Weet jij hoe bomen de ouderenzorg inspireren?

ouderenzorg inspiratieSoms sta je met je ogen te knipperen. Is het echt waar? Zijn werkelijk alle bomen in steden in kaart gebracht, inclusief de Latijnse naam, de gewone naam, de hoogte en plantdatum? Ja, in een aantal steden is dat zo geregeld en kun je zelfs in een app op je smartphone zien welke bomen in jouw omgeving staan. Biedt dit inspiratie voor de ouderenzorg?

Bomenspotter – echt waar

Voor vier steden van Nederland is een app beschikbaar om te zien welke bomen er in je eigen omgeving staan. Voor Utrecht, Rotterdam, Den Haag en Nijmegen maakt het bureau 2CoolMonkeys gebruik van open source data om meer informatie te geven over bomen in de buurt. Wat voor soort boom staat er voor je deur, wat is de bloeiperiode en hoe oud is die boom eigenlijk? Het staat in de app Bomenspotter. Op Bomenapp.nl staan meer functies toegelicht en hieronder twee screenshots van de bomen uit mijn omgeving.

Bomen als inspiratie voor ouderenzorg Den Haag

Bomen als inspiratie voor ouderenzorg Den Haag

Open source data: wat is dat?

‘Open data’ is een term die wordt gebruikt om vrij beschikbare informatie te duiden. Ik begrijp dat steeds vaker gegevens gebruikt worden om hergebruik en de ontwikkeling van technologische innovaties te ondersteunen. De Nederlandse overheid stimuleert het gebruik van open data om op deze manier nieuwe innovaties mogelijk te maken. Er zijn allerlei soorten data, niet alleen geografische gegevens.

Hoe dan voor de ouderenzorg?

Voor ouderen in Nederland zijn heel veel diensten beschikbaar. De aanbieders van deze diensten variëren van kleine, informele aanbieders in een buurthuis, bij een vrijwilligersorganisatie of kerkgenootschap, tot grote organisaties in een dorp of stad en partijen die landelijk diensten aanbieden. Ondanks deze variatie is het goed mogelijk om diensten van één soort met elkaar te vergelijken. Maar dan moet de informatie die daarvoor nodig is wél beschikbaar zijn. En daar biedt ‘open data’ inspiratie.

Huishoudelijke hulp vergelijken via open data

Een voorbeeld: bij huishoudelijke hulp gaat het altijd over taken in de huishouding, bijvoorbeeld opruimen, schoonmaken, verzorgen van planten en huisdieren en het klaarmaken van de maaltijd. Om als bestaande of nieuwe gebruiker, familielid of hulpverlener deze hulpsoort te kunnen vergelijken (en daarmee de beste keus te maken), zou het helpen als de belangrijkste objectieve kenmerken als open data in kaart zijn gebracht. Voor huishoudelijke hulp zou het kunnen gaan om:

  • beschikbaarheid naar postcodeniveau (levert deze organisatie waar ik woon?)
  • tijdstippen waarop huishoudelijke hulp beschikbaar is (bijv. ook avond- en weekenduren)
  • gemiddelde prijs per uur
  • voorwaarden om in aanmerking te komen voor vergoeding door overheid of verzekering
  • naam organisatie
  • telefoonnummer en email voor direct bestellen, inclusief de tijden waarop de klantenservice beschikbaar is

Mijn stelling

Ik zou als stelling willen formuleren: het volledige aanbod van diensten voor ouderen moet als ‘open source data’ beschikbaar zijn. Met die data kunnen vervolgens allerlei partijen technische oplossingen aanbieden, om dit aanbod veel makkelijker, sneller en beter aan ouderen, mantelzorgers en hulpverleners aan te bieden. Wat vindt u hiervan?

Deel dit artikel
Langer en beter zelfstandig wonen
Zoek direct een dienst in de buurt of aan huis: