Beter zoeken op internet: vijf zoektips

zoektips

Weet het maar te vinden! Helaas is het vaak een grote opgave als u hulp en ondersteuning op hoge leeftijd nodig hebt. Want het aanbod is zó slecht te vinden en te vergelijken op internet. Daarom geven we u vijf zoektips.

Niet te vinden

Al meer dan een jaar informeren wij u elke week over hulp en ondersteuning die beschikbaar is voor mensen op hoge leeftijd. Dat doen we omdat het onze ervaring is dat veel mensen niet weten dát die hulp beschikbaar is en al helemaal niet weten waar ze die kunnen vinden. Gemeenten hebben vaak ‘zwaar ouderwetse websites‘ en komen vaak niet verder dan het besef dat ze ‘iets’ moeten doen op dit terrein. Kortom: het aanbod binnen uw gemeente is niet altijd makkelijk te vinden, daarom geeft Alleszelf.nl een aantal zoektips om u hierbij te helpen.

Vijf zoektips

Ongetwijfeld kent u onze keuzehulp en gebruikt u ook Google om informatie op internet te zoeken. Er zijn een paar trucjes die niet iedereen kent, maar die het vaak makkelijker maken om snel resultaat te vinden. Kent u nog andere manieren? Laat ze onder dit bericht achter.

  1. Gebruik alternatieve termen. Wellicht zoekt u iets door het onderwerp in Google in te voeren. Om meer en andere resultaten te vinden, helpt door het eens met een andere, vergelijkbare term te proberen. Als u bijvoorbeeld hulp in huis zoekt, dan kunt u ook ‘schoonmaak’ of ‘huishoudelijke hulp’ intoetsen.
  2. Zoeken op één specifieke site. Stel: u wilt op de website van uw gemeente naar ’thuiszorg’ zoeken. U kunt hiervoor de zoekfunctie van uw gemeentesite gebruiken. Maar Google kan vaak betere resultaten vinden. U kunt dan uw zoekterm rechtstreeks intypen in Google, gevolgd door het woord “site:” en de betreffende domeinnaam. Dan ziet het er bijvoorbeeld zó uit: thuiszorg site:uwgemeente.nl. Op die manier zoekt Google alleen in de website van uw gemeente.
  3. Tussen aanhalingstekens zoeken. Als u zoekt naar een onderwerp dat bestaat uit meerdere woorden, dan helpt het soms om deze tussen “aanhalingstekens” te zetten. Hiermee gaat Google op zoek naar pagina’s waar uw onderwerp op exact dezelfde wijze voorkomt. En hebt u grotere kans te vinden wat u nodig hebt.
  4. Specifiek zoeken. Om zo snel mogelijk het juiste antwoord te vinden, helpt het soms om te bedenken hoe dit antwoord geformuleerd zou zijn en dit tussen aanhalingstekens in Google te zoeken.
  5. Een bepaald type document vinden. Soms bent u op zoek naar een bepaald type document. Bijvoorbeeld een PDF-document of bestand dat in Word is gemaakt. U kunt dan na uw zoekterm invoeren: type:pdf of type:.doc. Dus als u de polisvoorwaarden van uw verzekering wilt vinden, dan kunt u bijvoorbeeld invoeren polisvoorwaarden zorgverzekering Univé type:pdf. Dan krijgt u meteen het PDF-bestand. Dit werkt ook voor andere bestandstypen, zoals Excel (.xls) en Powerpoint (.ppt).

Nog andere zoektips?

Kent u nog andere zoektips die u wilt delen? Laat ze hieronder achter.

Wilt u elke 2 weken een gratis update ontvangen zoals dit artikel met zoektips? Klik hier en schrijf u in voor onze nieuwsbrief.

Deel dit artikel
Een reactie op “Beter zoeken op internet: vijf zoektips
  1. Maria Zwart schreef:

    Nog een zoektip:
    Zoeken naar een onderwerp binnen een webpagina (of een document) kan vaak ook door ctrl+F te toetsen (tegelijk indrukken en weer loslaten) en daarna het gezochte woord of de woordcombinatie intypen. Dat kan bijvoorbeeld handig zijn als je inmiddels wel op de goede site bent, maar niet kan vinden waar precies de gezochte informatie staat.

Langer en beter zelfstandig wonen
Zoek direct een dienst in de buurt of aan huis: