Logo bericht[Gastbijdrage] Hebt u op hoge leeftijd behoefte aan sociaal contact, wilt u ervaringen uitwisselen en leren van anderen? In Nederland zijn verschillende digitale platforms voor ouderen die dit mogelijk maken. Voor Alleszelf.nl geef ik een overzicht van deze platforms, zodat u kunt kiezen wat bij u past. Het gaat om de volgende platforms.

Ga direct naar het overzicht van alle platforms

Digitale platforms: ontmoet andere ouderen

Op digitale platforms kunt u via uw computer of tablet met andere ouderen in contact komen. U kunt elkaar helpen met informatie en ideeën. U kunt advies vragen én geven, discussies voeren of nieuwe mensen ontmoeten. Sommige platforms zijn er ook op gericht om elkaar ‘live’ te ontmoeten en samen dingen te ondernemen.

Welke digitale platforms zijn er?

Voor Alleszelf.nl heb ik de bekendste platforms op een rij gezet, als verdieping van het bericht over social media dat onlangs bij Alleszelf.nl verscheen. Hier noem ik uitsluitend platforms die zich op 50-plussers richten; dating- en relatiesites laat ik buiten beschouwing. Kent u digitale platforms die niet vermeld staan? Wij horen ze graag van u; laat onderaan het artikel een berichtje achter! 

50plusplein.nl

50plusplein

50plusplein.nl is een website waar u nieuws en informatie kunt vinden. De site kent de rubrieken vakantie, fietsen, wandelen, lifestyle, financieel, boeken, eropuit en gezondheid. Er zijn berichten, tips en aanbiedingen te vinden. Ook zijn er columns en een ‘agenda’; deze informatie is echter sterk gedateerd. Het forum is een plek om met andere te praten over onderwerpen zoals gezondheid, tuinieren en kokkerellen. Dit forum lijkt niet erg actief bezocht te worden; veel berichten zijn erg oud. Per saldo: een matig interessant platform, vooral omdat veel informatie verouderd is.

50plusser.nl

50plusser

50plusser.nl is volgens eigen zeggen het “grootste 50plus-forum voor ouderen”: met veel en actieve rubrieken. Zo worden er dagelijks enorm veel foto’s gedeeld, voornamelijk natuurfoto’s. Het tuinseizoen is ook geopend: de website nodigt u uit om een moestuin te beginnen en de ontwikkelingen met anderen delen. Zodoende kunt u van elkaar leren. Ook kunt u zich ook aansluiten bij diverse clubs, bijvoorbeeld een teken- en schildersclub of een wandelclub. Op het forum kunt u discussiëren met anderen, ook deze is erg actief. Met het ‘Plus lidmaatschap’ voor € 1,79 per maand kunt u diverse extra’s krijgen. Zo verdwijnt de reclame en wordt de website nog overzichtelijker, kunt u gebruik maken van kortingsacties, kunt u videocursussen volgen en maakt u kans op prijzen. 

MAX 50plusnet

50plusnet

Op MAX 50plusnet kunt u een persoonlijke pagina aanmaken. U krijgt dan uw eigen mailbox. MAX 50plusnet zoekt een ‘match’ voor u. Dat betekent iemand met dezelfde hobby’s of interesses. Met hen kunt u chatten, mailen, en ‘live’ een afspraak maken. Het is dus erg gericht op nieuwe mensen ontmoeten. Dat kunt u ook doen door zich aan te sluiten bij een club, bijvoorbeeld een fietsclub of koffiegroep. U kunt dan in clubverband activiteiten ondernemen. Daarnaast geeft de website u de mogelijkheid om op het prikbord berichten, verhalen of gedichten te plaatsen. Er zijn  veel actieve leden en vele clubs opgericht: ook MAX 50plusnet is een grote online ontmoetingsplek. 

Seniorencafe.nlseniorencafe.nl

Seniorencafe.nl is een online “ontmoetingsplek voor actieve senioren”. U kunt chatten en discussiëren met anderen, bijvoorbeeld in de rubriek ”Spreuk van de dag”. Ook vindt u hier veel informatie over bijvoorbeeld boeken, uitjes of recepten. Seniorencafe.nl heeft speciale rubrieken, zoals interviews met de leden of prijsvragen. Echter, net als 50plusplein, moet hierbij worden vermeld dat de informatie vaak gedateerd is. Het is een stuk minder druk bezocht en een minder actief platform. Interviews worden bijvoorbeeld al sinds 2013 niet meer afgenomen en de laatste prijsvraag dateert van het voorjaar 2014. 

SeniorPlazaseniorplaza

Op het eerste oog lijkt SeniorPlaza wat eenvoudiger dan de andere genoemde platforms. De indruk bestaat dat deze site voornamelijk wordt beheerd door ouderen zelf. De website biedt veel interessante rubrieken met thema’s over vroeger. Zo kunt u lezen over componisten van vroeger, oude opzegversjes of de gebeurtenissen in de periode tussen 1930 tot 1970. Op het prikbord worden geregeld berichten geplaatst, maar er wordt nauwelijks op gereageerd. 

SeniorWeb        seniorweb

SeniorWeb heeft een wat andere focus dan voorgaande platforms. Dit platform biedt namelijk hulp om uw weg te vinden in de digitale wereld. Onder ‘Tips & Uitleg’ vindt u allerlei informatie over de computer: van internetaansluitingen tot tips voor het gebruik van uw iPad. Wanneer u lid wordt voor €29 per jaar, worden de functies uitgebreid. Dan kunt u online lessen en cursussen volgen, u krijgt persoonlijke telefonische computerhulp (of zelfs bij u thuis) en u krijgt een computertijdschrift thuis gestuurd. Er is een mogelijkheid om u aan te sluiten bij clubs en met andere SeniorWeb-leden te praten over computeronderwerpen. Door het hele land heeft SeniorWeb 400 Leercentra opgezet. Hier kunt u heen gaan om cursussen te volgen die mede worden verzorgd door vrijwillige ouderen zelf. Kortom, op deze manier kunt u de enorme mogelijkheden die de computer en het internet bieden, zelf ervaren.  

Conclusie

Digitale platforms voor ouderen zijn er in verschillende vormen. De ene is meer gericht op ontmoeten en de ander op leren en informeren. De twee toonaangevende platforms voor informatie en ontmoeting zijn 50plusser en MAX 50plusnet. Seniorweb is hét platform voor computerhulp. De meest platforms zijn gratis; andere vragen een bescheiden bijdrage voor extra functionaliteit.  

Overzicht

NaamKostenWebsiteEerste indruk
50plusplein.nlGratiswww.50plusplein.nlveel verouderde informatie
50plusser.nlGratis / Plus Lidmaatschap is € 1,79 per maand.www.50plusser.nlgroot, actief en drukbezocoht
MAX 50plusnetGratiswww.50plusnet.nlactief, grote ontmoetingsplek
Seniorencafe.nlGratiswww.seniorencafe.nlveel verouderde informatie
SeniorPlazaGratiswww.seniorplaza.nlthema's over vroeger, geen actieve discussie
SeniorWeb€ 29,- per jaarwww.seniorweb.nlfocus op digitale wereld

Wat zijn uw ervaringen?

Kent u nog andere platforms? Wat zijn uw ervaringen? En zou u geïnteresseerd zijn in een platform speciaal voor 80-plussers? We zijn heel benieuwd; laat u hieronder een bericht achter?

 

Deel dit artikel
9 reacties op “Welk digitale platform past bij u?
 1. Carina Peek schreef:

  Wat een mooi bericht van een Toegepast Gerontoloog i.o.. Als docent Ouderen en ICT word ik blij van zo’n bericht en initiatief! Ik hoop en verwacht dat deze informatie voor veel mensen een gids kan zijn op het wereldwijde web.

 2. Marlies Schmidt schreef:

  Digitaal platvorm voor ouderen…….alsof men bij de leeftijd van 55+ alleen nog maar interesse heeft in wat andere 55+ te melden hebben.

  Dat men bij kinderen leeftijdgenootjes zoek kan ik begrijpen, omdat zij van spelen houden en volwassenen daar niet meer zo op gericht zijn.

  Ben benieuwd welk beeld u in uw hoofd hebt bij 55+, denkt u dat grijs haar maakt dat men opeens de zelfde interesses heeft als andere 55+ en ook dat er geen verschillen meer bestaan tussen mannen en vrouwen?

 3. Derk Kramer schreef:

  Ook op het ouderenjournaal.nl vind je veel actuele informatie voor ouderen, inclusief achtergronden, columns en diepgravende dossiers over speciale onderwerpen.
  Dit zelfs op provincie niveau en gerubriceerd via zo’n 10 thema’s.

  Over veel artikelen vinden soms lange discussies plaats via de “reageer” opties.

 4. Carla Ossendrijver schreef:

  Ik zou wel graag een platform willen hebben voor 80+. Ik heb het idee dat je helemaal afgeschreven bent als je over de 80 bent en dat is toch niet bij iedereen zo. Maar ik vind wel dat er steeds meer moeilijkheden op
  duiken en dat je minder mogelijkheden hebt om alles op te lossen, ook omdat (in mijn geval) je energie minder wordt.

 5. Fabrizio Greidanus schreef:

  IK ben momenteel aan het kijken welke platforms er allemaal zijn, en het zijn er veel meer dan in het overzicht staan, dit is erg jammer. Een beetje googelen levert een hoop hits op.

  • Beste Fabrizio, dank voor je reactie. Er zijn in Nederland nog veel meer platforms. We hebben hier de platforms genoemd die zich specifiek op *ouderen* richten. Als je daar nog meer voorbeelden van tegenkomt, wil je ze onder dit bericht plaatsen? Dan kunnen we bij een update van het artikel daar gebruik van maken. Met dank en groet van Hugo van den Beld

 6. Kees Cligge schreef:

  Opmerkelijk vind ik het, dat Cubigo-platforms niet in het overzicht worden genoemd.
  Deze (buurt)platforms maken in Zuid-Nederland een stormachtige ontwikkeling door.

  Om duidelijk te maken, waar dit soort platforms voor staan, volsta ik met de doelstelling(en) zoals die op het digitale platform in mijn dorp zijn verwoord:

  “Grubbenvorst-Online is een website voor een moderne betrokken dorpsgemeenschap. Een gemeenschap waarin mensen elkaar kennen en graag verblijven. Een gemeenschap waarin mensen zich veilig en comfortabel voelen in hun eigen sociale omgeving. Hiervoor zijn verbindingen nodig tussen niet alleen de bewoners onderling, maar ook tussen deze bewoners en de in Grubbenvorst ruim voorhanden verenigingen, bedrijven, zorginstellingen en professionele dienstverleners. Grubbenvorst-Online brengt dit alles voor jong en oud samen op één online platform.”

  • Beste Kees, dank voor je reactie. In ons bericht hebben we ons beperkt tot platforms die zich specifiek op *ouderen* richten. Vandaar dit beperkt overzicht, want er zijn inderdaad nog veel meer platforms in ons land. Succes en groet van Hugo van den Beld

 7. Mona schreef:

  Ik denk dat het tijd wordt om de leeftijd van ” ouderen” eens wat op te hogen.
  Werken mogen wij (tot nu toe ) tot 67, zal vast nog ouder worden….
  Kinderen krijgen wij rond ons dertigste levensjaar.
  Als onze kinderen straks 20-25 jaar zijn, behoren hun ouders tot de “ouderen”
  De 50 jarige oudere is mantelzorger voor de 80 jarige???? bejaarden/senioren?

Langer en beter zelfstandig wonen
Zoek direct een dienst in de buurt of aan huis: