar degenen die zich wat jonger voordoen kunnen nog bij Landstede terecht komen. Misschien is er bij de gemeente wel een jongerenloket.

  2. Co van Asselt schreef:

    Jammer, Overijssel is toch meer dan Ommen en Beerzerveld of heb ik nog wat gemist?

1 Pings/Trackbacks op "Hoe warm zitten ouderen in Overijssel erbij?"
  1. […] is het niet altijd eenvoudig te zijn om de juiste contactgegevens van een gemeente te vinden, zo laat de praktijk vaak zien. Om u als oudere, mantelzorger, vrijwilliger of hulpverlener te helpen altijd snel het juiste […]

Langer en beter zelfstandig wonen
Zoek direct een dienst in de buurt of aan huis: