Online psycholoog helpt, ook ouderen tijdens corona

online psycholoogHeeft u nog goed, persoonlijk contact met familie en vrienden of staat dit flink onder druk deze coronaperiode? U kunt hopelijk nog wel een frisse neus halen en kort de supermarkt bezoeken. Maar er zijn ook ouderen die echt aan huis gebonden zijn en misschien zelfs in thuisquarantaine zitten. Hoe gaan zij en mantelzorgers daar mee om? De maatregelen tegen het coronavirus kunnen ook impact hebben op onze mentale gezondheid. De opgelegde sociale onthouding kan helaas leiden tot ernstige gevolgen, zoals eenzaamheid en depressie waarbij hulp op zijn plaats is. Extra wrang is het dat men in deze coronatijd nog minder geneigd is om een hulpverlener zoals een psycholoog te bezoeken. Is een online psycholoog dan een optie?

Online psycholoog

De drempel blijkt met de beperkende contactregels van het RIVM nog hoger en men wil de zorg liever ontlasten. Alleszelf.nl bekeek daarom de cijfers en wat er online mogelijk is voor (zelf)hulp aan huis bij psychische klachten. Daarvoor gingen we ook ten rade bij een aanbieder van online therapie. De bronnen voor ons onderzoek staan onderaan dit bericht. Daar kunt u ook uw ervaring en tips delen over diensten voor psychische hulp.

Psychische klachten

Eerder schreven we in Psychische klachten op elke leeftijd al dat ruim 40% van de Nederlanders geconfronteerd wordt met psychische klachten. Deze mentale problemen zijn niet leeftijdsgebonden en klachten kunnen gevoelens, gedachten en gedrag betreffen. Ze staan dus los van het ouder worden maar depressieve stoornissen onder ouderen hebben een meer ongunstige prognose.

Thuisblijven en thuisisolatie

Uit onderzoek blijkt dat mensen somberder kunnen worden in een meer geïsoleerde situatie zoals in het ergste geval thuisquarantaine door COVID-19. Dat kan leiden tot angststoornissen, paniekaanvallen en andere problemen. De ’thuisisolatie’ is voor een aantal groepen extra moeilijk. Denk singles, alleenstaande ouders en de grote groep ouderen. Maar ook werkend Nederland; uit onderzoek van OpenUp blijkt dat maar liefst zeven op de tien werkenden last hebben van stress en spanning. Daarnaast gaf de helft aan somberheidsklachten te ondervinden en 10% heeft forsere klachten, zoals hevige angst. Verwar verveling door thuis blijven echter niet met eenzaamheid en sociale isolatie. Belangrijk is het om psychische klachten te herkennen, bespreekbaar te maken en om actief om hulp te zoeken.

Online psycholoog of bezoek

Naast de reguliere psychologen zijn er ook die normaliter begeleiding aan huis bieden. De therapie geven zij nu echter in een aangepaste vorm via een video call, telefoon, chat of e-mail. Daarnaast zijn er platforms die zich hebben gespecialiseerd in online (zelf)hulp. In de afgelopen tien jaar heeft een groot aantal onderzoeken aangetoond dat online hulp gunstige effecten kunnen hebben op depressie. Er zijn echter maar een paar klinische onderzoeken die deze internethulp vergelijken met een gelijkwaardige face-to-face behandeling. We vonden zo’n studie vanuit de universiteiten van Leipzig en Zurich met een weliswaar beperkte steekproef. Het onderzoek toonde aan dat een zogenoemde ‘internetinterventie’ voor depressie even gunstig is als reguliere face-to-face therapie. Daarbij bleek dat meer werkzaamheid op lange termijn zelfs werd gevonden werd bij de online groep.

Online therapie belicht

Hoe Mindler werkt, ook tijdens corona

In ons overzicht van coronahulp noemde we al enkele aanbieders van psychologische online hulp. Daaronder de Zweedse startup Mindler die ook in Nederland actief is. Om u een beeld te geven hoe online therapie werkt, lichten we hun dienst graag verder uit. We waren dan ook benieuwd hoe dit nu werkt. Hun missie is om therapie bij een psycholoog toegankelijker te maken.

Beeldbellen

Door middel van een app kunt u direct online therapie krijgen door te beeldbellen met een gekwalificeerde Nederlandse psycholoog. U kiest via de website of app zelf een psycholoog, plant een afspraak in en binnen zes dagen (soms direct) start uw hulptraject met een officiële psycholoog. De app kunt u natuurlijk vinden in de Google Play Store of Apple Appstore. Wilt u meer weten over beeldbellen? Lees dan deze 4e social media tip.

Basisverzekering

Een online psycholoog zoals van Mindler wordt gewoon vergoed door de basisverzekering. Uiteraard moet u wel een verwijzing hebben van uw huisarts.

Persoonlijke keuze

Het mooie bij Mindler is dat u ook zelf een online psycholoog kunt uitzoeken die u aanspreekt. Selectie kan op foto maar belangrijker: geslacht, vaardigheden en een uitgebreid persoonlijk profiel.  Selecteer vervolgens een tijd en plan uw intakegesprek. Alle afspraken daarna plant u samen met uw behandelaar.

Mindler: ‘Op de onze psychologen pagina kunt u zien welke psychologen al bij ons zijn aangesloten.’

Tot slot

U heeft nu, hopen we, wat meer zicht op de mogelijkheden om hulp van een psycholoog te vragen. We sluiten graag af met wat preventieve tips: hou structuur in het leven en voorkom verveling. Dat kan door uw leefstijl inclusief uw nachtrust op orde te houden en zo goed als mogelijk contact te onderhouden met anderen. Verder is dagelijks bewegen goed. Heeft u meer van zulke gezonde tips of ervaring met online hulpdiensten? Laat het graag weten in een reactie onderaan dit bericht.

Meer diensten voor informatie & advies vinden >>

Bronnen:

Wilt u gratis updates ontvangen zoals dit artikel over de online psycholoog?
Klik hier en schrijf u in voor onze nieuwsbrief.

Deel dit artikel

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

Langer en beter zelfstandig wonen
Zoek direct een dienst in de buurt of aan huis: