U wilt tot op hoge leeftijd zelfstandig blijven wonen. En contact met uw omgeving blijven houden. Dat kan vaak uitstekend, maar u moet wel voorkomen dat u slachtoffer wordt van oplichters die bij u aanbellen. Daarom leren we u babbeltrucs te herkennen en geven we u negen tips om geen babbeltrucslachtoffer te worden. Doe er uw voordeel mee, zodat ook u veilig uw deur open kunt doen voor mensen die bij u aanbellen.
Babbeltrucs
Babbeltrucs. U weet dat ze bestaan, maar toch kan het u zomaar overkomen dat u er slachtoffer van wordt. Dat komt doordat de oplichters met steeds weer andere, inventieve verhalen op pad gaan. Maar alle babbeltrucs hebben enkele kenmerken gemeen. Leer ze herkennen en voorkom dat u slachtoffer wordt. Dit is artikel gebaseerd op de verschillende bronnen die verderop in dit artikel specifiek genoemd worden.
Overheidscampagne ‘Senioren en Veiligheid
Per 1 september is de campagne ‘Senioren en Veiligheid’ gestart, zie beeldgebruik. Deze wil voorkomen dat ouderen slachtoffer worden van criminaliteit die specifiek op hen is gericht. Elke week staat er een delict centraal met een bijbehorende video, die kunt u hier ook bekijken:
Waarom zijn ouderen vaak slachtoffer?
Onderzoek toont aan dat vooral ouderen slachtoffer van deze oplichtingspraktijken werden. Dit zijn de oorzaken:
- in de eerste plaats speelt de fysieke gesteldheid een rol. Ouderen zijn doorgaans minder sterk dan de vaak jongere oplichters. Ouderen zullen een overvaller minder snel achtena rennen wanneer deze op de vlucht slaat;
- ook speelt eenzaamheid een rol. Veel ouderen wonen alleen, kunnen niet even overleggen met iemand anders, wanneer zij twijfelen aan de betrouwbaarheid van een verhaal;
- ook zijn zij volgens de onderzoeker opgegroeid met het idee dat mensen aan de deur te vertrouwen zijn. Zij zijn servicegericht en willen graag een ander helpen;
- en ouderen doen overdag de deur meestal open. En dat is het moment waarop de babbeltrucs meestal plaatsvinden.
Herken de babbeltruc
De oplichter is er altijd op uit iets te bemachtigen. Daarvoor moet hij wel eerst weten waar u uw portemonnee bewaart of hij mo
et de kans krijgen in uw woonkamer of andere delen van de woning rond te kijken. En daarvoor heeft hij zijn verhaaltje klaar. Een verhaalje met een vraag waarop het vaak lastig is om ‘nee’ te zeggen. De ‘babbelaars’ nemen vaak een van de volgende gedaanten aan (en kunnen uiteraard ook van het vrouwelijk geslacht zijn).
- De bezorger (van bloemen, pizza’s, pakjes) zal niet alleen iets overhandigen, maar u ook een vraag stellen waardoor hij binnen kan komen. Bijvoorbeeld dat iets digitaal ondertekend moet worden, maar dat het apparaatje dat daarvoor gebruikt moet worden nu net even leeg is. Hij vraagt of hij even binnen mag komen om het stopcontact te gebruiken.
- De professional komt namens een organisatie, zoals het energiebedrijf, de woningcorporatie, de zorgorganisatie of zelfs de politie. De echte medewerkers van deze organisaties zullen hun komst vaak aankondigen met een brief. Heeft u geen brief ontvangen, dan moet u op uw hoede zijn. U kunt in ieder geval naar hun legitimatie vragen. Verder kunt u natuurlijk nagaan of deze mensen bedrijfskleding dragen, maar daar zullen ook de oplichters rekening mee houden.
- Iemand met een vage band, van “de buurtvereniging” bijvoorbeeld, of iemand die in de buurt wil komen wonen en informatie over de buurt zoekt. Juist vanwege die vage band zult u niet snel de deur dicht doen.
- Een onbekende, die het puur moet hebben van een meelijwekkende verhaal of getructe opzet. Zo proberen sommige oplichters u uit huis te lokken om bijvoorbeeld naar ‘iets’ bij u op het dak te gaan kijken. Een maatje van de oplichter maakt dan gebruik van de gelegenheid om uw woning binnen te glippen en zijn slag te slaan.
Negen tips
De volgende tips kunnen u helpen om geen slachtoffer van een babbeltruc te worden. Of om de gevolgen ervan te beperken.
- Ga niet zo in de kamer zitten dat iedereen u van buiten kan zien (en de rolstoel en/of rollator. Zet ook geen waardevolle spullen in het zicht.
- Wees alert op babbeltrucs. Wordt u iets gevraagd waardoor een onbekende toegang tot uw woning krijgt, wees dan op uw hoede. Spreek als het kan mensen concreet aan die u kunnen helpen die bijvoorbeeld langslopen.
- Realiseert u zich dat u te allen tijde vrij bent om te zeggen dat het bezoek u nu helemaal niet uitkomt, of omdat u geen belangstelling heeft om op de gestelde vraag in te gaan.
- Vaak komen mensen aan de deur om geld vragen. Denk alleen maar aan de collectes. Zorg ervoor dat u voor dit doel wat geld in de gang heeft liggen, zodat u niet naar binnen hoeft om uw portemonnee te halen.
- Zorg ervoor dat er geen interessante spullen in de gang heeft liggen, zoals autosleutels, portemonnees in jaszakken, etc.
- Wanneer u besluit toch even de woonkamer in te gaan om iets te halen, doe dan gerust de voordeur even dicht. Zeg daar eventueel bij dat u bang bent dat de hond anders wegloopt.
- Installeer eventueel een kierstandhouder of deurspion. Kierstandhouders worden door woningcorporaties en zorgorganisaties nogal eens afgeraden omdat deze als extra slot worden gebruikt. Terwijl deze alleen bedoeld zijn voor tijdens het open maken van de deur. Wanneer de kierstandhouder altijd wordt gebruikt, kan eventuele hulpverlening ernstig belemmerd worden. Een digitale deurspion maakt een foto of filmpje van degene die voor de deur staat. Deze zijn van buitenaf goed als zodanig herkenbaar. De overvaller zal deze herkennen en waarschijnlijk niet eens bij u aanbellen.
- Gebruik bij twijfel uw personenalarm. In het filmpje ziet u hoe zoiets werkt als u dat wel doet:
- Het kan gebeuren dat u zich pas de ernst van de situatie realiseert wanneer het kwaad al geschied is. Het advies is dan om rustig te blijven, een signalement te noteren en zo spoedig mogelijk 112 te bellen en aangifte te doen. In tussentijd kunt u beter niets in de woning aanraken, om eventuele sporen intact te laten. Helaas wordt er volgens de politie te weinig aangifte gedaan, omdat mensen die zijn opgelicht zich vaak onterecht dom voelen.Meer weten?
Ontdek nu personenalarmering die bij u past >>
Niet alleen babbeltrucs
De politie krijgt niet alleen meldingen van babbeltrucs in de woning, maar ook van oplichterspraktijken die hier sterk aan verwant zijn. Zoals woningovervallen (waarbij de overvaller met geweld de woning binnengaat), babbeltrucs op straat (bij een pinautomaat bijvoorbeeld) en oplichting per computer, waaronder het zogenaamde ‘fishing’. Als u hier meer over wilt weten, kunt op hun informatiepagina Babbeltruc terecht. Ook is het mogelijk een advies op maat aan te vragen over veiligheid in en om uw woning. De Unie KBO heeft veiligheidsadviseurs, die u via een huisbezoek wijzen op risico’s op vallen, babbeltrucs, woninginbraak, brand en internetcriminaliteit. Maar: wel even de legitimatie vragen natuurlijk!
Bekijk ook sprekende voorbeelden op YouTube; zoek er met de term ‘Babbeltruc’ dan ziet u hoe doortrapt het gaat, zoals deze:
Heeft u ook nog tips?
Heeft u zelf nog tips die hierboven niet genoemd zijn? Of voorbeelden van verraderlijke trucjes en oplichterspraktijken waar ouderen vaak het slachtoffer van zijn. Geef het hieronder aan ons door en maak de oplichters met babbeltrucs sprakeloos!