Computer [Gastbijdrage] Wilt u als oudere leren omgaan met een computer, tablet of ‘slimme telefoon’? Of kent u iemand op hoge leeftijd die dat zou willen? Er zijn in Nederland veel mogelijkheden voor gratis of betaalbare hulp; en er zijn ondernemers die u kunnen helpen. Samen met Alleszelf.nl zet ik de mogelijkheden op een rij.

Hulp nodig?

Internet is tegenwoordig overal. Op radio en op tv, in de krant en op straat: overal wordt ernaar verwezen. U kunt er zelfs langer mee thuis blijven wonen, schreef ik laatst. Hoewel ouderen steeds vaker op internet zijn, is er ook een groep mensen voor wie dat niet zo is. Hoort u bij die groep, of wellicht uw vader of moeder? Voordat u op internet kunt ‘surfen’, moet u eerst leren omgaan met het apparaat: een laptop, een ‘gewone pc’, een iPad of andere tablet of een smartphone. Als u daar voor openstaat, dan zijn er verschillende mogelijkheden voor ondersteuning. Natuurlijk kunt u uw eventuele (klein-)kinderen, buren of vrienden om hulp vragen. Maar er zijn ook organisaties die u kunnen helpen.

Onderzoek

In februari plaatste Hugo van den Beld van Alleszelf.nl een oproep in verschillende LinkedIn- en Facebookgroepen. Daarmee vroeg hij informatie over de beschikbaarheid van hulp en ondersteuning voor ouderen om met een computer of tablet te leren omgaan. Hij ontving tientallen reacties (waarvoor bij deze namens hem hartelijk dank!), waarmee ik dit overzicht heb samengesteld. Ik richt me daarbij vooral op cursussen, trainingen en persoonlijke begeleiding door maatschappelijke organisaties die zich richten op algemeen gebruik. Zelfstudieboeken, DVD-cursussen en websites met tips blijven buiten beschouwing. Dat geldt ook voor ondersteuning die incidenteel is, in het verleden beschikbaar was, bij specifieke software of de aanschaf van het apparaat. Als u aanvullingen hebt: graag! U kunt ze onder dit bericht achterlaten, zodat we het inzicht zo compleet mogelijk maken.

Vooraf: Digitaal Hulpplein

Het initiatief Digitaal Hulpplein brengt cursussen en inloopspreekuren in heel Nederland in beeld. U komt via Digitaal Hulpplein bij initiatieven voor persoonlijke begeleiding met trainers ‘die tijd hebben voor uw vragen en die direct aan de slag gaan’. Via het Digitaal Hulpplein kunt u ook in contact komen met vrijwilligers van Seniorweb en HCC  om u te helpen.

1. Openbare bibliotheken

Vooral de activiteiten van en ín de circa 1.000 vestigingen van openbare bibliotheken vallen op. Voorbeelden zijn Zeewolde, Den Haag, Veluwezoom en Nuenen. Ouderen die een cursus of een workshop zoeken, doen er goed aan eens bij hun eigen bibliotheek te informeren. Op deze site vind u de bibliotheek bij u in de buurt.

2. Volksuniversiteiten

Ook de Volksuniversiteiten geven cursussen iPad of tablet, internetbankieren of verwante cursussen. Voorbeelden zijn Barneveld en Amsterdam. Ook hier geldt: houd het zelf in de gaten; via deze site kunt u alle 50 Nederlandse Volksuniversiteiten vinden.

3. Welzijnsorganisaties

Het ‘welzijnswerk’ is hier en daar actief met digitale hulp aan senioren. Een voorbeeld is de app ‘Zilveronline‘ in Amstelveen. In bijna elke gemeente is een welzijnsorganisatie. U kunt hier zoeken naar een organisatie bij u in de buurt.

4. Ouderenorganisatie

Ouderenorganisatie Unie KBO heeft ‘tabletcoaches’, verspreid over heel Nederland. Hier vindt het overzicht van coaches, uiteraard speciaal bedoeld voor leden van de Unie KBO.

5. Ondernemers

Ook ondernemers bieden ondersteuning aan. De volgende werden genoemd, maar er zijn er vast nog meer.

Conclusie

U zult zelf actief moeten zoeken, maar er zijn in Nederland verschillende mogelijkheden om te leren omgaan met computer, tablet of slimme telefoon. Laat uw ervaringen, tips en aanvullingen hieronder achter. Succes!

Deel dit artikel

Annet van Betuw geeft sinds 2009 trainingen en workshops social media. Daar ontmoet ze veel nieuwsgierige ouderen die anders met social media omgaan dan jongeren. Als auteur van 'Social Media voor senioren', merkt zij in de trainingen die ze geeft dat steeds meer ouderen die voor het eerst op internet gaan, een pc of laptop overslaan en meteen naar een smartphone gaan. Ze willen WhatsAppen.

11 reacties op “Van gratis tot betaalde computerles voor ouderen
 1. Wilma Berends schreef:

  Hallo Annet

  Mooi overzicht. Veel mogelijkheden inderdaad.
  Onze tabletfeestjes staan er wel vreemd in : we werken overal in Nederland, niet alleen in regio Arnhem. Binnenkort starten we in Heemstede!
  En onze naam ontbreekt: bijdepinkenzijn. Dan zijn we beter te vinden.

  Alvast dank

  • Annet van Betuw schreef:

   Hallo Wilma,
   Heemstede was me op het moment dat ik het schreef nog niet bekend. Leuk dat jullie daar starten.
   Ik moest ‘kiezen’ tussen tabletfeestjes en bijdepinkenzijn. Omdat ‘tabletfeestjes’ zowel online als offline werd genoemd, koos ik daarvoor. Maar ik begrijp dat jullie liever kiezen voor de andere naam. Ik zal het onthouden, dank je voor je aanvulling.

 2. S.de Vries schreef:

  als aanvulling op punt 5 ondernemers wil ik dit graag aan vullen met PC Basic , deze verhuurd ook laptops ,vanaf 20 euro per maand.Geeft les en heeft ook tablets met hulp op afstand en speciale software welke je op eigen computer kan zetten .www.pcbasic.eu

 3. Corry Bos schreef:

  Voor Capelle aan den IJssel,
  kijk ook eens hier: http://www.capelleaandenijssel.nl/onderwijs-en-werk/waar-cursussen-en-hulp_41877/

  Binnenkort (juni 2015) vindt u op deze pagina een overzicht van cursussen en hulp op het gebied van digitale vaardigheden. Handig als u bijvoorbeeld uw computer-, tablet- en internetvaardigheden wilt verbeteren, via trainingen of inloopspreekuren.

  Er zijn organisaties die u een cursus of inloopspreekuur op locatie bieden, of die uitleg geven aan huis. Soms is het gratis, soms staat er een (kleine) vergoeding tegenover. Ook de niveaus en onderwerpen zijn heel divers.

  Voor iedereen
  U kunt dus in alle gevallen meedoen: als u net met computeren of internetten begint, maar ook als u al wat verder bent en méér wilt leren.

 4. Hans Breemans schreef:

  Aan te bevelen is SeniorWeb. http://Www.seniorweb.nl. Landelijke dekking van 400 leercentra waar u terecht kunt om digitaal mee te doen en bij te blijven. Maar ook de Digibuurt in Oss is een prima plek om ėén-op-ėėn les te krijgen voor 4 euro per uur!

 5. Rein Hoen schreef:

  Hallo,
  In Capelle aan den IJssel is een Seniorweb Leercentrum gevestigd.
  Er wordt les gegeven in Windows, Android, IPad (IOS), fotobewerking, Word, Exel.

  Voor meer informatie kijk op onze site: http://www.leercentrumvapelle.nl

  We geven ook les in Krimpen aan den IJssel

 6. Rein Hoen schreef:

  Een klein foute je bovenstaand bericht.
  Het webadres moet zijn: http://www.leercentrumcapelle.nl

 7. Mariska Roelofs-van Angelen schreef:

  Onze organisatie: SBOG (Samenwerkende Bonden voor Ouderen in Gelderland) werkt samen met Rijnbrinkgroep (overkoepelende organisatie bibliotheken). Samen organiseren wij Sociale Media cursussen zoals Facebook, Twitter etc.. Na volgen van de cursussen zetten bibliotheken een internetcafe op waar senioren maandelijks bij elkaar komen om elkaar te helpen en ervaringen uit te wisselen. Op verschillende plaatsen in Gelderland zijn de bibliotheken actief op dit gebied. Daarnaast kunnen wij op verzoek Sociale Media cursussen organiseren. U hoeft geen lid te zijn van een ouderenbond om deel te nemen. Mocht u groep mensen hebben die kennis wil maken met Sociale Media kunt u mij mailen en wij zullen proberen een bibliotheek in uw omgeving bereid te vinden om mee te werken. Deze cursus wordt op een informele manier gegeven en zal deels aan sluiten op de digitale snelweg die de overheid wil ingaan in 2017. De cursussen zijn gratis, omdat de Provincie Gelderland het erg belangrijk vindt dat iedereen digitaal vaardig wordt.

 8. Annet van Betuw schreef:

  Dank jullie wel voor alle aanvullingen. Digitale uitwisseling van info over nieuwe cursussen blijft belangrijk!

 9. Wil Bosch schreef:

  Het lijkt me aan te bevelen om Seniorweb een prominente plaats in dit item te geven. De website http://www.seniorweb.nl geeft een brede schat aan goed leesbare informatie over allerlei computertoepassingen waar voor leden (€ 29,50 per jaar; intussen al meer dan 100.000) ook nog tientallen online cursussen bij komen. Ook is dan hulp per telefoon of d.m.v. een vraag op de website stellen mogelijk en zelfs op afspraak hulp aan huis ad € 4,50 per uur! Seniorweb heeft voorts in Nederland ruim 400 cursuscentra waar door senioren voor senioren een veelheid aan computercursussen worden gegeven.

 10. Annet van Betuw schreef:

  Beste Wil,
  het overzicht is gemaakt naar aanleiding van vragen van Hugo van den Beld (zie inleiding). Natuurlijk werd Seniorweb daarin genoemd; ik heb het in de eerste alinea meegenomen bij het digitaal leerplein. Ook Hans noemde Seniorweb eerder in een reactie. Toch is Seniorweb, hoewel echt belangrijk, ‘slechts’ een van de spelers, er zijn er meer. Ik ken zelf inmiddels enkele voorbeelden die hierin niet zijn meegenomen, omdat ze nog niet bestonden of niet genoemd werden.
  Neemt niet weg dat het interessant kan zijn om de inventarisatie eens te herhalen, het landschap verandert regelmatig. Ik zal het Hugo eens voorstellen.
  Dank je voor je reactie.
  Annet

1 Pings/Trackbacks op "Van gratis tot betaalde computerles voor ouderen"
 1. […] geduld. Andere tips waren: volg een basiscursus en zoek hulp bij anderen als je er niet uitkomt. (Hier gaf Alleszelf.nl een overzicht van alle ondersteuning die er bestaat om te leren omgaan met een […]

Langer en beter zelfstandig wonen
Zoek direct een dienst in de buurt of aan huis: