Zo lang mogelijk thuis blijven wonen? 10 Tips!

Zo lang mogelijk thuis blijven wonen[Gastbijdrage] Als oudere wilt u zo lang mogelijk genieten van uw eigen huis en zelfstandigheid behouden. Het is dan ook begrijpelijk dat u het liefst zo lang mogelijk thuis wilt blijven wonen. Er zijn wat zaken waar je rekening mee moet houden om dit te kunnen realiseren. In dit artikel delen we 10 tips met u om zo lang mogelijk thuis te blijven wonen.

Tip 1: Maak uw huis veilig

Een veilige woning is van groot belang om ongelukken te voorkomen. Denk hierbij aan het plaatsen van antislipmatten, het installeren van beugels in de badkamer of het vervangen van deurknoppen door handgrepen.

Tip 2: Blijf fit en gezond

Een goede gezondheid en fitheid is belangrijk om zelfstandig te blijven. Zorg dus voor voldoende beweging en gezonde voeding. Werk aan uw conditie door regelmatig te (duur)sporten en krachttraining te doen.

Tip 3: Vraag om hulp

Schroom niet om hulp te vragen als u dat nodig hebt. Dit kan bijvoorbeeld bij de huisarts of thuiszorgorganisatie. Ook mantelzorgers of ambulante begeleiders kunnen u ondersteunen bij dagelijkse activiteiten.

Tip 4: Maak gebruik van technologie

Technologische ontwikkelingen kunnen u helpen om langer thuis te blijven wonen. Zo zijn er speciale apps voor medicatieherinnering, valdetectie of het op afstand bedienen van verlichting.

Tip 5: Pas uw woning aan

Wanneer u ouder wordt, kan het nodig zijn om uw woning aan te passen. Dit kan bijvoorbeeld door het plaatsen van een traplift, het verlagen van drempels of het aanpassen van de badkamer.

Keuzehulp Huis & Tuin >>

Tip 6: Blijf sociaal actief

Sociale contacten zijn belangrijk voor uw welzijn. Blijf daarom actief in uw sociale omgeving. Ga bijvoorbeeld deelnemen aan een hobbyclub of ga regelmatig op bezoek bij vrienden en familie.

Tip 7: Zorg voor financiële stabiliteit

Financiële stabiliteit is belangrijk om langer thuis te kunnen blijven wonen. Zorg dat u een goed overzicht heeft van uw financiën en maak afspraken met uw eventuele partner of kinderen.

Tip 8: Hou uw geest actief

Een actieve geest is belangrijk voor uw welzijn en om zelfstandig te blijven. Blijf dus mentaal actief door bijvoorbeeld te lezen, geheugenspelletjes, puzzelen of door deel te nemen aan cursussen.

Tip 9: Pas op met medicatie

Medicatie kan bijwerkingen hebben en gevaarlijk zijn in combinatie met andere medicijnen. Zorg dat u altijd goed op de hoogte bent van uw medicatie en bespreek dit regelmatig met uw huisarts.

Tip 10: Overweeg ambulante begeleiding

Als u toch behoefte hebt aan extra ondersteuning, kan ambulante hulp van Groeii een uitkomst bieden. Groeii biedt praktische begeleiding aan mensen die het moeilijk vinden om hun dagelijks leven te organiseren. Neem contact met ze op voor meer informatie en ondersteuning.

Uw ervaring met zo lang mogelijk thuis blijven wonen

Waar loopt u tegenaan of gaat het voorlopig nog prima zonder hulp of begeleiding? We zijn benieuwd naar uw actuele ervaringen met zo lang mogelijk thuis blijven wonen. Laart het graag hieronder weten in een fijne reactie.

Ontvang gratis updates zoals dit artikel over zo lang mogelijk thuis blijven wonen
Klik HIER en schrijf u in voor onze nieuwsbrief.

langer thuis Groeii

[ Gastauteur Zo lang mogelijk thuis blijven wonen :] Groeii, voor praktische begeleiding als het lastig is om uw dagelijks leven te organiseren.
[ Foto Zo lang mogelijk thuis blijven wonen  :] Van Mikhail Nilov via Pexels.

Deel dit artikel
2 reacties op “Zo lang mogelijk thuis blijven wonen? 10 Tips!
 1. Corrie Scheffer schreef:

  Ik blijf zolang mogelijk thuiswonen ondanks mijn beperkingen.
  Dwarslaesie sinds 1989
  Reumatoïde artritus sinds 2002
  Hartoperatie 2018
  Ben bijna 84 jaar en heb 1 middag HO in de week.
  Niet zeuren maar zelf problemen oplossen

 2. Margriet Melles schreef:

  Mantelzorgondersteuning via ZorgMies kan ook helpen zo lang mogelijk thuis te blijven wonen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

Langer en beter zelfstandig wonen
Zoek direct een dienst in de buurt of aan huis: