De verschillende woonverzekeringen op een rijtje

verschillende woonverzekeringen[Gastbijdrage] Wie op zichzelf woont, moet zich goed verzekeren. Dit doet u niet alleen door een zorgverzekering af te sluiten. Nee, want het is van belang om ook uw woning goed te verzekeren. Hiervoor sluit u één of meerdere woonverzekeringen af. Maar wat is een woonverzekering eigenlijk? Vanwege de naam denken sommige mensen dat dit een verzekering is die je af kunt sluiten voor je woning, maar dat is niet het geval. Een woonverzekering is namelijk niets anders dan een overkoepelende naam voor verschillende verzekeringen die u voor uw woning af kunt sluiten. Om u hier wat meer inzicht in te geven, zetten we in deze tekst de verschillende woonverzekeringen op een rijtje.

Woonhuisverzekering

De eerste verzekering die we tot de woonverzekeringen rekenen, is de woonhuisverzekering. Iedere Nederlander die in een koophuis woont, is verplicht om deze verzekering af te sluiten. Met deze verzekering bent u namelijk verzekerd tegen schade door onverwachte gebeurtenissen, zoals inbraak, brand of storm. Dergelijke gebeurtenissen kunnen flink wat schade aan uw woning veroorzaken. Heeft u een woonhuisverzekering afgesloten? Dan draait u niet zelf op voor de kosten van het herstellen van deze schade. Dit wordt namelijk vergoed door uw verzekeraar. Dit geldt overigens niet alleen voor schade aan het huis zelf, maar ook voor schade aan een schuur, garage of tuin. Veel mensen kennen een woonhuisverzekering ook wel onder de naam opstalverzekering.

Keuzehulp Geld & Administratie >>

Inboedelverzekering

Waar je als eigenaar van een koophuis verplicht bent een opstalverzekering af te sluiten, is een inboedelverzekering niet verplicht. Toch sluiten veel Nederlanders deze verzekering direct af als zij op zichzelf gaan wonen. Niet gek, want met een inboedelverzekering verzeker je jouw inboedel voor schade door brand, diefstal, storm of water. Als uw complete inboedel moet vervangen, kost dit u behoorlijk wat geld. Bent u verzekerd? Dan hoeft u deze kosten niet uit eigen zak te betalen. U dient dan simpelweg een claim in bij uw verzekeraar om de schade vergoed te krijgen.

Andere verzekeringen die van pas kunnen komen

In principe zijn de inboedel en opstalverzekering de enige twee verzekeringen die we tot de woonverzekeringen rekenen. Toch zijn er ook nog andere verzekeringen die van pas komen als u zelfstandig woont. Hieronder lichten we een aantal van deze verzekeringen uit.

Langer thuis en verschillende woonverzekeringen

1) Aansprakelijkheidsverzekering

Waait er een dakpan van uw woning en raakt deze de ruit van de buurman? Dan zit hier mogelijk een barst in. Omdat de dakpan van uw woning komt, verhaalt hij de schade op u. Als u een aansprakelijkheidsverzekering hebt, bent u hiervoor verzekerd. Er wordt overigens niet alleen materiële schade vergoed, maar ook letselschade. Bijt uw hond iemand? Dan valt dit ook onder de dekking van de aansprakelijkheidsverzekering.

2) Buitenhuisverzekering

Buitenshuis kunnen uw spullen ook schade oplopen. Zo laat u uw laptop of smartphone misschien per ongeluk liggen in de trein of bus. De kans dat u dit apparaat nog terugziet, is bijzonder klein. In dat geval biedt een buitenhuisverzekering uitkomst. Deze verzekering komt bovendien van pas als er buitenshuis spullen gestolen worden of er schade ontstaat aan jouw eigendom(men). Je klopt dan namelijk aan bij jouw verzekeraar.

3) Woonlastenverzekering

Een derde en laatste verzekering die van pas komt is de woonlastenverzekering. Deze is alleen minder relevant voor gepensioneerden maar wel voor vaak jongere mantelzorgers. Hiermee verzekert u zich namelijk tegen inkomensverlies door arbeidsongeschiktheid en werkloosheid. Mocht u arbeidsongeschikt raken of werkloos worden, dan krijgt u een uitkering. Hierdoor kunt u uw hypotheeklasten blijven betalen, zodat u uw huis niet hoeft te verkopen. U hoeft zich in dat geval geen zorgen te maken over de financiën, maar kunt u zich volledig richten op mantelzorg, herstel of het vinden van een nieuwe baan.

Balans verschillende woonverzekeringen

Heeft u een gezonde goede balans gevonden met verschillende woonverzekeringen? Deel graag uw ervaring en tips voor verzekerd langer thuis wonen. Dat kan hieronder door een reactie te plaatsen.

interpolis glashelder[Gastauteur over verschillende woonverzekeringen:] Interpolis biedt als financiële dienstverlener ‘glashelder’ en slim advies om verzekeren en ook het leven makkelijker te maken. Dat doet deze maatschappelijk betrokken, coöperatieve organisatie door mensen bewust te maken van wat echt belangrijk is met gerichte vernieuwingen voor mens en maatschappij.

Wilt u gratis updates ontvangen zoals dit artikel over verschillende woonverzekeringen?
Klik hier en schrijf u in voor onze nieuwsbrief.

Deel dit artikel

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

Langer en beter zelfstandig wonen
Zoek direct een dienst in de buurt of aan huis: