Zelf boekhouden? Tips voor uw eigen zaak na het pensioen!

zelf boekhouden pensioenVeel mensen die met pensioen gaan en dus niet meer de verplichtingen van hun baan hebben, blijven toch graag actief en werkzaam. Dat kan voor zichzelf als hobby, maar als het via het internet gaat of als er ook veel geld bij de hobby komt kijken, is een inschrijving bij de Kamer van Koophandel al snel noodzakelijk. Veel pensionado’s zullen hier misschien wat tegenop zien. Zo krijg je opeens te maken met de belastingdienst of zakelijke wetgeving. In de praktijk valt het reuze mee. Zeker als geld verdienen niet direct het hoofddoel is. Maak de juiste keuze en doe uw zakelijk voordeel met deze ‘Alles-zelf-tips’ voor zelf boekhouden.

Zelf boekhouden geeft inzicht

Natuurlijk is de administratie van een groot bedrijf nog altijd ingewikkeld maar zonder loonadministratie, buitenlandse facturen, verschillende btw-tarieven en met een beperkt aantal facturen is het prima te overzien. Met zelf boekhouden houdt u overzicht over uw financiële gezondheid. Stuur en ontvang zelf alle facturen en zet ze in uw administratie. Zo ziet u precies wat de omzet en kosten zijn. Maak gebruik van de regelingen, en ondersteunende boekhoudprogramma’s en aanbieders die er zijn. We zetten hiervoor wat administratieve tips op een rij:

Tip 1: Kleineondernemersregeling 2020

Weet dat de kleineondernemersregeling (KOR) verandert. Momenteel is het zo dat je btw moet rekenen en als je niet veel meer ontvangt dan je uitgeeft, dan mag je het verschil soms houden. Maar u moet het dus wel rekenen naar klanten. Dat verandert; vanaf 2020 kunt u, als de omzet onder de 20.000 euro blijft, werken zonder btw. Niet alleen natuurlijke personen kunnen hier aanspraak op maken, maar ook verenigingen, stichtingen of bv’s! Als u in aanmerking komt, kunt u zelf kiezen of u aan de nieuwe KOR wilt deelnemen. Laat dit wel vóór 20 november van dit jaar aan de Belastingdienst weten. Bedenk wel dat deelname geldt voor een periode van minstens drie jaar óf zolang de jaarlijkse omzet niet hoger dan 20.000 euro bedraagt.

Er zijn meer factoren om wel of niet aan de KOR deel te nemen:

  • Krijgt u jaarlijks btw terug
  • Moet u de komende tijd veel investeren
  • Zijn uw klanten vooral particulieren of juist alleen zakelijke?

Handig: de Belastingdienst biedt deze online KOR-tool om de vraag te beantwoorden óf u gebruik kunt maken van de nieuwe KOR.

Tip 2: Zelf boekhouden met programma’s

boekhoudenAls ondernemer moet u de belastingdienst regelmatig overzichten sturen van jouw cijfers. Zoals bijvoorbeeld de periodieke btw-aangifte en de aangifte Inkomstenbelasting. Uiteraard wil je als ondernemer ook een goed en actueel inzicht hebben hoe het ervoor staat. U kunt uw bedrijfsonkosten en -uitgaven zelf bijhouden op papier of in een spreadsheetprogramma. Natuurlijk zijn er ook veel boekhoudprogramma’s voor te vinden. Elk met zijn eigen voor- en nadelen. U kunt het best passende boekhoudprogramma achterhalen via dit overzicht van boekhoudprogramma’s.

De boekhouding van een eenmanszaak is met een boekhoudpakket helemaal zelf bij te houden. Ook als u liever niet ‘alles zelf’ doet en daarom een boekhouder inhuurt, kunt u met een online programma grip houden op uw boekhouding.

Tip 3: Hulp bij (bedrijfs)administratie

Heeft u toch ondersteuning nodig bij uw administratieve en financiële zaken? In Nederland kunnen veel organisaties u verder helpen om orde op zaken te houden en alles goed te regelen. In onze Keuzehulp Administratie & Geld kunt u mogelijk een geschikte aanbieder selecteren. Veel aanbieders voor thuisadministratie verzorgen namelijk ook zakelijke administraties.

Hulp bij de administratie vinden >>

Meer werkzame tips

We zijn benieuwd of u bent geholpen met onze tips voor een werkzaam pensioen. Heeft u al ervaring met werken na uw pensioen? Laat het hieronder horen! Als zich verder wil oriënteren. lees dan ook ons artikel Doorwerken na uw pensioen? Zo gaat het >>

Wilt u gratis updates ontvangen zoals dit artikel over zelf boekhouden?
Klik hier en schrijf u in voor onze nieuwsbrief.

Deel dit artikel
Langer en beter zelfstandig wonen
Zoek direct een dienst in de buurt of aan huis: