Ik blijf thuis: 5 suggesties om uw eigen keuze te maken

thuis blijven wonen[Gastbijdrage] Lekker thuis blijven wonen tot op hoge leeftijd is heel persoonlijk. Gelukkig is er steeds meer informatie om een keuze te kunnen maken die bij ú past. Hier de vijf aanraders die ik mijn grootouders anno nu zou meegeven.

Wat is thuis?

De meeste ouderen blijven thuis wonen in hun eigen woning. Maar wat is thuis? Dat is de plek waar je je prettig voelt. Dat kan het huis zijn waar je al jaren woont. Maar dat kan ook een woning zijn waar je nog niet zo lang woont. De overheid vraagt van mensen om op tijd na te denken over het ouder worden en maatregelen te nemen. Dat is buitengewoon lastig omdat de toekomst niet te voorspellen is. De oma van mijn man is bijna 100 geworden en heeft tot haar 99e zelfstandig in de woning gewoond die zij zelf in de jaren 30 heeft gebouwd. Niets geen trapleuningen, verhoogde toiletpot, of warm water in de keuken, maar veel trappen, losse kleedjes en snoeren op de grond.

Had zij op haar 70e dan moeten verhuizen? Of 80e? Waar naartoe dan? Mijn grootouders verhuisden na hun 70e nog naar drie hoog achter in de Indische buurt in Amsterdam. En hebben in deze huurwoning bijna 20 jaar met veel plezier gewoond. Ja, ze hadden het zichzelf wellicht makkelijker kunnen maken. Wat zouden zij anno nu kunnen doen?  Wat zou ik hen aanraden? Hieronder een top 5 aan suggesties.

1. Lang zult u wonen

Ik zou mijn grootouders en oma van mijn man nu verwijzen naar Lang zult u wonen. ‘Lang zult u wonen’ is een campagne die in bijna alle Overijsselse gemeenten loopt en die mensen informeert over het  aanpassen van de eigen woning. Hoe kun je die veiliger maken met meer comfort? Misschien hadden ze er iets aan gehad, misschien ook niet.

2. Filmpjes woonvariaties

Ik zou samen met hen de vijf korte filmpjes kijken over verschillende woonvariaties, zoals wonen in een hofje, wonen met een groep vrienden en wonen als je dementie hebt. Gewoon, ter inspiratie. Om samen in gesprek te gaan. Ik heb met hen ook vaak gepraat over mijn eigen woonkeuzes. Opa en oma, zullen we een huis kopen of zouden we niet beter huren? Zij adviseerden mij ook altijd tot hun laatste dag.

3. Zoek en gebruik informatie van campagnes

Misschien zouden mijn grootouders samen met hun groepje waarmee ze altijd naar Het Karrewiel, een buurthuis gingen naar een wooninformatiemarkt gaan. In de Foodvalley (dus de gemeenten Ede, Nijkerk, Veenendaal, Wageningen, Renswoude, Scherpenzeel, Rhenen)  is een prachtige campagne Woonbewust. Op die site staan veel bruikbare tips over het huis verbouwen en gezond en veilig wonen en nog veel meer op. Heel handig en bruikbaar ook als je niet in één van deze gemeenten woont. In Rotterdam nemen de partijen gezamenlijke maatregelen om te zorgen voor meer geschikte woningen, door de inzet van een ‘matchmaker’ urgente gevallen sneller aan een geschikte woning te helpen.

Er zijn ‘veilig-in-huis-teams’ die ouderen adviseren over praktische maatregelen (brandmelders, trapleuningen etc).  Zo loopt in Zevenaar het project Aangenaam Wonen waarbij woonadviseurs ook adviezen uitbrengen over langer thuis wonen. Zo is er op veel plekken informatie te halen. Het is soms even zoeken maar ook de vindbaarheid wordt beter!

4. Gebruik woningcorporaties en woonprofessionals

Mijn grootouders belden de corporatie destijds voor een andere woning. Nog steeds is dat een goede tip. Al hebben corporaties ook veel digitale informatie beschikbaar. En is er tegenwoordig ook ‘Woonz’ met inzicht in aanbod van speciale seniorenwoningen. Bovendien hebben corporaties ook wel informatie over langer thuis wonen in de eigen huurwoning. Er zijn verhuismakelaars, woonadviseurs of woonconsulenten (soms in dienst bij corporaties) die mensen helpen en begeleiden.

5. Leen uw auto uit (inclusief uzelf)

De oma van mijn man had een eigen koophuis. Voor haar was het belangrijk om wekelijks zelf naar de kerk en de kapper te kunnen lopen en af en toe ergens een kopje koffie te drinken, een kaartje te leggen met vriendinnen of met ons. Zij had een auto maar geen rijbewijs. Als iemand op bezoek kwam, mocht degene de auto lenen. Inclusief oma! Dat was de voorwaarde. Zo kwam ze nog eens ergens anders. Een leuk uitje voor alle partijen. We gingen dan naar een kerk in een ander dorp waar zij anders weinig kwam, uit eten op een voor haar normaal onbereikbare plek. Die uitjes waren voor haar belangrijk om zelfstandig te kunnen blijven wonen.

Thuis blijven wonen. Conclusie

Lekker thuis blijven wonen is voor iedereen persoonlijk. Het hangt af van iemands leefstijl, voorkeuren,  gezondheidssituatie en samenstelling van het huishouden. Gelukkig is er steeds meer informatie beschikbaar, op lokaal niveau, buurt- of wijkniveau; ook zijn er beurzen zoals de Liever Thuis-beurs en de 50plusbeurs. Samen met de andere bronnen in dit artikel zijn die goed om te bekijken of ze misschien interessante informatie opleveren voor nu of straks.

Mijn grootouders en oma van mijn man bleven lekker thuis. Met de huidige informatie was dat misschien in een ander huis geweest maar misschien ook wel niet….

Wilt u elke 2 weken een gratis update ontvangen zoals dit artikel over thuis blijven wonen? Klik hier en schrijf u in voor onze nieuwsbrief.

Deel dit artikel
5 reacties op “Ik blijf thuis: 5 suggesties om uw eigen keuze te maken
  1. J.A. de Winter schreef:

    In een “massa” ,kan men ook erg eenzaam zijn.

    Oude bomen moet men n iet verplaatsen.

    Zoek bezigheid en afleiding naar eigen voorkeur.

    Wordt niet mensenschuw

  2. Jildau schreef:

    Ik moet even kwijt, dat alle goede bedoelingen
    en adviezen dikwijls heel bruikbaar zijn.

    Maar……

    Soms erger ik mee
    Gezonde mensen komen met allemaal oplossingen
    Het aandragen…..
    Wil écht niet zeggen dat het zonder slag of stoot uitvoerbaar is!

  3. Ymkje Roskam schreef:

    Mooi neergezet. Stukje is een waardevolle aanvulling met goede ideeën.
    Het is door mij via Linkedin en Google+ verder verstuurd.
    Dank.

  4. Andrea Kuijpers schreef:

    In bijna alle gemeenten in Gelderland kunt u terecht voor informatie en advies.

    In het najaar verschijnt de website Handreiking Langer thuis wonen in Gelderland. Hier kan iedereen terecht om te zien in waar in Gelderland informatie en advies te vinden is over langer thuis wonen (ook voor mensen met dementie).

    Er zijn informatiemarkten georganiseerd, vrijwilligers getraind die deskundige woonadviezen kunnen geven, uitgebreide informatieboekjes zijn beschikbaar, websites gemaakt, de doe-het-zelf huistest staat ter beschikking (www.huistest.nl) en in sommige gemeenten is een stimuleringsregeling mogelijk.

    In deze Gelderse gemeenten kunt u informatie krijgen: Renkum (Bewust Wonen), Geldermalsen (Lekker Thuis wonen), Heumen (Wij blijven hier wonen), Wijchen en Beuningen (Bewust Wonen), gemeenten van de Foodvalley (dus de gemeenten Ede, Nijkerk, Veenendaal, Wageningen, Renswoude, Scherpenzeel, Rhenen) met de campagne Woonbewust, Nijmegen (Bewust Wonen), Druten, Rheden, Zevenaar (Aangenaam Wonen), Westervoort en Duiven (Vertrouwd wonen), Aalten, Zutphen, Lochem (Wonen met een Plus), Elburg (Woongemak), Oude IJsselstreek en Montferland.

    Bij deze gemeenten kunt u veel bruikbare tips over krijgen over het huis verbouwen en gezond en veilig wonen en nog veel. In deze gemeenten zijn vrijwillige woonadviseurs opgeleid die adviezen uitbrengen over langer thuis wonen. ook wordt samengewerkt met lokale ondernemers.

    In de gemeenten Wijchen, Beuningen, Lochem en Rheden kunnen de woonadviseurs ook tips en advies geven over langer thuis wonen met dementie aan mantelzorgers die zorgen voor hun dierbare met dementie. Zij werken nauw samen met de zorgtrajectbegeleiders en het wmo-loket.

    Ten slotte: mensen verzinnen zelf en regelen zelf de mooiste en meest effectieve oplossingen om gemakkelijker, veiliger en comfortabeler thuis te wonen. Ik ben daar benieuwd naar.
    Ben je trots op je eigen oplossing, laat het ons weten! Mail me op: a.kuijpers@spectrumelan.nl.

  5. Maurits schreef:

    Met name ook de hulpmiddelen die tegenwoordig beschikbaar gesteld worden maakt het steeds toegankelijker voor bejaarden om zo lang mogelijk op zich zelf te blijven wonen. Met name in de tijd waar ouderen steeds ouder worden en steeds minder mensen zien. Blijven ze vaak vasthouden aan wat ze hadden uit de hoop dat er nooit niets zal veranderen. Daarbij maken de hulpmiddelen het dragelijk.

Langer en beter zelfstandig wonen
Zoek direct een dienst in de buurt of aan huis: