Dit willen ouderen vergelijken; maar kunnen ze dat wel?

dit willen ouderen vergelijkenOnderzoek van Alleszelf.nl maakt duidelijk dat thuiszorg en huishoudelijke hulp de meestgevraagde diensten zijn die ouderen willen kunnen vergelijken. En wat blijkt? Thuiszorg kan goed vergeleken worden, maar voor huishoudelijke hulp is er niet één plek in Nederland waar dat kan. Hier de uitslagen van het onderzoek Vergelijken door ouderen. Maar ook een vraag: Kent u andere plaatsen waar ouderen diensten kunnen vergelijken?

Wat heeft prioriteit?

Van 14 juli t/m 31 augustus 2014 konden bezoekers van Alleszelf.nl de volgende zomervraag beantwoorden:

“Welke diensten voor zelfstandig wonende ouderen zouden als eerste goed vergelijkbaar moeten zijn?”

127 Stemmen zijn uitgebracht en geteld. In aflopende prioriteit willen ouderen de volgende diensten kunnen vergelijken:

  1. thuiszorg
  2. huishoudelijke hulp
  3. alarmering
  4. maaltijdservice
  5. casemanagement
  6. klussendienst
  7. administratie
  8. gezelschap, inclusief gezelschapsdiensten, buurthuizen en ontmoetingsgelegenheden
  9. informatie en advies, inclusief 1 loket voor al je vragen en ouderenadvies/adviseurs en iemand die vraag en aanbod matcht

Andere gevraagde diensten voor vergelijking zijn: e-sloten voor personenalarmering, “liefde en aandacht ook van buren”, tuindienst, technologie en woningaanpassingen.

Vergelijken door ouderen. De uitslag:

Uitslag prioriteiten diensten voor vergelijking - Alleszelf.nl

Uitslag prioriteiten diensten voor vergelijking – Alleszelf.nl

Het verbaast niet dat thuiszorg en huishoudelijke hulp bovenaan de verlanglijst staan om te kunnen worden vergeleken. Dit zijn diensten die veel ouderen gebruiken. Volgens de meest recente cijfers (1e kwartaal 2014) gebruiken zo’n 322.000 mensen huishoudelijke hulp vanuit de Wmo en meer dan 320.000 mensen thuiszorg vanuit de AWBZ. We hebben niet kunnen achterhalen hoeveel mensen van maaltijddiensten of alarmering gebruik maken, maar dat zijn er vast minder. In elk geval geeft dit onderzoek de prioriteiten aan.

Waar en hoe diensten vergelijken?

Waar moet u heen om deze diensten te kunnen vergelijken? Dat is een goede vraag. Sterker nog: de belangrijkste vraag van Alleszelf.nl. Met mijn vergelijking van maaltijdleveranciers en aanbieders van personenalarmering voorzie ik in de nummers ‘3’ en ‘4’. Hoe moet dat voor de andere veelgevraagde diensten?

Thuiszorg op verschillende plekken te vinden

Aanbieders van thuiszorg kun je natuurlijk ‘Googlen’. Het nadeel is dat het op die manier moeilijk ‘vergelijken’ is. Daarom zijn er ook gespecialiseerde sites. Denk aan:

  • Kiesbeter.nl: een site van de overheid (Zorginstituut Nederland). Maakt het makkelijk om aanbieders op postcodeniveau te vinden en te vergelijken op kwaliteit. De kwaliteit is gemeten met instrumenten die gesteund zijn door patiëntenorganisaties, zorgaanbieders en zorgverzekeraars en getoetst door het Kwaliteitsinstituut.
  • Kiesvoorjezorg.nl: een particulier initiatief dat zich presenteert als ‘hét online vergelijkingsplatform van zorginstellingen in Nederland’. Dit platform vergelijkt meer soorten zorg dan Kiesbeter.nl en biedt een gedetailleerder inzicht in de mogelijkheden van elke aanbieder. Zo kunt u thuiszorgaanbieders vergelijken op 43 aspecten van ‘verpleging en verzorging’. Maar ook 18 soorten ziekten en aandoeningen, 17 soorten diensten en 11 soorten bemiddelingshulp.
  • Zorgkaart Nederland: een site van de Nederlands Patiënten Consumenten Federatie (NPCF). Hier kunt u zoeken naar allerlei soorten zorgaanbieders. Vergelijken gaat vooral via gemiddelde rapportcijfers die gebruikers van de verschillende aanbieders op de site hebben gegeven. (Wist u trouwen dat het gemiddelde cijfer dat thuiszorgaanbieders in Nederland krijgen een 8,2 is?)

Huishoudelijke hulp moeilijk te vergelijken door ouderen

Het zoeken en vergelijken van huishoudelijke hulp is lastiger. Zo kent geen van de genoemde sites die thuiszorg vergelijken, ‘huishoudelijke hulp’ als categorie. Onze zoektocht levert de site ‘Huishoudelijke hulp-vergelijken’ op. Deze kent echter alleen particuliere leveranciers en geen aanbieders die door de Wmo vergoed worden [redactie update juli 2018, deze site functioneert niet meer]. Alleen op het niveau van individuele gemeenten treffen we ‘wegwijzers’ aan die ook huishoudelijke hulp vergelijken. Voorbeelden zijn de Zoetermeerwijzer en het WMO-loket van Beverwijk. Een landelijk initiatief dat huishoudelijke hulp vergelijkt ontbreekt. Dat maakt het lastig om breed en makkelijk gevonden te worden.

Laten we elkaar helpen

Kent u andere plekken waar je makkelijk thuiszorg, huishoudelijke hulp of andere diensten kunt vinden én vergelijken? We zijn heel benieuwd. Laat uw suggesties hieronder achter!

Wilt u elke 2 weken een gratis update ontvangen zoals dit artikel over vergelijken door ouderen?  Klik HIER en schrijf u in voor onze nieuwsbrief.

Deel dit artikel
2 reacties op “Dit willen ouderen vergelijken; maar kunnen ze dat wel?
  1. Carla Kost schreef:

    Zie Floor Calandt. Ik denk dat je met een vergelijkingssite (ook) moet mikken op de kinderen / mantelzorgers en verwijzers binnen de sociale wijkteams in oprichting.

  2. Jan van Summeren schreef:

    Hallo, het verbaast me dat in de top 9 geen vraag naar contact met huisdieren is vermeld. Terwijl 60% van de doelgroep is opgegroeid met huisdieren. Is hier een verklaring voor? Leuk initiatief!

Langer en beter zelfstandig wonen
Zoek direct een dienst in de buurt of aan huis: