[Gastbijdrage] Een verslaving is iets wat in alle delen van de samenleving voorkomt. Niet alleen jongeren zijn verslaafd, maar ook zien we steeds vaker dat ouderen aan een verslaving lijden. Vooral een alcoholverslaving komt veel voor. Onderzoek van het Trimbos instituut wijst uit dat onder 55 tot 70-jarigen matig en overmatig alcoholgebruik al veel voor komt in vergelijking met jongere volwassenen. Ook boven de 70 jaar bestaan overmatige en zware drinkers. Maar hoe herken je een alcoholverslaving bij ouderen en wat kan je ertegen doen? Hieronder geven we wat houvast voor de naasten en mantelzorgers van ouderen met een verslaving.
Gezelligheidsdrinker
Sociaal drinken is iets wat vroeger veel gebeurde. Richting het eind van de middag werd er onder werktijd al begonnen met een wijntje, likeurtje of een biertje. Het drinken was, en is nog steeds, sociaal geaccepteerd onder ouderen. Toch is het bij een aantal niet gebleven bij de gezellige borrel, maar overgegaan in problematisch drankgebruik. Wat velen niet weten is dat hoe ouder u wordt, hoe sterker de reactie op alcohol is. De reactie wordt heftiger vanwege de tragere stofwisseling. Ouder worden betekent soms ook dat er in uw omgeving mensen ziek worden of wegvallen. Dit kan leiden tot eenzaamheid. Een alcoholische versnapering is dan heel aanlokkelijk om even dat gevoel weg te nemen.
Symptomen alcoholverslaving bij ouderen
Bij iedereen met een verslaving zal een verslaving anders te herkennen zijn, maar meestal is er wel overlap qua symptomen. In drank zitten veel calorieën. Je zou dus denken dat mensen die veel drinken aankomen. Dit is in sommige gevallen ook zo, maar vaak wordt alcohol de eerste levensbehoefte en eet men bijna niks meer. Dit kan ertoe leiden dat men juist mager wordt. Vaak herken je alcoholverslaving ook aan veel trillen en transpireren.
Keuzehulp voor informatie & advies >>
Hulp voor ouderen
Het is belangrijk voor ouderen om niet met bepaalde gevoelens te blijven lopen, maar hierover te praten. Dit kan al helpen om niet naar een glaasje drank te grijpen. Het maakt niet uit met wie men praat, als het maar een fijn gevoel geeft. In de meeste grote gemeenten is er een organisatie voor behandeling van alcoholverslaving. De plaatselijke GGD of huisarts weet hier meer over. Hulp vindt u ook bij programma’s en zelfhulpgroepen. De Rijksoverheid geeft meer informatie op de pagina ‘Waar vind ik hulp bij een alcoholverslaving?’.
Ziet u geen andere uitweg meer? Dan zijn er in heel het land afkickklinieken die hulp bieden en er samen met de oudere voor zorgen dat alcohol het leven niet meer beïnvloed.
Uw ervaring met alcoholverslaving bij ouderen
We hopen dat dit artikel u op weg helpt om (dreigende) alcoholverslaving bij ouderen te herkennen en de juiste stappen kunt zetten in het bespreekbaar maken, preventie en herstel. Deel gerust uw ervaring en tips onder dit artikel en lees ook verder over gezond leven en het belang van preventie.
[Gastauteur:] Connection SGGZ biedt Specialistische Geestelijke Gezondheidszorg (SGGZ). Zij zijn gespecialiseerd in het behandelen van verslaving en de onderliggende problematiek. Als zorginstelling is Connection SGGZ toegelaten door het Ministerie van Volksgezondheid en Sport en zij zijn in het bezit van een WTZi vergunning. Kwaliteit is het sleutelbegrip in hun effectieve behandelingen op maat. Men behandelt volgens de richtlijnen van meetbare kwaliteitsnormen voldoet aan alle kwaliteitseisen van de Nederlandse wet- en regelgeving.
Wilt u gratis updates ontvangen zoals dit artikel over alcoholverslaving bij ouderen?
Klik hier en schrijf u in voor onze nieuwsbrief.