Wat is een VPN en waarom moet u die gaan gebruiken?

wat is een vpnEen VPN is nog lang niet voor iedereen een bekend fenomeen. VPN staat voor Virtual Private Network, wat inhoudt dat u een beveiligde verbinding kunt maken met een ander netwerk of een andere server op het internet. Hierdoor is uw locatie verborgen en kunt u de locatie van de server aannemen. Hoewel veel mensen denken dat zij dit niet nodig hebben, kan het in veel gevallen erg handig zijn. Waarom? Dat komt in dit artikel naar voren!

Omzeil geografische beperkingen

Dit is voor velen misschien wel de belangrijkste reden om een VPN te gaan gebruiken. Deze stelt je namelijk in staat om geografische beperkingen te omzeilen. Wanneer je bijvoorbeeld op vakantie bent in het buitenland, kun je in veel gevallen geen programma’s kijken die in Nederland op televisie komen.

Een VPN komt hier erg van pas. Via een VPN kun je namelijk verbinding maken met een server of ander netwerk in het buitenland. Dit geldt dus ook voor Nederland. Als je vervolgens verbinding hebt met deze server, denkt de browser dat je je op dat moment in Nederland bevindt. Hierdoor kun je gebruik maken van alle programma’s en zenders die in Nederland op televisie komen. Dit is ook van toepassing wanneer je dit wilt doen voor programma’s in andere landen.

Wat zijn de mogelijkheden?

De mogelijkheden met een VPN zijn daarmee eindeloos. Zo kun je bijvoorbeeld streamingsdiensten zoals Netflix raadplegen, maar ook het kijken naar normale zenders en shows is hiermee mogelijk.

Onbetrouwbare Wi-Fi hotspots

Veel mensen maken gebruik van onbeveiligde Wi-Fi netwerken wanneer ze bijvoorbeeld in een grote stad zijn. Dit kan erg gevaarlijk zijn. Wanneer men hier namelijk gebruik van maakt, geef je indirect hackers toegang tot je telefoon. De data die je namelijk van het internet ophaalt of naar het internet verstuurt, is niet versleuteld. Hierdoor is deze vrij toegankelijk voor kwaadwillenden.

Het gebruik van een VPN is hier een goede oplossing voor. De data die op dat moment wordt verzonden of opgehaald van het internet, is namelijk versleuteld. Dit maakt het voor hackers veel moeilijker om deze data te onderscheppen, achterhalen of te gebruiken voor andere doeleinden.

Verberg uw activiteiten via hotspots

Door gebruik te maken van een VPN, zal uw activiteit op het internet ook nog eens verborgen worden. Het is daarom niet te traceren wat u allemaal gedaan hebt via het netwerk. Dit is vooral handig wanneer u bijvoorbeeld uw bankgegevens raadpleegt. Hackers kunnen op dat moment niet achterhalen wat u hebt gedaan, welke data u hebt gebruikt of welke data u hebt opgehaald.

Maak verbinding met het netwerk

Een VPN helpt u ook bij het maken van een verbinding met het netwerk van een organisatie waar u mogelijk nog actief voor bent. Op hun server kan namelijk zeer gevoelige data staan. Het bedrijf wil dan ook niet hebben dat deze data vrij toegankelijk is wanneer men op een server thuis is ingelogd. Door het gebruik van een VPN kunt u inloggen op de server van de organisatie. Hierdoor kunt u bij alle data die u er ter plaatse ook gebruikt. Dit maakt thuiswerken mogelijk en ook vele malen gemakkelijker. Extra handig als u wilt doorwerken na uw pensioen toch?

Downloaden van torrents

Tot slot is het downloaden van torrents een stuk gemakkelijker en veiliger. Wanneer u legale torrents downloadt is er niks aan de hand. Mocht u ook andere torrents willen downloaden, dan voorkomt een VPN dat uw IP-adres geregistreerd wordt en er een mogelijke rechtszaak volgt. Met een VPN is uw IP-adres namelijk verborgen, zodat bijvoorbeeld de overheid of anderen ook niet kunnen zien waar u oorspronkelijk gevestigd bent.

Het advies is en blijft om nooit illegale muziek en films te downloaden, zodat u helemaal veilig bent. Mocht u toch andere content willen downloaden, dan kan een VPN u hier gemakkelijk bij helpen.

Welke VPN moet u gebruiken?

Aangezien veel mensen gebruik maken van een VPN om simpelweg films te kijken en zaken te downloaden, kan er het beste gekozen worden voor een VPN van een aanbieder. Door simpelweg op Google te zoeken naar ‘VPN’, komt u al snel een aantal aanbieders tegen die deze functie meer dan prima uitvoeren. U kunt ook persoonlijke digitale ondersteuning vinden in onze Keuzehulp:

Hulp met digitale media vinden >>

Er zijn zowel gratis versies als betaalde versies beschikbaar op het internet. Wanneer u begint met een VPN, kunt u het best gebruik maken van een gratis versie. Hier zitten een aantal beperkingen aan, zoals de downloadsnelheid, het aantal MB’s dat gedownload kan worden of het aantal servers dat beschikbaar is. Mocht u hier niet genoeg aan hebben, dan kan een betaalde versie altijd nog overwogen worden.

Ervaring gevraagd

Hebt u ervaring met instellen van een VPN, VPN-aanbieders of heeft u tips voor het VPN-gebruik? Laat dan voor ons en onze lezers graag hieronder uw reactie achter.

Wilt u gratis updates ontvangen zoals dit artikel over ‘Wat is een VPN?
Klik hier en schrijf u in voor onze nieuwsbrief.

Deel dit artikel
Langer en beter zelfstandig wonen
Zoek direct een dienst in de buurt of aan huis: