EenzaamheidHoewel eenzaamheid in alle leeftijdscategorieën voorkomt, is de kans om eenzaam te worden op hoge leeftijd groter. Gelukkig groeit de aandacht voor dit probleem en zijn er steeds meer mogelijkheden om hier zelf wat aan te doen. Alleszelf.nl geeft een eerste overzicht van oplossingen. Kent u er nog meer?

Eenzaamheid: gebrek aan relaties

Bij eenzaamheid gaat het om het aantal contacten dat iemand heeft en/of de aard van die contacten. Oftewel: heb je mensen met wie je kunt praten en/of voldoet de kwaliteit van de relatie(s) aan de eigen wensen en behoeften? Een oorzaak van eenzaamheid op hoge leeftijd kan zijn het wegvallen van partner en vrienden. Ook een slechtere gezondheid, die het moeilijker maakt contacten te onderhouden, verhoogt de kans op eenzaamheid. Eenzaamheid is een subjectief gevoel: “je bent pas eenzaam als je jezelf eenzaam voelt”, noemt Coalitie Erbij dat. Eenzaamheid komt helaas vaak voor: volgens het Nationaal Ouderenfonds zijn 200.000 55-plussers extreem eenzaam.

Praktische tips

Coalitie Erbij geeft een aantal nuttige en praktische tips op hun site.

 • Maak een lijstje van oude contacten die verwaterd zijn. Misschien kunt u iemand bellen of mailen.
 • Zijn er mensen met wie u een oppervlakkig contact hebt dat u zou willen verdiepen? Praat dan eens over wat u de laatste tijd bezighoudt en vraag eveneens de ander daar naar.
 • Durf hulp te vragen. Mensen doen vaak graag iets voor een ander, zeker als het niet te groot is.
 • Bied buren of kennissen uw hulp: oppas van kinderen of huisdieren, klussen, huishouden en dergelijke.
 • Oefen uzelf in ‘small talk’ (praatje over koetjes en kalfjes) bij het boodschappen doen. Maak zo contact met mensen in de buurt.
 • Als u een hond hebt, maak een praatje met andere hondenbezitters.
 • Veel mensen ervaren (h)erkenning in contact met lotgenoten op een bepaald gebied (‘je hebt aan een half woord genoeg, begrijpt elkaar precies’), bijvoorbeeld bij een patiëntenvereniging of nabestaandengroep.

Vooraf: er zijn veel methoden

Het is goed om te weten dat er in Nederland veel soorten cursussen, activiteiten en methoden zijn die u kunnen helpen. Er zijn bijvoorbeeld netwerkcursussen, voorlichtingsbijeenkomsten, telefooncirkels, maatjes-projecten, bezoekdiensten, ontmoetingsruimten, activiteitenprogramma’s, stappenplannen, vriendschapsbanken, communicatiemiddelen, spellen en marktplaatsen. Kortom: er zijn vast oplossingen die bij u als persoon en uw situatie passen.

Begin bij uzelf en houd vol

Hebt u eenzaamheidsgevoelens of kent u iemand die deze heeft? Het is belangrijk om er eerst ‘bewust van te worden’ dát die gevoelens er zijn. Dat is niet altijd makkelijk, maar wel noodzakelijk om oplossingen te zoeken die eenzaamheid kunnen verminderen. In veel gevallen moet u meerdere stappen zetten. Ons advies: houd vast, houd vol en gebruik de suggesties in dit bericht.

Mogelijke oplossingen

Hierna omschrijft Alleszelf.nl verschillende mogelijke oplossingen. Daarna volgt een tabel zodat u alles in één oogopslag kunt zien. De informatie is gebaseerd op deskresearch en niet op eigen ervaring. Deel uw aanvullingen en ervaringen bij de reacties onderaan het bericht!

Ga direct naar de tabel met het overzicht

Update 10 maart 2015: hier vindt u een overzicht met manieren om persoonlijk contact te vinden.

Huisarts

Uw huisarts is een prima startpunt: hij of zij kent u vaak al langer en kan u van advies dienen en/of verwijzen.

Welzijnswerk

In vrijwel elke gemeente is er een ‘stichting welzijn’. Deze organisaties zijn er juíst voor vragen die met ‘welzijn’ te maken hebben. Eenzaamheid hoort bij hun kerntaken. Zoek daarom op internet naar de combinatie van ‘welzijnsorganisatie’ en ‘uw gemeentenaam’. Bij deze organisaties werken, naast vrijwilligers, ook professionals. Van hen mag u verwachten dat zij passende oplossingen voor u hebben of weten te vinden.

Wmo-loket

Sinds een paar jaar heeft vrijwel elke gemeente een zogenaamd Wmo-loket. Bel eens met uw gemeente, vraag naar dit loket en leg uw situatie voor. Ook van elk Wmo-loket mag u verwachten dat ze u verder helpen.

Bellen en chatten met hulplijnen

Er zijn drie hulplijnen in Nederland die u kunt inschakelen:

 • Sensoor, 24 uur per dag, via 0900-0767 (5 cent per minuut) of via een lokaal nummer dat u kunt vinden op deze pagina. U kunt ook chatten of mailen.
 • Ouderentelefoon van het Nationaal Ouderenfonds: 0900–6080100 (lokaal tarief), ma t/m vrij van 9.00-17.00 uur, optie 1 ‘Ombudsman’.
 • Het Luisterend Oog van Humanitas: hier kunt u chatten, 7 dagen per week, ook op feestdagen van 16.00-22.00 uur.

Contact via platforms op internet

Er zijn ook een aantal platforms die speciaal voor ouderen zijn, en waar u over allerlei onderwerpen met anderen van gedachten kunt wisselen. Kijk maar eens op:

 • 50plusplein.nl, met in het forum onder andere een Koffiehoek voor een ‘gezellige babbel’
 • 50plusser.nl, met onder andere een forum met een Grand Café als ontmoetingsplaats
 • MAX 50plusnet, waar 50plussers gratis hun sociale netwerk kunnen uitbreiden

Hulporganisaties

In veel gemeenten zijn maatschappelijke hulporganisaties actief die zich ook op eenzaamheid richten. Denk daarbij aan organisaties zoals Humanitas, het Leger des Heils, de Zonnebloem en afdelingen van het Rode Kruis. Aarzel niet, maar maak gebruik van hun diensten; daar zijn ze voor!

Oppassen op een huisdier

Iets heel anders, en daarom extra interessant. Via Stichting OOPOEH kunnen 55+ers zich aanbieden als maatje voor een huisdier. U kunt op die manier in het gezelschap van een huisdier zijn, zonder de volledige zorg te dragen. Via OOPOEH krijgt u gezelschap, uitjes en leuke nieuwe contacten.

‘Christelijk’ werkboek

Onderdeel van het initiatief Stop eenzaamheid zelf is het werkboek ‘Stop eenzaamheid zelf’. Voor €12,50 kunt u online in 15 weken, eventueel met begeleiding, eenzaamheid ‘te lijf gaan’.

Overzicht

Hier staat het overzicht van alle hierboven besproken oplossingen.

HulpmiddelToelichting
Begin bij uzelfErken het probleem, maak het bespreekbaar, zoek naar oplossingen!
HuisartsKent u vaak al langer, goed startpunt.
WelzijnswerkElke gemeente heeft wel een 'welzijnsstichting'. Zoek ernaar en vraag hulp en advies.
Wmo-loketElke gemeente heeft een Wmo-loket. Bel ze en vraag om hulp.
Sensoor24 uur per dag bellen, chatten of mailen, 0900-0767.
Ouderentelefoon0900–6080100 (lokaal tarief), ma t/m vrij van 9.00-17.00 uur, optie 1 'Ombudsman'.
Het Luisterend OogChatten, 7 dagen per week, ook op feestdagen van 16.00-22.00 uur.
50plusplein.nlMet onder andere een forum met een Koffiehoek voor een 'gezellige babbel'
50plusser.nlMet onder andere een forum met een Grand Café als ontmoetingsplaats
MAX 50plusnet.nlGratis het eigen sociaal netwerk uitbreiden voor 50-plussers
HumanitasEenzaamheid is één van de thema's
Leger des HeilsHuiskamers in de buurt
De ZonnebloemBezoek aan huis
Rode KruisAfdelingen helpen bij eenzaamheid
OOPOEHOp een huisdier passen
'Christelijk' werkboek 'Stop eenzaamheid zelf''Voor €12,50 online in 15 weken eenzaamheid 'te lijf gaan'

Nog meer oplossingen?

Kent u nog meer oplossingen voor ouderen om hen te helpen eenzaamheid te verminderen? Hebt u ervaringen met de hier genoemde oplossingen? Laat uw reactie hieronder achter!

Langer en beter zelfstandig wonen
Zoek direct een dienst in de buurt of aan huis: