Hoe kun je grenzen aangeven? Deze twee tips gaan u helpen

grenzen aangeven stop[Gastbijdrage] Het is weer zover! Je hebt aan je zus gevraagd of ze wil ophouden met roddelen over jou tegen de buurvrouw. Je hebt het nu al drie keer gevraagd en toch blijft ze het doen. Hebt u het gevoel dat mensen over u heen lopen of kent u iemand die telkens weer uw grenzen over gaat? Grenzen aangeven, ook op hogere leeftijd of als mantelzorger, houdt de geest vitaal dus lees snel verder.

Helaas is niet iedereen lief en respectvol tegen andere mensen. Dat is nu eenmaal het leven en ook iets dat je niet zomaar kunt veranderen. Wat u wel kunt veranderen is hoe u op andere mensen reageert. Misschien denkt u: “het zal me nooit lukken om voor mezelf op te komen.” Gelukkig is het wel mogelijk om dit te leren. Dat kan tot op de hoogste leeftijd! Hoe dan? Dat ga ik u nu uitleggen met twee simpele tips!

Tip 1: je kunt niet met iedereen vrienden zijn

Realiseer voor uzelf dat u niet met iedereen vrienden kunt zijn. Vroeger wou ik het iedereen naar zijn zin maken. Mijn ouders, mijn partner, vrienden… Als iemand dan boos op mij werd of mij kritiek gaf – terwijl ik het zo goed voor andere mensen probeerde te doen – kon ik er dagen mee zitten. Nu realiseer ik mij dat mijn verwachtingen van anderen niet realistisch waren.

Je kunt iemand niet forceren jou aardig te vinden. Mijn advies is dan ook om eerlijk tegenover uzelf te zijn en als iemand geen vrienden met u wilt zijn, dan kunt u dit accepteren. Hoe moeilijk het ook klinkt, dat is prima. Probeer dan ook niet iemand te forceren om iemand vrienden met je te laten zijn door alles voor hem of haar te doen. Je kunt niet met iedereen vrienden zijn en dat is normaal voor iedereen.

Tip 2: geef constructieve feedback

Probeer constructieve feedback aan iemand te geven. Als je wil aangeven aan iemand dat iets je niet bevalt, dan val je vaak terug op slechte, ingesleten patronen om iemand feedback te geven. Iemand vroeg mij laatst: “Hoe zet je iemand op zijn plaats, maar dan wel op een juiste manier, want ik doe iets fout waardoor mensen niet luisteren!”

Belangrijk is bijvoorbeeld dat als je iemand feedback geeft dat je dit doet vanuit iets dat je geobserveerd hebt in plaats iets dat je gevoel is. Als je iemand hier op aanspreekt dan is het namelijk voor de ander veel moeilijker om zich te verplaatsen in jouw feedback. Probeer je daarom echt te richten op geobserveerd gedrag en iemand daar op aan te spreken. Grenzen aangeven is zo veel gemakkelijker.

Diensten voor informatie & advies >>

Steeds beter grenzen aangeven

grenzen aangevenVond u deze tips nuttig en wilt u uitgebreide tips over hoe u voor uzelf kunt opkomen? Lees dan dit artikel waarin ik dieper in ga op de vraag: ”hoe zet je iemand op zijn plaats”. Het advies op Alleszelf.nl voor meer vriendschappelijk, persoonlijk contact met echte ontmoetingen spreekt mij ook erg aan. Wat is uw ervaring met uw grenzen aangeven? Ik hoor het graag in een reactie onder dit bericht.

[Over de gastauteur:] Vera Franssen leert het zelfvertrouwen te vergroten als expert en ervaringsdeskundige. Op het platform Vitaal Gezond stelt zij het emotionele en psychologische welzijn van u als individu centraal. Informatie en tips helpen daarbij om beter geïnformeerde beslissingen te nemen in uw dagelijks leven.

Wilt u gratis updates ontvangen zoals dit artikel over grenzen aangeven?
Klik hier en schrijf u in voor onze nieuwsbrief.

Deel dit artikel
3 reacties op “Hoe kun je grenzen aangeven? Deze twee tips gaan u helpen
  1. Nelleke schreef:

    Onder tip 2 is de tweede zin nogal cryptisch: Als iemand moet luisteren naar je, en moet begrijpen wat je zegt (dat je iets ‘geobserveerd hebt'(woorden gastauteur) moet hij of zij zich dan niet kunnen verplaatsen in de feedback? Ik begrijp eigenlijk niet wat de auteur wil zeggen hier. De laatste zin wordt op die manier helemaal onbegrijpelijk voor me. Ik begrijp hier dat bedoeld is: ‘Als u op deze manier feedback geeft heeft u veel duidelijker aangegeven waar uw grenzen liggen.’Maar op welke manier dit resultaat bereikt kan worden is mij onduidelijk.

  2. Els Kerstens de Jong schreef:

    Toen mijn man zijn crematie ten einde was word er gevraagd even te wachten met condoleren zodat de familie even een bakkie kunnen doen , helaas was er een kennis die dat niet nodig vond en mij :de weduwe dus helemaal voor zichzelf nam en wat ik ook kenbaar maakte aan haar na 15 min dat er een wachtrij was ontstaan / een schaap over de Dam dan volgen er meer/ was ze nog niet van plan om te vertrekken : toen heb ik mijn kinderen gevraagd om haar naar buiten te geleiden Nu konden wij dus op een nette manier een ieder bedanken voor hun komst zoals het hoort /de andere dag heb ik haar een brief geschreven dat ze een probleem heeft en heb haar naar de huisarts verwezen ‘of ze dat heeft gedaan weet ik niet Nooit meer iets van gehoord ook geen telefoontje Dus daar stop ik geen energie meer in duidelijk verkeerde (kennis) ,ooit hadden wij een avondafspraak visite en waren ze dat vergeten genoeg is genoeg toch ja het was bij hen thuis maar bij ons op visite vergaten ze nooit ja vrienden kun je kiezen

  3. j.j schreef:

    erg leerzaam

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

Langer en beter zelfstandig wonen
Zoek direct een dienst in de buurt of aan huis: