[Gastbijdrage] VPN staat voor ‘Virtual Private Network’. Dit netwerk zorgt voor een beveiligde verbinding tussen andere netwerken op het internet. Dat werkt middels een VPN-server. Die staat meestal in het buitenland. Wanneer u verbindt met een VPN-server, leent deze zijn IP-adres uit. Dat is een soort huisnummer op het internet. Daardoor bent u online minder goed te traceren. Het lijkt alsof u verbindt vanuit een ander land. Lees snel verder waarom is een VPN nodig is.
VPN nodig? Zo werkt het
Simpel gezegd verbindt een VPN uw computer, smartphone of tablet met een andere computer (een server) ergens op het internet. U kunt dan internetten door de verbinding van die computer te gebruiken. Als die server in een ander land staat, lijkt het net alsof u vanuit dat land verbindt.
Een VPN werkt tegenwoordig heel eenvoudig: de aanbieder heeft er vaak een computerprogramma of een app voor gemaakt. Het is dan zo eenvoudig als een abonnement afsluiten, inloggen in het programma en verbinding maken door op een grote knop te klikken. De verbinding wordt dan tot stand gebracht.
VPN nodig en wel zo handig
Het gebruiken van een VPN is heel handig om verschillende redenen:
- Allereerst is het handig omdat sommige content op het internet geblokkeerd is voor Nederlanders. Zo zijn bijvoorbeeld niet alle films op Netflix wereldwijd te zien. Nederlanders kunnen een bepaald aanbod niet zien. Met een VPN krijgt u dit aanbod wel te zien, als u zich aanmeldt via een Amerikaanse VPN-server.
- Daarnaast zorgt een VPN voor een extra beveiligde verbinding. Alle data die over de verbinding wordt gestuurd, is extra versleuteld. Daardoor kunnen hackers en kwaadwillenden niet meekijken op de verbinding. Ze kunnen geen data onderscheppen, uitlezen en gebruiken.
- Doordat u een IP-adres in het buitenland gebruikt, is het lastig om u te achtervolgen. Het IP-adres wordt namelijk gekoppeld aan een locatie. Surft u op uw gewone verbinding, dan is uit te vinden vanaf welke locatie u verbindt. Gebruikt u een VPN, dan is dat een stuk lastiger.
Waarom een VPN gebruiken?
We noemden al een paar redenen om een VPN te gebruiken. Eigenlijk kun je in het kort zeggen dat een VPN je helpt om anoniemer te surfen, je privacy te verbeteren en om geblokkeerde content alsnog beschikbaar te maken.
Vroeger werden VPN’s vooral ingezet om bedrijfsapplicaties ook thuis beschikbaar te maken. Je logde dan in op het netwerk van het bedrijf waar je werkte. Doordat er een verbinding met het bedrijfsnetwerk was, kon je de applicaties van het bedrijf direct raadplegen, alsof je gewoon op de zaak was.
Tegenwoordig kiezen veel mensen vooral voor een VPN omdat het veiliger is en omdat ze het zat zijn dat grote bedrijven informatie over hun verzamelen, die wordt doorverkocht aan advertentiebedrijven. Het voelt toch als een enorme inbreuk op je privacy. Ook het kunnen kijken van films en series op diensten als Netflix, die anders verborgen zouden blijven, is een belangrijke reden.
Keuzehulp Administratie & Geld >>
Welke VPN past bij mij?
Welke VPN bij u past, hangt af van uw wensen. Wat gaat u ermee doen? Kiest u voor snelheid of veiligheid? Gebruikt u het dagelijks, of soms? U kunt het best eerst een proefabonnement nemen, zodat u de verbinding kunt testen. Stel ook gerust vragen aan de klantenservice om erachter te komen hoe de VPN aanbieder met klanten omgaat.
Bevalt het? Dan kunt u voor een paar euro per maand een VPN afnemen. Vaak hebben aanbieders leuke acties om te profiteren van korting. Zo surft u een stuk veiliger, anoniemer en vrijer.
Vindt u VPN nodig voor veilig internet?
Mogelijk heeft u al ervaring opgedaan met VPN-diensten en heeft u tips? Deel ze dan hieronder met onze lezers in een reactie. Lees ook hier door op Alleszelf.nl over veiligheid op internet en onbetrouwbare Wi-Fi hotspots.
[Gastauteur:] VPNdiensten.nl is als online portaal gespecialiseerd in digitale privacy en cybersecurity. Het biedt betrouwbare Nederlandstalige bronnen voor internetveiligheid en dataprivacy. Op de website leest u redactionele informatie over veilig internetten, met een extra focus op VPN-diensten.
Wilt u gratis updates ontvangen zoals dit artikel over VPN nodig?
Klik hier en schrijf u in voor onze nieuwsbrief.
Geef een reactie