Diagnose van de ziekte van Parkinson

Diagnose van de ziekte van Parkinson[Gastbijdrage] De ziekte van Parkinson geeft uiteenlopende klachten en symptomen. De bekendste zijn trillen, stijve spieren en trage bewegingen. Maar bij Parkinson komen ook andere verschijnselen voor die wat minder bekend zijn. Voorbeelden hiervan zijn problemen met werking van de darmen en de blaas, geheugenproblemen, slaapklachten, verwardheid en stemmingswisselingen. De soort symptomen en de ernst van de klachten verschillen per persoon. Dat geldt ook voor het ziekteverloop. Het kan daardoor lang duren voordat de diagnose van de ziekte van Parkinson wordt gesteld. Hoe komen mensen erachter dat ze Parkinson hebben? Door wie wordt de diagnose gesteld? En wat voor onderzoeken worden er zoal uitgevoerd? Dat leggen we hieronder uit.

De diagnose Parkinson stellen

Parkinson uit zich dus op allerlei manieren. Vaak komen mensen eerst bij de huisarts terecht als ze klachten hebben. De diagnose wordt echter niet door de huisarts gesteld. Dat doet een neuroloog. Wijzen de klachten op de ziekte van Parkinson, dan volgt een onderzoek bij de neuroloog.

Voor de juiste diagnose kijkt de neuroloog goed naar iemands klachten, gezondheid, ziekteverleden en medicijngebruik. Ook vindt er een lichamelijk en neurologisch onderzoek plaats.

Lichamelijk en neurologisch onderzoek

De neuroloog start met een algemeen lichamelijk onderzoek. Denk aan het meten van de hartslag, polsslag en bloeddruk. Ook wordt er geluisterd naar het hart, de longen en buik. Daarna volgen oefeningen om spierkracht, spierspanning, coördinatie en reflexen te testen.

Na het lichamelijk onderzoek volgt een neurologisch onderzoek. Want mensen met Parkinson hebben vaak niet alleen bewegingsproblemen (motorische symptomen) maar kunnen ook moeite hebben met het geheugen, aandacht vasthouden en andere niet-motorische klachten.

Het neurologisch onderzoek bestaat uit verschillende lees-, schrijf- en rekentesten. Het doel hiervan is om gericht te kijken hoe iemand presteert op het gebied van:

  • Aandacht
  • Concentratie
  • Geheugen
  • Taalvaardigheid
  • Planning
  • Ruimtelijk inzicht

Keuzehulp Alleszelf.nl >>

Aanvullende onderzoeken

Zijn er na het uitvoeren van het lichamelijk en neurologisch onderzoek nog twijfels over de diagnose? Dan heeft de neuroloog de mogelijkheid om aanvullende onderzoeken uit te voeren om de twijfels weg te nemen. Voorbeelden hiervan zijn:

  • MRI-scan
  • Bloedonderzoek
  • De werking van blaas en darmen meten
  • DAT-SPECT-scan
  • FDG-PET-scan
  • Transcraniële echo

Al deze onderzoeken leveren meer zekerheid op over de diagnose Parkinson. Wilt u meer weten over deze aanvullende onderzoeksmethoden? Of bent u benieuwd wat de vervolgstappen zijn, nadat de diagnose Parkinson is gesteld? Dat kunt u lezen door te klikken op de link.

Wilt u gratis updates ontvangen zoals dit artikel over diagnose van de ziekte van Parkinson?
Klik hier en schrijf u in voor onze nieuwsbrief.

Diagnose van de ziekte van Parkinson verder met

[Gastauteur:] AbbVie Nederland helpt mensen met complexe aandoeningen zoals de gevorderde vorm na diagnose van de ziekte van Parkinson. Dit doet AbbVie met innovatieve geneesmiddelen en bijbehorende zorgoplossingen in ontwikkeling met partners. Op verdermetparkinson.nl kunnen mensen ontdekken wat ondanks de ziekteprogressie (nog) wél kan.

NL-NEUP-210057

Deel dit artikel

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

Langer en beter zelfstandig wonen
Zoek direct een dienst in de buurt of aan huis: