Voldoende bewegen en aandacht voor de schijf van vijf draagt bij aan en langere zelfstandigheid. Helaas bewegen we vaak veel minder dan we zelf inschatten. Dat bewegen hoeft echt niet bijzonder intensief. Haak dus niet te snel af want met een heerlijke wandeling komt u al een heel eind. Lekker wandelen kan namelijk altijd en overal: alleen of samen en al dan niet met een hondje. Zo blijft u fit met een betere conditie. Dat geeft weer energie voor andere activiteiten en taken. Ook mogelijke voorjaarsmoeheid behoort eerder tot het verleden. Buiten pakt u direct zo veel mogelijk zonnestralen mee. Regelmatig wandelen houdt uw hersenen ook nog eens gezond, het helpt bij onthaasten en verbetert als bonus uw creativiteit. Meer wandelen is ook een middel om slapeloosheid en migraine te verminderen. Overtuigd?
Met deze zes tips komt u makkelijker aan meer wandelen toe:
1. Gebruik een wandelapp
Maak wandelen extra leuk met de gratis Ommetje-app van de Hersenstichting! Met deze app wandelt u ook makkelijk samen. Voor de wat actievere wandelaar is Strava een mooie stimulerende en actieve app voor de gezondheid. U registreert er zelfs al uw activiteiten mee dus naast wandelen ook bijvoorbeeld een fietstocht. De app toont ook waar uw vriend(inn)en mee bezig zijn, zo help je elkaar om actief te zijn. Pas op, binnenkort kijkt u elke dag naar het aantal verbrandde calorieën. Tot slot bestaan er verschillende apps met wandelroutes in Nederland of daarbuiten.
2. Ga voor routine voor meer wandelen
Maar van wandelen een vast gewoonte. Een vaste wandelroute die u van deur tot deur kunt maken, helpt daar extra bij. Ook de dagelijkse boodschappen of ergens koffiedrinken op de wandelroute kunnen doelen zijn. Meer wandelen kan zo wel wat meer kosten…
3. Vraag een wandelpartner
Wandelt u liever niet alleen? Vraag ook eens een bekende mee. Dat kan een buurtgenoot, familielid of mantelzorger zijn. Ook dagelijkse boodschappen of koffiedrinken op de route kunnen doelen zijn. Een nieuw wandelmaatje zorgt voor extra ontmoeting en vindt u wellicht via een van deze digitale platforms of kijk direct in onze Keuzehulp onder Begeleiding & Gezelschap. Daartussen staan ook betaalde dienstverleners waar u tegen een vergoeding een sociaal wandelcontact in kunt kopen. Zo’n ‘wandelpartner’ kan ook andere diensten aan huis verrichtten zoals samen de krant lezen, of eten bereiden. U ziet het, er zijn echt veel mogelijkheden om (wandel)gezelschap te hebben aan anderen. Sociaal contact onderweg is extra leuk en wie weet wordt samen uit samen thuis…
4. Neem een hond
Misschien heeft u wel eens aan een hondje als wandelkameraad gedacht? Het is een groet keuze maar als het huisdier goed past bij uw leefstijl, budget, woonruimte en uw mobiliteit krijgt er veel voor terug. Alleszelf.nl zette eerder de meest geschikte honden op een rij. Wie weet maakt u binnenkort uw vaste wandelingetjes rond het blok en in het park of boulevard met uw nieuwe wandelmaatje.
5. Wandel comfortabel
Logisch dat comfortabel kleding, goed schoeisel en fijne wandelsokken bijdragen aan een plezierige wandeling. zeker als u wat verder kunt lopen. Goede wandelsokken met de juiste pasvorm voorkomen blaren en bieden voldoende demping. Gaat u dan deze wandelsokken dames kopen of gaat u voor de herensok? Het geslacht is in ieder geval niet bepalend voor het meest geschikte materiaal.
Het materiaal moet in staat zijn om snel vocht te absorberen, goed te ademen en uw voeten goed op temperatuur te houden. Merino wol is dan erg geschikt: het is zacht, temperatuur regulerend en heeft een goede vochtbeheersing. Nog een voordeel is de bekende anti-geur dus probeer echt eens deze sokken merino wol. Heeft u toch voetklachten? Daar is mogelijk iets aan te doen met deze tips tegen pijn in de voeten.
6. Gebruik een hulpmiddel voor mobiliteit
Schroom niet om de juiste ondersteuning te regelen om te blijven wandelen. Dan aan deze hardlopers voor mobiliteit. Van rollator tot wandelstok en boodschappentrolley. Maar desnoods ook een wandelrek of rolstoel. Een rolstoel mee is, net als een rollator met zitje ook plezierig om op terug te kunnen vallen tijdens net te lange wandelingen.
Meer wandelen en moe worden mag
Van wat extra wandelinspanning wordt u dan wel moe maar dat is juist een teken dat u goed aan lichaamsbeweging doet. Met voldoende beweging maar natuurlijk ook geestelijke uitdagingen, krijgt uw lichaam ook weer behoefte aan ontspanning waardoor u ook beter zult slapen. Lekker wandelen helpt bovendien tegen migraine: door matig intensief te bewegen, maakt uw lichaam het gelukshormoon endorfine aan dat ook hoofdpijn kan voorkomen.
Kortom, blijf lekker gezond en vitaal met deze tips en dan nu liefst lekker naar buiten voor een frisse neus. Heeft u nog meer wandeltips voor tot op de hoogste leeftijd? Laat uw reactie dan hieronder achter.
Wilt u gratis updates ontvangen zoals dit artikel over meer wandelen?
Klik hier en schrijf u in voor onze nieuwsbrief.
Geef een reactie