begeleiding en gezelschap vindenOp hoge leeftijd is het dagelijks leven soms minder eenvoudig: u hebt niet altijd iemand voor een praatje, iemand voor hulp bij de boodschappen of iemand die u begeleidt naar de dokter. Daarom zet Alleszelf.nl de mogelijkheden op een rij om begeleiding en gezelschap in te schakelen. Inclusief het eerste landelijke overzicht van aanbieders van betaalde dienstverlening.

Langer zelfstandig, begeleiding en gezelschap vinden

Met persoonlijke begeleiding, verzorging en gezelschap kunt u op hoge leeftijd langer en beter zelfstandig blijven wonen. Het kan fijn zijn als u aandacht krijgt van iemand die u praktisch helpt in het dagelijks leven. Bijvoorbeeld bij het opstaan, het doen van boodschappen, het begeleiden naar ziekenhuis, dokter of een andere afspraak of het zorgen voor gezelschap bij de koffie of voor een uitje.

Soorten diensten

Gelukkig zijn er in ons land veel diensten beschikbaar om u te ondersteunen. Deze omschrijven we als volgt:

 • Persoonlijke begeleiding: Praktische en sociale hulp in het dagelijks leven. Een persoonlijk begeleider helpt ouderen om zelfstandig te (blijven) leven. Het gaat om één op één-ondersteuning. De begeleider biedt persoonlijke ondersteuning en hulp bij de persoonlijke verzorging vanwege een niet-medische oorzaak.
 • Verzorging: Dit gaat veelal om dagelijkse handelingen waarbij hulp nodig is zoals opstaan, wassen, aankleden, eten, drinken en de toiletgang.
 • Gezelschap: Iemand om mee samen te zijn, te praten en activiteiten te  ondernemen. Binnen of buitenshuis en natuurlijk om familie- of medisch bezoek mogelijk te maken.

Vrijwillig aanbod

In veel gevallen zal uw partner, familie en eigen netwerk uw voorkeur hebben om begeleiding, verzorging en gezelschap te bieden. Maar die zijn wellicht niet meer of niet altijd beschikbaar. Als uw financiële middelen beperkt zijn om persoonlijke begeleiding en gezelschap in te kopen, dan kunt u op zoek gaan naar vrijwilligers. U kunt daarbij denken aan de volgende oplossingen:

 • Marktplaatsen op internet: er zijn in ons land steeds meer websites waar vraag en aanbod gematched worden. U kunt op deze platforms op zoek gaan naar mensen die beschikbaar zijn voor boodschappen- of doktersbezoek of gezelschap. Lees hier alles over deze portalen.
 • Welzijnsorganisaties: overal in het land zijn welzijnsorganisaties. Die bieden vaak ‘begeleiding en vervoer’ aan. Kijkt u maar eens hier voor een groeiend aantal aanbieders dat bij ons vermeld staat.
 • Hulporganisaties: er zijn in ons land veel maatschappelijke hulporganisaties zoals het Rode Kruis, Humanitas en De Zonnebloem die u kunnen helpen. Een overzicht vindt u hier; meer specifieke informatie over het Rode Kruis vindt u hier; Humanitas lichten we hier toe.
 • Vrijwillige thuiszorg: er zijn ongeveer 450.000 vrijwilligers in de zorg, die soms praktische hulp aanbieden, zoals hulp bij het boodschappen doen. Kijkt u maar eens op deze pagina.
 • Kerken: u hoeft niet eens gelovig te zijn om gebruik te kunnen maken van diensten van kerken. Lees u dit bericht maar eens.

Betaalde dienstverlening

begeleiding en gezelschap vindenU kunt ook iemand inhuren voor uw begeleiding en voor gezelschap. Dan is het snel geregeld en hebt u zaken wellicht meer in eigen hand. Sinds deze zomer heeft Alleszelf.nl het eerste landelijke overzicht van aanbieders van deze vorm van dienstverlening.

Bekijk via deze link ons overzicht begeleiding en gezelschap voor ouderen. U ziet er aanbieders die in het hele land actief zijn, maar ook aanbieders die zich richten op afgebakende gemeenten, regio’s of provincies.

Uw oplossingen?

Naast uw netwerk van familie, vrienden en buren kunt u gebruik maken van vrijwilligers om u te begeleiden bij afspraken, uitjes zoals museumbezoek, een praatje of het doen van boodschappen. Ook kunt u kiezen voor betaalde ondersteuning. Alleszelf.nl toont al deze oplossingen. Kent u nog andere manieren voor begeleiding en gezelschap vinden? Laat die onder dit bericht achter. We zijn heel benieuwd!

Wilt u elke 2 weken een gratis update ontvangen zoals dit artikel over begeleiding en gezelschap vinden? Klik hier en schrijf u in voor onze nieuwsbrief.

 

Deel dit artikel
7 reacties op “Zo vindt u begeleiding en gezelschap
 1. M.ides schreef:

  Prima initiatief

 2. Holke J.M. Flapper schreef:

  Alles zelf is een prima initiatief en zo te zien komt het uit de koker van een ervaringsdeskundige. Wij hebben een actiegroep opgericht onder de naam “Verontruste Ouderen” die zich momenteel erg druk maakt over de misleidende info en berichten over de pensioenen,. Maar daarnaast maken we ons ook grote zorgen op het gebied van de “Zorg” en zijn we op zoek naar praktische en betaalbare oplossingen. alleszelf.nl kan hier bij een goede bijdrage leveren.

 3. natascha de Goey schreef:

  Goedemiddag.

  Graag zou ik nog een aanvulling willen doen.

  De Aeden Zorgconsulent. Doel van de consulent: Mensen moeten prettig, veilig en comfortabel langer thuis kunnen blijven wonen. De consulent beschikt over de kennis en kunde vanuit haar eigen netwerk en het landelijk aedennetwerk . Daarnaast zijn er diverse bedrijven en organisaties aangesloten bij het Aedennetwerk. Van verpleegkundige tot notaris en van installatiemonteur tot mantelzorg ondersteuner, de consulent zoekt een passende oplossing voor uw vraag of probleem, waardoor thuis ook echt een thuis kan blijven.
  http://www.aedennetwerk.nl voor de zorgconsulent in uw regio.

  Dan is er nog de Mantelaar.
  studenten bieden integrale hulp. Zij helpen bij het huishouden, de administratie, in de keuken. Ze helpen bij het opstaan en naar de wc gaan. Of ze gaan mee voor een ommetje of naar het museum. U zegt het maar

 4. Annet Renniers schreef:

  Iedere keer weer lees ik alle informatie in de mails van Alles Zelf en alle reacties die nog meer info toevoegen. Ik doe vrijwilligers werk bij een Servicepunt Thuiswonen, dat vragen van ouderen beantwoord over het langer zelfstandig thuis blijven wonen. Als ik het antwoord niet gelijk paraat heb in onze eigen woonomgeving (Tiel) dan raadpleeg ik Alles Zelf. Een fantastisch initiatief

 5. André van Elmpt schreef:

  Het klinkt allemaal heel mooi,….Maar wie gaat het betalen?
  Wie komt er bij die mensen die allen AOW hebben en slechtst een klein pensioen?
  Die nu al moeite hebben de eindjes aan elkaar te knopen.

 6. Keller advies schreef:

  Ik kan ervoor zorgen dat onze cliënten veilig en comfortabel thuis kunnen blijven wonen en coördineer en organiseer de werkzaamheden vanuit een centraal aanspreekpunt.
  Ik adviseer mensen die langer thuis willen of moeten blijven wonen, op het gebied van comfort en veiligheid zodat ze in de toekomst zelfstandig en veilig thuis kunnen blijven wonen.

  Prachtig initiatief van Alles Zelf.

 7. Jildau schreef:

  Ik reageer als ervaringsdeskundige!
  Gezonde mensen kunnen de mooiste plannen maken!
  Het spiegelen van de gedachten en aanbevelingen bij jezelf?
  Betutteling en aannames zul je snel ontdekken….
  De maatschappij is veranderd, de ouderen verrichten mantelzorg werk e.d.
  Dikwijls heeft men 40 tot 50 dienstjaren op papier !
  De stapeling van eigenbijdragen is een ondergesneeuwd kind!
  Weet u wat u betaald aan eigenbijdragen , mocht u chronisch ziek-zijn?
  Tijdelijk afhankelijk van Zorg en Welzijn , lukt de meeste mensen wel!

Langer en beter zelfstandig wonen
Zoek direct een dienst in de buurt of aan huis: