Nuttige en leuke apps voor op uw smartphone of tablet

nuttige en leuke appsAls u over een tablet of smartphone beschikt, kunt u gebruik maken van duizenden programma’s (apps). Deze zijn vaak gratis en te downloaden vanaf Google Play (Android) of de appstore (Apple). Alleszelf.nl vroeg en keek rond en wijst u graag op nuttige en leuke apps. Naast de apps voor dagelijks gebruik vonden we ‘langer thuis’-apps voor uw gezondheid, apps om fijner te lezen en luisteren en verschillende hersentrainers. Veel plezier alvast en we vernemen graag uw favoriete app!

Onmisbare, nuttige en leuke apps

Wij vinden dat sommige apps op geen enkele telefoon of tablet zou mogen ontbreken, zoals:

 • Whatsapp voor het uitwisselen van berichten, foto’s en filmpjes met uw (groep van) bekenden;
 • NOS (of NU.nl) voor het laatste nieuws;
 • Buienalarm, om te kijken of u het komende 1,5 uur verrast kunt worden door een bui wanneer u gaat wandelen;
 • NS Reisplanner en 9292 voor het plannen van openbaar vervoer;
 • Google Maps voor navigatie met actuele verkeersinformatie.

Maar er zijn nog veel meer nuttige en leuke apps zoals deze voor uw gezondheid, om lekker te lezen en om de hersens in vorm te houden:

Gezonde apps voor smartphone en tablet:

nuttige en leuke apps om beter te zienBeter zien

Naar mate de leeftijd oploopt, vermindert het zicht, zie ook ons bericht over ‘Slecht zicht en computers’. De app ‘Beter zien’ (Apple) is een soort vergrootglas. Voor Android zijn er apps onder de naam ‘Vergrootglas’ die ongeveer hetzelfde doen. Erg handig om een krant, menukaart of recept te kunnen lezen. U kunt kiezen uit zes verschillende kleurinstellingen. De Apple-applicatie kan zelfs de tekst voorlezen. Erg handig voor thuis en onderweg. Een goede oplossing voor wanneer u uw leesbril vergeten bent.

VGZ Medicijnen

VGZ Medicijnen is een applicatie voor iedereen die medicijnen moet nemen. Ook mensen die niet verzekerd zijn bij VGZ kunnen er gebruik van maken. De gebruiker kan zelf het soort medicijnen invoeren, de dosis en op welke tijdstippen ze ingenomen moeten worden. Daarnaast is het mogelijk notities te maken. Dat is vooral handig bij bijwerkingen. Zodra het tijd is om een medicijn in te nemen, gaat er een alarm op de telefoon af. Wie liever geen applicatie van een verzekeraar gebruikt, kan ook de app MedAlert gebruiken. Die heeft precies dezelfde functies.

Moet ik naar de dokter?

Ouderen hebben vaak medische kwaaltjes. De app ‘Moet ik naar de dokter’ helpt bij het beoordelen of een doktersbezoek noodzakelijk is. De app geeft ook aan wat nodig is om de klachten te verlichten met behulp van zelfzorgadviezen. Goed om te weten dat deze app als enige medische app in Nederland gevalideerd en veilig is bevonden door het Nederlands Huisartsen Genootschap (NHG), de wetenschappelijke vereniging van huisartsen.

Fysiotherappy

Fysiotherappy is bevat niet voor niets de woorden ‘app’ en ‘fysiotherapie’. De app is handig voor mensen die zelfstandig fysiotherapeutische oefeningen willen uitoefenen. Op die manier kunnen gezondheidsklachten verminderd worden. De app toont per lichaamsdeel veilige oefeningen die iedereen zelf thuis kan uitvoeren.

Nuttige en leuke apps om te lezen en luisteren:

nuttige en leuke apps om te lezeniBooks

Een boek weegt al snel een aantal kilo. Niet handig om mee te nemen in de trein of in de bus. Dankzij de ‘iBooks’ app op de iPhone of iPad kan men duizenden boeken inzien, zonder daadwerkelijk naar de bibliotheek te gaan. De boeken zijn in de app te koop en te lezen. Extra handig: er is een optie om de letters groter te maken en achtergrondverlichting in de stellen. Wanneer u een telefoon met Android heeft kunt u boeken bestellen via Google Play, onder het tabblad Boeken.

Luisterbieb

Niets is fijner dan even rustig te zitten en een luisterboek op te zetten. Met de applicatie ‘Luisterbieb’ hoort de gebruiker altijd bestsellers van bekende auteurs. Men hoeft geen lid te zijn van een bibliotheek om boeken te kunnen luisteren. Maar leden hebben wel meer keuze. De applicatie werkt ook zonder internetverbinding.

leuke en nuttige apps podcastsPodcasts

Een podcast is een gratis goed gesprek of verhaal dat u overal kunt beluisteren. De onderwerpen variëren van nieuws, muziek en sport tot film, boeken en echt nog veel meer interessants. Ook uw favoriete radioprogramma kunt u terugluisteren via een podcast. Afluisteren kan niet alleen via smartphone of tablet maar ook via uw laptop, pc of Smart TV.

Nuttige en leuke apps als hersentrainer

We kunnen er niet om heen: zodra we ouder worden, gaan ons geheugen erop achteruit. Daarom is het belangrijk de hersenen regelmatig te trainen:

nuttige en leuke apps om de hersenen te trainenEinstein Hersengymnastiek

Met Einstein Hersengymnastiek blijven de hersengebieden in beweging. De applicatie bestaat uit meerdere spelletjes, in vier verschillende categorieën: logica, geheugen, rekenen en inzicht. Achteraf kan de gebruiker zelf inzien hoeveel vooruitgang er is geboekt.

geheugen spelletjes lumosity

Lumosity hersentraining

Vooral om uw geheugen en concentratievermogen te testen. De app combineert ruim 25 cognitieve spelletjes in een dagelijks trainingsprogramma. De games stemmen zich af op uw prestaties zodat u steeds opnieuw wordt uitgedaagd met cognitieve opdrachten. Let op: deze app is alleen verkrijgbaar in het Engels, Duits, Japans, Frans, Spaans en Portugees.

max geheugentrainer

MAX Geheugentrainer

Een simpele manier om uw brein gratis te trainen. Deze app is toch leuke én uitdagend, vast bekend van het populaire tv-programma van Omroep MAX. Speel het bekende Boodschappenspel, Letterregen of Zoekplaatje.

Op zoek naar persoonlijker contact? Bekijk de Keuzehulp Ontmoeting >>

Bedieningsgemak voor apps

bediening nuttige en leuke apps met penDe innovaties in bedieningsgemak van smartphones volgen elkaar in hoog tempo op. Daardoor blijft het ook op hogere leeftijd steeds makkelijker om de genoemde apps te gebruiken. Verwondert u zich bijvoorbeeld eens over de nieuwste generatie smartphones zoals bijvoorbeeld deze Galaxy Note 10 Plus. Zo’n smartphone heeft een extra scherm voor apps en een aansluiting voor de pc om uw favoriete smartphone-game met toetsenbord en muis te bedienen. Met een bijgeleverde pen kunt u tegenwoordig, zoals bij de Galaxy Note 10 plus, ook op uw scherm schrijven en de smartphone inclusief de apps bedienen.

Roept u maar

Gaat u een of meer van bovenstaande nuttige en leuke apps gebruiken? Of zweert u bij nog een andere goede app? Laat het dan gerust weten onder dit bericht. Zo helpen we elkaar tot op de hoogste leeftijd!

Wilt u gratis updates ontvangen zoals dit artikel over nuttige en leuke apps?
Klik hier en schrijf u in voor onze nieuwsbrief.

Deel dit artikel
2 reacties op “Nuttige en leuke apps voor op uw smartphone of tablet
 1. B.v.d.Jagt schreef:

  De apps Einstein en Lumosity zijn niet in de Nederlandse taal, je moet een andere gemelde taal machtig zijn. Ik vind het heel vreemd dat u dit niet meldt in uw bericht.

  • Robert Arnoldy schreef:

   Bedankt voor uw tip. We hebben de beschikbare talen inmiddels bij Lumosity toegevoegd. De app Einstein is gelukkig wel al in het Nederlands verkrijgbaar. Veel trainplezier!

Langer en beter zelfstandig wonen
Zoek direct een dienst in de buurt of aan huis: