Abonnement of prepaid en apps voor de smartphone: maakt u de juiste keuze?

abonnement of prepaidEen smartphone is handig om op hogere leeftijd contact te onderhouden met kinderen, kleinkinderen, familie en kennissen. Bellen en internetten met uw mobiele telefoon kunt u op twee manieren betalen: via een abonnement of prepaid. In dit artikel gaan we in op de voor- en nadelen van beide. Als u dan toch een smartphone of tablet heeft… Lees dan ook onze tips voor enkele apps die zeker voor ouderen de moeite waard zijn. Uw reacties vernemen we graag onderaan dit artikel.

Abonnement of prepaid

Om met tegoed te kunnen bellen en internetten, is een simkaart nodig met of een beltegoed of een abonnement. Het eenvoudigst is een zogenaamde prepaidkaart, waarbij u vooraf het beltegoed voldoet. Wanneer het beltegoed is verbruikt, kunt u uw saldo ophogen. Via internet, telefoon of saldokaart uit de winkel. Een startpakket bestelt u via het internet bij een telecomprovider of een online warenhuis of schaft u aan bij een (telecom)winkel. Sommige ‘gewone winkels’ (HEMA, Kruidvat) bieden ook prepaidkaarten aan. Bij sim-only schaft u makkelijk alleen een simkaart aan, dus zonder een mobiele telefoon. Zo bent u vrijer in uw toestelkeuze als u deze nog niet heeft of als u uw toestel wilt vervangen. Zo’n Sim-only-kaart is er met abonnement én met een prepaid-tegoed.

Prepaid geliefd bij 60-plus

Vooraf betalen voor mobiele telefonie is nog altijd een geliefde vorm onder ouderen. 60-Plussers vormen de grootste groep prepaid-gebruikers. Naar schatting maakt zo’n 45 procent van de ouderen gebruik van een prepaid simkaart. Bij de groep 25- tot 40-jarigen is dat nog geen kwart; daar kiest men meestal voor een abonnement.

Waarom kiezen veel ouderen voor prepaid?

Ten eerste het grootste voordeel van prepaid: de gebruiker heeft de kosten zelf in de hand. Dankzij het aanschaffen van tegoed is van tevoren duidelijk hoeveel het bellen of internetten kost. Ten tweede is een prepaidkaart goedkoper bij beperkt gebruik. Over het algemeen wordt de mobiele telefoon onder ouderen vooral gebruikt om contact op te nemen met familie en kennissen. Apps met een hoog dataverbruik (zoals Youtube, Facebook, Instagram, Snapchat) worden door ouderen minder gebruikt. Binnenshuis kunt u natuurlijk gewoon gebruik maken van wifi voor het gebruik van internet. Dus daarvoor hoeft u geen extra kosten te maken.

Waarop letten bij het kiezen?

Let bij de aanschaf van een prepaidkaart op het volgende:

  • Kosten: let op de tarieven per minuut/sms/Mb. Kijk of er per seconde of per minuut wordt afgerekend en of de aanbieder een starttarief hanteert.
  • Voorwaarden: Iedere mobiele aanbieder heeft zijn eigen voorwaarden. Vaak staan deze voorwaarden op de website van de provider. Deze voorwaarden kunnen een groot verschil maken bij het vergelijken.
  • Opwaardeermogelijkheden: let erop of er alleen via het internet of ook in de winkel opgewaardeerd kan worden. Bij sommige aanbieders kan er bijvoorbeeld alleen een bankrekeningnummer gekoppeld worden.
  • Internetsnelheid (bij prepaid lager).

Om de juiste aanbieder te vinden zijn er verschillende websites beschikbaar. U kunt bijvoorbeeld abonnementen waaronder sim only met elkaar  vergelijken op bellen.com en prepaidvergelijken.nl. U vindt er allerlei abonnementsvormen waaronder ook sim-only

Nuttige en leuke apps

Wanneer u over een tablet of smartphone beschikt, kunt u gebruik maken van duizenden programma’s (apps), Deze zijn vaak gratis en te downloaden vanaf Google Play (Android) of de appstore (Apple). Wij vinden dat sommige apps op geen enkele telefoon zou mogen ontbreken, zoals:

  • Whatsapp voor het uitwisselen van berichten, foto’s en filmpjes met uw (groep van) bekenden,
  • NOS (of NU.nl) voor het laatste nieuws,
  • Buienalarm, om te kijken of u het komende 1,5 uur verrast kunt worden door een bui wanneer u gaat wandelen,
  • NS Reisplanner en 9292 voor het plannen van openbaar vervoer,
  • Google Maps voor navigatie met actuele verkeersinformatie.

Daarnaast vindt u de volgende apps misschien interessant:

Op uw gezondheid!

VGZ Medicijnen
VGZ Medicijnen is een applicatie voor iedereen die medicijnen moet nemen. Ook mensen die niet verzekerd zijn bij VGZ kunnen er gebruik van maken. De gebruiker kan zelf het soort medicijnen invoeren, de dosis en op welke tijdstippen ze ingenomen moeten worden. Daarnaast is het mogelijk notities te maken. Dat is vooral handig bij bijwerkingen. Zodra het tijd is om een medicijn in te nemen, gaat er een alarm op de telefoon af. Wie liever geen applicatie van een verzekeraar gebruikt, kan ook de app MedAlert gebruiken. Die heeft precies dezelfde functies.

Moet ik naar de dokter?
Ouderen hebben vaak medische kwaaltjes. De app ‘Moet ik naar de dokter’ helpt bij het beoordelen of een doktersbezoek noodzakelijk is. De app geeft ook aan wat nodig is om de klachten te verlichten met behulp van zelfzorgadviezen.

Fysiotherappy
Fysiotherappy is een woordspeling tussen ‘fysiotherapie’ en ‘app’. Het is bedoeld voor mensen die zelfstandig fysiotherapeutische oefeningen willen uitoefenen. Op die manier kunnen gezondheidsklachten verminderd worden. De app toont per lichaamsdeel veilige oefeningen die iedereen zelf thuis kan uitvoeren.

Beter zien
Naar mate de leeftijd oploopt, vermindert het zicht. Eerder besteedden we daarom aandacht aan het onderwerp ‘Slecht zicht en computers’. De app ‘Beter zien’ (Apple) is een soort vergrootglas. Voor Android zijn er apps onder de naam ‘Vergrootglas’ die ongeveer hetzelfde doen. Erg handig om een krant, menukaart of recept te kunnen lezen. Het is niet alleen een vergrootglas, maar er is ook keuze uit zes verschillende kleurinstellingen. De Apple-applicatie kan zelfs de tekst voorlezen. Erg handig voor thuis en onderweg. Een goede oplossing voor wanneer u uw leesbril vergeten bent.

Lezen of voorgelezen worden, aan u de keus

iBooks
Een boek weegt al snel een aantal kilo. Niet handig om mee te nemen in de trein of in de bus. Dankzij de ‘iBooks’ app op de iPhone of iPad kan men duizenden boeken inzien, zonder daadwerkelijk naar de bibliotheek te gaan. De boeken zijn in de app te koop en te lezen. Extra handig: er is een optie om de letters groter te maken en achtergrondverlichting in de stellen. Wanneer u een telefoon met Android heeft kunt u boeken bestellen via Google Play, onder het tabblad Boeken.

Luisterbieb
Niets is fijner dan even rustig te zitten en een luisterboek op te zetten. Met de applicatie ‘Luisterbieb’ hoort de gebruiker altijd bestsellers van bekende auteurs. Men hoeft geen lid te zijn van een bibliotheek om boeken te kunnen luisteren. Maar leden hebben wel meer keuze. De applicatie werkt ook zonder internetverbinding.

Houd uw hersenen actief met de Einstein Brain Trainer

We kunnen er niet om heen: zodra we ouder worden, gaan ons geheugen erop achteruit. Daarom is het belangrijk de hersenen regelmatig te trainen. Met Einstein Brain Trainer blijven de hersengebieden in beweging. De applicatie bestaat uit meerdere spelletjes, in vier verschillende categorieën: logica, geheugen, rekenen en inzicht. Achteraf kan de gebruiker zelf inzien hoeveel vooruitgang er is geboekt.

Duizelt het u al?

Hét gevaar van de mobiele telefoon: verstrikt raken in de onbegrensde mogelijkheden. Zowel bij de aanschaf als bij het gebruik. Met het risico dat u er veel meer tijd mee kwijt bent dan u eigenlijk lief is. Daarom bevelen wij van harte aan niet méér apps te installeren dan u echt gebruikt. Mocht u nog tips hebben over de keuze voor een abonnement of prepaid, het gebruik van de smartphone of een app voor ouderen willen aanbevelen? Noem deze dan onder dit artikel!

Wilt u elke gratis updates ontvangen zoals dit artikel over abonnement of prepaid?
Klik hier en schrijf u in voor onze nieuwsbrief.

Deel dit artikel

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

Langer en beter zelfstandig wonen
Zoek direct een dienst in de buurt of aan huis: