Ben je verplicht om deze verzekeringen af te sluiten?

Verzekeringen af te sluiten[Gastbijdrage] Nederlanders sluiten over het algemeen relatief veel verzekeringspolissen af. Daar is in principe niets mis mee, want met een verzekering bescherm je jezelf tegen onvoorziene (hoge) kosten. Als je het geld ervoor hebt, dan is het prettig om het risico op zulke kosten te kunnen afdekken. Er zijn echter ook verzekeringen die niet optioneel zijn, maar die je verplicht moet afsluiten. In dit artikel over verekeringen af te sluiten, bespreken we van een aantal verzekeringen of ze wel of niet verplicht zijn.

Zorgverzekering

De eerste verzekeringspolis die we gaan bespreken, is de zorgverzekering. Hier heeft u ongetwijfeld wel eens van gehoord. In Nederland ben je verplicht om een zorgverzekering af te sluiten. Voor kinderen tot 18 jaar sluiten de ouders een polis af, want in Nederland zijn kinderen vanaf hun geboorte meeverzekerd op de zorgverzekering van hun ouders. Wanneer een kind 18 wordt, moet hij of zij zelf een polis afsluiten.

Waarom een zorgverzekering verplicht is? Nederland is een verzorgingsstaat die altijd goede zorg wil kunnen bieden aan alle burgers. Dat kost natuurlijk geld. Om ervoor te zorgen dat dat geld beschikbaar is, stelt de overheid verplicht dat iedereen tenminste een basisdekking afsluit. Met dat geld kan de zorgstaat gefinancierd worden.

Autoverzekering

Als je een auto hebt, dan ben je verplicht om een autoverzekering af te sluiten voor je de openbare weg op mag. Je hebt de keuze uit drie soorten basisdekkingen. De eenvoudigste basisdekking, de WA-verzekering, is minimaal verplicht, omdat je daarmee schade die je aan anderen aanricht, vergoed krijgt. In feite verzeker je hiermee dus andere weggebruikers van het feit dat ze geld krijgen voor schade die door u met uw auto is aangericht.

Aansprakelijkheidsverzekering

De volgende polis die we willen bespreken, is de aansprakelijkheidsverzekering (AVP). U vraagt zich misschien af of de aansprakelijkheidsverzekering verplicht is. Tot de verbazing van veel letselschadebureaus, is dat niet het geval. Je mag dus voor jezelf bepalen of je deze polis wel of niet gaat afsluiten. Waarom zou u het wel doen?

De kosten van aansprakelijkheid kunnen in bepaalde gevallen behoorlijk in de papieren lopen. Ook letselschade valt onder de dekking van de AVP. En zoals u vast wel weet, kan letselschade soms heel erg duur uitvallen. Bij de AVP betaal je geen eigen risico, dus in het geval van letsel kun je voor een vergoeding van alle kosten terecht bij de verzekeraar.

Overlijdensrisicoverzekering

De laatste polis die we in dit artikel over verzekeringen af te sluiten, willen bespreken, is de overlijdensrisicoverzekering (ORV). Sluit je deze polis af, dan krijgt je gezin een bepaald geldbedrag uitgekeerd als jij komt te overlijden. Deze uitkering zorgt ervoor dat je gezin de vaste lasten kan blijven betalen nadat jouw inkomen is weggevallen.

Keuzehulp Administratie & Geld >>

Veel mensen denken dat het afsluiten van een ORV verplicht is als je een huis wilt kopen met behulp van een hypotheek. De uitkering aan je nabestaanden zorgt er namelijk voor dat ze de vaste lasten van onder andere de hypotheek kunnen blijven betalen. Tegenwoordig wordt een ORV echter vaak niet meer verplicht gesteld door hypotheekverstrekkers. De reden hiervoor is dat toen deze verplichting nog wel gold, mensen met bijvoorbeeld een chronische aandoening geen hypotheek konden krijgen, omdat de verzekeraars hen geen ORV wilden verstrekken. Ondanks de opheffing van de verplichting, kan het wel verstandig zijn om deze verzekering af te sluiten. Je voorkomt namelijk dat je gezin moet verhuizen als u komt te overlijden en het gezin daardoor de hypotheek niet meer kan betalen.

[ Gastauteur van Verzekeringen af te sluiten :] Rabobank

Deel dit artikel

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

Langer en beter zelfstandig wonen
Zoek direct een dienst in de buurt of aan huis: