Oók voor ouderen: Humanitas, Leger des Heils en De Zonnebloem

maatschappelijke hulporganisaties Zonnebloem - Humanitas - Rode KruisEr zijn méér maatschappelijke hulporganisaties in Nederland. Vorige week onderzocht Alleszelf.nl het Rode Kruis. Maar wat denkt u van Humanitas, het Leger des Heils en De Zonnebloem? In dit bericht leert u wat ze voor ouderen betekenen. En kunt u uw stem uitbrengen: welke organisatie moet Alleszelf.nl als eerste verder onderzoeken?

Aanpak

Alleszelf.nl heeft via de sites van Humanitas, het Leger des Heils en De Zonnebloem gezocht naar hulp en diensten die ouderen kunnen gebruiken om langer zelfstandig te blijven wonen in hun eigen woning. Dat betekent dat aanbod waarvoor ze moeten verhuizen, dagjes-uit en vakanties niet zijn meegenomen. Ook het aanbod voor andere doelgroepen, zoals dak- en thuislozen en verslaafden. Het overzicht is niet gebaseerd op eigen ervaringen met de aanbieders.

Humanitas – sterker dan je denkt

Humanitas zegt het volgende over zichzelf: “Humanitas is er voor mensen die het even niet in hun eentje redden. Ze vinden steun in een van onze meer dan 700 activiteiten, variërend van maatjescontacten bij inburgering tot het doorbreken van eenzaamheid. En van opvoedingsondersteuning tot rouwverwerking. (…) Die aanpak werkt. Jaarlijks geven onze ruim 13.000 vrijwilligers meer dan 52.000 mensen het zelfvertrouwen terug dat ze nodig hebben om op eigen kracht iets aan hun situatie te veranderen.” Humanitas spreekt over 700 projecten en activiteiten die verspreid over Nederland worden aangeboden via ruim 80 lokale afdelingen. Van welke diensten kunnen ouderen gebruik maken om lang zelfstandig te blijven wonen?

Bij bovenstaande projecten vinden we afdelingen die ze uitvoeren. Humanitas noemt ook activiteiten waar geen afdeling bij genoemd staat (gespreksgroepen, activerend huisbezoek, doorbreken van isolement voor jong dementerenden, via buurtkamers, via een chatproject, dienstverlening na/bij overlijden).

[Update 17 november 2014: Humanitas laat weten dat mensen voor deze laatst categorie activiteiten op de site van hun afdeling moeten kijken of dit wordt aangeboden.]
[Update 15 december 2014: Inmiddels heeft Alleszelf.nl hier een compleet overzicht van het aanbod van Humanitas gemaakt.]

Leger des Heils – hulp verlenen is hoofdactiviteit

Het Leger des Heils heeft als doel “de verkondiging van het evangelie, de boodschap van Gods liefde voor mensen, in woord en daad”. Daarbij geeft het Leger aan dat “hulp verlenen op zeer uiteenlopende manieren” de hoofdactiviteiten vormen. Via 246 vestigingen biedt het Leger professionele gezondheidszorg en welzijnswerk aan in Nederland. Jaarlijks helpt het Leger op die manier 35.000 mensen via 3.500 medewerkers in dienstverband en 5.000 vrijwilligers. Het Leger des Heils is actief op veel terreinen: maatschappelijke opvang, jeugdzorg, (geestelijke) gezondheidszorg, ouderenzorg, verslavingszorg, reclassering, preventie en maatschappelijk herstel. Welke hulp biedt het Leger aan ouderen?

De Zonnebloem – er kan zoveel meer dan je denkt

De Zonnebloem heeft de volgende introductie: “Bij de Zonnebloem draait het om mensen. We zetten alles op alles om mensen met een lichamelijke beperking een onvergetelijke tijd te bezorgen. Zodat ook zij volop van het leven kunnen genieten. Daarom denken we altijd in oplossingen. En dat geldt ook voor onze tienduizenden vrijwilligers. Samen laten we elke dag zien dat er véél meer kan dan je denkt!” Vorig jaar maakten 155.000 mensen gebruik van de diensten van De Zonnebloem dankzij 42.000 vrijwilligers en 1.337 plaatselijke afdelingen. Voor ouderen (met een lichamelijk beperking) zijn de volgende diensten relevant:

Conclusie

Elke organisatie heeft een eigen doel, een eigen aanpak en eigen activiteiten. Als we een beknopte vergelijking maken, dan zou die als volgt kunnen luiden:

  • Humanitas: heeft een breed aanbod, met opvallend veel activiteiten rond rouw en verlies.
  • Leger des Heils: het aanbod is beperkter en kent als enige ook ‘maaltijdvoorziening’. De geestelijke/pastorale zorg springt eruit.
  • De Zonnebloem: heeft de meeste vrijwilligers, een duidelijke doelgroep en een gespecialiseerd aanbod.
Deel dit artikel
2 reacties op “Oók voor ouderen: Humanitas, Leger des Heils en De Zonnebloem
  1. Jeannette Rijks schreef:

    Wat een mooie inventarisatie, complimenten!

  2. Anja van Dijken, transferverpleegkundige en toegepast gerontoloog. schreef:

    Zou ook fijn zijn als de organisaties zichzelf nog meer zouden profileren zodat ouderen ze zelf kunnen vinden. Mooie lijst zo!

Langer en beter zelfstandig wonen
Zoek direct een dienst in de buurt of aan huis: