Schoonmaakklusjes die je dagelijks blijer maken

schoonmaaktipsSchoonmaken als gelukzalige hobby? Dat klinkt misschien wat overdreven maar wie is er nu niet blij met een schoon huis? Op hogere leeftijd gaan veel huishoudelijke klussen helaas minder goed. Gelukkig zijn er ook oplossingen en diensten. Kent u bijvoorbeeld onze vier stappen naar de juiste huishoudelijke hulp? Naast zulke hulp blijven er echter genoeg schoonmaakklusjes liggen. Maak uzelf en anderen blij door er elke dag een op te pakken. Dat kan ook samen natuurlijk. Zo is het minder zwaar, komt u dagelijks in beweging en het resultaat maakt u blij!

Zeven schoonmaakklusjes: elke dag één om zelf te doen:

Alleszelf.nl maakte een selectie van blij makende, hanteerbare poetszaken voor een eerste week. Het zijn natuurlijk nooit alle klussen maar het begin is gemaakt. Laat u ons gerust weten welk klusjes u voor een tweede week ziet of hoe het nog makkelijk kan.

Maandag: De waterkoker

waterontharden waterkoker

Zowel het koffiezetapparaat als uw waterkoker ontkalkt u eenvoudig met witte natuurazijn of geur- en parfumloze schoonmaakazijn. Als de gebruiksaanwijzing dit toe staat kook eerst water in de koker tot de helft en voeg daarna pas de azijn toe tot het gewenste niveau. Het alternatief is inweken zonder te koken. In een nachtje weken lost de kalk op van de wanden. Spoel het apparaat goed na met schoon water. Kook het liefst een paar keer water in het apparaat voor gebruik.

Voor een langere levensduur van uw waterkoker en kunt u ook regelmatig een ontkalker en reiniger gebruiken. Met een speciale waterkokerontkalker verwijdert u de kalk snel en gemakkelijk. Let er op dat de ontkalker reukloos is en geen smaak achter laat. Eerder schreven we ook over waterontharden om dit soort ontkalkende klusjes te beperken.

Dinsdag: Het BBQ-rooster

bbq schoonmaken schoonmaakklusjesDit is een klusje die u vaak tegenkomt als u weer gaat BBQ-en. Beter reinigt u echter direct na gebruik. Kent u deze truc al? Stop het barbecuerooster in een vuilniszak, leg deze plat op de grond, strooi er wat Biotex in en giet er een keteltje kokend water bij. Daarna de zak goed sluiten en dinsdagnacht laten rusten. De volgende dag borstelt en wrijft u het rooster schoon met een borstel.

Wilt u sneller resultaat? Met een speciale barbecueborstel en schraper verwijderd u dan eerst het ergste vuil. Daarna kunt u met een barbecuereiniger het aangebrande, ingebrande vet eenvoudig verwijderen. Zo houdt u uw barbecue de hele zomer schoon!

‘Ooit was ik jong en wild. Nu heb ik een favoriet schoonmaakmiddel’

Woensdag: De glazen

schoonmaakklusjes glazenEen witte, doffe aanslag uw glaswerk is een van de grotere ergernissen, zeker onder vaatwasgebruikers. De oorzaak is meestal kalkaanslag door te weinig zoutgebruik en glascorrosie. Achterhaal eerst de oorzaak door er een druppel witte azijn op uit te wrijven. Verdwijnt de waas, dan gaat het om kalkaanslag anders is het glascorrosie.

Bij kalkaanslag

Zet bij kalkaanslag uw glazen in bijvoorbeeld de gootsteen  in warm water met een kopje witte azijn. Spoel de glazen na een kwartier af met schoon water en wrijf droog met een schone theedoek. Als het resultaat niet 100% is laat de azijn dan wat langer inwerken. Ook makkelijk is de glazen in uw vaatwasser te reinigen door twee tabletten kunstgebit reiniger in het bestekmandje te leggen. Draai zonder vaatwastabletten een standaard programma en droog de glazen daarna extra goed.

Bij corrosie

Glascorrosie gaat u te lijf met een pastamengsel van water en een theelepel zuiveringszout of tandpasta. Voorzie een doekje met de pasta, wrijf het op het verkleurde glaswerk en spoel weer af. Herhaal zo nodig de handeling.

Donderdag: De frituurpan

Hiervoor kunt u afwasmiddel, een vaatwastablet, friteusereiniger of soda gebruiken. Kijk eerst of er onderdelen gewoon in de vaatwasser mogen dat is wel zo makkelijk! Voor het reinigen met een vaatwastablet volgt u deze stappen:

  1. Ventileer: zet een keukenraampje open en de afzuigkap.
  2. Vul de frituurpan voor 3/4 met water en voeg vaatwastablet toe.
  3. Zet de frituurpan 10 minuten aan op 90°C met het mandje er al in.
  4. Leeg daarna de binnenpan en spoel alles goed na met heet water.

Vrijdag: RVS in de keuken

schoonmaakklusjes RVS keukenGrote kans dat uw keuken roestvrij staal (RVS) bevat. Bijvoorbeeld de plaat achter het fornuis, de afzuigkap of zelfs als onderdeel van aanrecht en keukenkastjes of-laden. Deze krijgt u weer schoon met een sopje met lauw water. Daarna inwrijven met wat olijfolie geeft een streeploos resultaat.

Om het poetswerk te verlichten zijn er ook RVS-schoonmaakproducten voor apparaten en oppervlakken verkrijgbaar, ook online uiteraard.

Zaterdag: Beeldschermen en toetsenborden

Beeldscherm schoonmaken

Om te genieten van een mooie zaterdagavondfilm maakt u vandaag uw TV-scherm schoon. Neem direct ook andere schermen mee van uw tablet, pc, laptop en smartphone. Met een speciale reiniger voor deze beeldschermen werkt u gemakkelijk vet, vuil ook van vingerafdrukken weg zonder dat u de speciale coating aantast.

Toetsenbord reinigen

Er is natuurlijk altijd de stofzuiger maar meer resultaat geeft een spuitbus met perslucht. Zo blaast u vuil tussen de toetsen snel en goed weg. Hou het toetsenbord wel ondersteboven zodat het vuil er uit kan vallen. Er bestaan zelfs speciale mini toetsenbord stofzuigers om kruimels en stof tussen de toetsen vandaan te zuigen.

Zondag: zilverwerk

zilverwerk schoonmaakklusjesKortjakje ging zondag naar de kerk met een boek vol zilverwerk… Het zilverwerk poetsen vandaag is echter ook een goede daad. We vonden drie trucjes om het zilverwerk te poetsen. Daar horen natuurlijk ook sieraden bij!

 1. Een bakje met cola of azijn: een nachtje inweken doet wonderen.
 2. Bakje met keukenzout en aluminiumfolie: Leg een gevouwen foliestukje in het bakje en strooi er wat keukenzout over. Leg daar het zilverwerk zet het onder heet water. Draai na een halve minuut de items om. Haal ze na en tijdje uit het water en spoel af met koud water.
 3. Tandpasta: op een (oude) tandenborstel en poetsen maar!

Als het resultaat tegenvalt probeer dan de verkrijgbare speciale zilverpoetsmiddelen.

Huishoudelijke hulp zoeken en vinden >>

Nog meer schoonmaakklusjes?

Er zijn gemeenten die huishoudelijke hulp als algemene of maatwerkvoorziening aanbieden. Informeer daarvoor bij uw Wmo-loket. Welk schoonmaakwerk doet u nog wel graag zelf? Voor allerlei schoonmaakklusjes vonden we nog deze handige Keuzehulp. Heeft u tips om zulke schoonmaakklusjes thuis nog goed op leeftijd te doen? We horen ze graag hieronder! Voor komende week alvast veel poetsplezier!

Wilt u gratis updates ontvangen zoals dit artikel over schoonmaakklusjes?
Klik hier en schrijf u in voor onze nieuwsbrief.

Deel dit artikel

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

Langer en beter zelfstandig wonen
Zoek direct een dienst in de buurt of aan huis: