E-health helpt om langer thuis te wonen

e-healthHet merendeel van de ouderen wil zelf graag in de eigen, vertrouwde omgeving blijven. Dan is het de vraag hoe dat veilig en zelfstandig kan. E-health kan ondersteunen om zelfstandig te blijven wonen. Tot de hoogste leeftijd! Met digitale ondersteuning heeft u makkelijker toegang tot zorg en meer inzicht in uw gezondheid. Bijvoorbeeld door te beeldbellen met uw zorgverlener, online uw recept te vernieuwen, online inzage in uw patiëntendossier of door te bewegen met een trainings-app. En wat denkt u van een innovatief hulpmiddel zoals de meedenkende medicijndispenser?

De aandacht groeit voor gepersonaliseerde zorg op afstand, ook als onderdeel van de thuiszorg. Zo ondersteunen allerlei technologische hulpmiddelen niet alleen de cliënt zelf, maar ook mantelzorgers en zorgverleners. Om de inzet van e-health toepassingen voor ouderen toe te laten nemen, investeert het kabinet de komende jaren 90 miljoen euro via een stimuleringsregeling. Dit als onderdeel van het in 2018 geïntroduceerde programma Langer Thuis.

Weet u al wat e-health voor u kan (gaan) betekenen? In dit bericht vertellen we er graag meer over en besteden we ook aandacht aan de jaarlijkse e-healthweek. Alleszelf.nl helpt als partner actief mee en u kunt zelf ook meedoen!

Verantwoording

Voor dit artikel maakten wij gebruik van deskresearch en de volgende bronnen: E-healthweek, Nursing, NRC Handelsblad, Zorgvoorbeter en Wikipedia met rapportages over telemonitoring van zowel het Sint Lucas Andreas Ziekenhuis als de Nederlandse Hartstichting en verder het rapport ‘Teleconsultatie, Toepassingen en Connectiviteit’ van Nederland Breedbandland.  

E-health helpt

E-health past technologie voor informatie en communicatie toe voor de gezondheidszorg. Het omvat diverse technieken, projecten, services en systemen die op afstand werkzaam zijn. Dit is mogelijk:

  • Telemonitoring: Op afstand toezicht houden op patiënten. Een cardioloog kan bijvoorbeeld via de bloeddrukmeter en de weegschaal van de patiënt een waarschuwing krijgen dat mogelijk hartfalen dreigt. Een ingebouwde defibrillator kan de locatie doorgeven van een patiënt die onwel is.
  • Telecoaching: Begeleiding op afstand. Dit is meestal een langer proces met diverse contactmomenten. Denk aan fysiotherapie of psychologische hulp.
  • Telezorg of zorg op afstand: Aanbieden van zorg voor ouderen en mensen in fysiek minder goede staat. Zo kunnen zij zelfstandig in hun eigen huis blijven wonen waarbij geen direct contact is met zorgverlener.
  • Teleconsultatie: Raadplegen van een zorgverlener op afstand door een patiënt of andere zorgverlener.
  • Telediagnose: Diagnosticeren op afstand, voornamelijk in onherbergzame gebieden.
  • Teleradiologie: Verzenden van resultaten van medische beeldvorming.
  • Telechirurgie: Opereren op afstand met behulp van robots.
  • E-consult: Men ontvangt een consult via webcam, e-mail of telefoon van bijvoorbeeld een fysiotherapeut.

Denk voor technieken die wellicht wat herkenbaarder zijn aan consumentenelektronica. Voorbeelden zijn onder andere personenalarmering, hulp bij medicatie leefstijlmonitoring, sleuteloplossingen, terugvinden van spullen, gps-trackers, online thuisarts en domotica. Dit wordt ook Consumenten-eHealth genoemd. Met de integratie van technologie en diensten in huis kunt u langer thuis blijven wonen, zeker als u zorg nodig heeft. Zie voor praktische tips ook ons bericht over woonplezier met een stekker en smart home. Maar misschien kent u ook de Settopbox. Deze wordt veel gebruikt bij teleconsultatie en -monitoring. Het is een elektronisch apparaat dat uw televisie verbindt met externe bronnen en het signaal decodeert zodat het op uw TV te zien is.

Thuisvoordelen van e-health

E-health biedt veel voordelen voor de zorgverlener, de patiënt en de gebruiker ervan. De voordelen voor thuis zijn helder:

1. U bespaart tijd
Met deze digitale zorgondersteuning kunt u makkelijk zelf online een afspraak inplannen met uw zorgverlener. Daarnaast hoeft u, als een online consult mogelijk is (bijvoorbeeld via beeldbellen), de deur niet uit.

2. U woont langer zelfstandig thuis
Langer thuiswonen kan met nieuwe technologie op vele manieren. Pas uw woning aan zodat het licht vanzelf aangaat en u de gordijnen met een afstandbediening kunt openen. Gebruik beeldbellen voor makkelijker persoonlijk contact met uw zorgverlener. Daardoor neemt uw zelfstandigheid toe. Denk ook aan hulp bij beginnende dementie met leefstijlmonitoring.

3. U heeft inzicht in eigen gezondheid
Via een persoonlijke digitale gezondheidsomgeving krijgt u meer inzicht in uw gezondheid. U kunt naar wens (een deel van) deze gegevens delen met een behandelaar of mantelzorger. Dat voorkomt dat u telkens uw medische verleden opnieuw moet vertellen. De zorgverlener kan hierdoor gerichter te werk gaan, sneller de juiste behandeling geven en fouten voorkomen. Als patiënt krijgt u meer regie over uw eigen gezondheid en kunt u sneller en beter beslissen over de kwaliteit van zorg.

4. U verlaagt administratieve lasten
Dankzij e-health hebben artsen minder administratieve lasten. Daardoor blijft  er meer tijd over voor het contact met u als patiënt. Ook kunnen ze makkelijk veilig informatie delen met collega’s en hun advies vragen.

E-healthweek

e-health

Alweer voor de vierde keer organiseren ECP | Platform voor de InformatieSamenleving en een aantal hoofdpartners de e-healthweek. Het is een campagne voor het vergroten van kennis en vaardigheden op het gebied van digitale ondersteuning in de zorg. Samen met partners willen zij door heel Nederland zoveel mogelijk mensen met e-health in contact brengen en hen de mogelijkheden laten ervaren. E-health voor iedereen toepasbaar maken door mogelijkheden te demonstreren, kansen te creëren en verbindingen te leggen om gezamenlijk actie te ondernemen. Tijdens de e-healthweek van 27 januari t/m 1 februari 2020 zetten zij de volgende stap graag samen met u.

Door heel Nederland laten zorgonderwijsinstellingen, gemeentes, zorgverzekeraars, leveranciers en patiëntverenigingen zien wat er mogelijk is met e-health en wat het voor u en de mensen om u heen kan betekenen

Alleszelf.nl draagt daar als partner van de jaarlijkse e-healthweek graag aan bij.

Vul Alles Zelf-Actie voor e-health

e-health actie

Tijdens de e-healthweek organiseert Alleszelf.nl een landelijke online activiteit. Via de actiepagina op de e-healthweek-site kan iedereen een aanbieder van e-health-diensten online doorgeven. Of gewoon de dienst of het product zelf. Dit helpt ons de Keuzehulp op Alleszelf.nl geschikter te maken voor e-health. Tip een aanbieder van e-health-diensten om te vermelden op Alleszelf.nl. Dat kan een dienst of technisch hulpmiddel zijn voor:

  • ouderen
  • mantelzorgers
  • naasten en/of
  • hulpverleners.

Help en doe mee! Deel uw ervaring en laat ouderen langer zelfstandig thuis wonen. U kunt dat ook rechtstreeks doen:

Geef uw e-health tip >>

Er is niet één centrale plaats waar de e-healthweek plaatsvindt. De activiteiten variëren van communicatiemomenten en -middelen gericht op bewustwording tot bijeenkomsten om kennis te delen. Bekijk hier alle activiteiten en doe mee!

Deel uw ervaring met e-health

Wat is uw ervaring met e-health? Of wat mist u? Deel uw ervaring hieronder. We zijn erg benieuwd!

Wilt u gratis updates ontvangen zoals dit artikel over e-health?
Klik HIER en schrijf u in voor onze nieuwsbrief.

Deel dit artikel
Langer en beter zelfstandig wonen
Zoek direct een dienst in de buurt of aan huis: