[Gastbijdrage] Er zijn ongetwijfeld maar weinig mensen die het weten, maar Dongen staat van oudsher bekend om het leerlooien. Dongen was namelijk een uitstekende plek om dit eeuwenoude vakmanschap uit te voeren, want de snelstromende rivier in de stad was zeer geschikt om de dierenhuiden te wassen. Vandaag de dag zie je er nog steeds looierijcomplexen en oude schoenenfabrieken, grote namen in de industrie zoals ECCO Leather en Montis hebben Dongen ook nog steeds als vlaggenschip. Ook als u geen interesse in leer hebt, kunt u in Dongen heel prettig wonen. Met de 26.000 inwoners is er genoeg plek voor een paar nieuwkomers tot op de hoogste leeftijd en daarbij is er in de stad ook genoeg te doen, met of zonder (klein)kinderen. In dit artikel hebben we voor u op een rijtje gezet wat precies, samen met informatie over de toegankelijkheid.
Wonen in Dongen
Een van de redenen dat Dongen een populaire plek om te wonen is, komt door de gunstige ligging tussen Breda en Tilburg. Mensen die in een van deze steden werken, hebben via websites als Huurportaal ontdekt dat ze in Dongen veel grotere en goedkopere huurwoningen kunnen vinden, terwijl de reistijd tussen de steden minimaal is. In Nederland kun je heel gemakkelijk met het openbaar vervoer van de ene naar de andere stad reizen en zo genieten van de voordelen van een kleinere gemeente. Vanuit Dongen rijdt u met de auto of de regiotaxi heel gemakkelijk naar de A59, A27 of A58, via waar je zo in andere delen van Nederland komt. Het dichtstbijzijnde treinstation in Dongen is Gilze-Rijen, maar er rijden wel meer dan voldoende bussen waarmee u naar andere plekken kunt reizen.
1. Museum de Looierij
Hier vindt u de eerder besproken geschiedenis als looierijstad terug. In het pand, dat tevens ook een rijksmonument is, leert u alles over dit ambacht. U kunt ervoor kiezen om zelf door het museum te lopen en te luisteren naar een audiotour of QR-coderoute, maar er worden natuurlijk ook leerworkshops gegeven. De vaste exposities ‘de Leerroute’ en ‘Van Nul tot Nu’ worden regelmatig aangevuld met wisseltentoonstellingen die gratis toegankelijk zijn. Het aanbod is altijd weer anders, voorheen zijn er kunstexpedities te zien geweest, maar ook maatschappelijke en geschiedkundige onderwerpen werden er aan de kaart gesteld. Het museum is goed toegankelijk, ook voor mensen met een rolstoel; zo is er een lift, een invalidentoilet, een rolstoel en een rollator verkrijgbaar.
2. Frans van den Mosselaar museum
In dit museum vindt u een uitgebreide collectie van antieke brommers, trapauto’s en modellen die op schaal gemaakt zijn. Naamgever Frans van den Mosselaar richtte in de jaren tachtig een bedrijfje voor antieke auto’s op en dat is waar het uiteindelijk allemaal begonnen is. Ook heeft hij een tijdje gewerkt aan films waarbij antieke auto’s werden gebruikt en verdiepte zich halverwege de jaren zestig ook in het slopen en recyclen van auto-onderdelen. Alleen op zaterdagen kunt u in het museum terecht, daarvoor moet u wel eerst even een afspraak maken. Vraagt u dan wel even naar de mogelijk relevante toegankelijkheid.
3. De IJzertijdboerderij
Dit is niet zomaar een boerderij, jong en oud kan er namelijk leren over de IJzertijd. In deze periode maakten de mensen alles wat ze nodig hadden nog zelf en hier kunt u zien hoe ze dat precies deden. Van het maken van kleding tot aan het verbouwen van graan om levensmiddelen van te maken en het kleien van botten voor koken en bewaren, in de IJzertijdboerderij wordt ieder aspect behandeld. Kinderen leren hoe ze zelf vuur kunnen maken, schalen kleien en zelfs boogschieten. Houd er rekening mee dat de IJzertijdboerderij in verband met het weer alleen in de maanden april tot en met oktober geopend is, op zaterdagmiddag van 13:00 uur tot 17:00 uur. Er is parkeergelegenheid. Uw verblijf op het erf is voor eigen rekening en risico. Informeert u vooraf over de mogelijke toegankelijkheid.
Keuzehulp voor Begeleiding & gezelschap >>
4. Speelboerderij Pukkemuk
Deze recreatieboerderij is elke dag van het jaar geopend, dus u hoeft nooit bang te zijn dat u voor een dichte deur staat. Mensen die in de buurt wonen, kunnen een jaarabonnement afsluiten en komen binnenvallen wanneer ze daar zin in hebben. Ideaal wanneer u op pad bent met kleinkinderen in de leeftijd tussen 1 en 10. In de zomermaanden wordt er veel georganiseerd in de buitenlucht en is ook het grote waterparadijs geopend. In de wintermaanden kunnen de kinderen zich vermaken met de klimhal en het luchtkussen in de overdekte zaal. Uiteindelijk blijft het natuurlijk een boerderij, dus er zijn ook meer dan voldoende dieren te bewonderen. Bezoekers met een beperking zijn extra welkom! want er zijn invalidentoilettenen zelfs een rolstoelschommel! Pukkemuk is dan ook goed begaanbaar met een rolstoel.
5. Eropuit naar De Efteling
Officieel ligt de Efteling natuurlijk in Kaatsheuvel, maar vanuit Dongen bent u er echt zo. Er is geen kind, en ook geen volwassene, in Nederland die niet bekend is met het sprookjesachtige attractiepark. Qua bezoekersaantallen (5,26 miljoen) en vierkante meters oppervlakte (276,1 ha) is het het grootste park van de gehele Benelux. In het begin richtte het park zich voornamelijk op het uitbeelden van sprookjes voor kinderen tot ongeveer de leeftijd van 12 jaar, maar inmiddels kunnen mensen van alle leeftijden zich er de hele dag vermaken. Voor wie er na een dag nog geen genoeg van heeft, zijn er op het terrein van de Efteling ook een aantal opties om te overnachten. Het park is goed bereikbaar en toegankelijk. U kunt er een rolstoel lenen en zelfs een scootmobiel huren.
Eropuit in Dongen?
We zijn benieuwd of u een van onze tips heeft opgevolgd of dat u al goede ervaringen heeft met de toegankelijkheid van deze uitjes. Laat het weten in een reactie onder dit bericht.
[Gastauteur Eropuit Dongen:] Huurportaal
Geef een reactie