Zeven tips om geen slachtoffer van babbelaars te worden

babbeltrucs

U wilt tot op hoge leeftijd zelfstandig blijven wonen. En contact met uw omgeving blijven houden. Dat kan vaak uitstekend, maar u moet wel voorkomen dat u slachtoffer wordt van oplichters die bij u aanbellen. Daarom leren we u babbeltrucs te herkennen en geven we u zes tips om geen babbeltrucslachtoffer te worden. Doe er uw voordeel mee, zodat ook u veilig uw deur open kunt doen voor mensen die bij u aanbellen.

Babbeltrucs

Babbeltrucs. U weet dat ze bestaan, maar toch kan het u zomaar overkomen dat u er slachtoffer van wordt. Dat komt doordat de oplichters met steeds weer andere, inventieve verhalen op pad gaan. Maar alle babbeltrucs hebben enkele kenmerken gemeen. Leer ze herkennen en voorkom dat u slachtoffer wordt. Dit is artikel gebaseerd op de verschillende bronnen die verderop in dit artikel specifiek genoemd worden.

Waarom zijn ouderen vaak slachtoffer?

Onderzoek toont aan dat vooral ouderen slachtoffer van deze oplichtingspraktijken werden. Dit zijn de oorzaken:

 • in de eerste plaats speelt de fysieke gesteldheid een rol. Ouderen zijn doorgaans minder sterk dan de vaak jongere oplichters. Ouderen zullen een overvaller minder snel achtena rennen wanneer deze op de vlucht slaat;
 • ook speelt eenzaamheid een rol. Veel ouderen wonen alleen, kunnen niet even overleggen met iemand anders, wanneer zij twijfelen aan de betrouwbaarheid van een verhaal;
 • ook zijn zij volgens de onderzoeker opgegroeid met het idee dat mensen aan de deur te vertrouwen zijn. Zij zijn servicegericht en willen graag een ander helpen;
 • en ouderen doen overdag de deur meestal open. En dat is het moment waarop de babbeltrucs meestal plaatsvinden.

Herken de babbeltruc

De oplichter is er altijd op uit iets te bemachtigen. Daarvoor moet hij wel eerst weten waar u uw portemonnee bewaart of hij mo

(bron: De Gelderlander, 5 augustus 2015)

et de kans krijgen in uw woonkamer of andere delen van de woning rond te kijken. En daarvoor heeft hij zijn verhaaltje klaar. Een verhaalje met een vraag waarop het vaak lastig is om ‘nee’ te zeggen. De ‘babbelaars’ nemen vaak een van de volgende gedaanten aan (en kunnen uiteraard ook van het vrouwelijk geslacht zijn).

 • De bezorger (van bloemen, pizza’s, pakjes) zal niet alleen iets overhandigen, maar u ook een vraag stellen waardoor hij binnen kan komen. Bijvoorbeeld dat iets digitaal ondertekend moet worden, maar dat het apparaatje dat daarvoor gebruikt moet worden nu net even leeg is. Hij vraagt of hij even binnen mag komen om het stopcontact te gebruiken.
 • De professional komt namens een organisatie, zoals het energiebedrijf, de woningcorporatie, de zorgorganisatie of zelfs de politie. De echte medewerkers van deze organisaties zullen hun komst vaak aankondigen met een brief. Heeft u geen brief ontvangen, dan moet u op uw hoede zijn. U kunt in ieder geval naar hun legitimatie vragen. Verder kunt u natuurlijk nagaan of deze mensen bedrijfskleding dragen, maar daar zullen ook de oplichters rekening mee houden.
 • Iemand met een vage band, van “de buurtvereniging” bijvoorbeeld, of iemand die in de buurt wil komen wonen en informatie over de buurt zoekt. Juist vanwege die vage band zult u niet snel de deur dicht doen.
 • Een onbekende, die het puur moet hebben van een meelijwekkende verhaal of getructe opzet. Zo proberen sommige oplichters u uit huis te lokken om bijvoorbeeld naar ‘iets’ bij u op het dak te gaan kijken. Een maatje van de oplichter maakt dan gebruik van de gelegenheid om uw woning binnen te glippen en zijn slag te slaan.

Zeven tips

babbeltrucs

André van Duin is het gezicht van de campagne tegen babbeltrucs. © RV

De volgende tips kunnen u helpen om geen slachtoffer van een babbeltruc te worden. Of om de gevolgen ervan te beperken.

 1. Wees alert op babbeltrucs. Wordt u iets gevraagd waardoor een onbekende toegang tot uw woning krijgt, wees dan op uw hoede.
 2. Realiseert u zich dat u te allen tijde vrij bent om te zeggen dat het bezoek u nu helemaal niet uitkomt, of omdat u geen belangstelling heeft om op de gestelde vraag in te gaan.
 3. Vaak komen mensen aan de deur om geld vragen. Denk alleen maar aan de collectes. Zorg ervoor dat u voor dit doel wat geld in de gang heeft liggen, zodat u niet naar binnen hoeft om uw portemonnee te halen.
 4. Zorg ervoor dat er geen interessante spullen in de gang heeft liggen, zoals autosleutels, portemonnees in jaszakken, etc.
 5. Wanneer u besluit toch even de woonkamer in te gaan om iets te halen, doe dan gerust de voordeur even dicht. Zeg daar eventueel bij dat u bang bent dat de hond anders wegloopt.
 6. Installeer eventueel een kierstandhouder of deurspion. Kierstandhouders worden door woningcorporaties en zorgorganisaties nogal eens afgeraden omdat deze als extra slot worden gebruikt. Terwijl deze alleen bedoeld zijn voor tijdens het open maken van de deur. Wanneer de kierstandhouder altijd wordt gebruikt, kan eventuele hulpverlening ernstig belemmerd worden. Een digitale deurspion maakt een foto of filmpje van degene die voor de deur staat. Deze zijn van buitenaf goed als zodanig herkenbaar. De overvaller zal deze herkennen en waarschijnlijk niet eens bij u aanbellen.
 7. Het kan gebeuren dat u zich pas de ernst van de situatie realiseert wanneer het kwaad al geschied is. Het advies is dan om rustig te blijven, een signalement te noteren en zo spoedig mogelijk 112 te bellen en aangifte te doen. In tussentijd kunt u beter niets in de woning aanraken, om eventuele sporen intact te laten. Helaas wordt er volgens de politie te weinig aangifte gedaan, omdat mensen die zijn opgelicht zich vaak onterecht dom voelen.

Meer weten?

Wilt u meer voorbeelden lezen van babbeltrucs? Omroep Brabant heeft er op haar website 11 op een rij gezet. De Unie KBO heeft samen met het Verbond van Verzekeraars en het Centrum voor criminaliteitspreventie en Veiligheid en het Ministerie van Veiligheid en Justitie een cursus samengesteld, waarin de belangrijkste aandachtspunten worden weergegeven. U vindt de cursus hier.

Niet alleen babbeltrucs

De politie krijgt niet alleen meldingen van babbeltrucs in de woning, maar ook van oplichterspraktijken die hier sterk aan verwant zijn. Zoals woningovervallen (waarbij de overvaller met geweld de woning binnengaat), babbeltrucs op straat (bij een pinautomaat bijvoorbeeld) en oplichting per computer, waaronder het zogenaamde ‘fishing’. Als u hier meer over wilt weten, kunt u hier terecht. Ook is het mogelijk een advies op maat aan te vragen over veiligheid in en om uw woning. De Unie KBO heeft veiligheidsadviseurs, die u via een huisbezoek wijzen op risico’s op vallen, babbeltrucs, woninginbraak, brand en internetcriminaliteit. Maar: wel even de legitimatie vragen natuurlijk!

Heeft u ook nog tips?

Heeft u zelf nog tips die hierboven niet genoemd zijn? Of voorbeelden van verraderlijke trucjes en oplichterspraktijken waar ouderen vaak het slachtoffer van zijn. Geef het hieronder aan ons door en maak de oplichters met babbeltrucs sprakeloos!

Wilt u elke 2 weken een gratis update ontvangen zoals dit artikel over babbeltrucs? Klik hier en schrijf u in voor onze nieuwsbrief.

Deel dit artikel
6 reacties op “Zeven tips om geen slachtoffer van babbelaars te worden
 1. Jan Verasdonck schreef:

  Frank,
  Mooi en helder verhaal, goed dat je er aandacht aan schenkt. Ik mis nog een tip: gebruik bij twijfel je personenalarm.
  Veel ouderen hebben zo’n alarm. En als je een personenalarm hebt, gebruik het ook! In het filmpje zie je hoe zoiets werkt als je dat wel doet. https://www.youtube.com/watch?v=XvpYHI4P9bM&feature=youtu.be

 2. Annet schreef:

  Ja, goed stuk. Als zorgverlener heb ik het meerdere malen meegemaakt. Juist bij mensen die dement zijn (maar gelukkig is er dan een 24-uurs-dienst) en bij een gehandicapte man hebben ze ingebroken en zijn zelfs op zijn slaapkamer geweest en is bedreigd.
  Ik wil er nog aan toevoegen (want het gebeurt): ga niet zo in de kamer zitten dat iedereen je van buiten kan zien (en de rolstoel en/of rollator. Zet ook geen geldkist naast je stoel.
  Maar ook mij kan het gebeuren. Sterker nog: er zijn weleens oplichters aan de deur geweest. Gelukkig niet in getrapt.

 3. Naam (verplicht) schreef:

  Ik heb trouwens geen geldkist naast mijn stoel staan:)

 4. Cobie Nieuwland schreef:

  Beste Frank, Afgelopen donderdag was ik bij het Symposium Preventie en ouderen in het WTC in Rotterdam. Dit werd georganiseerd door Genero. Ook de politie Rotterdam had daar een stand. Zij zijn zeer actief als het gaat om preventie en veiligheid voor de thuis wonende ouderen. En zoals we weten worden dat er steeds meer met een verhoogde kwetsbaarheid. In hun voorlichtings- materiaal gaat het over tips; Veilig thuis, Veilig met telefoon en computer, Veilig pinnen en veilig met financiën. Als wijkverpleegkundige Segment 1 streven wij ook naar een nauwere samenwerking met de politie. Wij zijn de ogen en oren in de wijk en kunnen de politie van informatie voorzien om actief en preventief te reageren.

  Vriendelijke groet,
  Cobie Nieuwland,
  Wijkverpleegkundige Segment 1 te Vlaardingen.

 5. Marie Jose schreef:

  Schreeuw altijd om Brand en niet om help. Omdat Brand ook voor andere mensen een gevaarlijke situatie is zullen mensen je eerder helpen. Spreek ook mensen aan die je kunnen helpen die bijvoorbeeld langslopen. Meneer met die rode sjaal of mevrouw met dat hondje kan soms helpen om hulp te krijgen.

 6. Erik H. schreef:

  Erg goed onderwerp, helaas steeds belangrijker
  .
  Misschien een idee om voor sprekende voorbeelden te verwijzen naar YouTube

  Kijk bijvoorbeeld op:

  https://www.youtube.com/playlist?list=PLE59F20306136CCF0

  Of zoek op YouTube met de term Babbeltruc dan zie je hoe doortrapt het gaat.

  Erik H.

Langer en beter zelfstandig wonen
Zoek direct een dienst in de buurt of aan huis: