In vier stappen naar de juiste huishoudelijke hulp

huishoudelijke hulp[Gastbijdrage] Op hogere leeftijd kan huishoudelijke hulp voor de een bittere noodzaak zijn, voor de ander meer gemak. Hulp bij het huishouden helpt in ieder geval mee om zo lang mogelijk thuis te blijven wonen. Maar waar vindt u een goede hulp huishouding? En waar moet u dan op letten? Doorloop onderstaande vier stappen en ga goed voorbereid op zoek naar een hulp in de huishouding.

Verantwoording

De informatie uit dit bericht is gebaseerd op onze ervaring bij Kruiswerk Achterhoek. Als u aanvullende of andere inzichten en informatie hebt, deel die graag onder het bericht in een reactie.

Hulp huishouding

© Kruiswerk Achterhoek

Stap 1: wat is uw situatie

Welk soort huishoudelijke hulp voor u geschikt is, is afhankelijk van uw situatie. Ga daarom eerst na of u in aanmerking wilt of kunt komen voor een indicatie vanuit de Wmo (ook wel georganiseerde hulp genoemd) of dat u zelf een hulp huishouding wilt inschakelen (particuliere hulp).  Hier vindt u in één overzicht alle Wmo-loketten in Nederland met telefoonnummers en e-mailadressen.

Wel een indicatie

Als u wegens een lichamelijke of geestelijke beperking – door bijvoorbeeld een ongeluk, ziekte of ouderdom – niet meer in staat bent om zelf het huishouden te runnen, kunt u in aanmerking komen voor een vergoeding vanuit de Wmo. U heeft dan de keuze uit ‘zorg in natura’ en een persoonsgebonden budget (pgb). Meer over deze twee vormen van vergoeding leest u bij stap 3.

Geen indicatie

Heeft u geen lichamelijke of geestelijke beperking, of wordt de aanvraag afgewezen, dan bent u genoodzaakt een particuliere hulp in te schakelen. Deze moet u zelf betalen.

Stap 2: kies de soort hulp: particuliere of georganiseerde hulp huishouding

Afhankelijk van uw situatie kiest u voor een georganiseerde of een particuliere huishoudelijke hulp. Een particuliere hulp kan iemand uit uw eigen netwerk zijn, of bijvoorbeeld via een bureau. Voor een particuliere hulp heeft u geen indicatie nodig. Het voordeel van een huishoudelijke hulp via een bureau is dat deze haar hulpen van tevoren screent en u meestal recht heeft op vervanging bij ziekte of vakantie.

Waar vindt u een hulp?

  • Particulier
    Een particuliere hulp kunt u in uw eigen netwerk vinden, maar ook via-via of op briefjes uit de supermarkt. Ook zijn er speciale platforms voor hulp in huis. Fijn om te weten dat producten voor het huishouden ook online te koop zijn.
  • Georganiseerd
    Als u onder de Wmo-wetgeving valt, kunt u kiezen uit twee manieren van vergoeding: zorg in natura en pgb. Een pgb is een soort subsidie, waarmee u zelf verschillende soorten zorg en ondersteuning, zoals huishoudelijke hulp, kunt inkopen. Bij zorg in natura regelt de gemeente de zorg voor u. Onder stap 3 leest u meer over het verschil tussen deze twee vergoedingen.

Stap 3: maak afspraken

Voordat de huishoudelijke hulp aan het werk gaat, is het belangrijk om goede afspraken te maken. Met een bureau is dit standaard, maar bedenk dat u ook met een particuliere hulp in eerste instantie een zakelijke overeenkomst treft. Het is raadzaam om de gemaakte afspraken op papier vast te leggen, zodat er op een later tijdstip geen misverstanden kunnen ontstaan. Lees hier meer over hoe u het beste uit uw hulp huishouding kunt halen.

Waar kunt u afspraken over maken?

  • Werkdagen en -tijden
  • Vervanging bij ziekte en/ of vakantie en eventuele meerkosten hiervan
  • Kosten en de betaling: contant, overboeken of automatisch incasso
  • Taken; de voornaamste taak zou schoonmaken zijn, maar soms zijn er ook andere huishoudelijke taken waar u hulp bij kunt gebruiken. Denk aan boodschappen doen, koken, wassen en strijken, en bijvoorbeeld gezelschap houden. Ook hier kunt u afspraken over maken.
  • Proeftijd
  • Opzegtermijn

Stap 4: financiële afhandeling

De financiële afhandeling is afhankelijk van of u wel of geen vergoeding krijgt vanuit de Wmo. Als u geen indicatie heeft, betaalt u de kosten zelf. Indien u wel een vergoeding krijgt, heeft u de keuze twee verschillende vergoedingen: ‘zorg in natura’ en persoonsgebonden budget (pgb)

Geen vergoeding Wmo

De particuliere prijzen voor een hulp in de huishouding zijn heel verschillend en variëren tussen € 10,- en € 20,- per uur. In de randstad liggen de prijzen over het algemeen wat hoger dan op het platteland. In principe kunt u, in overleg met de huishoudelijke hulp, zelf bepalen wat een redelijke prijs is. U kunt ook eens in uw omgeving vragen wat een gangbaar tarief is. Een (bemiddelings)bureau hanteert meestal vaste prijzen die u van tevoren kunt opvragen.

Vergoeding Wmo

Er is een verschil in pgb en zorg in natura. Met een pgb bent u in principe vrij om uw eigen zorgverleners te kiezen en bent u niet afhankelijke van de gemeente. U bepaalt zelf van welke voorzieningen u gebruik wilt maken, hoe vaak én tegen welke prijs. De administratie en betalingen doet u ook zelf. Deze zelf ingekochte zorg is vaak wel duurder dan de zorg in natura die de gemeente aanbiedt. Zij regelen dan de hulp die vervolgens geleverd wordt door zorginstellingen, zoals thuiszorgorganisaties, die bepalen welke zorg u krijgt en hoe u die krijgt. Bij deze optie verloopt de administratie ook via de thuiszorgorganisatie en heeft u daar zelf geen omkijken naar.

Huishoudelijke hulp zoeken, vergelijken en vinden >>

Tot slot

Ik hoop dat ik u met deze stappen verder heb kunnen helpen om een passende huishoudelijke hulp te vinden. Lees intussen hier om in ieder geval handig de was te doen, dat scheelt al een hoop. Heeft u nog andere tips, ideeën en ervaringen? Laat die onder dit bericht achter.

Wilt u gratis updates ontvangen zoals dit artikel over hulp huishouding?
Klik hier en schrijf u in voor onze nieuwsbrief.

Deel dit artikel

Dit artikel is mede mogelijk gemaakt door Kruiswerk Achterhoek

4 reacties op “In vier stappen naar de juiste huishoudelijke hulp
  1. Pvbrakel schreef:

    Zelf betalen is beter voor lage inkomens. Omdat de hulp aftrekbaar is fiscaal (alleen bij indicatie) dan wordt elke euro 2,13 euro.geen drempel en toetsinkomen wordt lager.zodat huurtoeslag en zorgtoeslag meer worden.ook val je dan gauwer in allerlei regelingen.zoals gem regeling als compensatie eigen risico. Wel even van te voren uitrekenen bij voorlopige aanslag ( simuleren!!!)

  2. Johan van Dijk schreef:

    Als u gebruik wilt maken van zorg in natura via de WMO is het verstandig vooraf gebruik te maken van de mogelijkheid om advies en ondersteuning aan te vragen van cliëntondersteuners van de KBO, Zij kunnen u helpen bij de aanvraag bij de gemeente en kunnen u helpen en aanwezig zijn bij het zgn. keukentafelgesprek.

  3. Loes de Bruin van Aarst schreef:

    Een helder en duidelijk artikel. Maar ik mis nog iets. In Rotterdam kan men, zeker ouderen gebruik maken van vouchers. Zij kosten 5 euro per uur.
    Je krijgt kunt 52 vouchers per jaar krijgen. Verschillende thuis organisaties doen dit. Een intake gesprek gaat hier aan vooraf. Je bepaalt zelf wat je gedaan wilt hebben. Misschien een aanvulling op het artikel. [UPDATE REDACTIE:] Op 1 januari 2019 is de regeling met vouchers voor extra huishoudelijke hulp beëindigd. U kunt geen extra huishoudelijke hulp meer inkopen met vouchers.

  4. Marian Weishaupt schreef:

    [Op verzoek geplaatst door redactie] Ik zou graag een belangrijke toevoeging willen doen. Er zijn plannen en misschien zijn die al rond en die houden in dat onder een bepaalde inkomensgrens je geen eigen bijdrage meer hoeft te betalen voor een WMO voorziening dus ook voor huishoudelijke hulp. Voor onder en boven de 65 worden verschillende inkomensgrenzen gehanteerd en dat geldt ook voor alleenwonenden en samenwonende personen. Ik hoop van ganser harte dat deze regeling erdoor komt. Hiermee heeft de doelgroep met een beperkt inkomen maar veelal wel hoge ziektekosten toch enige compensatie omdat ze ook geen WTCG meer kregen en korting op de eigen bijdrage.

Langer en beter zelfstandig wonen
Zoek direct een dienst in de buurt of aan huis: