Langer zelfstandig met een smartphone; iets voor u?

smartphoneWilt u op hoge leeftijd makkelijk contact onderhouden met kinderen, kleinkinderen en vrienden? Dat kan heel goed met een smartphone. Ontdek daarom de voordelen van een smartphone. Wat is een smartphone, waarom zou u het gebruiken, wat kost het en hoe vindt u er één die bij u past? We zetten de mogelijkheden voor u op een rij.

Vooraf

Steeds meer ouderen maken gebruik van een smartphone. Zo’n apparaat is inmiddels heel gebruiksvriendelijk, handig voor ontspanning en praktische zaken. Maar vooral is een smartphone handig om in contact te blijven met (klein)kinderen en vrienden. Wat zijn uw ervaringen, hebt u nog tips die andere ouderen kunnen gebruiken bij de aanschaf of het gebruik van een smartphone? Laat ze onder dit bericht achter.

Wat is een smartphone?

De letterlijke betekenis van een “smartphone” is “slimme telefoon”. En slim zijn deze telefoons zeker. De smartphone kenmerkt zich meestal door een groot scherm dat u met uw vingers kunt bedienen. De slimme telefoon kan zaken voor u doen via handige programma’s die op deze telefoon geïnstalleerd kunnen worden. Het kan zelfs zó ver gaan dat een slimme telefoon ook de hartslag en bloeddruk meet. De mogelijkheden zijn dus onbegrensd en niet te vergelijken met de eerste mobiele telefoons van tien of twintig jaar terug. De opkomst van de smartphone is ook bij ouderen daarom niet vreemd te noemen, maar het kan altijd nog meer en beter!

Ontelbaar veel mogelijkheden

Op de smartphone kun u programma’s installeren, waar u oneindig veel dingen mee kunt doen. Bijvoorbeeld om spelletjes te spelen, zoals scrabbelen, dammen en bridgen. Ook kunt u informatie opzoeken, zoals nieuws, het weer en televisieprogramma’s. Denk ook aan bankzaken, foto’s maken of de weg vinden.

Maar vooral: contact

Met een slimme telefoon gaat de weg ook open voor sneller en vaker contact! Zo zijn er veel gratis programma’s om in contact te komen met andere mensen, bijvoorbeeld de programma’s Whatsapp en Facebook. Vrijwel elk (klein)kind beschikt tegenwoordig over een smartphone en dus ook over die programma’s. De smartphone legt de drempel voor contact daarmee een stuk lager: een simpel berichtje via een van deze programma’s helpt enorm om u er (weer) bij te laten voelen. Het is toch geweldig als uw kleinkind snel even een foto maakt van zijn of haar diploma en even doorstuurt? Kijk ook naar de berichten over digitale platforms en sociale media om maximaal gebruik te maken van  alle contactmogelijkheden.

Prijzig?

Een smartphone hoeft niet duur te zijn. Er zijn er al smartphones leverbaar vanaf een prijs van ongeveer € 80. Hiermee is zo’n apparaat dus voor veel mensen een betaalbare aanschaf. Vaak worden smartphones aangekocht in combinatie met een abonnement, waarvoor u maandelijks een vast bedrag per maand kwijt bent. In veel gevallen kunt u volstaan met een abonnement van € 10 tot € 15 per maand. Toch is het niet noodzakelijk om een abonnement te nemen: u kunt ook een tegoed kopen dat u geleidelijk aan gebruikt (een zgn. prepaidkaart). De aanwezigheid van draadloos internet in huis is dan wel makkelijk zodat u optimaal kunt genieten van de mogelijkheden.

Kopen via internet

Als u een smartphone wilt kopen, kunt u zich persoonlijk laten adviseren bij een telefoonwinkel, door een (klein)kind of ‘op de gok’ een toestel aanschaffen. U kunt ook internet gebruiken om een toestel te vinden dat bij u past. Hebt u zelf geen internet, dan kunt u bijvoorbeeld in de bibliotheek terecht of familie of vrienden vragen u hierbij te helpen. Gebruik voor het zoeken via internet deze vijf tips:

1. Gebruik filters

Er zijn tegenwoordig heel veel websites waar u telefoons kunt kopen. Vaak hebben die sites ‘filtermogelijkheden’ die u helpen uit het totale aanbod een selectie te maken. Door bijvoorbeeld alleen toestellen te tonen van maximaal €150. Zie bijvoorbeeld bij bol.com.

2. Lees beoordelingen

Een fabrikant vindt zijn eigen producten natuurlijk altijd de beste. De recensies van echte gebruikers zeggen echter veel meer over de kwaliteit van een product dan een reeks marketingtermen op de fabrikantensite. Bekende vergelijkingssites (zoals Telecomvergelijker.nl, Bellen.com en uiteraard mijn eigen Telefoonabonnement.nl) en bronnen zoals Youtube kunnen u eenvoudig helpen met het vinden van een beoordeling over een bepaald product. Vergelijk bij uw speurtocht vooral producten met veel reviews. Ook mogen er best negatieve reviews tussen zitten. Dan weet u tenminste zeker dat de beoordelingen echt zijn. Een product met 50 perfecte reviews zou ik persoonlijk niet vertrouwen.

3. Vergelijken loont echt

Ook dit is een marketingterm die u op vergelijkingssites ziet, maar het klopt wel. Vergelijkingssites hebben bestaansrecht omdat ze een goede vergelijking maken in prijzen en specificaties. Als u bij een bekende vergelijkingssite iets koopt kunt u er over het algemeen van uit gaan dat het artikel op dat moment nergens anders goedkoper was. Gemiddeld genomen scheelt het bij een goede vergelijkingssite al snel tientallen, tot soms wel honderden euro’s per jaar. Gebruik maken van een handige prijsvergelijker loont dus echt.

4. Goedkoop is niet altijd duurkoop

Als u wat ouder bent en voor het eerst een smartphone gebruikt, hebt u vaak al genoeg aan enkele opties. Vrijwel alle ouderen kopen een smartphone om “bij te blijven” en om te kunnen Whatsappen. Al die spelletjes en apps die de jeugd vandaag de dag gebruikt is voor veel ouderen helemaal niet noodzakelijk. Laat u dan ook niet al te zeer verleiden tot het kopen van een dure smartphone met al deze mogelijkheden. Een goede smartphone hebt u al voor €100. En vaak zelfs zonder bijbetaling bij een mobiel abonnement.

5. Kies voor een bekend merk en een populair besturingssysteem

Momenteel zijn er een aantal bekende merken op de markt, waaronder Apple, Samsung, HTC, LG, Huawei, Sony en Motorola. Dit zijn dan ook de merken die u het vaakst zal horen en waar over het algemeen de beste kwaliteit van wordt verwacht. Daarnaast doet u er verstandig aan om bij het kiezen van een besturingssysteem te kiezen voor Android of iOS (bij Apple). Deze besturingssystemen hebben verreweg de meeste mogelijkheden en zijn op dit moment het vriendelijkst in gebruik.

Hulp nodig

Er zijn in Nederland veel organisaties en plekken waar u hulp kunt krijgen bij digitale middelen, zoals een smartphone. In dit bericht staan alle mogelijkheden op een rij.

Tot slot

Hopelijk bent u met dit bericht geholpen om na te denken over de aanschaf van een smartphone. Waarom zou u dit wel of niet doen? Wat zijn uw ervaringen? Laat hieronder uw reactie achter. We zijn heel benieuwd! Lees hier alvast meer over nuttige en leuke apps voor de smartphone.

Wilt u gratis updates ontvangen zoals dit artikel over de smartphone?
Klik hier en schrijf u in voor onze nieuwsbrief.

Deel dit artikel
7 reacties op “Langer zelfstandig met een smartphone; iets voor u?
 1. Maurice schreef:

  Hallo René,

  Duidelijk stukje met de mogelijkheden en voordelen van een smartphone, hopelijk motiveert dit mensen van de oudere generatie om de overstap naar een ‘slimme mobiel’ te maken. Voor mijn oma ben ik momenteel ook de mogelijkheden voor het aanschaffen en in gebruik nemen van een smartphone aan het bekijken. Aangezien bedieningsgemak, eenvoud én betrouwbaarheid cruciaal zijn voor succes, vond ik de mogelijkheid tot het naar wens kunnen aanpassen (versimpelen) van een interface een must. De volgende website beschrijft hiervan uitgebreid de mogelijkheden en benoemd ook bestaande “app-launchers” die specifiek gemaakt zijn voor de oudere doelgroep:

  http://editorial.nl.softonic.com/maak-je-android-toestel-oma-proof

  Een dergelijke mogelijkheid is er dus voor smartphones die werken op het bekende Android besturingssysteem, een soortgelijke oplossing kan er ook voor iOS (Apple) toestellen zijn maar is mij persoonlijk niet bekend op dit moment. Wellicht is de link naar deze website of populaire app-launcher(s) een geschikte toevoeging aan je tekst bij punt 5.

  Vriendelijke groet,
  Maurice

 2. Hennie de Boer schreef:

  Een leuk artikel, de link naar het omaproofartikel leidt echter naar een of andere loterij …..al ben ik geen oma dat zal niet de bedoeling zijn. Hennie

 3. D. Jansen schreef:

  Ik ben oma en zelfs overgroot oma, al ben ik nog niet heel oud. Mijn kinderen en kleinkinderen willen niet dat ik hun lastig val, met wat dan ook. Ook niet met een smartfhone. Ik krijg voor 4 duiten als ik dat zou doen. Ik durf dat niet eens. Al val ik dood, dan zou ik het nog niet doen.
  Mijn kinderen zeggen dat zij zelf heel druk zijn met hun leven en dat zijn zij ook. Mijn kinderen werken 40 uur per week en hebben zelf ook nog man en kinderen. Ik kan mijzelf nog wel redden, maar soms gaan de dingen haast niet meer, voel wel dat ik minder wordt. Bij de gemeente zal ik ook nooit aankloppen, waar is dat voor? Ik wil mijzelf beschermen. Ik weet ook niet hoe het zal gaan, heb wel een idee, maar denk er maar niet te veel aan. Maar kinderen voor ouders zorgen, hoe hebben ze het uitgevonden.
  Ik zelf heb dat wel gedaan, ik heb mijn moeder zelfs in huis genomen en dat ging heel prima. Wat mijn kinderen niet van mij kregen, kregen zij wel van mijn moeder.
  Wat een leuk woord omalink.

 4. Niels Cordialis schreef:

  In 2004 heb ik Cordialis opgericht, een service organisatie met een doel: het welbevinden van oudere (vaak kwetsbare) mensen. Wij regelen de diensten voor de doelgroep. In hoeverre kan uw oplossing helpen om het welbevinden van de aangesloten mensen te bevorderen?

 5. Cor Toonen schreef:

  [Reactie is van Cor Toonen, door Alleszelf.nl bij juiste bericht geplaatst op 19 september 2016]

  In de recente nieuwsbrief tipt men de meerwaarde aan van een goede smartphone voor de senioren. Aanbevolen wordt om een smartphone van een bekend merk te kiezen.
  Echter gaat de schrijver voorbij aan het gegeven dat deze niet alleen heel duur zijn maar ook zoveel functies hebben dat de gebruiksvriendelijkheid voor senioren veel te wensen overlaat.
  Niet genoemd zijn de mogelijkheid een veel eenvoudigere en prijsgunstigere smartphone aan te schaffen van het merk DORO. Dit Merk is in Europa bekend om zijn gebruiksvriendelijke telefoons. Vroeger voornamelijk van vaste toestellen maar sinds enige tijd heeft men ook smartphones in het leveringsprogramma.
  Ik heb nu al 10 maanden heel goede ervaring met de DORO Liberto 825. Heb je van nabij de € 300 incl. houder met oplader. en kan bijna alles wat een ander veel duurder merk kan. Is door de software opbouw vele malen gebruiksvriendelijker. Men kan elf kiezen welke functie men wel of niet aan zet en door de stapsgewijze werking is het voor senioren heel gebruiksvriendelijk.
  Het apparaat is goed doordacht, meer info op http://www.doro.com

 6. Guus de Bakker schreef:

  Allemaal zeer interessant en relevant (voor ouderen). Ook de discussie. Als half-digibete oudere smartphonegebruiker zie ik nog een belangrijke mogelijkheid voor het gebruik van de smartphone, te weten: voor de veiligheid. Zo zijn er deurbellen die via de smartphone functioneren. Heeft iemand daar ervaring mee? Welke is aan te raden?

  Guus de Bakker, De Bilt

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

Langer en beter zelfstandig wonen
Zoek direct een dienst in de buurt of aan huis: